Yerel Haberler
Kilis
Kilis’te zeytin bahçeleri jandarmaya emanet 22 Kasım 2024 Cuma - 12:16:00 Kilis’te zeytin hasadının başlamasıyla zeytin hırsızlıklarının önüne geçmek isteyen jandarma, havadan dron, karadan da devriyeler ile gece-gündüz nöbet tutuyor. Kilis’te yeşil altın olarak bilinen zeytinde hasat başlarken, Musabeyli, Polateli, Elbeyli ilçeleri ve şehir merkezinde bulunan zeytin bahçelerinde hırsızlık olayları arttı. Hırsızlık olaylarını önlemek için Kilis İl Jandarma Komutanlığına bağlı asayiş ve komando devriyeleri harekete geçti. Bu sene rekoltesi yüksek olması beklenen ürünlerini hırsızlardan korumak isteyen çiftçilere jandarma timleri destek veriyor. Hasat yapan çiftçilerin 7/24 yanında olan jandarma, gece görüşlü termal kabiliyeti olan dron ve teknik cihazların da yardımıyla tarlalara yabancı kimsenin girmesine müsaade etmiyor. Komando ve asayiş devriyeleri ise hasat zamanında hırsızlık olaylarına karşı aralıksız nöbet tutuyor. "Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim" Son yıllarda fiyatının artmasıyla hırsızların hedefi olan zeytini hırsızlardan koruyan jandarmanın her zaman çiftçilerle birlikte olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından olan zeytinin hasadı başladı ve devam etmektedir. 300 bin dekar alana ekili olan 4 milyon zeytin ağacından üretim yapmaktayız. Jandarma 7/24 çiftçilerimizle birlikte olarak hem bizleri hem de üreticilerimizi tek başına bırakmıyor. Hırsızların korkulu rüyası olan devriyeler, hem karadan hem de havadan bölgede görev yaparak incelemelerde bulunuyor. Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim’’ dedi. Zeytin bahçelerindeki jandarma devriyelerine teşekkür eden Uzunlu Köyü Muhtarı Kadir Uzun, "Jandarma ekiplerimiz hasat zamanında da biz çiftçileri tek bırakmadıkları için çok mutluyum. 7/24 bizlere hizmet vererek hem havadan hem de karadan görev yaparak hem hayvanlarımızı hem de ürünlerimizi hırsızlardan koruyorlar’’ diye konuştu.
Toroslar EDAŞ Kilis’te bakım ve yatırımlarını sürdürdü
31 Temmuz 2024 Çarşamba - 12:25 Toroslar EDAŞ Kilis’te bakım ve yatırımlarını sürdürdü Toroslar EDAŞ, Kilis’te kesintisiz elektrik dağıtımı kapsamında 2024 yılının ilk 6 ayında bakım, onarım ve yatırım hizmetlerini sürdürdü. Elektrik dağıtımını dijitalleşme odaklı projeler ve yatırımlar ile gerçekleştiren Toroslar EDAŞ, Kilis’te yılın ilk 6 ayında müşteri ve çözüm odaklı yaklaşımı sayesinde önemli çalışmalara imza attı. Toroslar EDAŞ, Kilis’te hizmet verdiği 1.308 trafo ve 3 bin 824 kilometre hat uzunluğunda sürdürülebilir ve kesintisiz enerji sağlanabilmesi amacıyla bakım, yenileme ve yatırım çalışmalarını sürdürdü. Daha aydınlık bir Kilis için Merkez, Musabeyli, Polateli ve Elbeyli ilçelerinde 773 aydınlatma armatürünün bakımını gerçekleştiren Toroslar EDAŞ ekipleri, bölgede 15 trafo ve 13 dağıtım merkezini de elden geçirdi. Ayrıca kentte 234 kilometrelik hattın bakımı tamamlandı. Toroslar EDAŞ, sektörün değişen dinamiklerine odaklanarak faaliyetlerini insan, çözüm ve inovasyon odağında sürdürmeye devam ediyor. Kilis’te hizmet verdiği 85 binden fazla müşterisine daha iyi hizmet vermek amacıyla toplam 17 kilometrelik yeni yer altı hattı tesis eden Toroslar EDAŞ ekipleri, kentte 360 yeni aydınlatma armatürünün montajını da tamamladı. Ayrıca yeni 12 elektrik panosu ve 7 trafo merkezi montajı da tamamlandı. Söz konusu bakım, onarım ve yatırım rakamları ile Toroslar EDAŞ 2024 yılının ilk 6 ayında koymuş olduğu hedefleri gerçekleştirdi. Müşteri odaklı yaklaşımla 7/24 hizmet sunan Toroslar EDAŞ, toroslaredas.com.tr, Toroslar 186 Mobil Uygulaması, 0(322) 186 00 00 numaralı WhatsApp İhbar Hattı ve 186 numaralı Müşteri Hattı’ndan tüm müşterilerinin soru ve sorunlarını dinleyerek çözüm bulmaya devam ediyor. Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nin Başkent EDAŞ ve Ayedaş ile birlikte elektrik dağıtımındaki 3 şirketinden biri olan Toroslar EDAŞ, 2016 – 2020 yıllarını kapsayan son tarife döneminde Türkiye’deki 21 dağıtım şirketi arasında en çok yatırımı yapan şirket oldu. Şirketin Kilis’te bakım ve yatırım çalışmaları sürecek.
