GÜNDEM - 29 Kasım 2024 Cuma 09:45

Öğrencilerden şiddete karşı manifesto

A
A
A
Öğrencilerden şiddete karşı manifesto

Yaşar Üniversitesi’nde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında hafta boyunca öğrencilerle çeşitli etkinlikler düzenlendi.


Yaşar Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (YÜKAM) düzenlediği etkinliklerden biri olan “Erkekler, Erkeklik ve Şiddet” başlıklı seminere Celal Bayar Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Göç konuşmacı olarak katıldı. Erkeklik ve güç kullanımıyla ortaya çıkan şiddetin ve eşitsiz ilişkilerin tüm toplumu olumsuz etkilediğini vurgulayan Doç. Dr. Göç “Eşitlik tüm topluma gerekli” diyerek kadın erkek eşitliğine duyulan ihtiyacın altını çizdi.



“Seniz 10 dakikan bir kadının ömrü!”


Lise ve üniversite öğrencilerine seslenen YÜKAM Müdürü Prof. Dr. Huriye Toker ve Avukat Destina Berfin Sever, gündelik yaşamın içinden örneklerle eşitliğe giden yolun küçük davranış değişiklikleri ile mümkün olabileceğini anlattı. Birleşmiş Milletler desteği ile Dokuz Eylül Üniversitesi Öğrenci Topluluğu Platform Up ve Danışmanı Öğretim Görevlisi Meltem Kolday tarafından başlatılan ve YÜKAM’ın 2017 yılından bu yana aktif olarak katıldığı Turuncu Zirve Manifesto Yazım Atölyesi Selçuk Yaşar Kampüsü’nde gerçekleşti. Farklı liselerden gelen 60 kişilik öğrenci, Yaşar Üniversitesi öğrencileri eşliğinde manifesto yazım atölyesinde gruplara ayrıldı. Öğrenciler, Birleşmiş Milletler’in desteklediği ve bu yıl 12-13 Aralık’ta düzenlenecek olan ‘Turuncu Zirve’de dile getirmek üzere kadına yönelik şiddet ve eşitsizliğe dikkat çeken sloganlar belirledi. Bu çalışmalar arasından seçilen 10 slogan ile bir manifesto oluşturuldu.


Atölye sonrasında ortaya çıkan manifestodaki bazı sloganlar ise şöyle oldu: “Mesleğimi cinsiyetim değil, ben seçerim! Hayaller eşit haklar neden değil? Mavi ya da pembe değiliz, biz rengarengiz! Her kadın bir hikaye, her hikaye bir hayat! Şiddete karşı ışığı yak, sessizliği kır! Senin 10 dakikan bir kadının ömrü! Eşitlik terazisi cinsiyetle tartılmaz! Prenses kurtarılmayı bekleyen değil, kendi hikayesini yazandır! Ne erkek işi ne kadın işi, herkes yapmalı ev işi! Eğitimde eşitlik istek değil, haktır! Eşitlik yoksa alfabenin harfleri bile eksik! O saatte gözünün onda ne işi var? Şiddetin iyi hali olmaz! Takım elbiselerde indirim yok! Turuncu sadece bir renk değil, şiddete karşı direniştir!”


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Geri dönüşümde örnek okul: 4 haftada 1 ton atık topladılar Samsun’da İlkadım ilçesindeki Sakarya İlkokulu, yaklaşık 4 yıl önce hayata geçirilen sıfır atık projesi ile örnek oluyor. Okul, her yıl ortalama 8 ile 10 ton arasında atık topluyor. Haftanın son iş gününde okula çocuklarını bırakmaya gelen veliler, yanlarında kağıt, karton, plastik gibi atıklarını da getiriyor. Okul Aile Birliği Başkanı Çiğdem Okur Şahin koordinesinde atıklar tartılarak not ediliyor. Okuldaki her sınıfın topladığı atıklar tek tek kaydedildikten sonra en fazla atık getirenler ödüllendiriliyor. Bu sayede hem sınıflar arasında tatlı bir rekabet oluyor hem de öğrencilere sıfır atık bilinci aşılanmış oluyor. "Asıl amacımız çocukları bilinçlendirmek" Veli Tuğba Sesli, "Burada geri dönüşüm projesi ile plastiklerimizi, kartonlarımızı, kağıtlarımızı topluyoruz. Hem çocuklarımız bilinçli olsun hem de sınıflarımıza katkı olsun diye yapıyoruz. Evlerde, iş yerlerinde karton, plastik gibi geri dönüşebilecek bütün atıkları biriktiriyoruz. Burada her sınıfın ayrı bir alanı var. Burada sınıf sınıf ayırdık. Güzel bir rekabet oluyor. Asıl amacımız çocukları bilinçlendirmek" dedi. Nagihan Gül de, "Evdeki atık plastikleri, meyve suyu kutuları, yumurta kutuları, çocukların kullanmadıkları oyuncaklar gibi geri dönüşebilecek bütün ürünleri getiriyoruz. Hem okula katkımız oluyor hem de çocuklar seviniyorlar. Okulumuz adına iyi olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. "Yıllık ortalama 8-10 ton atık topluyoruz” Okul Müdürü Zekeriya Keskin ise, "Geri dönüşüm projemizi yaklaşık 4 yıldır sürdürüyoruz. Öğrencilerimiz hafta içi aileleri ile biriktirdikleri geri dönüşüm malzemelerini cuma günleri okulumuza getiriyorlar. Atıkları tartıyoruz, hem sınıfını hem de ne kadar getirdiğini tespit ediyoruz. Öğrencilerimizi ödüllendiriyoruz. Bu faaliyetteki amacımız çocuklara geri dönüşüm bilincini kazandırmaktır. Dört haftada bir değerlendirme yapıyoruz. Bu dönemde 1 ton topladık. Yıllık ortalama 8-10 ton atık topluyoruz” ifadelerini kullandı.
İstanbul Kadir Has Üniversitesi’nde yeni atama Kadir Has Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydoğan Özdemir, rektörlüğe bağlı AR-GE Kaynakları Direktörlüğü’ne atandı. Prof. Dr. Aydoğan Özdemir, Ocak 1957’de Artvin’de doğdu. Lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini sırasıyla 1980, 1982 ve 1990 yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden aldı. 2000-2002 yıllarında 2,5 yıl süreyle ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan Texas A&M Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak görev yapan Profesör Özdemir, akademik yaşamının tamamını İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesinde geçirdi ve 3 Ocak 2024’te emekli oldu. Araştırma ilgi alanları, elektrik güç sistemleri ve yüksek gerilim mühendisliği. Özellikle varlık yönetimi, güvenilirlik/dayanıklılık analizi, güç sistemi modelleme, simülasyon, analiz ve kontrolünde akıllı yöntem uygulamaları ve akıllı şebekeler üzerinde yoğunlaştı. 200’ün üzerinde araştırma makalesi ve bildirisi yayımlanan, çeşitli ulusal/uluslararası etkinlik düzenleme faaliyetlerinde yer alan, açılış konuşması ve dersleri veren Dr. Özdemir, çok sayıda ulusal ve uluslararası araştırma/endüstriyel projelerinde görev aldı. Hâlâ Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’nin Teknik Danışma Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. Türkiye Elektrik Mühendisleri Odası üyesi ve IEEE PES Kıdemli Üyesi.