ÇEVRE - 29 Kasım 2024 Cuma 12:53

Yenişehir Belediyesi atık ayrıştırma tesisinin kapasitesini artırıyor

A
A
A
Yenişehir Belediyesi atık ayrıştırma tesisinin kapasitesini artırıyor

Mersin’in merkez ilçe Yenişehir Belediyesi, sıfır atık çalışmaları kapsamında tamamen kapalı olan ve 350 metrekarelik alandan oluşan Ambalaj Atığı Toplama ve Ayrıştırma Tesisinin kapasitesini artırıyor.


Belediyeden yapılan açıklamaya göre, tesisin atık işleme kapasitesi önce günlük 10 tona ardından 40 tona ulaşacak. Cam, plastik, pet, kağıt, karton, metal ve naylon grubu atıkların toplanarak ayrıştırıldığı tesis geri dönüşüme önemli bir katkı sunuyor. Yenişehir Belediyesi, tesisin kapasite artırımıyla birlikte daha fazla atığın işlenmesini ve ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak.



“Hedefimiz tüm mahallelerimize ulaşmak”


Tesiste devam eden inşa çalışmalarını inceleyen Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, tesisin Yenişehir dışında diğer ilçelerin ihtiyacını da cevap verebileceğini söyledi. Başkan Özyiğit, “Yaptığımız çalışmalar iki açıdan önemli, hem atıkları ekonomiye dönüştürüyoruz hem de atıkların doğaya karışmasını engelliyoruz. Doğayı korurken bir yandan da istihdam oluşturduk. Ayrıca vatandaşlarımızın atıklardan gelir elde edebileceği ’Yenişehir Çevreci Halk Kart’ı hayata geçirdik. Halkımıza bu çalışmalarımızı anlatıyoruz, sisteme dâhil olmalarını sağlıyoruz. Evlerden ve iş yerlerinden atıkları topluyoruz ve bu tesisimizde ayrıştırma işlemi gerçekleşiyor. 2023 yılında bu tesisi kurduk. Günlük 1,5 ton kapasiteli tesisimiz artık ihtiyaca cevap veremiyor. Şimdi 10 tonluk bir tesisi buraya ilave ediyoruz" dedi.


Çevremizdeki ilçelerden de burada atık ayrıştırma altyapısına sahip olacaklarını kaydeden Özyiğit, "Umut ediyorum ki bu çevre bilincini bütün Yenişehir’e yüzde yüz oranında kazandırmış olacağız. Sıfır atığa giden yolda attığımız adımlar bugün meyvelerini veriyor. Bölgede tek olan bu ayrıştırma ve işleme tesisimizin ikinci etabı Yenişehir’imize hayırlı olsun. Yenişehir’de yüzde elli seviyesinde olan ki o mahallelerde yüzde yüze ulaşmış durumdayız. Diğer mahallelerde ise kısmi toplama yapılıyor. Bunu yüzde yüze ulaştırmak hedefimiz olacak. Çevre ilçelerle de işleme konusunda iş birliği yapacağız. Kentimizi ve çevremizi hep birlikte koruyacağız" ifadelerini kullandı.



Proje ile aile bütçesine katkı sunuluyor


Yenişehir Belediyesi geri dönüşümü sağlamak ve aile bütçesine katkı sunmak amacıyla Yenişehirlilerin atıklardan gelir elde ettiği Yenişehir Çevreci Halk Kart projesi ile vatandaşların ayrıştırarak, biriktirdiği atıkları ev ve iş yerlerinden topluyor. Tartılarak toplanan atıklar karşılığında ’Yenişehir Çevreci Halk Kart’a TL yüklemesi yapılıyor ve yerel esnaflarda alışverişlerde kullanılıyor. Atıklar daha sonra Ambalaj Atığı Toplama ve Ayrıştırma Tesisine getirilerek paketleniyor ve geri dönüşüm tesislerine sevk ediliyor.


Yenişehir Belediyesi ayrıca, atık toplama ve ayrıştırma çalışmalarını daha etkili hale getirmek için kent genelinde geri dönüşüm bilincini artıracak eğitim programları, seminerler ve farkındalık çalışmaları da düzenliyor.



