Yerel Haberler
Muş
26 Eylül 2024 Perşembe - 19:40 Muş’ta karayolları aydınlatıldı Muş’ta Van Gölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) Müdürlüğü, yaklaşık 7 milyon TL yatırımla kara yollarını aydınlattı. Muş-Bingöl kara yolunda çalışma yapan ekipler yolun belirli bölümlerini aydınlattı. Ekipler, 2024 yılı yatırım programı kapsamında aydınlatma çalışmalarının tamamladığı Yaygın Beldesi mevkiinde gazetecilere açıklama yapan VEDAŞ İl Müdürü Suat Coşar, şirket olarak zorlu bir coğrafyada hizmet ettiklerini söyleyerek, "2024 yatırım programını yaparken hizmet kalitesinin arttırılması, elektrik dağıtım şebekesinin alt yapısının güçlendirilmesi, tüketici memnuniyetini arttırılması amacıyla yatırımlarımız devam etmektedir. Muş il jandarma komutanlığının 2024 yatırım yılı bizden istemiş olduğu özellikle trafik kazalarının yoğun olarak yaşandığı, Tarihi Murat Köprüsü civarı, Bozbulut Köyü, Nadaslı Köyü, Konukbekler, Körpeağaç giriş çıkışları, Yaygın beldesi giriş çıkışı, Ziyaret Köyü kavşağı, Karabey Köyü yol ayrımı ve Gedik rampası yol boyu aydınlatılma yapılması istenmekteydi. Biz 2024 yılı yatırım programını yaparken bu hususları dikkate alarak yatırım yılı içerisinde yaklaşık tutarı 7 milyon TL’yi aşan 11 bin yer altı iletken kabloyla 200 tane aydınlatma direği ile bu yatırımları yaptık. Van Gölü Anonim Elektrik Şirketi Muş İl Müdürü olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi 2024 de ve önümüzdeki yıllarda da hizmet kalitesinin artması için çalışmalarımız devam etmektedir. Alt yapı çalışmaları yapılırken de genel aydınlatma amaçlı vatandaşın hayatına doğrudan etki edebilecek ve vatandaşların hayatının seyrini değiştirebilecek, kazaları azaltacak, Asayiş olaylarını minimize edecek aydınlatma çalışmaları da şirketimizce yapılmaya devam edecektir” dedi.
Karasu Nehri yeşile döndü
06 Ağustos 2023 Pazar - 14:29 Karasu Nehri yeşile döndü Muş Ovası’nın ortasından geçen Karasu Nehri’nde su debisinin düşmesi nedeniyle nehir yosunla kaplanarak yeşillendi.Yüzyılın sıcaklarında Muş Ovası’ndan geçen Karasu da nasibini aldı. Karasu Nehri’nde su seviyesinin aşırı düşmesi ve sıcakların yükselmesi ile birlikte su yüzeyi yosun tutmaya başladı. Yeşile dönen Karasu Nehri, kuraklıkla karşı karşıya kaldı.Kötü sulamanın su seviyesini düşürdüğünü ifade eden Muş Alparslan Üniversitesi Afet Yönetim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek, su yüzeyinde müsilaj benzeri meydana gelen oluşumlar ve bakteri kolonilerinin ciddi oranda artmaya başladığını söyledi. Dölek, “Yüzyılın en yüksek sıcaklıklarını yaşadığımız bu günlerde, su kaynaklarında ciddi azalmalar var. Burada su kaynaklarını doğru, etkin ve verimli kullanımı beraberinde getiriyor. Karasu Nehri’nde su seviyesinin aşırı düşmesi ve sıcakların yükselmesi ile birlikte su yüzeyinde bakteri veya değişik canlı türlerinin ürettiği ya da değişik bitki oluşumlarının meydana geldiği bir sahada gözlemler yaptık. Su kaynaklarının aşırı düşmesi sudaki oksijen seviyesinde düşüşe neden oluyor. Bu da sudaki canlı hayatı tehdit etmekte. Bizler vahşi sulamadan vazgeçerek hava sıcaklarının daha düşük olduğu sıcaklarda sulama yapmamız lazım. Bazı tüketim alışkanlıklarımızı da değiştirerek özellikle küresel ısınmanın su kaynakları üzerindeki olumsuz etkilerini minimize etmeliyiz. Su yüzeyinde müsilaj benzeri meydana gelen oluşumlar veya bakteri kolonileri ciddi oranda artmaya başladı. Bu su kaynaklarındaki doğal dengenin bozulduğunu gösteren önemli özelliklerindendir. Bu tür sıcaklarda serinlemek amacı ile suya girerken oldukça dikkat etmek gerek. Bu tür durumlarda su ile temas sonucunda bazı hastalıkların da bulaşması söz konusu olabilir. Mümkün mertebe hem kullanılmaması hem de bu sulara girilmemesi sağlık açısından oldukça önemlidir” dedi.
