SAĞLIK - 29 Kasım 2024 Cuma 11:30

Diyabetle mücadelede teknoloji ve bilim buluştu

A
A
A
Diyabetle mücadelede teknoloji ve bilim buluştu

Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nde (KOSTÜ), diyabet farkındalığını artırmak ve bu önemli sağlık sorunuyla mücadelede disiplinler arası iş birliğini güçlendirmek amacıyla, "Diyabet ve Esenlik: Multidisipliner Yaklaşım" başlıklı panel düzenlendi. Etkinlikte; farklı disiplinlerin katkılarının, diyabet yönetiminde kritik bir rol oynadığına dikkat çekilerek, bu alandaki yapay zeka uygulamaları katılımcılara anlatıldı.


KOSTÜ konferans salonunda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını, KOSTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Firdevs Karahan yaptı. Psikoloji, beslenme, teknoloji ve eğitim gibi alanlardan uzman konuşmacılar, diyabetle mücadelede multidisipliner yaklaşımların önemini detaylı bir şekilde ele aldı. Etkinlikte, diyabetin sadece bir sağlık sorunu olmanın ötesinde, bireylerin yaşam kalitesini derinden etkileyen çok boyutlu bir konu olduğu vurgulandı.



Diyabet yönetiminde disiplinler arası iş birliği


Oturum Başkanlığını ve moderatörlüğünü KOSTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Nurhan Özpancar Şolpan’ın yönettiği panelde; çeşitli uzmanlar diyabetin farklı yönlerini ele aldı. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri, İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Emre Gezer, "Diyabetin Tıbbi Yönetimi" konusunda bilgiler verdi. Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Uzm. Hemşiresi Yeliz Demirhan ise "Hemşirelik Bakış Açısıyla Diyabet Yönetimi" başlığı altında sunum yaptı.



Beslenme ve psikoloji büyük önem taşıyor


Kocaeli Üniversitesi Diyetisyen Sema Metiner, diyabet yönetiminde beslenmenin önemine vurgu yaparak, "Diyabette Beslenme Tedavisi: Kan Şekerini Dengelemede Bireyselleştirilmiş Diyet Planları" hakkında bilgiler sundu. Ayrıca, Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nden Uzm. Psikolog Ayşe Kırcalı, diyabetin psikolojik etkileri ve hastalıkla başa çıkma stratejileri üzerine konuştu. Kocaeli Üniversitesi Kocaeli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan Dr. Öğr. Üyesi Ayfer Peker Karatoprak, "Diyabetik Ayak Bakımı: Koruyucu Yaklaşımlar ve Komplikasyonların Önlenmesi" başlığı altında sunum yaptı.



Diyabet yönetiminde yapay zeka uygulamaları


Panelde diyabet yönetiminde kullanılan yeni teknolojiler de gündeme geldi. Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nden Prof. Dr. Yurdanur Dikmen "Diyabetin Yönetim ve Bakımında Yapay Zeka Uygulamaları" konusunda katılımcılara önemli bilgiler aktardı. Bu yeni teknolojilerin, diyabetli bireylerin yaşamını kolaylaştırmada ve tedavi süreçlerini iyileştirmede önemli bir yer tuttuğu bildirildi.



Yapay zeka ile hastalara yakın takip


Yapay zeka, algoritmaları sayesinde glikoz seviyesi izleme ve tahmininin yanı sıra farklı tedavi yöntemlerinin bireysel hastalarda nasıl etkiler oluşturacağı simüle ederek en iyi yaklaşımı belirliyor. Erken teşhis ve komplikasyonların önlenmesi noktasında hastaları uyarırken, yapay zeka destekli chatbot’lar, hastalara günlük öneriler sunup sıkça sorulan sorularına yanıt veriyor. Besinlerin glisemik endeksini değerlendirerek, diyabetlilere özel diyet planları öneren yapay zeka uygulamaları, fiziksel aktivite ve kan şekeri ilişkisini takip ederek hastaların egzersiz rutinlerini optimize ediyor.



