EKONOMİ - 30 Kasım 2022 Çarşamba 15:37

“Kilis Keçisi Araştırma Enstitüsü” kurulması istendi

A
A
A
“Kilis Keçisi Araştırma Enstitüsü” kurulması istendi

Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi-Zootekni Bölümünden Prof.

Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi-Zootekni Bölümünden Prof. Dr. Mahmut Keskin ve Prof. Dr. Şerafettin Kaya ve Kilis Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Cırnavuk, Kent Konseyi Başkanı Av. Hayrı Muammer Fazlıağaoğlu bir araya gelerek ‘Kilis Keçisi Araştırma Enstitüsü’nün kurulması hakkında görüşüldü.


Prof. Dr. Mahmut Keskin, Kilis’te, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde ya Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı işletmesi Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesinde ‘Kilis Keçisi Araştırma Enstitüsü’nün kurulmasında yarar olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de yaklaşık olarak 11 milyon baş keçi bulunduğunu ifade ederek, Bu keçilerin yüzde 96-97’sini Kıl keçileri oluşturmaktadır. Kıl keçileri her sene genellikle bir oğlak doğurmakta ve yılda 50-70 kg süt vermektedir. Ülkemizde, Kilis, Gaziantep ve Hatay illerinde yaklaşık olarak 500 bin baş civarında Kilis keçisi olduğunu tahmin etmekteyiz. Yerli gen kaynağımız olan Kilis keçisi Türkiye için çok önemli bir genetik materyaldir. Yılda ortalama 350 -400 kilo süt verimi Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islah Projesi yürütüyoruz bazı Kilis keçisi Yılda ortalama 600- 700 kilo süt veren hayvan gördü bunda dolayı Kilis keçi yüzde 50 civarında ikizlik oranına sahiptir. Yani Kıl keçisinin 5-7 katı oranında daha fazla süt vermektedir. Kurak ve sıcak iklim koşullarına çok dayanıklı olması Küresel İklim Değişikliğinin tartışıldığı bu günlerde Kilis keçilerinin önemini daha da artırmaktadır. Keçilik Araştırma Enstitüsü Proje ile Fransa, Amerika, Hollanda ve Avusturya yaptığı kimi spermleri toplayıp tozları ayrı oluşturacak madde bulunmamalıdır. Suni yapay tohumlama gerek Türkiye’nin gerek orta doğuda kullanabiliriz özetleyecek olursak Kilis keçisi süt verimi çok yüksek 2’dan fazla yavru vermededir. Keçi sütü son dönemlerde toplum bilinçlenmesinin artmasına paralel olarak tercih edilebilirliği artan bir üründür. Keçi sütü, sahip olduğu aminoasit ve yağ asidi çeşitliliği ve laktoz miktarı gibi özellikler nedeni ile anne sütüne en yakın olan süttür. Özellikle Kalsiyum oranının fazla olması, bebeklerde diş oluşumu ve gelişimi, 40 yaş üzeri kadınlarda kemik erimesini önleme bakımından, keçi sütünün önemi daha da artmaktadır. Peynir, dondurma gibi ürünlere sağladığı değer de keçi sütünü avantajlı kılmaktadır” ifadelerini kullandı.


