ÇEVRE - 29 Kasım 2024 Cuma 08:43

Yurtta hava durumu

A
A
A
Yurtta hava durumu

Yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden sonra Kıyı Ege ile Edirne ve Çanakkale çevrelerinin sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Ülkemizin kuzey, iç ve doğu kesimlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte pus ve yer yer sis bekleniyor.


Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı yurt genelinde mevsim normalleri civarında seyredecek. Rüzgar, genellikle kuzeyli, Karadeniz kıyılarında güney ve doğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esecek. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:


Ankara: Parçalı ve çok bulutlu 7


İstanbul: Parçalı bulutlu 13


İzmir: Az bulutlu zamanla parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden sonra sağanak yağışlı 19


Adana: Parçalı ve az bulutlu 17


Antalya: Parçalı ve az bulutlu 20


Samsun: Parçalı ve çok bulutlu 13


Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu 13


Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu -3


Diyarbakır: Parçalı ve az bulutlu 9


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Atatürk Üniversitesinde Ekim ayı bilimsel teşvik töreni düzenlendi Atatürk Üniversitesi, ulusal ve uluslararası bilim camiasında adından söz ettiren akademisyenlerini ödüllendirmeye devam ediyor. Üniversitenin akademik başarıyı teşvik etme ve bilimsel çalışmaları destekleme misyonu çerçevesinde düzenlenen Bilimsel Teşvik Töreninin bir yenisi, Ekim ayında başvuru yapan öğretim üyelerine ödüllerinin takdim edilmesiyle gerçekleştirildi. “Köklü Üniversite, Güçlü Bilim, Parlak Gelecek” anlayışıyla bilimsel araştırmalara verdiği önemi her fırsatta vurgulayan Atatürk Üniversitesi, her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği bilimsel teşvik ödülleriyle akademisyenlerini desteklemeyi sürdürüyor. Törende; bilimsel yayınlar, patentler, projeler ve üniversitenin katkılarıyla ön plana çıkan akademisyenler ödüllendirildi. Rektör Hacımüftüoğlu: “Yapılan Çalışmalar Bizleri Gururlandırıyor” Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda düzenlenen törende kürsüye çıkan Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, akademisyenlerin üstün gayretlerini ödüllendirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Konuşmasında: “Üniversite yönetimi olarak akademik çalışmaların ve araştırmaların her türlü destekle arkasında duruyoruz. Bilim insanlarımızın değerli çalışmalarıyla sadece üniversitemizi değil, ülkemizi de bilim dünyasında gururla temsil ettiklerini görmek bizleri mutlu ediyor. Bu törenle, öğretim üyelerimizin başarılarını kutlamaktan ve onları teşvik etmekten büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi. Ayrıca, üniversitenin bilimsel araştırmalara olan desteğinin devam edeceğini ve uluslararası iş birliklerinin güçlendirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirten Rektör Hacımüftüoğlu, eğitim kalitesini artırma, bilimsel çalışmaları yaygınlaştırma ve üniversiteyi uluslararası alanda daha ileriye taşıma hedeflerinin bir arada yürütüldüğünü vurguladı. Bilimsel Üretkenliğe Katkı Sağlayan Akademisyenler Ödüllendirildi Törende ödüle layık görülen akademisyenler, gerçekleştirdikleri projeler, aldıkları patentler ve uluslararası düzeydeki yayınlarıyla dikkat çekti. Atatürk Üniversitesinin bilimsel üretkenliğine önemli katkılarda bulunan bu isimler, ödüllerini Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nun elinden aldı. Tören boyunca akademik camianın ortak başarıları kutlanırken, gelecekteki projeler için de moral ve motivasyon sağlandı. Törenin sonunda ödül alan akademisyenler, Rektör Hacımüftüoğlu ve diğer katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirerek bu anı ölümsüzleştirdi. Üniversite yönetimi, bu tür törenlerin devam edeceğini ve bilimsel teşvikle birlikte geleceğin başarılı projelerine ışık tutmayı sürdüreceklerini ifade etti.
