GENEL - 09 Aralık 2011 Cuma 12:35

PROF. DR. SAYAR, "İSTANBUL DERSLERİ"NE KONUK OLDU

A
A
A
PROF. DR. SAYAR, "İSTANBUL DERSLERİ"NE KONUK OLDU

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen "İstanbul Dersleri" başlıklı kültürel programlara Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar’ın verdiği ’Kültürel Mekanlar ve Osmanlı Kıraathaneleri’ konferansıyla devam edildi.
Tanınmış akademisyen, bilim adamı ve siyasetçilerle eğitim programlarını sürdüren Marmara Belediyeler Birliği, Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar’ı belediyelerin kültür birimi personeliyle buluşturdu. Programın açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Nail Yılmaz ’İstanbul Dersleri’ ana başlıklı bilimsel konferansların büyük bir ciddiyetle devam edeceğini belirtti.
Dinleyenleri kendine has üslubuyla o günlere götüren Prof. Dr. Sayar, 1870’lerden sonra toplumda kültürel erozyonun başladığını belirterek, bilgisayarla birlikte bu erozyonun zirveye çıktığını belirtti.
"SAHAFLAR, İLİM DOKTORLARIYDI"
Osmanlı Devleti sonrası kültür mekânlarının başında sahafların gelmekte olduğunu söyleyen Prof. Sayar, "Sahaflar ilim doktorlarıydı. İlim hastası gördükleri insanların, derdine derman olmaya çalışırlardı. Her gelenin çalışma ve okuma alanını bilir, müdavimlerinin görmedikleri eserleri onlara çok cüzi miktarlara verirdi. Bu mekanlarda yalnız kitap alış verişi yapılmaz, satılan kitabın ve yazarının üzerine saatlerce sohbet edilirdi. Üniversite çevresindeki hocaların katılımlarıyla her dükkanda belli günler
bir araya gelinilir, belli bir konu etrafında saatlerce sohbetler edilirdi. Bu mekanlar bir okul gibi gelenleri eğitirdi" dedi.
"KIRAATHANELERDE KAĞIT VE OKEY OYNANMAZDI"
Prof. Dr. Sayar, "Osmanlı döneminde mesleğe göre kıraathaneler vardı. Aşıklar Kıraathanesi, Tulumbacılar Kıraathanesi, Meddahlar Kıraathanesi ve Yeniçeri Kıraathanesi bunlardan sadece birkaçıydı. Buralarda kağıt ve okey oynanmaz, mesleki deneyimler ve konular tartışılırdı. Yeniçeri kahvehanelerinde ise devlet yönetimi ve padişahlar tartışılırdı. Kıraathane kültürü, Tanzimat dönemiyle birlikte pastanelere, devamında da meyhanelere kaydı. Örneğin, Asmalımescit’te son derece entelektüel sohbetler edilirdi.
Meyhanede kafalar fazla dağılınca konular 5000 fite çıktığı için, biz meyhane sohbetleri yerine, çay sohbetlerini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda kar yağışı etkili oluyor İstanbul’da beklenen kar yağışı etkisini göstermeye başladı. Anadolu Yakası’nın yüksek kesimlerinin yanı sıra Sabiha Gökçen Havalimanı’nda da kar yağışı etkisini gösterdi. Uçaklar De-İcing işlemi için sıraya girerken, kalkışlarda kısa süreli gecikmeler yaşanıyor.İstanbul’da sabah saatlerinden itibaren etkisini arttıran sağanak yağış ve lodos, uçuşlarda aksamalar yaşanmasına neden oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul’da özellikle Anadolu Yakası’nın yüksek kesimlerinde sağanak yağış yerini kar yağışına bıraktı. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda da kar yağışı etkisini gösterirken havalimanı işletmecisi HEAŞ (Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş) ekipleri pistte kar temizleme çalışmalarına başladı. İnişlerde sıkıntı yaşanmazken, kalkış için sıraya giren uçaklar De-İcing’e alınarak kalkışa hazır hale getirildi. Buna bağlı olarak kalkışlarda kısa süreli gecikmeler yaşanıyor.Operasyonlar devam ediyorOlumsuz hava şartlarının etkili olduğu saat 08.39- 10.35 arası Sabiha Gökçen Havalimanı’na uçakların inişi yapılamamıştı. Bu sırada uçaklar uzun süre havada tur atmak zorunda kaldı. Yakıt kritiğine giren Pegasus, AJet ve diğer havayollarına ait uçaklar ise başta İzmir ve Ankara olmak üzere diğer meydanlara yönlendirilmişti. Pegasus Hava Yollarının PC2183 sefer sayılı İzmir-Sabiha Gökçen uçağı uzun süre İstanbul üzerinde havada turladıktan sonra iniş yapamayarak İzmir’e geri döndü. Yine Pegasus Hava Yollarının Trabzon-Sabiha Gökçen seferi ile AJet’in Riyad-Sabiha Gökçen uçakları da iniş için Ankara Esenboğa Havalimanı’na yönlendirilmişti. HEAŞ ekiplerinin olumsuz hava şartlarına rağmen çabası aralıksız devam ederken kar yağışından etkilenen 06L (eski) pisti üzerinde de kar temizleme çalışmaları sürüyor. Kalkış yapacak uçaklara De-İcing işlemi uygulanıyor. Operasyonlar devam ederken kalkışlarda kısa süreli gecikmeler yaşanıyor.
Bursa Uludağ beyaz gelinliği giydi Türkiye’nin önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ’da sezonun ilk karı yağdı. Geçtiğimiz sezonlarda kar yağmaması sebebiyle sezonun geç açıldığı Uludağ’da kar yağışı erken sezon açılışının müjdesini verdi. Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Bursa Uludağ’da sezonun ilk karı yağdı. Hava sıcaklığı -13 dereceleri gösterirken, kar kalınlığı ise yer yer 30 santimetreye ulaştı. Tipi şeklinde yağan kar yağışı nedeniyle ulaşım aksadı. Ekipler kar küreme araçlarıyla yoğun kış mesaisine başladı. “Sezondan beklentimiz büyük” Sezonun erken açılabileceğini söyleyen Türkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Derneği Başkanı Yahya Usta, “Geçtiğimiz sezon da bu yılki gibi erken başlamıştı ama hava sıcaklığı gerekli şartları karşılamamıştı. Bu yıl havalar tam kış havası ve beklediğimiz kar yağışı başladı. Bize 80’li yılları hatırlattı. Bu yıl beklentimiz büyük. 400 kayak öğretmeni olarak Türkiye’nin tüm dağlarında hazırız. Uludağ’da 200’ü aşkın eğitmen görev yapmakta. İnşallah sezon iyi geçecek. Buradaki tüm amacımız şartları elverişli hale getirip kendi insanımızı kendi ülkemizde tutmak. Şu an 20 santimetre üzerinde bir kar kalınlığı ve yoğun bir kar yağışı var. Öğlen saatlerinde kar yağışı başladı. Gece sabaha kadar da yağacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.