Kilis Kent Konseyi Başkanı Fazlıağaoğlu, “Bu konuda hazırlanan projelere destek vererek, Kilis keçisini tanıtmamız gerekiyor. Kilis Tarihini yeniden hazırlıyoruz. 7 Aralık üniversitesi ile birlikte çalışıyoruz. Kilis’in tanıtım belgeseli hazırlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığına proje hazırlayacağız. Kent konseyi olarak, bir çok projemiz devam ediyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara ASO’da Moldova’da yatırım ve iş birliği fırsatları ele alındı Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Moldova’nın Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde düzenlenen Moldova Ülke Günü etkinliği, ASO Meclis Salonu’nda yapıldı. Programda Moldova’da yatırım ve iş birliği fırsatları konuşuldu. ASO’nun sanayicilere yeni yatırım fırsatları ve ihracat pazarları sunmak amacıyla düzenlediği ülke günü etkinlikleri Moldova ile devam etti. ASO Yönetim Kurulu Üyeleri İhsan Çetinceviz ve Burcu Özbozkurt’un ev sahipliğinde Moldova’nın Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Moldova İş Konseyi Başkan Yardımcısı Fatih Yıldırım’ın katılımıyla düzenlenen etkinlikte, ASO üyesi sanayicilere Moldova’daki yatırım fırsatları tanıtıldı. Açılış konuşmasını yapan ASO Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Özbozkurt, etkinliğin özellikle sanayi, tarım ve dijitalleşme gibi stratejik alanlarda Moldova ile güçlü ve sürdürülebilir iş birliklerinin temellerinin atılacağı önemli bir başlangıcın ilk adımı olduğunu söyledi. Türkiye’nin her geçen gün ihracat yaptığı ülke sayısını artırdığını belirten Özbozkurt, “Mevcut ülkelerle ilişkilerimizin sağlam bir zemine oturtulması ve yeni pazarlar bulunması Türkiye için kritik öneme sahiptir” dedi. Moldova’nın hızla büyüyen bir pazar olarak Türk iş dünyası için büyük fırsatlar sunduğuna dikkat çeken Özbozkurt, “Avrupa Birliği’ne aday ülke olması, Moldova’nın ekonomik açılımını hızlandırmakta ve Türk yatırımcılar için önemli imkanlar oluşturmaktadır. Ayrıca vergi avantajları, düşük maliyetli iş gücü gibi faktörler de Moldova’yı Türk yatırımcıları için cazip bir pazar haline getirmektedir” ifadelerini kullandı. Özbozkurt, Türkiye’nin Moldova’ya 2021 yılında 453 milyon dolar olan ihracatının yaklaşık yüzde 42 artışla 2023 yılında 644 milyon dolara ulaştığını belirterek, şöyle devam etti: “Etkinlik sayesinde kurulacak işbirlikleri, yalnızca iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda Ankara’nın küresel rekabet gücüne de olumlu etki edecektir. Burada atılacak adımlar, inanıyorum ki, uzun vadeli yatırımlar için sağlam bir temel oluşturacak ve her iki ülkenin iş dünyası için gurur duyacağımız somut ve sürdürülebilir başarıları da beraberinde getirecektir.” Büyükelçi Croitor ise yaptığı kapsamlı sunumda ülkesinin sanayi ve ticareti ile ilgili bilgiler verdi. Moldova’daki sanayi bölgeleri ve yatırımcılara verilen teşvikleri anlatan Büyükelçi Croitor, fırsatları değerlendirmeleri için Ankaralı sanayicileri ülkesine davet etti. Etkinlik, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Moldova İş Konseyi Başkan Yardımcısı Fatih Yıldırım’ın konuşmasının ardından soru-cevap bölümüyle devam etti. Moldova’nın yol ve altyapısında büyük hacimli işlere imza atan ve dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasında yer alan Onur Group’un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ASO Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Çetinceviz de katılımcılara Moldova’daki yatırım ve ticaret imkanlarına ilişkin bilgiler aktardı.
Balıkesir Kazdağları bin 700 koşucuya ev sahipliği yapacak Balıkesir’in Edremit ilçesinde bulunan Kazdağları’nda gerçekleştirilecek 8. Karspor İda Ultra Maratonu’nda 17 ülkeden 117’si yabancı bin 700 sporcu ter dökecek. Karspor İda Ultra organizasyonunun basın toplantısı, Güre Mahallesi’ndeki bir termal otelde gerçekleştirildi. Organizasyona ev sahipliği yapan Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, "Bundan sonra bize düşen bunu bir tık daha yukarılara taşımak, marka değerini daha yukarılara taşımak. Bölgemizin tanınınırlığa değil, marka değerini yükseltmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Tanınırlığı çok yüksek ama marka değer konusunda bu tür organizasyonlar bölgemizin marka değerini yukarılara çıkartıyor. Organizasyonun bölgemizde turizmin en diplerde olduğu tarihlerde olması turizmcilerimiz açısından ekonomik anlamda da ciddi önem taşıdığını düşünüyorum" dedi. Toplantıya Balıkesir Büyükşehir Belediyesi adına katılan Aytekin Durmaz da büyükşehir belediyesi olarak her türlü spor etkinliklerine destek olacaklarını söyledi. Edremit Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin de, Kuzey Ege’nin son yılların en önemli turizm destinasyonlarından birisi olma yolunda olduğunu ve özellikle Kazdağları’nın tüm Türkiye’nin ilgisini çeken ve herkesin görmek istediği bir bölge olduğunu kaydetti. Organizasyon Komitesi Başkanı Polat Dede ise daha önce hiç bir destinasyonda yapılmamış bir yarışı organize etmeyi planlayarak yola çıktıklarını belirterek, "2 şehir arasında yaptığımız İda Ultra Maratonunu zeytin hasat dönemine rastlayan tarihlerde gerçekleştirme kararı aldık. Sporcularla hasat yapan yöre halkının kaynaşması açısından etkili oldu. Katılacak insanlara Sarıkız Efsanesi’ni, Edremit’in termaller bölgesi olduğunu anlatmaya çalıştık. İnsanlar Edremit’i, Kazdağları’nı çok sevdiler" ifadelerini kullandı.