Yerel Haberler
Hatay
Depremzede kadın, el emeği örgüleri 500 ile bin 500 TL arasında satarak gelir elde ediyor
05 Haziran 2024 Çarşamba - 10:19 Depremzede kadın, el emeği örgüleri 500 ile bin 500 TL arasında satarak gelir elde ediyor Hatay’da yaşayan depremzede Belçim Belgin, el emeği göz nuru örgüleri satarak aile ekonomisine katkı sağlıyor. Defne ilçesi Aşağıokçular Mahallesi’nde yaşayan 37 yaşındaki Belçim Çelebi, pandemi sürecinde hobi olarak örgü örmeye başladı. Kısa sürede bu konudaki yeteneğini geliştiren ve arkadaşlarına hediyeler vermeye başlayan Çelebi’nin çalışmaları takdir topladı. Depremin ardından aile ekonomisine katkı sağlamak isteyen Çelebi; sepet, motif, yelek, çanta ve toka üreterek satmaya başladı. Örgü modellerini ortalama 1 ila 3 gün arasında yapan afetzede Çelebi, yaptığı örgüleri ortalama 500 TL - 1 bin 500 TL arasında satarak aile bütçesine katkı sağlarken, çocuklarının ihtiyaçlarına harcıyor. “Arkadaşlarımın teşvikiyle bu işe başladım ve daha çok yeni siparişler almaya başladım” Örgü işlemeye ilk olarak hobi olarak başladığını ifade eden Belçim Çelebi, “Pandemi döneminde daha da eve kapanınca daha yoğun işlemeye başladım. Sonra arkadaşlarıma ve çocuklarına doğum günlerinde hediye olarak götürmeye başladım. Depremden sonra da arkadaşlarımın da teşvikiyle neden yapıp satmıyorsun böyle bir yeteneğin var, neden bunu nakite dönüştürmüyorsun dediler. Onların teşvikiyle bu işe başladım ve daha çok yeni siparişler almaya başladım. Umarım daha da büyüyecek” dedi. “Örgüden kazandığım parayla çocuklarımın eğitim ve kişisel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorum” El emeğiyle ördüğü ürünlerin fiyatının 500 TL ile bin 500 TL arasında değiştiğini belirten Belçim Belgin, “Örgü örme işi aslında bizim aileden geliyor. Anneannemden hatta anneannemden, anneme, annemden de bize miras gibi bir şey kaldı. Küçük da olsa eşim evin geçimini sağlarken ben de çocuklarımın kişisel ihtiyaçlarını bu şekilde karşılamaya çalışıyorum. Kızım piyano ve baleye gidiyor. Küçük kızım da 5 yaşında ve onu da daha yeni baleye başlattık. Benim hayalimi şu anda gerçekleştiriyorlar diyebilirim. Bende müzik ve sanatla uğraşmak içimde ukte kalmıştı. O yüzden çok emek veriyorum aslında onları bu alanda yetiştirmek için çabalıyorum. Örgüden; çanta, sepetler, organizerler, motifleri işleyerek yelekler yapıyorum. Küçük kız çocuklarına tokalar yapabiliyorum. Modeline göre değişiyor aslında, modeline ve büyüklüğüne göre değişiyor. Ortalama olarak 500 TL - 1bin 500 TL arasında değişiyor. Modelin zorluğuna, kolaylığına göre değişiyor. Bir çantayı bir günde de yapabilirim. Üç günde de yapabilirim. Örgüden kazandığım parayla çocuklarımın eğitim ve kişisel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorum” ifadelerini kullandı. (RMZ-
Sıcağın etkisiyle kopan elektrik telinde yaşanan patlama kamerada
