Yerel Haberler
Kilis
Kilis’te zeytin bahçeleri jandarmaya emanet 22 Kasım 2024 Cuma - 12:16:00 Kilis’te zeytin hasadının başlamasıyla zeytin hırsızlıklarının önüne geçmek isteyen jandarma, havadan dron, karadan da devriyeler ile gece-gündüz nöbet tutuyor. Kilis’te yeşil altın olarak bilinen zeytinde hasat başlarken, Musabeyli, Polateli, Elbeyli ilçeleri ve şehir merkezinde bulunan zeytin bahçelerinde hırsızlık olayları arttı. Hırsızlık olaylarını önlemek için Kilis İl Jandarma Komutanlığına bağlı asayiş ve komando devriyeleri harekete geçti. Bu sene rekoltesi yüksek olması beklenen ürünlerini hırsızlardan korumak isteyen çiftçilere jandarma timleri destek veriyor. Hasat yapan çiftçilerin 7/24 yanında olan jandarma, gece görüşlü termal kabiliyeti olan dron ve teknik cihazların da yardımıyla tarlalara yabancı kimsenin girmesine müsaade etmiyor. Komando ve asayiş devriyeleri ise hasat zamanında hırsızlık olaylarına karşı aralıksız nöbet tutuyor. "Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim" Son yıllarda fiyatının artmasıyla hırsızların hedefi olan zeytini hırsızlardan koruyan jandarmanın her zaman çiftçilerle birlikte olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından olan zeytinin hasadı başladı ve devam etmektedir. 300 bin dekar alana ekili olan 4 milyon zeytin ağacından üretim yapmaktayız. Jandarma 7/24 çiftçilerimizle birlikte olarak hem bizleri hem de üreticilerimizi tek başına bırakmıyor. Hırsızların korkulu rüyası olan devriyeler, hem karadan hem de havadan bölgede görev yaparak incelemelerde bulunuyor. Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim’’ dedi. Zeytin bahçelerindeki jandarma devriyelerine teşekkür eden Uzunlu Köyü Muhtarı Kadir Uzun, "Jandarma ekiplerimiz hasat zamanında da biz çiftçileri tek bırakmadıkları için çok mutluyum. 7/24 bizlere hizmet vererek hem havadan hem de karadan görev yaparak hem hayvanlarımızı hem de ürünlerimizi hırsızlardan koruyorlar’’ diye konuştu.
Asfalt işçileri 180 dereceyi aşan sıcaklıkta çalışıyor
17 Ağustos 2024 Cumartesi - 12:59 Asfalt işçileri 180 dereceyi aşan sıcaklıkta çalışıyor Kilis’te asfalt döken işçiler, sıcak havalara rağmen ekmek paraları için ara vermeden çalışarak adeta ateşe ayakla basıyorlar. Termometrelerin 37-40 dereceleri gösterdiği ve hissedilen sıcaklığın 43-45 derece olduğu Kilis’te, sıcak havalar nedeniyle bazı meslek çalışanları güneş altında çalışıyor. Asfalt yapımı işlerinde çalışan işçiler sıcaklığın iyice arttığı bugünlerde depremin izlerini silmek için TOKİ’nin yapmış olduğu kalıcı deprem konutlarına asfaltlama çalışması yapıyor. Hissedilen hava sıcaklığını yüksek olduğunu söyleyen işçiler, 180 derecelere çıkan asfaltın sıcağı da eklenince çok zorlandıklarını vurguluyor. 6 Şubat depremlerinde evlerini kaybeden depremzedelere TOKİ’nin yapmış olduğu kalıcı konutlara otoban kalitesinde asfalt yaptıklarını söyleyen saha sorumlusu Ömer Sever, ‘‘Türkiye’nin dört bir tarafından toplanan profesyonel ekip arkadaşlarımızla birlikte kavurucu sıcak altında asfalt çalışması yapıyoruz. 6 Şubat depremlerinde mağdur olan depremzede kardeşlerimize otoban kalitesinde yol yapmaya devam ediyoruz. Altımız 180 derece, üstümüz ise en düşük 37 derecede çalışarak çifte sıcaklıkta çalışarak adeta ateş üstünde yürüyoruz. Yapmış olduğumuz yolu çok kısa sürede bitirebiliriz ama biz yaptığımız işin en iyisini yapabilmek için çifte sıcaklığın altında zor şartlarda çalışarak hem yolu tamamlamaya çalışıyoruz hem de evimize ekmek götürebilmek için zorlu mesai yapıyoruz" diye konuştu.
