EKONOMİ - 25 Ağustos 2024 Pazar 13:01

Hayvan yetiştiricilerinin ’aracı’ tepkisi

A
A
A
Hayvan yetiştiricilerinin ’aracı’ tepkisi

Malatya’da yaylalarda küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan çiftçiler su ve elektrik gibi birçok ihtiyaçlarının giderilmesini bekliyor. Tarıma önemli katkıları olan yetiştiriciler, yaylada sattıkları hayvanların kendilerinden 320 TL’ye kadar alındığını ancak markette bunun 600 TL üzerinde satıldığını belirterek, kazancı aracıların sağladığını ifade ettiler.


Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi sınırlarında bulunan Bürücek Yaylası’nda yaz boyunca hayvan yetiştiriciliği yapan çiftçiler zor şartlar altında üretime devam ediyor. Bürücek Yaylasını ziyaret ederek yetiştiricilerin sorunlarını dinleyen Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, yıllardır bölgede hayvan yetiştiriciliğinin zor şartlar altında yapıldığına dikkat çekerek, “Burada yıllardır su problemleri devam ediyor. Buranın su, tuvalet, sosyal ihtiyaçları var. Bu konuda Tarım İl Müdürlüğüyle görüşüp önümüzdeki süreçte Mera Müdürümüzle çözmeye çalışacağız. Geçtiğimiz yıllarda yine bu bölgeye geldik. Su ile ilgili problemlerin çözülmesi noktasında, bazı eksiklerin tamamlanması gibi konuların bir an önce giderilmesi gerekiyor. Buraya bir an önce Mera Islahı Projesi kapsamında sondaj vurulması konusunu dile getiriyoruz. Bunu da değerlendireceğiz. İnşallah Tarım İl Müdürü ve Ekibini de buraya getireceğiz. Çünkü burada imkânsızlıklar içerisinde çok güzel bir üretim yapılıyor. Bu arkadaşlarımızın devletimizle, Cumhurbaşkanımızla, Bakanlığımızla her zaman üretenin sonuna kadar yanındayız. Eksikleri de sıkıntı ve sorunları da gidermek için buradayız. İnşallah önümüzdeki süreçte de bu problemleri el birliğiyle, gönül birliğiyle çözeceğiz” şeklinde konuştu.


Yetiştiricilerden Hacı Ali Baştürk, Bürücek Yaylası’na havalar ısınınca gelmeye başladıklarını belirterek, “Burada doğduk burada büyüdük. Şu an burada hayvan yetiştiriciliği yapıyoruz. Burada suyumuz yok. Katırlarla, eşeklerle su taşıyoruz" dedi.


Bir diğer yetiştirici Ramazan Baştürk de, "Buradaki yerleşim yerine bir tuvalet, bir gölgelik desteği bekliyoruz. Bir sondaj vurulsa su çıkar. Elektrik telleri burada geçiyor ama yüksek gerilim diye elektrik verilmiyor. En büyük sorunumuz sudur. Su olursa banyomuz, tuvaletimiz olur. Kendi gücümüzle de yapamıyoruz” şeklinde konuştu.


Yayladaki bir diğer yetiştirici Abuzer Ercan da büyük emek verip yetiştirip sattıkları hayvanların kendilerinden 320 TL’ye kadar kilogram başı alındığını ancak bunun market ve kasapta yaklaşık iki katına satıldığını söyledi. Ercan, bir yıl boyunca yetiştirici olarak büyük zorluklarla üretim yaptıklarını ancak bunun sefasını aracıların sürdüğünü ifade etti.


Et fiyatları konusunda da konuşan Birlik Başkanı İhsan Akın, yaylacıların en büyük sorunlarından birinin de canlı hayvan fiyatı olduğunu belirterek, “Bir yol boyunca emek veriyorlar, kuzuyu yetiştirip kilogramını 320 TL’ye satıyorlar. Ama bazı et baronları, marketler, kasaplar aldıkları eti 650 satıyor. Bir üretici büyük emeklerle yetiştirdiği hayvandan kilogram başı 30-50 TL arası kazanırken bir bakıyorsunuz, aracılar 300 lira kâr ediyor. Kontrolüz güç güç değildi, serbest piyasada bu kadar serbest olmamalı. Üretici de tüketici de zarar ediyor. Kontrollerin artması lazım. Bunu her platformda söylüyoruz. Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz. Çiftçimize sahip çıkalım, gıdamızı suyu destekleyelim, israf etmeyelim” diye konuştu.