Elazığ Kadın girişimcinin safran üretimi bölgeye örnek oldu: 300 bin liralık ürün gramla satılıyor Elazığ’ın Kovancılar ilçesinde kilogramı 300 bin liraya ulaşan ’kırmızı altın’ safran, Pınar Çalışkan’ın girişimcilik azmiyle bölgenin önemli tarım ürünlerinden biri haline geldi. Safran üretimini kardeşinden devralarak büyüten Çalışkan, bu değerli bitkinin hem sağlık hem de ekonomik açıdan büyük katkılar sunduğunu belirtti. Elazığ’ın Kovancılar ilçesi Yarımca köyünde kilogram fiyatı 300 bin liraya ulaşan ve “kırmızı altın” olarak bilinen safran, genç girişimci Pınar Çalışkan sayesinde bölgenin gözde tarım ürünlerinden biri haline geldi. Kardeşi Ziraat ve İnşaat Mühendisi Bayram Çalışkan’ın öncülüğünde başlayan üretim hikayesi, Pınar Çalışkan’ın çabalarıyla büyüyerek devam etti. Bayram Çalışkan, 4 yıl önce yaptığı araştırmalar sırasında Safranbolu’da yetiştirilen safran bitkisini keşfetti. İlk siparişini deneme amaçlı veren Çalışkan, temin ettiği safran soğanlarını Yarımca köyündeki aile bahçesine ekti. 2022’de iş nedeniyle Mersin’e taşınınca safran üretimini ablası Pınar Çalışkan’a devretti. Bu noktadan itibaren Pınar Çalışkan, işi devralarak üretimi büyütmeye başladı. Yaklaşık iki ay süren safran hasadına ailesi ile birlikte başlayan genç kadın girişimci, elde ettiği bitkinin kilogram fiyatının 300 bin liradan başladığını kaydetti. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün teknik ve sulama sistemi desteğiyle safran üretimini sürdürerek 2023 yılında TAKEP projeleri kapsamında 500 metrekarelik alanda safran yetiştiriciliği için yüzde 75 hibe alan Çalışkan, üretim yaptığı alanı büyüterek, yaklaşık 1 dekar alana çıkarttı. ’’Gram fiyatı 300 liradan başlıyor’’ Safran üretiminin hayatını değiştirdiğini dile getiren Pınar Çalışkan, “Ziraat mühendisi kardeşim bu ürünü bize tanıttı. Sonrasında işi bana devretti ve ben de dört yıldır üretime devam ediyorum. Normalde ev kızıyım ama artık kendimi iş kadını olarak tanımlayabilirim. Safran, hem çiçeklerinden hem de tohumlarından büyük kazanç sağlıyor. Kalp, şeker ve kanser gibi hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. Şu an ürünün gram fiyatı 300 liradan başlıyor. Kiloyla almak oldukça zor, bu yüzden gramla satış yapıyoruz. Birçok çiftçiye tohum sattık. Onlar da bizim gibi bu işten kazanç sağlamaya başladı. Altınla yarışan bir ürün. Hem bölge ekonomisine hem de ailemize büyük katkı sağlıyor’’ dedi. ’’Ben başlattım ama boynuz kulağı geçti’’ Ziraat ve İnşaat Mühendisi Bayram Çalışkan ise, ablasının başarısından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ’’2019 yılında safran yetiştiriciliğine başlamıştık. Ürünlerimiz her yıl artarak devam ediyor. 2022 yılında işim gereği Mersin’e taşındım. Bu tarihten itibaren ablam ve babam safran yetiştiriciliği ile ilgileniyor. Bu şekilde aktarım yaptık. Ben başlattım ama boynuz kulağı geçti. İşleri o ilerletiyor. Ben sadece elimden geldiğince onlara destek olmaya çalışıyorum” şeklinde konuştu.