05 Haziran 2024 Çarşamba - 09:08 Sıcağın etkisiyle kopan elektrik telinde yaşanan patlama kamerada Hatay’ın Arsuz ilçesinde sıcağın etkisiyle kopan elektrik telinde yaşanan patlama cep telefonu kamerasına yansıdı. Hava sıcaklığının etkisini hissettirdiği Hatay’da hava sıcaklığı gün içerisinde 40 dereceyi buluyor. Sıcaklığın etkisiyle Arsuz ilçesi Karaağaç Mahallesi Uğur Mumcu Caddesi’nde üzerinde bulunan elektrik tellerinde genleşme yaşandı. Genleşmenin etkisiyle kopan elektrik tellerinde patlama yaşandı. Vatandaşları tedirgin eden patlama cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Elektrik hattında yaşanan arıza ekipler tarafından giderilerek mahalleye yeniden elektrik verildi. Elektrik tellerinde yaşanan kopmayı ihbar hattına bildirdiğini ifade eden Rıdvan Kurt (37), "Olay sırasında ben ve personellerim içeride oturuyorduk, elektrik tesisatımızı yeni yaptırmıştık. Biz kendi ana şalterimiz yandı, patladı diye düşündük; şalterleri kapatıp dışarı çıktık. Dışarı çıkınca elektrik tellerinin koptuğunu gördüm, hatta patlayan elektrik kablolarının üstünden geçen araçlar oldu. Ben de kendi imkanlarımla dubaları ve çöp konteynerlerini falan kablonun etrafına koydum bildiğim kadar bir önlem aldım. Sonra polisleri ve elektrik arıza hattını aradım" ifadelerini kullandı. Elektrik tellerinin aniden yaşanan patlamayla alev aldığını belirten Hasan Ozan Özyalçın (33), "Bir anda düştü zaten ve her yere ciddi anlamda böyle bir elektrik dalgalanmaları gerçekleşti ve alev aldı. Elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalıştık" şeklinde konuştu.
Hatay’da 650 TYP’li personel kura çekimiyle belirlenecek
04 Haziran 2024 Salı - 15:59 Hatay’da 650 TYP’li personel kura çekimiyle belirlenecek Hatay Valisi Mustafa Masatlı, TYP’li 650 yeni çalışanının belirleneceği kura çekiminin 11 Haziran Salı günü gerçekleşeceğini söyledi. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın katılımıyla AFAD İl Müdürlüğü toplantı salonunda ‘Deprem Bölgesi İstihdam Değerlendirme Toplantısı’ gerçekleştirildi. Toplantı öncesi Vali Masatlı, 11 Haziran’da kura çekimi gerçekleştirilecek olan Toplum Yararına Programlar (TYP) hakkında bilgi verdi. “Hatay ilimizde ciddi anlamda ekonomik canlılık başladı” Hatay’da ekonomik canlılığın başladığını dile getiren Vali Masatlı, “İlimizin yeniden ihya, inşa ve imarı bir taraftan devam ederken bir taraftan da ciddi anlamda bir ekonomik canlılığın başladığını söyleyebiliriz. Gerek özel sektörlerde, gerekse sanayi ve ticaret alanlarında işverenlerin çalışan ihtiyacı olduğunu da görüyoruz. Bu doğrultuda, özü itibariyle geçici hüviyette olan Toplum Yararına Programlardan sözleşmeleri sona eren vatandaşlarımız; program bitimi neticesinde kısa mesaj yoluyla İŞKUR İl Müdürlüğümüze davet edilecektir. Biten programlar için bu süreç hâlihazırda başlamıştır. Buradan da tekrar çağrı yapıyor ve programı sonlanan vatandaşlarımızı İŞKUR il müdürlüğümüze davet ediyorum” dedi. “11 Haziran Salı günü yeni 650 TYP’li çalışan kura çekimiyle belirlenecek” 650 yeni TYP’li çalışanın 11 Haziran günü yapılacak kura çekimiyle belirleneceğini ifade eden Vali Masatlı, “Vatandaşlarımız İŞKUR hizmetlerinden yararlandırılarak şartları tutanlar işsizlik ödeneği, İşbaşı Eğitim Programı, Mesleki Eğitim Kurslarına; çalışmak isteyenler özel sektörde işlere hızlı bir şekilde yönlendirilecektir. Yaptığımız başvurular neticesinde geçtiğimiz günlerde kontenjanı onaylanan ve şu an sürecin devam ettiği 650 kişinin TYP üzerinden istihdam edilmesinin kurasını bir mani olmaz ise 11 Haziran Salı günü Noter huzurunda ve siz kıymetli basın mensuplarımızın da katılımıyla yine AFAD İl Müdürlüğümüzün toplantı salonunda gerçekleştiriyor olacağız” ifadelerini kullandı.
