Yerel Haberler
Muş
26 Eylül 2024 Perşembe - 19:40 Muş’ta karayolları aydınlatıldı Muş’ta Van Gölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) Müdürlüğü, yaklaşık 7 milyon TL yatırımla kara yollarını aydınlattı. Muş-Bingöl kara yolunda çalışma yapan ekipler yolun belirli bölümlerini aydınlattı. Ekipler, 2024 yılı yatırım programı kapsamında aydınlatma çalışmalarının tamamladığı Yaygın Beldesi mevkiinde gazetecilere açıklama yapan VEDAŞ İl Müdürü Suat Coşar, şirket olarak zorlu bir coğrafyada hizmet ettiklerini söyleyerek, "2024 yatırım programını yaparken hizmet kalitesinin arttırılması, elektrik dağıtım şebekesinin alt yapısının güçlendirilmesi, tüketici memnuniyetini arttırılması amacıyla yatırımlarımız devam etmektedir. Muş il jandarma komutanlığının 2024 yatırım yılı bizden istemiş olduğu özellikle trafik kazalarının yoğun olarak yaşandığı, Tarihi Murat Köprüsü civarı, Bozbulut Köyü, Nadaslı Köyü, Konukbekler, Körpeağaç giriş çıkışları, Yaygın beldesi giriş çıkışı, Ziyaret Köyü kavşağı, Karabey Köyü yol ayrımı ve Gedik rampası yol boyu aydınlatılma yapılması istenmekteydi. Biz 2024 yılı yatırım programını yaparken bu hususları dikkate alarak yatırım yılı içerisinde yaklaşık tutarı 7 milyon TL’yi aşan 11 bin yer altı iletken kabloyla 200 tane aydınlatma direği ile bu yatırımları yaptık. Van Gölü Anonim Elektrik Şirketi Muş İl Müdürü olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi 2024 de ve önümüzdeki yıllarda da hizmet kalitesinin artması için çalışmalarımız devam etmektedir. Alt yapı çalışmaları yapılırken de genel aydınlatma amaçlı vatandaşın hayatına doğrudan etki edebilecek ve vatandaşların hayatının seyrini değiştirebilecek, kazaları azaltacak, Asayiş olaylarını minimize edecek aydınlatma çalışmaları da şirketimizce yapılmaya devam edecektir” dedi.
Binbaşı Arslan Kulaksız şahadetinin 8. yılında Malazgirt’te anıldı
27 Temmuz 2023 Perşembe - 22:20 Binbaşı Arslan Kulaksız şahadetinin 8. yılında Malazgirt’te anıldı Muş’ta PKK’lı teröristlerce düzenlenen hain saldırıda şehit düşen Malazgirt Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız, şahadetinin 8. yılında anıldı.Malazgirt Kaymakamlığı tarafından saldırının yaşandığı Şehit Binbaşı Arslan Kulaksız Caddesi’nde düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. İlçe Müftü Vekili Bekir Irmak, Şehit Binbaşı Arslan Kulaksız ve tüm şehitler için dua etti.Törene katılan Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram, şehit Binbaşı Kulaksız’ın şahadetinin 8. yıl dönümü münasebetiyle bir araya geldiklerini söyledi. Bayram, yaptığı konuşmasında "Sevgili Malazgirtli hemşerilerim bildiğiniz üzere Arslan Kulaksız 8 yıl önce burada Arslan Binbaşımız, kahraman bir binbaşımız, yüreği kocaman bir binbaşımız, kahpece, hain bir pusu neticesinde şehit edildi. Tabi o yılları, o günleri görmek bize nasip olamadı. Bizler burada değildik, fakat görev yaptığım son bir yıl süreçte, kahraman binbaşımızın adını belki onlarca, belki yüzlerce Malazgirtli vatandaşlarımızdan en güzel sözler ile, en güzel anılarla işittim. Öyle oldu ki; kimi zaman geldi, kahraman binbaşımızın adı geçti, bazı Malazgirtliler dedi ki; ’Bana böyle iyiliği dokunmuştu, bana böyle bir iyiliği geçmişti, benim şöyle bir ihtiyacımı karşılamıştı.’ Hakkında o kadar çok güzel şeyler duydum ki, hakikaten anladık, terakki ettik, kahraman binbaşımız şehitlik mertebesine en yakışan, bizim cümle şeritlerimizden bir tanesi idi. Ben bu topraklarda bin yıldır, ebediyete irtihal etmiş, bütün şehit ve gazilerimizi yad ediyorum, başta Binbaşı Arslan Kulaksız olmak üzere, Malazgirtli olsun, Anadolu’nun farklı coğrafyalarından olsun, dünyanın farklı noktalarından olsun şahadete erişmiş nice şehitlerimizin, en kalbi duygularımla, en saygılı hislerimle burada yad etmek istiyorum. Bıraktıkları kutsal emanet karşısında saygıyla eğilmek istiyorum. Allah tüm şehitlerimize rahmet eylesin.” dedi.Kaymakam Göksu Bayram ve protokol üyelerinin, Kulaksız’ın şehit edildiği alana gül bıraktığı törene, Belediye Başkanı Cengiz Altın, Cumhuriyet Savcısı Nermin Çankaya, İlçe Jandarma Komutan Vekili Üsteğmen Berati Kalenci, Bulanık İlçe Emniyet Müdürü Aytaç Tefek, İlçe Müftü Vekili Bekir Irmak, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Muş’ta “Cemiyet Sokak Çarşısı” yapıldı
25 Temmuz 2023 Salı - 17:42 Muş’ta “Cemiyet Sokak Çarşısı” yapıldı Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz’ün girişimleriyle inşa edilen “Cemiyet Sokak Çarşısı”, kentte kamu yararına çalışan STK ve dernekler için kısa süre sonra hizmete açılacak.Tekstilken projesi ile özellikle gençlere istihdam sağlayan ve büyükşehirlere göçü azaltan Muş Valiliği, vizyon bir projeyi daha hayata geçiriyor. Zafer Mahallesi’ndeki Lale Vadisi ve Lale Parkı yakınına kurulan Cemiyet Sokak Çarşısı’nda hizmet verecek olan STK ve derneklerin kentin tanıtım ve gelişimine katkı sunması hedefleniyor. İnşaat ve çevre düzenleme çalışmalarının tamamlanması ile STK ve derneklere tahsis edilecek olan ofisler, kamu yararına hizmet edecek. Çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz, projeyi uzun yıllardır düşündüklerini ve paydaşları ile yerel yönetimle de paylaştıklarını ifade etti. Projeyi geçen yıl il özel idare bütçesine koydukları bir ödenekle bu yıl başarma noktasına geldiklerini belirten Vali Gündüzöz, “Çalışma yakın zamanda bitecek. Buraya Sultan Alparslan Cemiyet Arasta diyorum. Arasta Selçuklu’da, Osmanlı’da ihtisas çarşısı demek. Bir nevi dernek sokağı gibi. Biz kamu yararına çalışan ve aynı zamanda kamu yararı kararı olmasa bile yerel nitelikli ama faydalı gördüğümüz derneklere bu mekanı tahsis edeceğiz. Burada başımızın tacı olan gazi-şehitler dernekleri, onun dışında eğitime büyük katkıda bulunan, gençlerimize katkıda bulunan TÜGVA’ya bir ofis vermeyi düşünüyoruz, Muş Tanıtım Platformu’na bir yer planladık, yine muhtarlarımızın dernekleri için de yer planladık, gazeteciler meslek mensuplarına cemiyetleri için bir yer planladık. Burası sivil toplum sokağı. Hemen yanında Lale Parkı, diğer tarafta da Lale Vadisi var. Vatandaşımızın geceleri gelip gezebileceği yerler olacak ve üç beş güne de bitecek. Önüne de güzel bir Türk mimarisini yansıtan havuz yaptık. İnşallah memleketimize hayırlı olur” dedi.