Muş’ta dereye düşen inek iş makinesiyle kurtarıldı
06 Ağustos 2023 Pazar - 12:09 Muş’ta dereye düşen inek iş makinesiyle kurtarıldı Muş’ta dereye düşen inek, 2 buçuk saatlik çalışma sonucu düştüğü yerden iş makinesi yardımıyla kurtarıldı.Muş merkeze yaklaşık 48 kilometre uzaklıkta bulunan Yukarıyongalı köyünde çiftçilik yapan İbrahim Yaşlak, sabah saatlerinde kendisine ait bir ineğin eksik olduğunu fark etmesi ile aramaya koyuldu. İneğini bulamayınca köylülerden yardım isteyen Yaşlak, ineğini köyden 1 kilometre uzaklıktaki derenin içinde buldu. Köylülerin desteği ile inek düştüğü yerden çıkarılmayınca Muş İl Özel İdaresi’nden destek istenildi. Olay yerine çağrılan İl Özel İdaresi ekipleri, iş makinesiyle derenin önüne yol açarak yaklaşık 2 buçuk saatlik bir çalışmanın sonucunda ineği düştüğü yerden çıkardı.Köy sakinlerinden Eyüp Omur, “İneğinin kayıp olduğunu İbrahim bize haber verdi. Yaptığımız aramalar sonucu köyün aşağı tarafında ineğin dereye düştüğünü fark ettik. Köylüler olarak yaklaşık 7 saat yaptığımız çalışma sonucu ineği düştüğü yerden çıkaramadık. Daha sonra özel idare ekiplerine haber verdik. Ekiplerin yoğun çalışması sonucu kepçe ile ineği çıkarttık. İnek şu anda ayağa kalkamıyor, onun için kepçe ile köye getirdik” dedi.İl Özel İdaresi Saha Amir Yardımcısı Mustafa Yaşlak ise Yukarıyongalı köyünde bir ineğin dereye düştüğü bilgisini aldıklarını belirterek, “Hemen ekibi bölgeye yönlendirerek yapılan 2 saatlik bir çalışma sonucu vatandaşın ineğini dereden çıkararak kepçe ile evine kadar getirdik” şeklinde konuştu.
Sünnet şöleni renkli görüntülere sahne oldu
05 Ağustos 2023 Cumartesi - 22:54 Sünnet şöleni renkli görüntülere sahne oldu Muş Belediyesi tarafından 17 mahallede yaşayan 4-12 yaş arası 120 çocuk için toplu sünnet şöleni düzenlendi.Muş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen sünnet şöleninde, Türk halk müziği sanatçısı Deniz Toprak sahne aldı. Toprak’ın verdiği konserde doyasıya eğlenen çocukların kirvesi ise, Belediye Başkanı Feyat Asya oldu. Başkan Asya, program öncesi sünnet kıyafetleri ile şölene renk katan çocuklar ve aileleri ile yakından ilgilendi. Başkan Asya, bu yıl geleneksel hale getirdikleri 4. sünnet şölenini gerçekleştirdiklerini ifade ederek “Bu sene ilimizde geleneksel hale getirdiğimiz sünnet şöleninin 4’üncüsünü çocuklarımız ve ailelerimiz ile birlikte bir konser ve şölen havasında program icra ediyoruz. Göreve geldiğimiz günden itibaren şehrimizin birçok eksik ve aksaklıklarını gidermek ile birlikte sosyal etkinlikler içerisinde sünnet şölenimizde icra etmek üzere bir program icra ettik. Belediyemizden yapılan çağrıya 17 mahallemizden 120 çocuğumuz kayıtları yapılarak gönüllü doktorlar tarafından sağlıklı ortamlarda sünnetleri yapılmıştır. Program öncesinde çocuklarımızı aqua parkta eğlendirdik. Çocuklarımızın erkekliğe ilk adımlarına bismillah diyoruz. Bütün çocuklarımızın kirvesi kurumsal olarak Belediye şahıs olarak da 120 çocuğumuzun kirvesi olmanın onurunu yaşıyorum.” dedi.
