Yerel Haberler
Muş
Muş’ta karayolları aydınlatıldı 26 Eylül 2024 Perşembe - 19:40:25 Muş’ta Van Gölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) Müdürlüğü, yaklaşık 7 milyon TL yatırımla kara yollarını aydınlattı. Muş-Bingöl kara yolunda çalışma yapan ekipler yolun belirli bölümlerini aydınlattı. Ekipler, 2024 yılı yatırım programı kapsamında aydınlatma çalışmalarının tamamladığı Yaygın Beldesi mevkiinde gazetecilere açıklama yapan VEDAŞ İl Müdürü Suat Coşar, şirket olarak zorlu bir coğrafyada hizmet ettiklerini söyleyerek, "2024 yatırım programını yaparken hizmet kalitesinin arttırılması, elektrik dağıtım şebekesinin alt yapısının güçlendirilmesi, tüketici memnuniyetini arttırılması amacıyla yatırımlarımız devam etmektedir. Muş il jandarma komutanlığının 2024 yatırım yılı bizden istemiş olduğu özellikle trafik kazalarının yoğun olarak yaşandığı, Tarihi Murat Köprüsü civarı, Bozbulut Köyü, Nadaslı Köyü, Konukbekler, Körpeağaç giriş çıkışları, Yaygın beldesi giriş çıkışı, Ziyaret Köyü kavşağı, Karabey Köyü yol ayrımı ve Gedik rampası yol boyu aydınlatılma yapılması istenmekteydi. Biz 2024 yılı yatırım programını yaparken bu hususları dikkate alarak yatırım yılı içerisinde yaklaşık tutarı 7 milyon TL’yi aşan 11 bin yer altı iletken kabloyla 200 tane aydınlatma direği ile bu yatırımları yaptık. Van Gölü Anonim Elektrik Şirketi Muş İl Müdürü olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi 2024 de ve önümüzdeki yıllarda da hizmet kalitesinin artması için çalışmalarımız devam etmektedir. Alt yapı çalışmaları yapılırken de genel aydınlatma amaçlı vatandaşın hayatına doğrudan etki edebilecek ve vatandaşların hayatının seyrini değiştirebilecek, kazaları azaltacak, Asayiş olaylarını minimize edecek aydınlatma çalışmaları da şirketimizce yapılmaya devam edecektir” dedi.
25 Eylül 2024 Çarşamba - 15:46 Muş’ta hükümlü ve yakınları için sosyal market açıldı Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türk Kızılay Muş Şube Başkanlığı, kentteki ihtiyaç sahibi hükümlü ve hükümlü yakınlarının temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bir sosyal market açtı. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türk Kızılay Muş Şube Başkanlığı işbirliğiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde açılan sosyal markette hükümlüler ve aileleri, kendileri için belirlenen saatte giysi, ayakkabı ve diğer ihtiyaç malzemelerini temin edebilecekler. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü binasında düzenlenen törende açılışı yapılan sosyal marketten denetimli serbestlik tedbiri devam eden ve ekonomik durumu iyi olmayan hükümlü aileleri yararlanacak. Sosyal Market’in açılışını yapan Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, sosyal sorumluluk projesinin ilk adımını attıklarını ifade ederek, “Kızılay’ın desteğiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bünyesinde sosyal market açılışı gerçekleştirdik. Sosyal market, denetimli serbestlik tedbiri devam eden ve ekonomik durumu iyi olmayan hükümlülerimizin ailelerinin, özellikle çocuklarının giyim ihtiyacı, okul ihtiyacı, kırtasiye ihtiyacı, defter, kalem, silgi, bu tarz malzeme ihtiyaçlarını karşılayacak bir market olacak. Buradan ihtiyaca göre bu ürünleri karşılayabilecekler. Ayrıca, Koruma Kurulu Toplantımızı yaptık. Bu yıl denetimli serbestlik olarak çok daha aktif projeler yapacağız. Muş’un tarım ve hayvancılık kenti olması sebebiyle bu alan üzerine