Kilis’in 40 derecelik sıcağında fırınların zorlu ekmek mesaisi
27 Temmuz 2024 Cumartesi - 14:30 Kilis’in 40 derecelik sıcağında fırınların zorlu ekmek mesaisi Hava sıcaklıklarının 40 derecenin üzerine çıktığı Kilis’te fırıncılar, 300 derecelik ateş başında zorlu mesai yapıyor. Tüm Türkiye’yi etkisi altına alan sıcak hava dalgası Kilis’te de etkisini sürdürmeye devam ediyor. Hava sıcaklığının ortalama 40 dereceyi bulduğu kentte sıcaklardan etkilenen mesleklerin başında fırıncılar geliyor. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte 300 derecelik fırınlarda ekmek ve yemek pişiren fırın ustaları, zorlu hava şartlarına rağmen ekmek parası kazanmaya çalışıyor. Fırın işçileri, doğalgaz ile yanan ve 300 dereceyi bulan fırınların başında hiç durmadan mesai yapıyor. Sıcak hava ve ateşin etkisini çok fazla hisseden fırıncılar, zaman zaman ya kıyafetlerini ıslatıyor ya da elini, yüzünü soğuk su ile yıkayarak serinlemeye çalışıyor. "Bu sıcakta ateşin başında saatlerce zaman geçiriyoruz" Kentte 39 senedir ateş başında çalışarak evinin geçimini sağladığını söyleyen Murat Kanlı, "300 derece sıcaklığı bulan ateş başında sabah akşam demeden evimi geçindirmek için çalışıyorum. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte fırına gelerek akşamın ilerleyen saatlerine kadar burada çalışıyoruz. Hava sıcaklığı ortalamanın üzerine çıkınca insanlar havanın etkisinden dolayı dışarıya çıkmak dahi istemiyorlar. Biz burada ateşin başında saatlerce zaman geçiriyoruz’’ dedi. "300 derece sıcaklığın karşısında zor dayanarak mesai yapıyoruz" Babasından kalan fırıncılık mesleğinde 6 yaşından itibaren çalışmaya başladığını ve zor şartlarda çalıştıklarını söyleyen Ahmet Çakır Dorukoğlu, "Hava sıcaklığı 40 dereceyi bulduğu bu zamanlarda yüksek ateş başında mesai yapıyoruz. Vatandaşlar, sabah ayrı, öğlen ayrı, akşamda ayrı yemekler getirerek pişirilmesini istiyorlar. Bizler burada hiç durmadan çalışıyoruz. 300 derece sıcaklığın karşısında zor dayanarak mesaimizi bitirmeye çalışıyoruz. Ekmek parası için yaz kış demeden, hiç durmadan zor şartlarda çalışıyoruz’’ diye konuştu.
Kilis’te fiyatı altın ile yarışan boz fıstığın hasadı başladı
24 Temmuz 2024 Çarşamba - 13:50 Kilis’te fiyatı altın ile yarışan boz fıstığın hasadı başladı Kilis’te yeni mahsul Antep fıstığından önce toplanan ve ‘boz’ olarak bilenen tam olgunlaşmamış iç fıstığın hasadı başladı. Gaziantep başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yetiştirilen ‘boz’ Antep fıstığının hasadına Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te başlandı. Kilis’te fıstık üreticileri, ağaçlara merdivenle çıkarak kızarmamış fıstıkları topluyor. Yeşil altın hasadının bu ay içerisinde tamamlanması beklenirken giderek üretim alanı artan Antep fıstığı üretiminde Türkiye’de 7. sırada bulunuyor. Kent genelinde geçen seneye göre 2 bin dönüm araziye daha ekilen Antep fıstığı, bu sene 77 bin dekar alanda üretimi yapılıyor. 1 milyon 500 bin ağaçla ülke ekonomisine katkı sağlayan Antep fıstığında var yılında fiyatlar üreticilerin yüzlerini güldürdü. "Altınla yarışan boz fıstığın hasadı başladı" Antep fıstığı hasadında Türkiye’de 7. sırada olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, "Üreticilerimizin önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığının ilk boz fıstık hasat Kilis’te başladı. Kent genelinde her geçen gün üretim alanı artmakta olan Antep fıstığı bu yıl üretim alanımız 77 bin dekar alana kadar çıkmaktı. Rekolte ise geçen yıla göre çok yüksek iki katı kadar rekoltemiz var. Geçen sene 2 bin 500 ton aldığımız hasatta bu sene 5 ile 6 bin ton rekolte beklentimiz var. Bu da üreticilerimiz için güzel bir durum. Şu anda boz fıstık 130 TL’den