Depremzede muhtarlardan Kaymakam Ocak’a ziyaret
25 Temmuz 2023 Salı - 16:14 Depremzede muhtarlardan Kaymakam Ocak’a ziyaret MUŞ (İHA) – Kahramanmaraş’ın Nurhak ilçesindeki muhtarlar, deprem döneminde kendilerine hizmet için görevlendirilen Muş’un Bulanık Kaymakam Oğuzhan Ocak’ı ziyaret etti.Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Nurhak ilçesinde görevli olarak çalışan Bulanık Kaymakamı Oğuzhan Ocak, Nurhak ilçesinden gelen depremzede muhtarları kabul etti. Vefa ziyaretinde bulunan Nurhak Barış Mahallesi Muhtarı Aydın Sarıdaş ile Alçiçek Değirmenkaya Mahallesi Muhtarı Hayri Yüksel, Kaymakam Ocak’ı duygulandırdı. Afetzedeler ile kurduğu samimi diyalog ve çözüm odaklı çalışmalarıyla vatandaşların takdirini kazanan Kaymakam Ocak, depremzedelerin gerçekleştirmiş olduğu ziyaretten dolayı onur duyduğunu belirtti.Kahramanmaraş merkezindeki görev dağılımından sonra sahada seferberlik ruhuyla çalışmalara başladıklarını ifade eden Kaymakam Ocak, “Depremzedelerin gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması, sosyal marketlerin ve aşevlerinin kurulması, konteyner dağıtımı gibi birçok konuda koordinasyonlu çalıştık. Zor süreçlerinde afetzede vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması noktasında üzerimize düşeni en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştık. Çok zor bir süreçti ama devlet ve millet dayanışması ile o günleri atlatmanın gayretinde olduk. Koordinatör Valimiz Doç. Dr. İlker Gündüzöz kontrollerinde devletimizin varlığını sahaya yansıtıp, Nurhaklı kardeşlerimizin kalplerine dokunmayı büyük vazife bildik. Bedenen Barış Mahallesi kardeşlerimizin yanından ayrıldım ama yüreğim hala onlarla atıyor. Ayrıca bugün Nurhak’tan gelen muhtarlarımız ve vatandaşlarımızın ziyareti beni ziyadesiyle mutlu etti. Buradan bir kez daha tüm depremzede vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.Deprem bölgesinden gelen muhtarlar ise deprem zamanında Nurhak ilçesindeki çalışmalarından dolayı Bulanık Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Oğuzhan Ocak’ a çiçek takdim ettiler.
KÖYDES’ten 41 milyon 485 bin TL’lik yatırım
24 Temmuz 2023 Pazartesi - 17:33 KÖYDES’ten 41 milyon 485 bin TL’lik yatırım Muş Valiliği Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından KÖYDES projesi çerçevesinde 2022-2023 yılı içerisinde merkeze bağlı köylere kilitli parke taşı, yol, içme suyu yapım işi ve muhtar odaları olmak üzere 41 milyon 485 bin TL yatırım yapıldı.Muş Valiliği, kırsalda yaşayan vatandaşlara daha iyi hizmet sunmak ve yaşam standartlarını yükseltmek için KÖYDES yatırımlarını sürdürüyor. Merkeze bağlı 98 köye yol, su ve muhtar odaları inşa eden KÖYDES, sanat yapılarıyla da köylerin gelişimine katkı sağlıyor. Bu çerçevede KÖYDES tarafından 2022 yılında merkeze bağlı toplamda 15 köy ve 1 mezraya içme suyu deposu yapıldı. 2023 yılında ise Ziyaret, Arpayazı ve Çevirme Mezrası, Kıyık, Ortakent, Sürügüden, Bozbulut ve Karakuyu köylerinin içme suyu çalışmaları KÖYDES’in proje aşamasında yer alırken, Kepenek köyü ile Gümüşali Yamaç mezrasının ihaleleri gerçekleştirilerek işe başlandı.2022’de toplamda 63 yerleşim yeri yoluna 68 bin 175 metrekare kilitli parke taşı döşenmiştir. 2023 yılında ise Ağaçlık, Arpayazı, Beşparmak, Bilek, Bostankent, Çöğürlü, Taşoluk, Tekyol, Harman, Ilıca ve İncesu mezrası, Karaköprü, Kıyık, Donatım, Üçdere, Kayalısu, Mercimekkale, Meşecik, Muratgören, Nadaslık, Özdilek, Şenoba, Soğucak, Suvaran, Ziyaret, Tabanlı, Tandoğan, Üçevler, Yarpuzlu, Yelalan, Yücetepe köylerine, 67 bin 750 metrekare kilitli parke taşı kaplama işi ihale edilerek çalışmalara başlanırken, Derecik, Ilıca ve Ağıllı köylerinin de sathi kaplama çalışması ise proje aşamasında yer alıyor.Merkeze bağlı 98 köy için 2022 yılında kurulumuna başlanan muhtar odalarında ise 10 köyde tamamlanarak muhtarlara teslim edildi. Karaköprü ile Ziyaret köyü muhtar odaları da proje aşamasında yer alıyor. 86 köy için düşünülen muhtar odalarının bütçe ve planlama çalışmaları ise devam ediyor.KÖYDES tarafından 2022 yılında tamamlanan ve 2023’te devam eden projelerde şu ana kadar toplamda 41 milyon 485 bin TL yatırım yapıldı. 2023 yılı proje ve çalışmalar ise devam ediyor.