Yenişehir Belediyesi atık ayrıştırma tesisinin kapasitesini artırıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi’nin hazırladığı “Geleceğin Sesleri” projesine destek Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören Gülhan Dağ’ın hazırladığı “Geleceğin Sesleri” projesi, Avrupa Birliği tarafından desteğe layık görüldü. Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencilerinden Gülhan Dağ, “Geleceğin Sesleri” adlı projesiyle Avrupa Birliği tarafından desteklenen European Solidarity Corps (ESC) 30 Programı kapsamında 8 bin 245 avro hibe desteği kazandı. Doç. Dr. Adem Yılmaz danışmanlığında yürütülen ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen “Geleceğin Sesleri” projesi, okuma güçlüğü çeken çocukların eğitim süreçlerini desteklemeyi ve öğretmen adaylarını bu konuda bilinçlendirmeyi hedefliyor. Ayrıca hem yerel hem de uluslararası düzeyde eğitim kalitesine katkı sağlamayı amaçlıyor. Proje kapsamında, Eğitim Fakültesi’nden 20 öğrenciye okuma güçlüğü yaşayan çocuklara yönelik sesli okuma ve müzikle okuma gibi yenilikçi yöntemler öğretilecek. Bu yöntemler, pilot okullarda 7-11 yaş arasındaki 300 ilkokul öğrencisi üzerinde uygulanacak. Ayrıca, öğretmen adaylarına PISA sınavları hakkında bilgi verilerek, uluslararası eğitim standartları hakkında farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Bu sayede geleceğin öğretmenleri, yerel ve küresel düzeyde eğitim kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlayacak. Danışman Doç. Dr. Yılmaz ise, proje süresince öğrencilere hem akademik hem de mentörlük konularında destek sağlayarak, sahada karşılaşabilecekleri zorlukları aşmalarına yardımcı olacak. Proje, yalnızca Kastamonu bölgesinde değil, aynı zamanda deprem bölgelerinden Hatay ve Adıyaman’da da uygulanacak. Öğrenciler, bu bölgelerde gerçekleştirecekleri saha çalışmalarıyla eğitimde fırsat eşitliği ve dayanışma kültürünü pekiştirecek. Projenin başarıyla tamamlanmasının ardından elde edilen sonuçlar raporlanarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi yetkilileriyle paylaşılacak. Ayrıca, proje materyalleri dijital ortamlarda erişime açılarak uzun vadeli bir etki oluşturulması hedefleniyor. Gülhan Dağ, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, “Eğitim Fakültesi öğrencileri olarak çocukların okuma ve anlama güçlüklerine çözüm üretmek istiyoruz. Uluslararası standartları yakalamak adına geliştirdiğimiz yöntemler hem öğretmen adayları hem de çocuklar için fark oluşturacak” dedi.
Sivas STSO Başkanı Özdemir: "Daha fazla Sivaslı şirketin halka arz olmasını umuyoruz" STSO’da Sivas firmalarına halka arz ve finansman imkanları konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) tarafından düzenlenen "Sivas Firmaları Halka Arz Süreci" bilgilendirme toplantısı, Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adalet Hazar ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Babuşcu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, Sivaslı firmalara halka arz süreçleri, finansman sağlama yöntemleri ve banka kredilerine erişim gibi önemli konularda bilgiler aktarıldı. Toplantının açılışında konuşan STSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özdemir, Sivas’ta halka arz sürecine ilgi gösteren firmaların sayısının artmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti. Özdemir, "Bugün, şirketlerimizin halka arzıyla ilgili önemli bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştiriyoruz. Bu süreç, firmalarımız için büyük bir adım olabilir. İnşallah ilerleyen dönemlerde daha fazla Sivaslı şirketin halka arz olmasını umuyoruz" dedi. Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nın bu tür toplantıları artırmayı hedeflediğini belirten Başkan Zeki Özdemir, Sivas’ta büyüyen ve halka arz olma niyeti taşıyan firmalarla daha fazla iş birliği yapmayı planladıklarını belirtti. Bu tür etkinliklerin, Sivas ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacağını ve üyelerinin finansal büyümelerine imkan tanıyacağı vurgulayarak, Sivas’taki firmaların finansal okuryazarlığını artırmaya ve onları uluslararası pazarlarda daha rekabetçi hale getirmeye yönelik önemli bir adım olduğunu da sözlerine ekledi. Toplantıda, Başkent Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Adalet Hazar ve Prof. Dr. Şenol Babuşcu, halka arz süreçleri, finansal yönetim ve banka kredilerine erişim imkânları hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Halka arzın finansal yönetimlerden bir tanesi olduğunu belirten Prof. Dr. Babuşcu, halka açılmayı isteyen şirketlere yardımcı olmak için burada olduklarını ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’na bu fırsatı sundukları için teşekkür ettiklerini ifade etti. Toplantının ilk oturumunda, sermaye piyasalarından finansman sağlama şartları ele alındı. İkinci oturumda ise şirketlerin banka kredilerini en uygun şekilde temin etme yolları tartışıldı. Katılımcılar, finansal yönetim ve yatırım stratejileri konusunda önemli bilgiler edinerek, şirketlerini büyütme ve halka arz sürecine hazırlama adına faydalı bilgiler edindi.
Giresun Jandarmadan 5 ilde siber suç ağına operasyon: 21 gözaltı Giresun İl Jandarma Komutanlığı tarafından 5 ilde düzenlenen operasyonla siber suç ağına ağır darbe vuruldu. Operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden 12’si tutuklandı. Giresun İl Jandarma Komutanlığı tarafından Giresun merkezli olarak Mersin, Adana, Ankara ve Isparta illerinde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, bilişim sistemlerini kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama suçlarına karıştıkları belirlenen 21 kişi gözaltına alındı. Yapılan aramalarda 4 adet hard disk, 12 cep telefonu, 8 sim kart, 15 sim kart bloğu, 1 bilgisayar, 1 USB bellek, 1 akıllı saat, 16 banka kartı ve 17 sayfa banka hesap dökümü ele geçirildi. İşlemleri tamamlanan 12 şüpheli çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 7 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Silah ve mühimmat operasyonunda 3 kişi tutuklandı Öte yandan İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü, İstihbarat Şube Müdürlüğü, Jandarma Dedektifleri (JASAT) ve Merkez ile Bulancak İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin ortak çalışmasıyla 5 şüpheliye yönelik 8 farklı adreste eş zamanlı arama yapıldı. Operasyonda 5 adet el yapımı tabanca, 3 adet kurusıkı tabanca, 149 adet 9 mm tabanca fişeği, 6 adet 9 mm tabanca şarjörü, 6 adet tabanca kabzası ve üst kapak takımı, 2 adet tabanca namlusu, 3 adet tabanca icra yayı ve mili, 2 adet tetik tertibatı, 2 adet tabanca horoz tertibatı, 150 adet silah yapımında kullanılan çeşitli aletler, 1 adet büyük mengene ve 1 adet torna makinesi ele geçirildi. Operasyon sonucunda gözaltına alınan 5 şüpheliden 3’ü tutuklandı.