Yerel Haberler
Malatya
Malatyalı demirci ustasına "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü" 30 Kasım 2024 Cumartesi - 09:51:52 Malatya’da yaşayan Türkiye’nin tek ‘Şam çeliği’ ustası Yusuf Bayyiğit, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımları ile düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni’nde "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü"ne layık görüldü. Baba mesleğini 55 yıldır sürdüren Bayyiğit, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı. Malatya’da yaşayan 62 yaşındaki sıcak demir ustası Yusuf Bayyiğit, babasından öğrendiği sıcak demir ustalığını 55 yıldır büyük bir heyecanla sürdürüyor. Dünyanın sayılı, Türkiye’nin ise tek Şam çeliği ustası olan Bayyiğit’in biri yumuşak diğeri sert iki ayrı çeliği birleştirerek elde ettiği ‘damascus’ çeliğinden yaptığı ürünler ise yurt dışı ve yurt içinde büyük ilgi görüyor. Devlet sanatçısı ünvanı da bulunan Yusuf Bayyiğit, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımları ile düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri töreninde “Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü"ne layık görüldü. Baba mesleğini 55 yıldır sürdüren Bayyiğit, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı. “Sanatı teknoloji ile birleştirdim” Aile olarak 4 kuşaktır sıcak demir mesleğini sürdürdüklerini kaydeden Yusuf Bayyiğit, ”7 yaşından beri sıcak demircilik mesleğinin içindeyim. Demircilik sanatını teknolojiyle de birleştirerek son 20 -25 yılımda tamamen sanata sanatsal çalışmalara yönlendim. Yaptığımız çalışmalar şaşırtan bir hızla ülkemizde ve dünya genelinde dikkat çekerek yayıldı. 2018 yılında devlet sanatçısı ünvanı aldım. Yaklaşık 4 yıl önce de UNESCO Dünya Mirası Yaşayan İnsan Hazinesi adı altındaki ünvan için de ayrıca başvuruda bulundum. Daha sonra yapılan değerlendirmeler sonucunda Cumhurbaşkanımızın elinden Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü’nü aldık” şeklinde konuştu. "Çırak yetiştiremezsek ithal edeceğiz" Bundan sonraki amacının çırak yetiştirmek için hazırlamış olduğu projeleri hayata geçirmek olacağını aktaran Bayyiğit, “Dışarıda bakıldığı zaman sıradan bir demircilik mesleğinin orada oluşu, ödüle layık görülmesi ve ödülün Cumhurbaşkanımız tarafından takdir edilmesi, bir insanın yaşamında alabileceği en büyük ödül olduğunu düşünüyorum. Bundan sonraki amacım, mesleği gelecek nesillere taşımak için projelerimi hayata geçirmek. Ülkemizdeki bazı yasalar her türlü iş güvenliği tedbirleri alınsa da 15 yaş altındaki bir kişiyi demirci atölyesinde çırak olarak çalıştıramazsın diyor. Biz 7 yaşında öğleye kadar okula daha sonra ise demirci atölyesine gider çalışırdık. 15 yaşındaki bir çocuğa bir şeyler öğretmenin zorluklarını yaşadık, mesleği öğretmek nerede ise imkansız. Ancak bu yeni ünvanımızla ve ödülün de avantajı ile daha önce çalamadığımız kapıların biraz daha aralandığını düşüyorum. Çırak yetiştiremezsek bizden sonra mesleğin önemi anlaşıldığında batıdan usta ithal edeceğiz” diye konuştu.
Bayram “Doğanşehir’imiz için hız kesmeden hizmete devam”
12 Ağustos 2024 Pazartesi - 15:29 Bayram “Doğanşehir’imiz için hız kesmeden hizmete devam” Doğanşehir Belediye Başkanı Mehmet Bayram, mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. Doğanşehir Belediye Başkanı Mehmet Bayram, 39 mahallenin muhtarlarıyla Doğanşehir Beypınarı Sosyal Tesisleri’nde bir araya geldi. Programda konuşan Başkan Bayram, "Doğanşehir ilçemize daha hızlı hizmet ve çözüm bulmak adına 39 mahallemizin değerli muhtarları ile belediyemizin sosyal tesisinde buluşup sorun ve talepleri istişare ettik. Davete icabet edip gelen muhtarlarımıza teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını yerinde belirlemek ve hızlı çözümler sunmak için adımlarımızı atıyoruz. Bundan sonraki süreçlerde de muhtarlarımızla ve vatandaşlarımızla istişarelere daha fazla önem vereceğiz. Aklın yolu birdir. yapılacak tüm çalışmalarda vatandaşlarımızın ve muhtarlarımızın düşünceleri, fikirleri bizim için önemlidir” dedi. Başkan Bayram, Tutdere ile bir araya geldi Öte yandan Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere de Doğanşehir Belediye Başkanı Mehmet Bayram’ı ziyaret ederek bir süre görüştü. Ziyarete dair açıklamalarda bulunan Başkan Bayram “Kardeş belediyemiz Adıyaman Belediye Başkanımız ve Türkiye Belediyeler Birliği Encümeni deprem bölgesindeki sesimiz Abdurahman Tutdere ile birlikte ilçemizde vatandaşlarımız ile buluştuk. Değerli başkanımın ziyaretleri ve vereceği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Her şey Doğanşehir’imizin kalkınıp büyümesi, yeniden eski günlerine dönmesi için” diye konuştu
Malatya’da orta hasarlı binalarda KYB beton kullanılmaya başlanıldı