Sokak köpekleri kümes hayvanlarını telef etti: ’Horozum benim çocuğumdu’ diyerek gözyaşlarına boğuldu
04 Haziran 2024 Salı - 09:26 Sokak köpekleri kümes hayvanlarını telef etti: ’Horozum benim çocuğumdu’ diyerek gözyaşlarına boğuldu Hatay’ın İskenderun ilçesinde geçim kaynağı olan tavukları başta olmak üzere çok sayıda kümes hayvanı sokak köpekleri tarafından telef edilen Mahmut Öğütçü, gözyaşları içinde ’horozum benim çocuğumdu’ diyerek, yaklaşık 40 bin TL zararı olduğunu söyledi. İddialara göre, geçtiğimiz günlerde İskenderun ilçesi Meydan Mahallesi’nde kümesinde bulunan tavukların yumurtalarını satarak gelir elde eden Mahmut Öğütçü’nün (38) kümesine sokak köpekleri saldırdı. Komşusu tarafından fark edilen köpek saldırısında Öğütçü’nün 55 tavuğu, adaklık horozları ve çeşitli kümes hayvanları telef oldu. Telef olan hayvanları için gözyaşı döken Öğütçü’nün ’horozum benim çocuğumdu’ dediği anlar ise yürekleri burktu. “Başıboş sokak köpeklerinin telef ettiği kümes hayvanlarımdan dolayı ben mağdur oldum geçinemiyorum” Yaklaşık 40 bin TL’lik zararı olduğunu dile getiren Öğütçü, “Geçim kaynağım olan kümes hayvanlarımdan, organik köy yumurtası ve adaklık horozlar satıyordum. Fakat bu başıboş sokak köpeklerinin telef ettiği kümes hayvanlarımdan dolayı ben mağdur oldum geçinemiyorum. Şu an 55 tane köy tavuğum, adaklık horozlarım, 3 tane İran tavuğu, 4 tane tavşan, birkaç tane civcivim ve güvercinim vardı onlar telef edildi. Saat 5.30-6.30 gibi gelip hayvanları telef etmişler. Yaklaşık 10 yıldan fazla oldu bu işi yapıyorum maddi olarak en azından 40 bin TL zararım var. Ayrıyeten sürekli organik yumurta sattığım için sürekli müşterilerim var ve onların kaybına uğradım. Bu bir hafta 10 günden beri yumurta satışım olmuyor, yumurta isteyen ve horoz isteyen oluyor fakat tedarik edemediğim için yine zor durumda kaldım maddi olarak. Mağdur oldum çalışamıyorum zaten bir geçim kaynağım bu vardı 100 taneden kalan bunlar” şeklinde konuştu. “Sese uyanınca da 3-4 tane sokak köpeğini gördüm” Öğütçü’nün yan komşusu Nimet Kaçar (41), gece saatlerinde köpeklerin sesine uyandığını belirterek “50-55 tane yakın tavuğumuz telef oldu. Bahçeye baktığım zaman saat 5 gibi yan tarafımda olduğu için sese uyandım. Sese uyanınca da 3-4 tane sokak köpeğini gördüm. Bunlar sokak köpeğidir diyerek içeri geçtim de bir daha yattım. Saat 08.30-09.00 civarı gibi Mahmut Öğütçü’nün tavukları görüp bağırmasıyla sese dışarı çıktık. Dışarı çıkıp baktığımızda 50 taneye yakın tavuk yere serilmişti. Zaten geçimini ondan sağlıyordu. Ben sokak köpeklerini gerçekten severim ama bazı köpekler de başıboş olduğu için insanlarımıza saldırmakta, tavuklarımız gerçekten telef oldu. Komşumuz geçimini bu tavuklardan sağlıyordu” ifadelerini kullandı.