Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Araştırma Görevlisi Mine Küçük, DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonunda verdiği ``Tıbbi İllüstrasyon`` semineri ilgiyle izlendi.
Tıbbi İllüstrasyon konusunda bilgiler sunan ve illüstrasyonun görselliği tanımlayan en kapsamlı terim olduğunu kaydeden Mine Küçük, ``illüstrasyonun Latincede anlaşılır yapmak anlamına geldiğini, Türkçede ise tasvir etmek ya da resimlemek anlamında çevrildiğini söyledi.
İllüstrasyonun görsel örgütleme biçimi olduğunu ve bir şeyleri betimlemeyi amaç edindiğini kaydeden Mine Küçük, Sümerler zamanından kalma Latince harflere benzemeyen sembollerden oluşan yazı tabletlerinin illüstrasyonun temelleri olarak nitelendirilebileceğini belirterek, geçmişten günümüze illüstrasyonun gelişiminden örnekler sundu.
Bilginin sözel olarak anlatıldığında kalıcı olmadığını belirten Küçük, görselleştirilmesi ya da yazıya dökülmesinin gerektiğinin altını çizdi.
Tıbbi (medikal) illüstrasyon alanında gerçekleştirilen illüstrasyon içerikli eserlerden örnekler sunan Küçük, tıbbi illüstrasyonun teknikleri ve örnekleri konusunda ayrıntılı bilgiler sundu.
Küçük, doktorlar tıbbi illüstrasyonları milyon dolarlara Amerika ya da Avrupa`dan satın alarak çalışmalarına devam ediyorlar, tıbbi illüstrasyon yapabilmek Türkiye`de kolay olabilir ama maddi açıdan doyurucu değil, uluslar arası alanda çalışmak istiyorsanız, uluslararası medikal illüstrasyon sertifikası almanız gerekiyor. Bu sertifika olmadan yaptığınız hiçbir çalışma resmiyet kazanmıyor, hiçbir kitapta yer alamıyor`` dedi ve sertifika programlarıyla ilgili bilgileri izleyicilerle paylaştı.