projeler yürütüyoruz. Özellikle geçen yıldan beri devam eden sürü yetiştiriciliği projemiz bu yıl da devam edecek. Bunun yanında arıcılık çok önem verdiğimiz bir proje. Muş’un coğrafyası, florası, arıcılık için çok uygun. Dolayısıyla arı yetiştiriciliğine yönelik faaliyetlere başlıyoruz" dedi. Kurulan sosyal marketin aile ekonomisine katkı sunacağını söyleyen Kantar, “Cezanın asıl amacı ıslah etmek, topluma karıştırmak, topluma sorunsuz bir şekilde bu arkadaşlarımızın entegrasyonunu sağlamaktır. Dolayısıyla buna yönelik faaliyetleri çok önemsiyoruz. Bu yaptığımız eğitim faaliyetleri ve kurslar, hep bu amaca yönelik. Arkadaşlar bu kursları tamamladıktan sonra kendi işlerini kurup aile ekonomisine katkı sağlayacaklar. Buna inanıyoruz ve buna yönelik faaliyetlerimize de devam ettireceğiz" şeklinde konuştu. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ile Sosyal Market Projesi’nin açılışını yaptıklarını belirten Türk Kızılay Muş Şube Başkanı Faik Aktaş ise "Amacımız hükümlü ve ailelerimizin ihtiyaç sahibi çocuklarının giyim anlamındaki ihtiyaçlarını karşılanmak. Burada sürekli olarak malzeme tedarikini karşılayarak ihtiyaç sahibi ailelerimizin yanında olacağız. Bu anlamda çocuklarımızın eğitim anlamındaki desteklerimizi de sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Market açılışının ardından Kantar başkanlığında Koruma Kurulu Toplantı yapıldı. Törene, Cumhuriyet Savcısı Gökhan Bakaner, Muş Denetim Serbestlik Müdürü Bülent Uğraş, Muş E-Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ferhat Tuncay ve kurum amirleri katıldı.
25 Eylül 2024 Çarşamba - 14:00 Evladı dağa kaçırılan anne: “Asker de polis de benim oğlumdur” Muş’ta çocuklarını terör örgütü PKK’nın pençesinden kurtarmak isteyen aileler, 164 haftadır kararlı bir şekilde devam ettirdikleri evlat nöbetini sürdürüyor. 12 yıl önce çocuğunun kaçırıldığını söyleyen Gülbahar Teker, "Asker de polis de benim oğlumdur, kardeşimdir, akrabamdır" dedi. Aileler, çocuklarının en kısa sürede güvenli bir şekilde evlerine dönmesini beklerken, toplumun da bu konuda destek olmasını istedi. Çocuklarına kavuşma ümidiyle her hafta çarşamba günü DEM Parti il binası önünde bir araya gelen aileler, "Anneler direniyor" ve "Yeter artık evlatlarımızı bırakın" pankartları açtı. Anne ve babalar, yıllardır hasretle bekledikleri çocuklarına teslim olmaları için çağrıda da bulundu. 12 yıl önce çocuğunun kaçırıldığını söyleyen Gülbahar Teker, DEM Parti ve PKK’dan çocuğunu isteyerek, "DEM Parti’den ve PKK’dan çocuklarımızı istiyoruz. Dağda bir kişi kalana kadar eylemime devam edeceğim. Ben buradan bir yere gitmiyorum. Kürt olduklarını söylüyor ama Kürt hakkı böyle aranmaz. Aileler burada, Diyarbakır’da, Van’da evladı için eylem yapıyor. Onların çocukları bir saat kaybolsa ne yaparlar? Yerlerinde duramazlar ama ben oğlumdan 12 yıldır haber alamıyorum. Ben onlardan korkmuyorum ve bir yere gitmiyorum. Asker de polis de benim oğlumdur, kardeşimdir, akrabamdır. Bunlar bizden ne istiyor” ifadelerini kullandı. Bir çocuk dağda kalana kadar eyleme devam edeceğini ifade eden Şahinaz Özcan ise "Oğlum ölü mü, sağ mı bilmiyorum? DEM Parti’den, PKK’da çocuğumu istiyorum. Dağda bir kişi kalana kadar buradayım. Bu Türk-Kürt davası değil. Biz de Kürt’üz. Milletin çocuklarını alıp götürmekle hangi davayı görüyorlar. Yıllardır milletin çocuklarını kandırıp götürüyorlar. Ben buradan oğluma sesleniyorum ve gelip teslim olmasını istiyorum" dedi.
