EKONOMİ - 28 Şubat 2012 Salı 10:27

MUHTEŞEM ÜÇLÜ REKOR KIRDI

A
A
A
MUHTEŞEM ÜÇLÜ REKOR KIRDI

Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatı 2011 yılında ilk kez 1 milyar doları aşarak yeni bir rekora imza attı. Türkiye’den 150 yılı aşkın bir süredir ihracatı yapılan 3 üründen Türkiye, 2011 yılında 1 milyar 46 milyon 60 bin dolarlık döviz girdisi elde etti.
Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı 2011 yılında 516 milyon 98 bin dolara ulaştı ve tarihinde ilk kez 500 milyon doları aşmış oldu. Türkiye, 2010 yılında 212 bin 668 ton çekirdeksiz kuru üzüm ihraç etmişken, 2011 yılında 214 bin 31 ton çekirdeksiz kuru üzüm ihraç etti. Miktar bazında yüzde 1’lik artış olurken, değer bazında artış yüzde 21’e ulaştı. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı 2010 yılında ortalama 2005 dolar/ton iken, 2011 yılında 2410 dolar/tona yükseldi.
Türkiye’nin kuru meyve ihracatında diğer lokomotif ürünleri kuru kayısının ihracatı 367 milyon 114 bin dolar, kuru incir ihracatı ise 162 milyon 848 bin dolar oldu.
150 YILLIK SERÜVEN
Türkiye’de çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatının 150 yılı aşkın bir süredir yapıldığını ve Türkiye’nin ilk ihraç ürünleri arasında yer aldığını belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öz, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatının 2011 yılında ilk kez 1 milyar doları geçmesinden, çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının ise 500 milyon doları aşmasından son derece mutlu olduklarını söyledi.
Türkiye’nin ortalama yıllık 250-260 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesi olduğunu belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öz, rekoltenin yaklaşık yüzde 80’inin ihraç edildiğini belirtti. Kuru meyve ihracatından elde edilen dövizin yüzde 100’e yakınının Türkiye’de kaldığını, katma değeri yüksek bir ihracat olduğunu belirten Öz, "Manisa, İzmir ve Denizli üçgeninde 850 bin dekar alanda bağcılık yapılıyor, 55 bin üretici aile çekirdeksiz kuru üzüm
üretiminden geçimini sağlıyor. İhracatta Avrupa Birliği ülkeleri yüzde 80’lik paya sahip. Aydın ve İzmir ekseninde üretimi yapılan kuru incirden ise 30 binden fazla üretici ailesi geçimini sağlıyor, Kuru kayısı yoğun olarak Malatya’da üretiliyor. Bu ürünler üretildikleri şehirlerin kent ekonomilerine pozitif katkı sağlıyor" dedi.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği verilerine göre, Türkiye, 2011 yılında İngiltere’ye 142 milyon 737 bin dolarlık çekirdeksiz kuru üzüm ihraç etti. İngiltere’ye çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı 2010 yılına göre yüzde 24 artış gösterdi. İngiltere, Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında yüzde 28’lik paya ulaştı ve açık ara birinci ülke oldu.
İngiltere’den sonra en fazla çekirdeksiz kuru üzüm ihraç ettiğimiz ülke ise, 96 milyon 144 bin dolarlık ihracatla Almanya oldu. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatından Almanya’nın aldığı pay yüzde 19 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye’nin en fazla çekirdeksiz kuru üzüm ihraç ettiği ülkeler sıralamasında Hollanda 57 milyon 825 bin dolarlık dış satımla listede üçüncü basamakta yer aldı. Hollanda’yı 39 milyon 523 bin dolarlık ihracatla İtalya, 34 milyon 504 bin dolarlık ihracatla Fransa takip etti. Türkiye, 2011 yılında 83 ülkeye çekirdeksiz kuru üzüm ihraç etti.
KURU KAYISI İHRACATINDA ABD ÖNDE
Türkiye’nin 2011 yılında gerçekleştirdiği 367 milyon 114 bin dolarlık kuru kayısı ihracatında Amerika Birleşik Devletleri 55 milyon 309 bin dolarlık tutarla ilk sırada yer aldı. ABD’yi, 39 milyon 995 bin dolarlık kuru kayısı gönderdiğimiz Rusya takip etti.
Avrupa Birliği ülkeleri arasında en fazla kuru kayısı ihraç ettiğimiz ülke ise 37 milyon 389 bin dolarlık rakamla Almanya oldu. Fransa, 29 milyon 818 bin dolarlık kuru kayısı ihracatı ile dördüncü sırada yer alırken, İngiltere 27 milyon 642 bin dolarlık kuru kayısı ihracatı ile listenin beşinci sırasında yer buldu.
EN FAZLA KURU İNCİR ALMANYA’YA GİTTİ