Anadolu Yıldızlar Ligi, futbol yarı final müsabakaları Muş’ta yapıldı
22 Temmuz 2023 Cumartesi - 17:44 Anadolu Yıldızlar Ligi, futbol yarı final müsabakaları Muş’ta yapıldı Muş’un ev sahipliğinde düzenlenen 2023 Osman Bayraktar Sezonu Futbol Yarı Final Müsabakaları 9 İl’den 10 takım katılmasıyla başladı.Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 il’in doğrudan etkilendiği depremlerde hayatını kaybeden Gençlik ve Spor Bakanlığı çalışanları adına Ana Lig’de turnuva düzenlendi. Muş 1071 Spor Kompleksi sentetik sahasında düzenlenen 2023 Osman Bayraktar Sezonu Anadolu Yıldızlar Ligi (Ana Lig), futbol yarı finali müsabakalarına 9 il’den 110 sporcu katıldı. 3 gün sürecek müsabakalarda 10 takım başarı için mücadele edecek. Finale kalan takımlar ise Türkiye şampiyonasına katılacak.Konuya ilişkin konuşan İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir, 4 kadın ve 6 erkek takımı olmak üzere 10 takımın yarı final müsabakalarına ev sahipliği yaptıklarını belirtti. İl Müdürü Taşdemir, “Bugün burada depremde hayatını kaybeden Gençlik ve Spor Bakanlığımızın çalışanları adına ve rahmetli Osman Bayraktar adına Ana Lig’de 9 ilden 10 takımımızı Muş ilimizde misafir etmekteyiz. 3 gün sürecek olan bu müsabakalarımızın özelde ilimize genelde ise ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Burada altyapıda yetiştirdiğimiz gençlerimizi ülke futboluna kazandırmak istiyoruz. Bu yüzden de altyapılara yöneldik. Biz de bu yıl ilimizde birçok bölge şampiyonluklarına ev sahipliği yaptık. İnşallah gençlerimiz burada elde edecekleri başarılarla Türkiye finallerine katılacaklardır. Gençlerimizin zararlı alışkanlıklardan uzak durmaları için bu ve benzeri organizasyonları artıracağız” dedi.
Muşlu çocuklar suda halay çekerek serinledi
21 Temmuz 2023 Cuma - 18:12 Muşlu çocuklar suda halay çekerek serinledi Muş’ta sıcaklardan bunalan çocuklar suda halay çekerek serinledi.Son zamanlarda artan hava sıcaklarına kendi yöntemleri ile çözüm bulan çocuklar, gölette serinliyor. Çocukların yükseklerden suya atlayışları ise ünlü yüzücüleri aratmıyor. Sıcak havadan bunalan çocuklar, Çar Çayı yatağındaki kar suyuna girerek serinlemeye çalışıyor. Sıcak havanın etkisini arttırmasıyla dere ve çaylarda serinlemeye çalışan çocuklar, taşlarla ve naylon brandaların yardımı ile oluşturdukları göletlerde eğlencenin tadını çıkarıyor.Merkeze bağlı Kale Mahallesi yakınından geçen Çar Çayı’nda serinlemeye çalışan çocuklar, okulların tatil olmasıyla günün bir bölümünü burada geçiriyor. Hava sıcaklığının arttığı Muş’ta kendi yöntemleri ile yaptıkları göletlerde yüzen çocuklardan Yusuf Özcan, “Mevsimin bu zamanlarında hava çok sıcak oluyor. Arkadaşlarımla beraber bir göl oluşturduk. Kar suyu olduğu için serin ve güzeldir. Havanın sıcak olduğu günlerde canımız sıkıldıkça buraya yüzmeye geliyoruz. 2 saat hem yüzüyoruz hem de güneşleniyoruz” dedi.Sıcaklardan bunalarak çaya yüzmeye gelen Bekir Demirel ise gelecekte iyi bir yüzücü olmak istediğini ifade ederek, “Her gün mahalleden toplanıp arkadaşlarımız ile birlikte buraya yüzmeye geliyoruz. Yüksekten balıklama atlayarak yüzmenin keyfini çıkarıyoruz. Bizde korku yok. Biz yüksekten atlamaktan korkmuyoruz. İlerde iyi bir yüzücü olmak için bende burada kendimi geliştiriyorum. Yüksekten atlayarak kendimi geliştiriyorum” şeklinde konuştu.Suda yüzen çocuklar zaman zaman halay da çekerek serinlemenin keyfini çıkarıyor.