Muş’ta ailelerin eylemi devam ediyor
22 Kasım 2023 Çarşamba - 14:06 Muş’ta ailelerin eylemi devam ediyor Muş’ta çocuklarının terör örgütü PKK tarafından kandırılarak dağa kaçırılmasından HDP’yi sorumlu tutan ailelerin evlat nöbeti sürüyor. Kandırılarak dağa kaçırılan çocukları için HDP Muş İl Başkanlığı binası önünde oturma eylemi yapan anneler, evlat nöbetine kararlılıkla devam ediyor. Ellerinde çocuklarının fotoğrafıyla bekleyişini sürdüren anneler, evlatlarına teslim olmaları çağrısında bulunarak kararlı bekleyişlerini sürdürüyor. Oğlunun 7 yıldır kayıp olduğunu söyleyen Alaattin Koçhan, "Bize her gün İsrail’in Filistin’e yaptığı zulüm gibi gün geçtikçe aynı sıkıntıyı çekiyorum. Oğlum Ersin sesimi duyuyorsan devlete sığın. Devlete sığınmazsan senin sonun boş. Annen ve baban senin her gün peşinde ağlayana kadar çık gel. HDP’nin adamları çocuğumu Bursa’dan alıp Diyarbakır’a götürüp PKK’ya üye etmiş. Oradan ötesini bilmiyoruz" dedi. Halit Altun da 2014 yılında çocuğunun İnönü Üniversitesinde okul okurken götürüldüğünü belirterek, “Sonuç itibariyle 13 yıldır bu davamızın arkasındayız. Ömrümüz var olduğu müddetçe biz bu davamızın arkasındayız. HDP ve PKK sanmasın ki biz bu çocukları götürmüşüz ve bu çocuklar sahipsiz olarak elimizdedirler. Öyle sanmasınlar. Çocuklarımız sahipsiz değildirler. Bir canımız var, onu da çocuklarımızın uğrunda vereceğiz. Biz çocuklarımızı almayana kadar elimizi bu insanların yakasından bırakmayacağız" şeklinde konuştu.
Muş’ta ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
22 Kasım 2023 Çarşamba - 13:59 Muş’ta ailelerin evlat nöbeti devam ediyor Muş’ta çocuklarının terör örgütü PKK tarafından kandırılarak dağa kaçırılmasından HDP’yi sorumlu tutan ailelerin evlat nöbeti sürüyor. Kandırılarak dağa kaçırılan çocukları için HDP Muş İl Başkanlığı binası önünde oturma eylemi yapan anneler, evlat nöbetine kararlılıkla devam ediyor. Ellerinde çocuklarının fotoğrafıyla bekleyişini sürdüren anneler, evlatlarına teslim olmaları çağrısında bulunarak kararlı bekleyişlerini sürdürüyor. Oğlunun 7 yıldır kayıp olduğunu söyleyen Alaattin Koçhan, "Bize her gün İsrail’in Filistin’e yaptığı zulüm gibi gün geçtikçe aynı sıkıntıyı çekiyorum. Oğlum Ersin sesimi duyuyorsan devlete sığın. Devlete sığınmazsan senin sonun boş. Annen ve baban senin her gün peşinde ağlayana kadar çık gel. HDP’nin adamları çocuğumu Bursa’dan alıp Diyarbakır’a götürüp PKK’ya üye etmiş. Oradan ötesini bilmiyoruz" dedi. Halit Altun da, 2014 yılında çocuğunun İnönü Üniversitesinde okul okurken götürüldüğünü belirterek, “Sonuç itibariyle 13 yıldır bu davamızın arkasındayız. Ömrümüz var olduğu müddetçe biz bu davamızın arkasındayız. HDP ve PKK sanmasın ki biz bu çocukları götürmüşüz ve bu çocuklar sahipsiz olarak elimizdedirler. Öyle sanmasınlar. Çocuklarımız sahipsiz değildirler. Bir canımız var, onu da çocuklarımızın uğrunda vereceğiz. Biz çocuklarımızı almayana kadar elimizi bu insanların yakasından bırakmayacağız" şeklinde konuştu.