alıcı buluyor. Hem verim hem rekolte fiyatı üreticimizin yüzünü güldürüyor. Çiftçilerimiz 45 derece sıcaklıkta fıstık bahçelerinde hasat yapmaktadır. Bir kilogram boz fıstık da yaklaşık olarak 350 gram iç fıstık elde ediliyor" dedi. Yeşil altında hasadın başladığını söyleyen Çiftçi Mehmet Canbakış, "40 dereceye kadar ulaşan hava sıcaklarına aldırış etmeden fıstık bahçemizde boz fıstık hasadına başladık. Hasadın başlamasıyla birlikte 130 TL’den başlayan fiyatlar şimdiden yüzümüzü güldürmeyi başardı. Geçen seneye göre bu yıl rekoltemiz çok yüksek’’ şeklinde konuştu. "Okulumu seviyorum ama babama da yardım etmek zorundayım" 4. sınıf öğrencisi Çiğdem Canbakış, "Kışın okula gidiyorum yazın da babam annem ve kardeşlerimle birlikte tarlada çiftçilik yapıyoruz. Havalar çok sıcak ve bu sıcak havalarda babam çok zorlanıyor ama yine de evimizin ihtiyacını karşılamak için burada çalışmak zorunda. Sabahın erken saatlerinde kalkıyorum ve öğlen saatlerine kadar hep birlikte burada hasat yapıyoruz. Okulumu çok seviyorum ama babama ve aileme yardım etmek zorundayım" diye konuştu.
Antep fıstığında yüksek rekolte çiftçileri sevindirdi
19 Temmuz 2024 Cuma - 09:48 Antep fıstığında yüksek rekolte çiftçileri sevindirdi Kilis’te 2 hafta sonra hasadı başlayacak olan Antep fıstığında yüksek rekolte beklentisi çiftçilerin yüzünü güldürdü. Türkiye’nin en önemli fıstık üretim merkezlerinden birisi olan Kilis’te, yüksek rekolte beklentisi üreticiyi sevindirdi. Mevsimin şartlarına uygun seyretmesi sayesinde bu yıl 75 bin dekar alanda 1 milyon 500 bin fıstık ağacından 2 bin 500 ton fıstık elde edilirken, bu yıl hasadın başlamasıyla birlikte yaklaşık olarak 5 bin ton fıstık elde edilmesi bekleniyor. ‘‘Çiftçilerin umutlu bekleyişi başladı’’ Kilis’te 75 bin dönüm alana ekili olan 1 milyon 500 bin fıstık ağacında yüksek rekolte beklentisiyle birlikte hasat için geri sayımın başladığını söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Kilis ve Güneydoğu bölgesinin önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığının hasadı için geri sayım başladı. Çiftçiler umutla hasadı beklerken, bu yıl geçen seneye göre daha yüksek bir rekolte beklentisi içinde’’ dedi. ‘‘Rekolte yüksek, iç dolumu düşük’’ Kent genelinde yetiştirilen fıstık ağaçlarında sulama yapılan bölgelerin dolum oranının daha da yüksek olduğunu anlatan Özdemir, ‘‘Rekolte yüksek ama meyve tutumunda iç dolum oranının düşük olması nedeniyle fiyatların yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Bu yılki rekoltenin yüksek olmasına rağmen, aşırı sıcaklar ve soğuk hava nedeniyle bitkilerin tam çiçeklenme döneminde döllenme yapmaması, iç dolum oranını düşürdü. Sulama yapılan bölgelerde dolum oranı daha yüksek olurken, suyun meyve ağaçları için önemi bir kez daha ortaya çıktı. Bu sene geçen seneye göre rekolte beklentimiz çok yüksek. Ağaçlardaki meyve tutumuna baktığımız kadarıyla fıstıklarda iç dolumu çok az’’ dedi. ‘‘Yeşil Altının fiyatının 600’e kadar çıkmasını bekliyoruz’’ Fıstık ağaçlarında meyve tutumunun geçen senelere göre oldukça yüksek olduğunu aktaran Kilis Ziraat Odası Başkanı İbrahim Kara,‘‘ Fıstık ağaçlarında rekolte beklentimizin çok üstünde olurken, iç dolum oranının düşük olması nedeniyle fiyatların yüksek olacağını tahmin ediyoruz’’ şeklinde konuştu. 30 yıldır fıstık üretimi yaptığını söyleyen üretici Mehmet Sakar,‘‘ Hasadını yapacağımız fıstık ağaçları 30 yıldır bakımını eksik edilmiyor. Bu sezon fıstık ağaçlarında rekolte geçen seneye göre beklentimizin çok üstünde. Mevsim şartlarından dolayı içi boş olan fıstık oranı hemen hemen aynı. Ağaçlarda bu şekilde meyve tutumu devam ederse fiyat ve rekoltenin yükselmesini bekliyoruz’’ diye konuştu.