Asfalt işçilerinin 180 dereceyi aşan sıcaklıkta zorlu mesaisi
17 Ağustos 2024 Cumartesi - 12:53 Asfalt işçilerinin 180 dereceyi aşan sıcaklıkta zorlu mesaisi Kilis’te asfalt döken işçiler, sıcak havalara rağmen ekmek paraları için ara vermeden çalışarak adeta ateşe ayakla basıyorlar. Termometrelerin 37-40 dereceleri gösterdiği ve hissedilen sıcaklığın 43-45 derece olduğu Kilis’te, sıcak havalar nedeniyle bazı meslek çalışanları güneş altında çalışıyor. Asfalt yapımı işlerinde çalışan işçiler sıcaklığın iyice arttığı bugünlerde depremin izlerini silmek için TOKİ’nin yapmış olduğu kalıcı deprem konutlarına asfaltlama çalışması yapıyor. Hissedilen hava sıcaklığını yüksek olduğunu söyleyen işçiler, 180 derecelere çıkan asfaltın sıcağı da eklenince çok zorlandıklarını vurguluyor. 6 Şubat depremlerinde evlerini kaybeden depremzedelere TOKİ’nin yapmış olduğu kalıcı konutlara otoban kalitesinde asfalt yaptıklarını söyleyen saha sorumlusu Ömer Sever, ‘‘ Türkiye’nin dört bir tarafından toplanan profesyonel ekip arkadaşlarımızla birlikte kavurucu sıcak altında asfalt çalışması yapıyoruz. 6 Şubat depremlerinde mağdur olan depremzede kardeşlerimize otoban kalitesinde yol yapmaya devam ediyoruz. Altımız 180 derece, üstümüz ise en düşük 37 derecede çalışarak çifte sıcaklıkta çalışarak adeta ateş üstünde yürüyoruz. Yapmış olduğumuz yolu çok kısa sürede bitirebiliriz ama biz yaptığımız işin en iyisini yapabilmek için çifte sıcaklığın altında zor şartlarda çalışarak hem yolu tamamlamaya çalışıyoruz hem de evimize ekmek götürebilmek için zorlu mesai yapıyoruz" diye konuştu. (OG-
Kilisli depremzedeler TOKİ’nin yaptığı konutlara yerleşmeye başladı
16 Ağustos 2024 Cuma - 10:29 Kilisli depremzedeler TOKİ’nin yaptığı konutlara yerleşmeye başladı Kilis’te 130 kalıcı konut tamamlanarak hak sahiplerine anahtarlarını teslim edildi. 3+1 ve 2 +1 odalardan oluşan TOKİ konutları kayalık ve sağlam zeminlere inşa edildi. Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 6 Şubat depremleri sonrasında evleri yıkılan vatandaşlar için TOKİ tarafından yapılan konutlar tamamlanarak anahtarları hak sahiplerine teslim edildi. 645 konut tamamlanırken, 132 konut ise hak sahiplerine teslim edildi. ‘‘Yıkılan evimin tamamı TOKİ’nin yaptığı evin bir odası kadardı’’ 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde evinin yıkıldığını ve TOKİ’nin depremzedeler için yapmış olduğu kalıcı konutların bir odasının yıkılan eviyle aynı büyüklükte olduğunu söyleyen depremzede Perihan Özuçlu, ‘‘Depremlerde yıkılan 2+1 evimin büyüklüğü devletimizin bize verdiği evin bir odası kadardı. O felaketi yaşadığımız gece çok soğuk ve yağışlıydı. Canımızı kurtarmak için biranda sokağa çıktık. Devletimizden Allah razı olsun 1 sene 3 ay içerisinde hayalimdeki evi yaptı ve bizlere teslim etti’’ dedi. ‘‘Allah devletimizden razı olsun hayalimdeki evde oturuyorum’’ 6 Şubat depremlerinde sadece Kilis’in değil, 11 ayrı ilde olduğuna ve büyük yıkım olmasına rağmen tüm depremzedelere el uzattığını söyleyen Özuçlu, ‘‘ Üst üste meydana gelen depremlerde sadece Kilis değil birbirlerine çok yakın olan illerde de meydana geldi. Deprem zamanında sokağa çıktık ama daha sonra eve girdiğimizde evin yarısı çökmüştü. Daha sonra oğlumla aynı yerde kaldım. Memleketimizde yıkılan evim küçük ve 2+1’di devletimiz bana 3+1 ev verdi. Hiç ummadım hatta bana şaka yapıyorlar gibi geldi. Daha sonra bana evin anahtarlarını verene kadar inanmamıştım. Şimdi bu hayalimdeki evde oturuyorum Allah’ım böyle bir acı günleri kimseye yaşatmasın devletimizden de Allah razı olsun’’ diye konuştu.