Hayvan yetiştiricilerinin ’aracı’ tepkisi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara ATO Başkanı Baran: "Reelde hissedileni rakamlarla teyit ettik. Durmak yok, yola devam” Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, enflasyonla mücadele sürecinde reelde hissedilenin büyüme rakamlarıyla teyit edildiğini belirterek, "Durmak yok, yola devam” dedi. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yılın üçüncü çeyreğine ilişkin açıkladığı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini değerlendirdi. Baran yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye ekonomisinin yükseliş süreci, yüksek enflasyon nedeniyle kesintiye uğradı. Enflasyonla mücadele süreci ve bu kapsamda uygulanan para politikası ve tedbirler ekonomide soğumaya sebep oldu. Reel hayatta hissettiğimiz büyüme rakamlarıyla teyit edildi. Bir resesyona girdiğimizi düşünerek umutsuzluğa kapılmaya gerek yok. Küresel düzeyde de gelişmiş ülkeler açısından da sıkıntılar yaşandığına tanık oluyoruz. Gerçeği olabildiğince net bir biçimde önümüze koyup, bu tabloyu yeniden ilerleme yönüne nasıl çevireceğimize bakmamız gerekiyor. Üretimi ve istihdamı destekleyecek tedbirlere ağırlık verilmeli, bazı sektörlere yönelik destekler hayata geçirilmelidir. Özellikle KOBİ’lerimizin, finansmana erişim yönündeki sıkıntıları dikkate alınarak, ek tedbirler ve destekler gündeme getirilmelidir. Türkiye, büyük bir ekonomi. Bu yaşadıklarımızın geçici bir durum olması için üretime, ticarete, ihracata ve istihdama devam etme azmimizi geriye düşürmememiz gerekiyor. Durmak yok yola devam” dedi.
İstanbul Özel öğrenciler iletişim becerilerini müzikle geliştiriyor Esenyurt Belediyesi, engelli vatandaşların toplumsal uyumlarını desteklemek ve iletişim becerilerini geliştirmek amacıyla çeşitli eğitimler veriyor. Engelli öğrencilerin bu eğitimlerle hem fiziksel gelişimi hem de sosyal becerileri güçleniyor. Engelsiz Sanat Atölyesi’nde gerçekleşen eğitimlerle özel vatandaşların gelişimlerine katkı sağlanıyor. Engelliler Koordinasyon Merkezi’nde yer alan atölyede düzenlenen müzikal çalışmalar, vatandaşların sosyal becerilerini geliştirirken aynı zamanda müzikal yeteneklerini de keşfetmelerine olanak tanıyor. Haftanın beş günü, uzman eğitmenler eşliğinde gerçekleşen kurslarda, katılımcılara çeşitli enstrümanlar çalma fırsatı sunuluyor. Böylece özel gereksinimli vatandaşlar, tıpkı diğer akranları gibi farklı seviyelerde yeteneklerini geliştirme imkanı buluyor. “Özel vatandaşlarımızın sosyalleşebilecekleri alanlar oluşturuyoruz” Derslerin çok keyifli geçtiğini söyleyen Müzik Terapisti Doğancan Sarıtaç, “Burada engelli vatandaşlara dersler veriyoruz. Buranın amacı çocuklarımıza, vatandaşlarımızın sosyalleşebilecekleri bir ortam oluşturmak. Çünkü bu bireyler günlük hayatlarında pek sosyalleşebilme imkanı bulamıyor. Buraya gelerek farklı arkadaşlar tanıma fırsatı buluyorlar. Esenyurt Belediyesi olarak özel vatandaşlarımızın her zaman yanında olacağız” dedi.