12 Ağustos 2024 Pazartesi - 14:01 Malatya’da orta hasarlı binalarda KYB beton kullanılmaya başlanıldı Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenen kentlerden biri olan Malatya’da orta hasarlı binaların güçlendirilmesinde C50 olarakta bilinen kendiliğinden yerleşen beton (KYB) beton kullanılmaya başlanıldı. Malatya’da, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenen orta hasarlı binalarda güçlendirme çalışmaları devam ediyor. Malatya’da, bazı vatandaşlar belediyelere başvurularak alınan güçlendirme ruhsatları sonrası anlaştıkları özel firmalar aracılığı ile kendiliğinden yerleşen beton (KYB) kullanarak yapılarında güçlendirme çalışmaları gerçekleştiriyor. "Malatya’da ilk defa kullanıldı” Malatya’da, ilk defa orta hasarlı yapıların güçlendirilmesinde C50 kendiliğinden yerleşen beton (KYB) kullandıklarını kaydeden Okuşluk İnşaat yetkilisi Müslüm Okuşluk, "Malatya’da inşaat sektöründe 1976 yılından buyana hizmet vermekteyiz. Malatya ve çevre illerde orta hasarlı binalarda güçlendirme çalışmaları yapmaktayız. Türkiye genelinde yaklaşık 20 binin üzerinde yapıda güçlendirme gerçekleştirdik. Malatya’da ise ilk defa Fahri Kayahan’da Ulu Çınar Apartmanı’nda kullanıyoruz. Sanko Holding ve Çimko beton ile yaptığımız anlaşma ile kendiliğinden yerleşen beton (KYB) özel olarak üretildi. Bu beton türü Malatya’da ilk defa kullanılıyor” dedi "Daha önce Malatya’da kullanılmayan bir beton türü” BATUALP Firma yetkilisi Ahmet Yıldız ise güçlendirme çalışmalarında kendiliğinden yerleşen beton (KYB) kullandıklarını aktararak, "Kendiliğinden yerleşen beton (KYB) Malatya’da ilk kez deneyimlenecek. Farklı illerde daha önce denemeler yapılmış. Bizlerin çalışmasının ardından benzer çalışmaların Malatya’da yaygınlaşmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı Daha kaliteli olduğu için hasarlı yapıların da kendiliğinden yerleşen beton (KYB) kullanmayı tercih ettiklerini aktaran apartman yöneticisi Rahmi Kiğılı da maliyetten kaçınılmadan çalışmaların sürdürüldüğünü vurgu yaparak Okuşluk İnşaat yetkilerine teşekkür etti.
Sadıkoğlu: “İş yeri inşaatları hızlandırılmalı”
12 Ağustos 2024 Pazartesi - 12:15 Sadıkoğlu: “İş yeri inşaatları hızlandırılmalı” İnönü Caddesi üzerinde bulunan esnafları ziyaret eden Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Depremin üzerinden 18 ay geçmesine rağmen toparlanma süreci beklediğimiz hızda ilerlemiyor. İş yeri inşaatları hızlandırılmalı. Ticareti canlandırmadıkça, şehri ayağa kaldırmak mümkün değil” dedi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, İnönü Caddesi üzerinde bulunan firmaları ziyaret etti. Konteynerlerde faaliyet yürüten firmaların sorun ve taleplerini dinleyen Başkan Sadıkoğlu, sorunların ivedi çözümü için ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşmeler sağladı. Konteynerlerde faaliyet yürüten esnafların ticaret yapamadığını, sadece var olma mücadelesi verdiğini belirten Başkan Sadıkoğlu, “Depremin üzerinden 18 ay geçti. Toparlanma süreci beklediğimiz hızda ilerlemiyor. Bulunduğumuz her ortamda şehrimizin ticaretinin hızlıca ayağa kaldırılması gerektiğini dile getiriyoruz. Zira şehrin muhtelif yerlerine kurulan 3 bin 500 konteynerde faaliyet yürüten esnaflarımız sadece var olma mücadelesi veriyor. Sağlıklı bir ticaret yaptıklarını söyleyemeyiz. Asgari ücretin 17 bin TL olduğu bir dönemde birçok esnafın ayda 6-7 bin TL gibi satış yapıyor olması bizleri üzüyor. Konteynerde bulunan esnaflarımızın karşılaştığı WC, lavabo, internet, temizlik ve düzen eksikliğinden doğan sorunlarda şehirde kalma umutlarını olumsuz etkiliyor. Fiziki sorunların ivedi bir şekilde çözülmesi için ilgili kurumlarla daima görüşme halindeyiz. İnönü Caddesi üzerinde bulunan esnaflarımızın da sorunlarını not aldık ve ileteceğiz, takipçisi de olacağız. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinden aldığımız bilgiye göre şuan çarşı merkezinde inşası devam eden iş yeri sayısı 4 bin 709. Bu sayı elbette yeterli değil. İnşa süreci başlayan iş yeri sayısı artırılmalı ve süreç hızlandırılmalı. İş yerleri ne kadar hızlı tamamlanır ve teslim edilirse, şehrimiz o kadar hızlı ayağa kalkacaktır” dedi. 21 metrekare konteynerlerde ticaretini var etme mücadelesi gösteren esnafların bulunduğu bir ortamda mücbir sebep süresinin uzatılmasının mecburi olduğunun altını çizen Başkan Sadıkoğlu, “Ticaret yapamayan, para kazanamayan firmalarımızı biriken vergileri ve SGK, Bağkur prim borçları kaygılandırıyor. 31 Ağustos’ta sona erecek olan mücbir sebep süresinin uzatılmasının mecburi olduğunu bu vesileyle bir kez daha tekrarlamak istiyorum. İş yeri teslim edilmemiş, konteynerde var olma mücadelesi veren firmalarımızın biriken kamu borçlarını ödemesi imkansızdır. Her platformda söylediğim gibi; ya iş yerleri teslim olana kadar mücbir sebep süresi uzatılsın, ya da 18 aydır biriken tüm kamu borçları silinsin” diye konuştu.