Malazgirt’te “mobil kanser tarama aracı” hizmet vermeye başladı
04 Ağustos 2023 Cuma - 15:40 Malazgirt’te “mobil kanser tarama aracı” hizmet vermeye başladı MUŞ (İHA) – Muş’un Malazgirt ilçesinde kanser tarama faaliyetlerinin ulaşılabilirliğinin arttırılması, vakaların zamanında tespit edilerek tedavi başarısının yükseltilmesi amacıyla temin edilen ’’Mobil Kanser Tarama Aracı’’ hizmet vermeye başladı.Malazgirt Devlet Hastanesi acil girişi önünde hizmet vermeye başlayan araç, ilçede yaşayan 30 ile 69 yaş aralığındaki kadınlara hizmet verecek. Mobil kanser tarama aracını ziyaret eden Malazgirt Devlet Hastanesi Müdürü Hüseyin Haydaroğulları; Muş Valiliği, Malazgirt Kaymakamlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Sağlık Merkezi koordinesinde hastanenin bahçesince kurulan mobil kanser tarama aracının hizmet vermeye başladığını söyledi.Hastane Başhekimi Uzman Doktor Esma Söylemez ise mobil kanser tarama aracının hastane bahçede hafta içi her gün sabah saat 09.00’dan akşam saat 16.00’ya kadar hizmet vereceğini belirtti.Malazgirt İlçe Sağlık Müdürü olarak görev yapmakta olan Aile Hekimi Uzmanı Doktor Ayşe Güniz Çetin, her 8 erkekten 1’i ve her 11 kadından 1’inin kanser hastalığı sebebiyle yaşamını yitirdiğini, kanserin dünya çapındaki başlıca ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını ifade etti. Kanserle mücadelede en önemli basamaklardan biriminin erken tanı olduğunu vurgulayan Çetin, “Türkiye’de 2007’de kurulmaya başlayan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri (KETEM) sayesinde düzenli olarak kanser taramaları yapılıyor. Malazgirt Devlet Hastanesi bahçesinde yaklaşık 10 gündür mobil kanser tarama aracımızda ve hastane içerisindeki poliklinikte kanser tarama hizmeti verilmektedir” dedi.