Diyabetle mücadelede teknoloji ve bilim buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde ’’Suda Doğum Ünitesi’’ açıldı Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde ‘Suda Doğum Ünitesi’ açıldı. Sağlıkta bölgeye hitap eden Fethi Sekin Şehir Hastanesi, yeniliklere devam ediyor. Bu çerçevede anne ve bebek sağlığı açısından normal doğum oranlarının arttırılması ve sezaryen doğumlarının düşmesi için Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde ‘Suda Doğum Ünitesi’ açıldı. Bölgede ilk olan ünitenin açılışına Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Emrah Gecekuşu, Fethi Sekin Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Şüheda Kaya ve hastane çalışanları katıldı. Fethi Sekin Şehir Hastanesinde bir yeniliğe daha imza atıldığını belirten Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, “Bölgemizde ilk olarak gerçekleştirilen Suda Doğum Ünitemizin açılışı hayırlara vesile olsun. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Sağlık Bakanlığımızın çok uzun yıllardır hedeflediği unsurlardan birisi anne ve bebek sağlığıdır. Bu kapsamda gerek sezaryenin azaltılması ve doğal doğum yöntemlerinin gerçekleştirilmesi ve yaygınlaştırılması en önemli hedeflerden birisiydi. Bu doğrultuda Fethi Sekin Şehir Hastanemiz, bölgemizde bir ilki gerçekleştiriyor’’ dedi. Suda Doğum Ünitesinin açılışında konuşan Elazığ İl Sağlık Müdürü Dr. Emrah Gecekuşu ise ’’Şehre ve bölgeye önemli hizmetler veren Fethi Sekin Şehir Hastanesinde bugün itibariyle Suda Doğum Ünitesi olan çok özellikli ve konforlu bir hizmeti anne adaylarının hizmetine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Suda Doğum Ünitesi sayesinde inşallah bundan sonra hedefimiz olan anne ve bebek sağlığı açısından normal doğum oranlarını artacağını ve sezaryen oranlarımızın düşmesini hedefliyoruz’’ diye konuştu. İnsan yaşamına değer katmaya yönelik çalışmalarına ve özellikli hizmetlerine bir yenisini eklediklerini aktaran Fethi Sekin Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Şüheda Kaya, ’’Suda Doğum Ünitemizin açılışını gerçekleştiriyoruz. Anne adaylarının sağlığı ve doğum sürecindeki konforu bizim en temel önceliklerimizden biridir. Bu yöntem ile anne adaylarına doğum sürecinde daha az stresli, daha rahat ve doğal bir yöntemi amaçlıyoruz. Bu yöntemle anneler daha az stres ve daha az ağrı yaşayacaktır. Suyun yatıştırıcı etkisinden yararlanıyoruz. Anne ve bebeğin güvenliği ön planda tutuluyor. Suda Doğum Ünitemiz standartlara uygun şekilde donatılmış olup, uzman sağlık ekiplerimizle de desteklenmiştir. Anne adaylarının hem fiziksel hem de duygusal ihtiyaçlarına yönelik bir ortam ayarladık’’ şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından ünitenin açılışı gerçekleştirildi.
Uşak Vali Aktaş, Karahallı ilçesinde ziyaretler gerçekleştirdi Uşak Valisi Naci Aktaş, Karahallı ilçesinde bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi. İlk olarak Belediye Başkanı Ramazan Karakaya’ya iade-i ziyarette bulunan Vali Aktaş, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldıktan sonra ilçe esnafını ziyaret ederek esnaflara hayırlı ve bereketli kazançlar diledi. Daha sonra Kaymakamlık toplantı salonunda köy ve mahalle muhtarlarıyla bir araya gelerek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Aktaş, Muhtarlığın Devlet-Millet bütünleşmesindeki önemine dikkat çekti ve muhtarlara çalışmalarında kolaylıklar diledi. Toplantının ardından Vali Aktaş, eşi Nagihan Aktaş Hanımefendi ile birlikte 2014 yılında Şırnak’ta şehit olan Piyade Er Emin Daşçı’nın Kavaklı köyünde yaşayan ailesini ve Kıbrıs Gazisi Muslu Can’ı ve ailesini ziyaret etti. Vali Aktaş, ziyaretin akabinde Karahallı Anadolu Lisesi ve Veyis Turan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğretmen ve öğrencilerle bir araya gelerek sohbet etti, öğrencilere ve öğretmenlere başarılar diledi. Okul ziyareti sonrası Karahallı Devlet Hastanesine geçen Vali Aktaş, hastane binasında incelemelerde bulunarak sağlık çalışanlarına işlerinde kolaylıklar diledi. Akabinde Karahallı Devlet Hastanesine diyaliz sistemi ile katkıda bulunan hayırsever Özkan Atak’ı ziyaret ederek teşekkürlerini ileten Vali Aktaş, son olarak Karahallı Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren Arda Gül Dokuma Fabrikasını ziyaret ederek OSB’de yürütülen çalışmalar ve ilçenin sanayi potansiyeli hakkında bilgi aldı. Ziyaretleri sırasında Vali Aktaş’a İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Kolcu, İl Jandarma Komutanı Fahri Semiz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ertan keleş ve diğer yetkililer eşlik etti.