GÜNDEM - 13 Ekim 2024 Pazar 10:03

Damla Sakızı, salata, meze ve ana yemeklerde de kullanılacak

A
A
A
Damla Sakızı, salata, meze ve ana yemeklerde de kullanılacak

Çeşme’nin coğrafi işaretli damla sakızı, tatlı, kurabiye, reçel ve dondurmanın dışında salata, mezeler ve ana yemeklerde de kullanılacak. Alaçatı’daki, Golden Palm Awards ödüllü Avrasya Ocakbaşı ve Ev Yemekleri Lokantası’nın sahibi Mustafa Dumanlıdağ, denemelerin başarı ile sonuçlandığını belirterek, damla sakızını Çeşme’nin restoranlarında menülere eklemeyi hedeflediklerini söyledi.


Ekonomik değeri yüksek olan ve Çeşme’nin komşusu Sakız Adası’nın ekonomisine büyük katkı sağlayan sakız ağacının Çeşme ve Çeşme yarımadasında da yetişmesi ve yüksek kalitede damla sakızı elde edilmesi üzerine sakız ağacı sayısının artması için çalışmalar da yoğunlaştı. Çeşmeli sakız üreticileri Hasan Ege Tütüncüoğlu ve İbrahim Topal, dalda köklendirme yönetimiyle elde ettikleri 10 bin fidanı toprakla buluştururken, 20 bin fidanı da bu yıl içinde toprakla buluşturmaya hazırlanıyor. Tütüncüoğlu ve Topal, 5 yıl içinde 100 bin sakız ağacı hedefine ulaşmayı amaçlıyor.


Çeşme’deki sakız ağaçlarından geçtiğimiz yıl 50 kilonun üzerinde damla sakızı hasadı yapılırken, bu yıl hasat miktarı 100 kiloya yaklaştı. Sakız ağacı sayısının artması, dalda köklendirme yöntemiyle 5 yıl içinde damla sakızı hasadı yapılabilmesi nedeniyle damla hasadı miktarının da hızla artması bekleniyor.



"Damla sakızını, ana yemeklerde de öne çıkarmaya çalışıyoruz"


Çeşme’de yaygın olarak reçeli, kurabiyesi, dondurması yapılan ve tatlılarda da kullanılan damla sakızının salatalarda, mezelerde ve yemeklerde kullanılması çalışmaları da olumlu sonuç verdi. Golden Palm Awards ödüllü Avrasya Ocakbaşı ve Ev Yemekleri Lokantası’nın sahibi Mustafa Dumanlıdağ, damla sakızını Çeşme’de bilinen geleneksel kullanımın ötesine taşıyarak ana yemeklerde de öne çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.


Dumanlıdağ, damla sakızını ilk kez salata, meze ve şevketi bostan yemeğinde kullanırken, yaptığı yemekleri sakız üreticileri Hasan Ege Tütüncüoğlu, İbrahim Topal, Çeşmeköy Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz, 7 yemek kitabı bulunan Süleyman Dilsiz ve yerel gazetecilere ikram ederek, görüşlerini aldı.



"Damla sakızlı lezzetleri Çeşme’deki restoran menülerine eklemeyi planlıyoruz"


Dumanlıdağ, damla sakızı ile ilgili yaptığı araştırmalar sonucunda Osmanlı ve Türk mutfağında damla sakızının sadece tatlılarda değil, et marinasyonları ve ana yemeklerde de kullanıldığını keşfetti. “Önceki senelerde de bir televizyon programında damla sakızlı soğan yahnisi hazırladık ve çok beğenildi. Şimdi bu lezzeti daha geniş kitlelere ulaştırmak istiyoruz,” diyen Dumanlıdağ, damla sakızını Çeşme’nin restoranlarında menülere eklemeyi planladıklarını belirtti. Damla sakızlı mezeler ve salata soslarıyla menülerini zenginleştirerek bu eşsiz lezzeti gastronomiye kazandırmayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.



"Çeşme gastronomisi yeni bir boyut kazanabilir"


Damla sakızı üreticileri İbrahim Topal ve Hasan Ege Tütüncüoğlu da Mustafa Dumanlıdağ’ın projesine destek verirken, Sakız Adası’nda damla sakızının geniş bir mutfak kültürüne sahip olduğunu, balıktan ete, makarnadan içeceklere kadar birçok yemekte kullanıldığını keşfettiklerini belirterek, Çeşme’de de bu kültürün yaygınlaşabileceğine inandıklarını ifade ettiler. Sakız üreticileri Tütüncüoğlu ve Topal, “Çeşme’de damla sakızının daha fazla kullanıldığı bir mutfak kültürü oluşturmak istiyoruz. Şeflerimiz bu projeye sahip çıkarsa, Çeşme gastronomisi yeni bir boyut kazanabilir" diye belirttiler.



Damla Sakızı, salata, meze ve ana yemeklerde de kullanılacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Erzurum Emniyet Müdürü Kadir Yırtar: ‘Terör örgütlerine karşı mücadelemiz devam edecek’ Erzurum Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, her türlü terör örgütüne karşı mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Kardelen TV Genel Yayın Yönetmeni Soner İstanbullu ile Gazeteci Yazar Esat Bindesen’in hazırlayıp sunduğu Analiz programına katılan İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, programda önemli açıklamalarda bulundu. Emniyet Müdürü Kadir Yırtar; terörle mücadeleye yönelik yıllardır başarılı bir mücadelenin devam ettiğini, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınır dışında, Güvenlik Güçlerinin sınır İçinde Jandarmamız Polisimiz her türlü terör örgütüne karşı mücadelesini azimle ve kararlıkla sürdürdüğünü söyledi. PKK KCK terör örgütün propagandasını yapmaktan Hınıs İlçesi’nde iki tane şahsı aldıklarını ifade eden Yırtar: ‘Bunlardan biri denetimle serbestlikle serbest kaldı. Diğer şahıs terör örgütü propagandası yapmaktan tutuklandı. Erzurum’da gerçekleştirdiğimiz operasyonlar hem DEAŞ hem diğer terör örgütleri olmak üzere FETÖ PYD yapılanması olmak üzere kararlılıkla devam ediyor’ şeklinde konuştu. “Erzurum’da çocuk yaşta uyuşturucu kullanma oranı yok denecek kadar az” Yırtar, çocuk yaşta uyuşturucu kullanımı ve okullarda uyuşturucuyla mücadeleye İlişkinde değerlendirme yaptı. Erzurum’da çocuk yaşta uyuşturucu kullanma oranı yok denecek kadar az olduğuna işaret eden Emniyet Müdürü Yırtar, ‘Sıfır olmasa da yıl ki istatistiklerimizde çok az, birazda insanlarda panik oluşturmak amaçlı whatsapp mesajları geliyor, ilimizde ve okullarda böyle bir durum yok olmayacakta’’ dedi. “Ekibimizle tüm il genelinde okul giriş çıkışlarını kontrol ediyoruz” Yırtar; ‘’Okullarımızın hepsinde kamera sistemleri var her şekilde takip ediliyor.15 okulumuzda okul kolluk görevlilerimiz var bizzat orada güvenlik gibi çalışan, diğer 160 okulumuzda okul irtibat görevlilerimiz var bunlar okul yönetimine haftada iki gün okula uğruyorlar okul yönetimiyle sürekli irtibat halindeler. Ayrıca 60 tane ekibimizle tüm il genelinde okul giriş çıkışları kontrol ediliyor’’ ifadelerini kullandı.