Belçika’dan gelip Muş’ta estetik ameliyat oldu
21 Kasım 2023 Salı - 14:41 Belçika’dan gelip Muş’ta estetik ameliyat oldu Muş Devlet Hastanesinde yürütülen başarılı plastik cerrahi ve estetik ameliyatları sonucu Belçika’dan bile hastalar kente gelerek operasyon geçiriyor. Muş Devlet Hastanesinde yaklaşık 4 ay önce göreve başlayan Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. İlkay Şamil Beydilli; plastik, rekonstrüktif ve estetik ameliyatlarına başladı. Yaklaşık 4 ay önce göreve başladığını belirten Dr. Beydilli, Muş’ta daha çok cilt kanserleri ve estetik işlemleri konusunda yoğunlaştıklarını belirtti. An itibariyle yaklaşık 550 estetik işlem bekleyen hasta olduğunu söyleyen Dr. Beydilli, “Muş’ta daha çok cilt kanserleri ve el kesikleri olmak üzere estetik işlemler konusunda yoğunlaşıyoruz. Çok fazla estetik işler bekleyen hasta var. An itibariyle 550’ye yakın estetik ameliyat bekleyen hastamız var. Elimizden geldiğince imkânlarımız ölçüsünde başka illere sevk etmeden ilimizde yapıyoruz. Haftalık 60 civarında lokal işlem gerçekleştiriyoruz. 7-8 tane büyük yaptığımız operasyon var. Yaklaşık 10 gün önce Belçika’da bir hastamız geldi. Göz kapağı estetik ameliyat gerçekleştirdim. Belçika’dan geldi buraya ameliyatını yaptık, ertesi gün geri gönderdik. Hastanemizin zaten şartları yeterli olduğu için bu tip estetik işlemleri rahatlıkla hastanemizde gerçekleştirip, hastalarımızı birkaç gün içerisinde geldikleri illere gönderebiliyoruz. 4 ay zarfında yaklaşık 650-700 civarı hastaya lokal işlemler dahil ameliyat yaptım. Hızlı bir şekilde bugün de dâhil olmak üzere işlemlerimiz devam ediyor” dedi. Burnundan ameliyat olan Nurhayat Budak ise “Daha önce burnumdan rahatsızdım. Muş Devlet Hastanesine geldim. 2 aydır bekliyorum, şu anda bana sıra geldi. Burada burun ameliyatı oldum. Şu anda çok iyiyim” ifadelerini kullandı.
Şeker pancarıyla kent ekonomisine 2,5 milyar TL katkı hedefleniyor
20 Kasım 2023 Pazartesi - 16:59 Şeker pancarıyla kent ekonomisine 2,5 milyar TL katkı hedefleniyor Muş’ta şeker pancarının tarladan sofraya zahmetli yolculuğunun kent ekonomisine 2,5 milyar lira katkı sağlaması hedefleniyor. Muş’ta, 2 bin çiftçinin ilkbahar mevsiminde 90 bin dekar alana ektiği ve 450 bin ton hasılat beklediği şeker pancarından kent ekonomisine 2,5 milyar lira katkı sağlanması bekleniyor. Traktörlerle tarladan söküldükten sonra Muş Şeker Üretim Sanayi A.Ş.’ye getirilen pancardan 60 bin ton şeker üretiminin elde edilmesi bekleniyor. Traktörler ve kamyonlarla fabrikaya getirilen şeker pancarları, ön temizleme işleminden geçirilerek toprak ve çamurdan arındırıldıktan sonra soyma, kesme, rendeleme, haşlama ve pres gibi işlemlerden geçiriliyor. Son olarak yüksek sıcaklıkta şerbet filtrelerinden geçirilerek belirli bir sıcaklık düzeyinde kristalleştirilip şekere dönüştürülen pancarlar, 50 kilogramlık torbalara doldurularak pazara sunuluyor. Muş Şeker Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Turgut Kızılkaya, geçen yıl 46 bin dönüme bu yıl ise 90 bin dönüm alana ekim yapıldığını belirterek, "62 köyde 90 bin dönüm alanda ekim gerçekleştirdik. Bu sayede bizim çiftçilerimizden beklediğimiz işlenecek pancar miktarı yaklaşık 450 bin ton pancardır. 