Ege Bölgesi’nin geleneksel ihraç ürünlerinden bir diğeri olan kuru incir, 2011 yılında 26 milyon 399 bin dolarlık tutarla en fazla Almanya’ya ihraç edildi. Almanya’yı 24 milyon 848 bin dolarlık kuru incir ihracatı ile Fransa, 13 milyon 498 bin dolarlık tutarla İtalya, 8 milyon 501 bin dolarlık kuru incir ihracatı ile Rusya ve 7 milyon 178 bin dolarlık kuru incir gönderimiyle İsviçre izledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Muhabirler Derneği 1. Genel Kurulu gerçekleştirildi Muhabirler Derneği 1. Olağan Kurulu, Ankara’da gerçekleştirildi. Kurulda derneğin yönetim kurulu belirlendi. Kısa adı MUHABİR-Der olan Muhabirler Derneği’nin 1. Olağan Kurulu, üyelerin katılımıyla gerçekleştirildi. Bünyamin Şahin’in divan başkanlığını yaptığı genel kurulda faaliyet ve denetim kurulu raporları ile geçmiş yönetim faaliyetleri okunarak, oy birliği ile kabul edildi. Ulucanlar Cezaevi Kültür Sanat Müzesi’nde gerçekleşen genel kurulda, derneğin başkanlığına deneyimli Gazeteci Berrin Yücesan seçildi. Temel amacı ’kamunun bilgi alma hakkı için haber hizmeti veren ve ürettikleri haberleri gazete, dergi, televizyon, internet gibi yazılı, sesli, görüntülü ve elektronik iletişim araçlarında yayınlayan muhabirleri, mesleki geleneklerini ve ahlak ilkelerini korumak’ olan derneğin yeni yönetim kurulu da belli oldu. Derneğin Başkan Yardımcılığına ve Başkan Vekilliğine meslekte 30 yılını dolduran ve 26 yıldır İhlas Haber Ajansı’nda görev yapan Demet Keser Soyuçok getirildi. İhlas Haber Ajansı Ankara Haber Müdürü Beyazıt Cebeci de Başkan Yardımcısı oldu. Hürriyet’in deneyimli köşe yazarı Oya Armutçu, Emrah Alparslan Konukman, Erden Karaoğlu, İsmail Umut Arabacı, Hülya Keklik diğer Başkan Yardımcıları olarak belirlendi. Genel Sekreterliğe Hilal Türkmenoğlu, Saymanlığa ise Yeliz Uslu Aslan seçildi. Sevim Taşdelen, Teoman Korkmaz ve Selçuk Böke de Yönetim Kurulu Üyesi oldular.
Trabzon Trendyol Süper Lig: Trabzonspor: 3 - Konyaspor: 2 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 7. haftasında Trabzonspor evinde karşılaştığı Konyaspor’u 3-2 mağlup etti ve bu sezon ilk kez 3 puan aldı. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 54. dakikada sağ taraftan kullanılan köşe vuruşu sonrasında Konyaspor savunmasının uzaklaştıramadığı ceza sahası içi sağ tarafında topu önüne bulan Banza çaprazdan yaptığı vuruşla meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu. 3-1 72. dakikada gönderilen uzun topla ceza sahası içinde kaleci ile karşı karşıya kalan Nwakaeme’nin vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Slowik’den döndü. 77. dakikada Denswil’in ceza sahası içinde Kramer’in ayağına basması sonucu hakem Halil Umut Meler, penaltı noktasını gösterdi. Penaltıda topun başına geçen Umut Nayir’in vuruşunda meşin yuvarlak direğe çarparak dışarı çıktı. 88. dakikada Melih İbrahimoğlu’nun uzak mesafeden vuruşunda kaleci Uğurcan Çakır, meşin yuvarlağı iki hamlede kontrol etti. 90. dakikada Trabzonspor’un savunmasının uzaklaştıramadığı topu ceza sahası içi sol tarafında alan Pedrinho’nun pasında kale önünde bulunan Keyta düzgün vuruşla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 3-2 Hakemler: Halil Umut Meler, Kerem Ersoy, Murat Tuğberk Curbay Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Malheiro, Mendy, Denswil, Eren Elmalı, Okay Yokuşlu, Ozan Tufan (Cham dk. 36), Bardhi (Lundstram dk. 46), Nwakaeme (Serdar Saatçı dk. 83), Visca (Orsiç dk. 90), Banza (Draguş dk. 90) Yedekler: Muhammet Taha Tepe, Barisic, Umut Güneş, Arif Boşluk, Poyraz Efe Yıldırım Teknik Direktör: Şenol Güneş Konyaspor: Slowik, Boranijasevic, Adil Demirbağ, Bazoer (Damjanovic dk. 75), Guilherme, Uğurcan Yazğılı (Keyta dk. 57), Marko Jevtovic (Umut Nayir dk.68), Yusuf Erdoğan (Melih İbrahimoğlu dk. 68), Pedrinho, Ndao (Aleksiç dk. 57), Blaz Kramer Yedekler: Yavuz Aygün, Yasir Subaşı, Louka Andreasen, Ufuk Akyol, Oğulcan Ülgün Teknik Direktör: Ali Çamdalı Goller: Visca (dk.16), Banza (dk. 45+2 pen. ve dk. 54) (Trabzonspor), Adil Demirbağ (dk. 25), Keyta (dk. 90) (Konyaspor) Sarı kartlar: Visca, Denswil, Malheiro, Serdar Saatçı (Trabzonspor), Adil Demirbağ (Konyaspor)