Buğdayda rekor üretim gerçekleşti
04 Ağustos 2023 Cuma - 13:26 Buğdayda rekor üretim gerçekleşti Muş’ta cumhuriyet tarihinin en yüksek verimlilik seviyesine ulaşan buğdayda rekor üretim gerçekleşince, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) depolarında yer kalmadı.Muş’ta 20 Temmuz itibari ile merkez, Malazgirt ve Bulanık olmak üzere 4 farklı noktada hububat alımları gerçekleşiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi alım fiyatı ile piyasa fiyatı arasındaki fark nedeniyle hasatta alınan bütün ürünler aynı anda TMO’ya getiriliyor. Hububat alımlarında randevu sistemi ile çalışan TMO, ürün yerde kalmayacak şekilde alımlarına devam ediyor. Randevusu olan üreticiler sabahın erken saatlerinde ofise gelerek sıraya giriyor. Ofis yetkilileri tarafından hububatta gerekli incelemeler yapıldıktan sonra fiyatlandırma yapılarak ürünleri teslim alıyor. Hububatını teslim eden üreticiler ise 30 gün içerisinde hak edişlerini alıyorlar.Geçen yıla göre üç kat artışın yaşandığı buğday verimliği 60 bin tondan 130 bin ton seviyesine çıkması tahmin ediliyor. Ayrıca il genelinde hasadın yüzde 60 oranında tamamlandığı bilgisi verildi.Korkut ilçesi İçboğaz köyünde yaşayan Kemal Arat, son yılların en bereketli buğday hasat sezonunu geçirdiklerini ifade ederek, “Yaklaşık 30 yıldır ben çiftçilik yapıyorum. 2023 yılı çok bereketli bir yıl oldu. Cumhurbaşkanımızın talimatı üzerine biz buğdaylarımızı Toprak Mahsulleri Ofisine teslim ettik. Fiyatlarımızda çok güzel, ton başına 8 bin 150 TL’den buğdayımızı satıyoruz. Ayrıca bin TL de prim alıyoruz. Yani toplamda 9 bin 150 TL’ye satış yapıyoruz. Allah bolluk ve bereketli nasip etsin hepimize. 50 tona yakın buğday teslim ettik ama bu 100 tonu da bulabilir. 55 yaşındayım ilk defa böyle bereketli bir yıl gördük. Kimin tarlası toprağı varsa sürsün. Bereketli bir yıl oldu, bütün çiftçilerimiz verimden memnun” dedi.Toprak Mahsulleri Ofisine buğdayını getiren Ebedin Mutlu da, buğdaydan rekor verim aldıklarını belirterek, “Buğdaylarımızı biçerdöver yardımı ile biçtik. Getirdik ofise teslim ettik. Bugün randevumuz vardı getirdik teslim ettik. Bu yıl çok iyi verim aldık. Bir sıkıntımız yok. Geçen yıla göre bu sene iki kat buğday hasat ettik ama mazot çok pahalandı son dönemlerde. 20 dönümden 7 ton mahsul aldım onu teslim ediyorum” şeklinde konuştu.
Kaymakam Bayram biçerdöverle hasat yaptı
02 Ağustos 2023 Çarşamba - 08:53 Kaymakam Bayram biçerdöverle hasat yaptı Muş’un Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram, ziyaret ettiği köylerde biçerdöverle hasat yaptı.Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram, beraberindeki Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün ve Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç ile birlikte ilçede buğday hasadına devam eden çiftçileri tarlalarında ziyaret etti. Hasat sezonu dolayısıyla tarlalarda kavurucu sıcaklık altında çalışan çiftçilere yardım ederek hasat toplayan Kaymakam Bayram, Karaali köyünün Bekirhan mezrasında biçerdöverin başına geçerek hasat yaptı. Çalışmalar hakkında bilgi alan Bayram, biçerdöver direksiyonuna geçerek buğday hasadı yaptı. Malazgirt Ovası’nın topraklarının çok bereketli olduğunu söyleyen Bayram, "Tüm çiftçilerimize hasat dönemi hayırlı olsun. Bu sene çok şükür bol yağışlı geçti. O yüzden çiftçilerimizde hayli memnun, bizde memnun oluyoruz. Allah’tan tüm çiftçilerimize hayırlı hasatlar ve bereketli bir sezon diliyoruz” dedi.Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün ise Muş’ta tarımsal faaliyetlerin fazla olduğunu belirterek, “357 bin hektarlık tarım arazisine sahip bir yerdir. Bizim il olarak 4 büyük ovamız var, o ovalardan Malazgirt Ovası’ndayız. Çok güzel ve bereketli bir tarladayız. Tarlamız kuru tarla olmasına rağmen sulu şartlardaki bir tarla gibi verim vermiş. Bu yıl özelikle böyle tarlalarımızda dekara 500 ile 600 kilogram arası verim gelmesi tahmin edilmekte. Bu bereketin önümüzdeki yıllarda da devam etmesini temenni ediyoruz” diye konuştu.