450 ton bin şeker pancarından 60 bin ton şeker elde etmeyi hedefliyoruz. 100 bin tonu aşkın küspe ve 15 bin tona yakın melas olacak. Çiftçiye yaklaşık 1 milyar lira ödeme yapacağız. Muş’a ciddi bir katma değer sağlayacaktır” dedi. Şeker ve melas satışlarıyla beraber Muş ve ülke ekonomisine yaklaşık 2,5 milyar TL’lik bir katkının sağlanacağını ifade eden Turgut, “Almış olduğumuz pancarın 211 ton pancarının işlemiş ve yaklaşık 26 bin ton pancarı da depolarımıza koymuş bulunmaktayız. Çiftçiyi rahatlatabilmek ve ekonomik yükünü azaltabilmek adına 200 dönüm üzeri ekim yapan çiftçilerimize icar desteği sağlıyoruz. Çiftçinin pancarını teslim etmekte kaybı yaşamaması ve zaman kaybı ciddi manada yaşamaması için analiz sayısını ikiye çıkardık. Biz burada yer kantarlarımızı ve pancar silolarımızı artırdık. Fabrikanın günlük işleme kapasitesini artıracak şekilde inşallah yeni bir difüzyonda alıyoruz. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde temel hedefimiz, fabrikanın günlük en az 8 bin ton pancar işlemesini sağlamaktır” şeklinde konuştu.
Muş polisinden gerçeği aratmayan tatbikat
20 Kasım 2023 Pazartesi - 14:57 Muş polisinden gerçeği aratmayan tatbikat Muş İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü tarafından 2023 Yılı Hizmet İçi Eğitim çerçevesinde düzenlenen tatbikat gerçeği aratmadı. Muş Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünce 2023 yılı Hizmet İçi Eğitim çerçevesinde 76 personelin katılımıyla toplumsal olaylara müdahale tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikat ile ilgili Muş İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünce 2023 yılı Hizmet İçi Eğitim çerçevesinde 76 personelin katılımıyla toplumsal olaylara müdahale tatbikatı gerçekleştirildi. Bahse konu tatbikatta kamu düzeninin bozulmasına tehdit oluşturan eylemci grubu öncelikle yolu barikatlar ile kapatmış, daha sonra ateş yakarak yasadışı sloganlar ile kamu düzeninin ve güvenliğinin bozulmasına sebebiyet vermiştir. Yapılan tüm uyarılara rağmen dağılmamakta direnen eylemci grup, çevik kuvvet personeline karşı taşlı, havai fişekli ve molotoflu saldırıda bulunması üzerine eylemciler göz yaşartıcı savunma tüfeği, gaz ve TOMA ile müdahale edilerek etkisiz hale getirilmiştir. Ayrıca tatbikat esnasında öncelikle toplumsal olaylara müdahale aracı ile yakılan ateşler söndürülerek barikatlar yıkılmış, akabinde çevik kuvvet envanterinde bulunan Tipman LE-900 savunma tüfeği (FN), Tip-2 dumanla yayılan gaz el bombası, 40 mm çaplı gaz tüfeği (ZET), OC gaz püskürtücü tüp, poliüretan cop, şeffaf boy kalkanı ve kelepçe gibi teçhizat ve maddi güç unsurları kullanılarak eylemci grup dağıtılarak bozulan kamu düzeni ve güvenliği sağlanmıştır. Yapılan bu tatbikat ile personelin gerçek olaylara müdahalede daha profesyonel olması kazanımı sağlanmıştır” denildi.