Oylum Höyük’te 35 yıllık kazı çalışmaları tekrar başladı
14 Ağustos 2024 Çarşamba - 16:24 Oylum Höyük’te 35 yıllık kazı çalışmaları tekrar başladı Kilis’in ve bölgenin en önemli kültürel değerlerinden olan Kilis’teki Oylum Höyük’te kazı çalışmaları uzun bir aradan sonra yeniden başladı. Kilis’in ve bölgenin en önemli kültürel değerlerinden olan Kilis’teki Oylum Höyük’te kazı çalışmaları uzun bir aradan sonra yeniden hız kazandı. 1988 yılında Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin başkanlığında başlatılan kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Üniversitesi ve Kilis Valiliğinin sağladığı kaynaklarla tekrar başladı. ‘‘Oylum Höyükteki kazı çalışmalarına tekrar başlandı’’ Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te, sınıra sıfır noktada bulunan Oylum Höyük’te, 1988 yılında kazılan alanın kazı çalışmalarına tekrar başlandığını söyleyen Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin, ‘‘Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en uzun soluklu kazı projesi ve 35 yıla yakın süredir kesintisiz devam ediyor. Bu çalışmalarda, özellikle bölge arkeolojisine ışık tutan çok önemli bilgiler elde ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Üniversitesi adına yürütülen bu çalışmalar, 12 aylık kazı projesi kapsamında çalışmalar devam etmektedir. Kilis bölgesi düşünüldüğünde bölgenin en önemli kültür varlıklarının başında gelmektedir. Burada açığa çıkardığımız önemli kültür varlıklarını korumak, tanıtmak ve turizmine katkıda bulunmak amacıyla çeşitli girişimlerimiz ve projelerimiz oluyor. Oylum Höyük ve 200 metre güneybatısında yer alan açık hava müzesinde çeşitli uygulama projeleri hayata geçirilecek. Bu girişimlerin amacı, Oylum Höyük’ü ve çevresini bir turizm cazibe merkezi haline getirerek, bölge ekonomisine ve turizmine katkı sağlamak’’ dedi.
Kilis’in 52 yıllık antika saat ustası zamanı ayakta tutuyor
13 Ağustos 2024 Salı - 10:59 Kilis’in 52 yıllık antika saat ustası zamanı ayakta tutuyor Kilis’te yaşayan Ahmet Çınaroğlu, 52 yıldır 10 metrekarelik dükkanında antika saat tamiri yaparak adeta zamanı ve mesleğini ayakta tutuyor. Kilis’te yaşayan 64 yaşındaki Ahmet Çınaroğlu, doğup büyüdüğü memleketinde 52 yıldır antika saat tamiri yaparak mesleğini ayakta tutuyor. İlkokulu bitirdikten sonra saat tamiri işine başlayan Ahmet Çınaroğlu, genç yaşta babasının desteğiyle başladığı işini yarım asırdır sürdürüyor. Çınaroğlu, 10 metrekarelik dükkanında sürdürdüğü mesleğinin kentteki son temsilcilerinden olduğu için yeni nesillere bu işi öğretmek istiyor. Saat tamirciliği yaparak 3 çocuğunu okuttu Askerlik görevini tamamladıktan sonra kendi işini kurarak hayatının geri kalanını 10 metrekarelik işyerine sığdıran 64 yaşındaki antika saat ustası Ahmet Çınaroğlu, yıllarca çalışarak 3 çocuğunu okuttu. Eski mesleklerin çoğunun kaybolmaya yüz tuttuğunu söyleyen ve gençlerin mesleklerine sahip çıkmasını isteyen Çınaroğlu, "Ben, 10 metrekarelik dükkanıma 52 yılımı sığdırdım. 