EKONOMİ - 29 Kasım 2024 Cuma 13:36

Eğirdir’de kadın eli değiyor, safran üretimi katlanarak artıyor

A
A
A
Eğirdir’de kadın eli değiyor, safran üretimi katlanarak artıyor

Isparta’nın Eğirdir ilçesinde özellikle kadınların da yönelmesiyle üretimi katlanarak artan safran, 350 ila 500 bin lira arasında alıcı buluyor.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 75 hibe desteği ve yerel yönetimlerin projeleriyle Eğirdir’de başlayan safran üretimi, kısa sürede köylere de yayıldı. İlçe genelinde bu yıl toplam 3,5 dekarlık alanda safran dikimi gerçekleştirildi. Üretim süreci oldukça zahmetli olan safranda, 150 bin çiçekten sadece 1 kilogram ürün elde ediliyor. Toplanan çiçeklerin en değerli kısmı olan kırmızı çiçekler, özenle ayrıştırılıp kurutuluyor. Safran, hem gıda hem de sanayi alanında geniş bir kullanım potansiyeline sahip bulunuyor.


Eğirdir İlçe Tarım Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Kemal Yılmaz, safranın özellikle kozmetik ve boya sanayisinde büyük ilgi gördüğünü belirterek, "Safran çok güçlü bir antioksidan. Ayrıca uçak kanatlarının boyanmasında da kullanılıyor" dedi.



“Safran üretim merkezi oluyoruz"


Eğirdir Kaymakamı Ömer Cimşit ise ilçenin safran üretiminde önemli bir merkez haline geldiğini belirterek, "2018 yılında iki köyde başlayan üretim, bugün beş köye ulaştı. Amacımız, üretim alanlarını her yıl daha da genişletmek" dedi.


Üretici Kamil Korkmaz, "Bu işten çok memnunuz. Devletimizin sağladığı desteklerle büyük aşama kaydettik" derken, üretici Serpil Başgül de, "Devlet destekli safran üretimine bu yıl başladım. Çok memnunum, herkese tavsiye ederim" ifadelerini kullandı.



Katma değeri yüksek bir ürün


Yüksek katma değeriyle dikkat çeken safran, pilavdan çaya, lokumdan çorbaya birçok üründe kullanılıyor. Kendi ağırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabilen bu değerli baharat, Türkiye’nin tarım ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Eğirdir’de safran üretiminin önümüzdeki yıllarda daha da artması ve Türkiye’nin dünya safran piyasasında güçlenmesi hedefleniyor.



Eğirdir’de kadın eli değiyor, safran üretimi katlanarak artıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Özel öğrenciler iletişim becerilerini müzikle geliştiriyor Esenyurt Belediyesi, engelli vatandaşların toplumsal uyumlarını desteklemek ve iletişim becerilerini geliştirmek amacıyla çeşitli eğitimler veriyor. Engelli öğrencilerin bu eğitimlerle hem fiziksel gelişimi hem de sosyal becerileri güçleniyor. Engelsiz Sanat Atölyesi’nde gerçekleşen eğitimlerle özel vatandaşların gelişimlerine katkı sağlanıyor. Engelliler Koordinasyon Merkezi’nde yer alan atölyede düzenlenen müzikal çalışmalar, vatandaşların sosyal becerilerini geliştirirken aynı zamanda müzikal yeteneklerini de keşfetmelerine olanak tanıyor. Haftanın beş günü, uzman eğitmenler eşliğinde gerçekleşen kurslarda, katılımcılara çeşitli enstrümanlar çalma fırsatı sunuluyor. Böylece özel gereksinimli vatandaşlar, tıpkı diğer akranları gibi farklı seviyelerde yeteneklerini geliştirme imkanı buluyor. “Özel vatandaşlarımızın sosyalleşebilecekleri alanlar oluşturuyoruz” Derslerin çok keyifli geçtiğini söyleyen Müzik Terapisti Doğancan Sarıtaç, “Burada engelli vatandaşlara dersler veriyoruz. Buranın amacı çocuklarımıza, vatandaşlarımızın sosyalleşebilecekleri bir ortam oluşturmak. Çünkü bu bireyler günlük hayatlarında pek sosyalleşebilme imkanı bulamıyor. Buraya gelerek farklı arkadaşlar tanıma fırsatı buluyorlar. Esenyurt Belediyesi olarak özel vatandaşlarımızın her zaman yanında olacağız” dedi.