Muş’ta ara tatil sonrası ilk ders zili çaldı
20 Kasım 2023 Pazartesi - 10:24 Muş’ta ara tatil sonrası ilk ders zili çaldı Muş’ta ilkokul, ortaokul ve liselerdeki 9 günlük ara tatilin ardından ilk ders zili bugün çaldı. Muş’ta ilk ve ortaöğretim okullarında 2023-2024 eğitim öğretim yılı birinci ara tatilinin sona ermesi ile ilk ders zili bugün çaldı. Prof. Dr. Vahit Özmen Ortaokulunda düzenlenen program, İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Öğrencilerle sohbet ettikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, 9 günlük ara tatilin ardından ilk ders zilinin çaldığını ifade ederek, “2023-2024 eğitim öğretim yılının birinci dönem ara tatili geçen hafta başlamıştı. Bugün de eğitim öğretime tekrar aynı kaldığımız yerden devam ediyoruz. Ben başta ülkemize, ilimize ve bizlere hayırlı ve uğurlu olmasını yüce Allah’tan diliyorum. Çocuklarımız bu süreçte dinlendi. Öğrencilerimiz, ara tatilden önceki süreçte görmüş oldukları eksiklikleri de tamamlamak için çaba sarf edecekler, gayret gösterecekler. Anne ve babalar da bunu zaten izlediler ve gördüler. İlimizde 6 bin 959 okulumuzda 118 bin 136 öğrenci ve 6 bin 624 öğretmenle bugün eğitim öğretime başlamış bulunmaktayız. İnanıyorum ki bu yıl yenilenen müfredat çocuklarımızın gelişimine çok büyük katkı sunacaktır” dedi. Muş’ta 6 bin 624 öğretmenin 694 okulda eğitim verdiği 118 bin 136 öğrenci ders başı yaptı. Programa İl Milli Eğitim Şube Müdürü Nedim Öner, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Muşlu çobanlar sigortalı olacak
18 Kasım 2023 Cumartesi - 17:05 Muşlu çobanlar sigortalı olacak Muş’ta sürü yönetimi çobanlık desteği kursunda 21 gün boyunca eğitim alan 35 çoban sertifika almaya hak kazandı. Tarihin en eski mesleklerinden olan çobanlık mesleği, devlet tarafından sağlanan teşvik destekleri ile yeniden canlılık kazandı. Bir milyon 300 bin civarında küçükbaş hayvan varlığı ile Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinde biri olan Muş’ta çobanlar artık sigortalı olacak. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen sürü yönetimi çobanlık desteği programı sayesinde çobanlar sağlık güvencesine kavuştu. Çobanlık mesleğinin gün geçtikçe azalması nedeniyle harekete geçen bakanlık, çobanlığa destek programı başlatarak 100 küçükbaş hayvan varlığı olan işletmelere 30 bin TL sigorta prim desteği vermeye başladı. Devlet desteği ile hayvancılığın geliştiğini söyleyen Muş Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nimet Salkım, 100 küçükbaş hayvanı olan işletmelere 30 bin TL çobanlık desteği verileceğini ifade ederek, “Devlet hayvancılığın her kesimine destek veriyor. Bu desteklerden bir tanesi de çoban desteğidir. Verilen eğitim kurslarında başarılı olan çobanlarımıza sertifika veriyoruz. Bu sertifikayı alan çobanlarımız 5 aylık sigorta primini kesintisiz ödedikten sonra devletimiz 30 bin TL para desteği veriyor. İlimiz için çok faydalı bir proje oldu. Muş’ta çoban bulamıyorduk. Bu proje sayesinde çoban bulabiliriz. Çünkü çobanlarda artık sağlık güvencesi istiyor. Bu tür desteklerle hayvancılık sektörü çok iyi yerlere gelecektir. Bu sayede çoban bulmakta sıkıntı yaşamayacağız” dedi. Devletin sağladığı imkânlardan memnun kaldıklarını söyleyen çobanlardan Hasan Kaya, sigortalı olmaları kendileri için önemli olduğunu belirterek, “Devletin çobanlara yönelik desteği bizi çok mutlu etti. 100 koyun ve keçi üzeri küçükbaş hayvan varlığı olan işletmelere 30 bin TL destek veriliyor. Devletin bize sağladığı bu imkân ile 5 ay boyunca sigorta pirimizi ödüyoruz. Sonra ki aylarda kendimiz ödeyeceğiz. Devletin bu tür destekleri sayesinde bizde işimizi sürdüreceğiz. Muşlu çobanlar olarak bizlerde artık sigortalıyız” dedi. Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Muş Halk Eğitim Merkezi ve Muş Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ortaklaşa düzenledikleri sürü yönetimi çobanlık desteği kursunda 21 gün boyunca eğitim alan 35 çoban sertifika almaya hak kazandı.