3 çocuğumu okuttum ve emekli olarak bugünlere gelene kadar ilk günkü heyecanımla yılmadan çalışmaya devam ediyorum. Gelecek nesil için çok umudum yok. Çünkü onlar bu mesleklere bakmayacaklar. Bizler, saat tamircisi olarak son kişileriz, çok yakında bu meslek de biter’’ dedi. ‘‘Yaşımdan büyük saatleri tamir ederek duvarıma asıyorum’’ Kendi yaşından büyük saatleri dahi tamir edebildiğini söyleyen Çınaroğlu, "Ben yapamazsam bu antika saatler çöpe atılacak. İşini severek yapabilmek çok önemli yoksa hemen sıkılırsın. Ben saatleri yaptıkça mutlu oluyorum ama bu heyecan yeni nesilde yok. Ben çocuklarımı çok iyi şekilde okutarak mesleklerinin başına getirdim’’ şeklinde konuştu. Mesleğe ilk başladığı zaman kendisine işi öğreten ustasını da unutmayan Çınaroğlu, "Biz bu mesleği ustalarımız öğretti. Hatta ustam bana, ’Oğlum, yaptığın iş ne olursa olsun, bedava dahi olsa onu en iyi şekilde yap’ derdi. Bu öğütler, hayatımın her alanında bana rehber oldu. Allah’ım mekanını cennet etsin, bize sanatı dört dörtlük öğretti. Huy, ahlak ve insanlığı da dört dörtlük öğretti" diye konuştu.
Kilis’te sınırın sıfır noktasında üzüm hasadı başladı
09 Ağustos 2024 Cuma - 14:41 Kilis’te sınırın sıfır noktasında üzüm hasadı başladı Kilis karası olarak bilinen, kentin adıyla da özdeşleşen ‘’Kilis horoz karası’ cinsi üzümün hasadına başlandı. Üzümün kilosu tarlada 16, marketlerde ise 40 TL’den alıcı buluyor. Türkiye’de önemli bağcılık bölgelerinden biri olan sınır kenti Kilis’te, horoz karası cinsi üzümünün hasadına 42 dereceyi bulan sıcaklıkta başlandı. Hasat edilen üzümün kilosu tarlada 16 TL’den, marketlerde 40 TL ve üzerinden satılıyor. Üzüm üreticilerinin bir kısmı fiyatların düşük olması nedeniyle üzümlerini kurutmalık olarak değerlendirmek isterken Musabeyli ilçesi ve köylerinde daha fazla yetiştirilen üzümde, kuraklık ve afetlerden dolayı rekoltenin düşük olduğu bildirildi. "Kilis horoz karası olmasın gönül" Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 42 derece kavurucu sıcağın altında hasadın başladığını söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, iklim şartlarından dolayı düşük rekolte olan üzümde fiyatların yükselebileceğini dikkat çekti. Özdemir, "Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 160 bin dekar alanda üzüm üretimi yapmaktayız. Bu yıl Türkiye genelinde olduğu gibi Kilis’te de rekolte çok düşük, fiyat beklentimiz yüksek. Geçen yıl üzüm üreticileri zarar etti. Çiftçiler bu yıl en kötü hasatları yaptı ve tüm ürünlerde zarar etti. Bu bölgede yetiştirilen patlıcan, domates, biber, soğan ve fıstık olmak üzere zarar ederek çalışmalarına devam diyor. Hasadı yapılan üzüm tarlada 16 TL’den, marketlerde 40 TL ve üzerine alıcı bulurken kurutulmuş üzümde beklediğimiz fiyat ise 200 TL’’ dedi. "Kavurucu sıcak altında hasat yapıyoruz" Günün ilk ışıklarıyla birlikte tarım işçileriyle tarlaların yolunu tutarak 42 derece sıcaklıkta üzüm hasadı yaptıklarını söyleyen üretici Mustafa Aytekin, "Sabah erken kalkarak tarlaların yolunu tutuyoruz ve 42 derece sıcaklıkta çalışarak emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu yıl hasadı yapılan üzümde açıklanan fiyat 16 TL ve bizim masrafımızı dahi karşılamıyor. Üzüm üreticileri olarak beklentimiz 20 TL ve üzüm fiyatlarının çok düşük olması bizim için büyük sıkıntı. Hasat yeni başladı. Fiyatlar yükselmez" diye konuştu.