ÇEVRE - 14 Aralık 2024 Cumartesi 16:38

NÖHÜ, Dünya Yeşil Kampüs sıralamasında ilk 300’e girdi

A
A
A
NÖHÜ, Dünya Yeşil Kampüs sıralamasında ilk 300’e girdi

Universitas Indonesia tarafından yapılan GreenMetric Dünya Üniversiteler Sıralamasında, sürdürülebilirlik ve iklim dostu kampüs çalışmalarıyla son 3 yılda sürekli yükselen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, 2024 yılında ise tüm dünya üniversiteleri arasında 293’üncü sıraya yükseldi.


Üniversite ve toplumların küresel iklim değişikliğine yönelik dikkatini çekmek ve enerji, su tasarrufu, atık yönetimi ve geri dönüşüm ile çevre bilinci konularında farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan GreenMetric Dünya Üniversiteler Sıralamasında 2021 yılında 621’inci sırada yer alan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 2022 yılında 442’nci, 2023 yılında ise 357’nci sıraya yükselmişti. Özellikle son üç yıllık süreçte sürdürülebilir ve iklim dostu kampüs çalışmalarıyla çok önemli adımlar atıldığını ve daha önce Sıfır Atık En İyi Uygulama Ödülü ile Üniversiteler Arası Enerji Verimliliği Yarışmalarında (ÜNVER-2) birincilik başarıları bulunan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 2024 yılında ise 293’üncü sırada yer alma başarısına imza attı. NÖHÜ böylece üç yıllık süreçte yakalamış olduğu yükseliş trendini sürdürürken, aynı zamanda 328 üniversiteyi geride bırakarak dünya genelinde ilk 300 üniversite arasına girdi.



"3 yıl gibi kısa sürede böyle bir yükselme başarısı elde eden üniversite yok"


Konuyla ilgili açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, üniversitenin Dünya Yeşil Kampüs Sıralaması’nda üç yıl önce 621’inci sırada olduğunu ve her yıl sürekli yükselerek adını dünyada ilk 300 üniversite arasına yazdırdığını belirtti. Rektör Uslu; “2024 yılı sıralamasında 293’üncü sırada yer alarak yükselişimizi sürdürmüş olmaktan çok mutluyuz. Üniversitemiz üç yılda 328 üniversiteyi geride bıraktı. Sürdürülebilir ve iklim dostu kampüs çalışmalarımız kararlılıkla sürecek. Çevre bilinci alanında gerçekleşen faaliyetler ile enerji ve su tasarrufu, atık geri dönüşümü, çevre dostu altyapı projeler, karbon ayak izini sıfıra indirme çalışmalar önemli bir yer tutuyor. Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Çalışmalarında 11 pilot üniversite arasında yer alan üniversitemiz Sıfır Atık En İyi Uygulama Ödülü’ne sahip. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulunun düzenlemiş olduğu Üniversiteler Arası Enerji Verimliliği Yarışması’nda (ÜNVER-2) ise Türkiye birinciliğimiz bulunuyor. Üniversitemiz bu alandaki çalışmalarını daha da ileriye taşıyacaktır. Önümüzdeki yıllarda çok daha iyi sıralamalara ulaşarak zirveye çıkacağımıza yürekten inanıyorum" ifadelerine yer verdi.


Ayrıca son üç yılda elde edilen bu sonuçların Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin sürdürülebilirlik alanında dünya çapında örnek bir kurum olma yolundaki kararlılığının apaçık göstergesi olduğunu da belirten Rektör Uslu, açıklamasına bu başarıda emeği geçen tüm personele teşekkür etti.



NÖHÜ, Dünya Yeşil Kampüs sıralamasında ilk 300’e girdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Gazeteci Celal Yalvaç düzenlenen panelle anıldı Malatya’nın sosyal ve kültürel mirasına önemli katkılarda bulunan gazeteci, araştırmacı ve yazar Celal Yalvaç, ölümünün birinci yılında Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Malatya Kent Konseyi tarafından anıldı. "Kentin Hafızası Celal Yalvaç" temalı panel, Malatya Sanat Merkezi’nde düzenlendi. Panelde, Yalvaç’ın hayatı ve eserleri hakkında derinlemesine bir konuşma yapıldı. Panelin moderatörlüğünü, Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca üstlendi. Konuşmacılar arasında Bülent Korkmaz, "Bir Ekol Olarak Celal Yalvaç" başlıklı konuşmasında Yalvaç’ın bilimsel titizliği ve vatandaş bilimi yaklaşımını vurguladı. Nezir Kızılkaya ise "Mektupları ile Celal Yalvaç" konusunda yaptığı konuşmada, Yalvaç’ın mektuplaşmalarını incelediği ve bu yazışmalarla ilgili değerli bilgiler sundu. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Yalvaç’ın Malatya’nın hafızası olarak büyük bir miras bıraktığını belirterek, onun adını yaşatacak projelere öncülük edeceklerini vurguladı. Orhan Tuğrulca, Celal Yalvaç’ın çok yönlü bir insan olduğunu ve sosyal bilimlere katkılarının önemini ifade etti. Ayrıca, Nezir Kızılkaya, Yalvaç’ın 1959 yılından itibaren mektuplaşmalarını arşivlediğini ve bunların tarihsel önem taşıdığını belirtti. Panelde, Celal Yalvaç’ın oğlu Gazeteci İsmet Yalvaç da, babasının karakterini ve yaşamını anlatarak, onun "vakıf insanı" olduğunu dile getirdi. Malatya Valiliği Halkla İlişkiler ve Basın Müdürü İbrahim Halil Kılıç, Yalvaç’ı Malatya’nın "hardiski" olarak tanımlayarak, onun şehrin hafızası gibi işlev gördüğünü söyledi. Malatya Kent Konseyi Başkanı Hasan Batar, Yalvaç’ın her kesimden insan tarafından sevildiğini ve anıldığını belirterek, onun Malatya’nın fotoğrafı olduğunu ifade etti. Panelin sonunda, Araştırmacı-Yazar Nezir Kızılkaya tarafından yazılan ve Celal Yalvaç’ın biyografisi ile çalışmalarını içeren "Malatya’ya Adanmış Bir Ömür; Celal Yalvaç" adlı kitap tanıtıldı. Bu kitap, Vega Yayınevi tarafından basıldı ve Celal Yalvaç’ın mirasını gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.