Yerel Haberler
Hatay
27 Eylül 2024 Cuma - 09:27 Şehidin ismini yeğeni yaşatacak Hatay’ın Yayladağı ilçesinde yaşayan Hakan Kalkan, 2022 yılında şehit olan kardeşi Sözleşmeli Piyade Er Yunus Kalkan’ın ismini yeni doğan evladına verdi. Yayladağı ilçesi Çamaltı Mahallesi’nde yaşayan Yunus Kalkan, 2021 yılında sözleşmeli olarak askerlik görevine başlamıştı. Irak’ın kuzeyinde düzenlenen ’Pençe - Kilit Operasyonu’nda PKK’lı teröristlerin roketatarlı saldırısı sonucunda 26 Nisan 2022 tarihinde Sözleşmeli Piyade Er Yunus Kalkan şehit olmuştu. 2022 yılında kardeşi şehit olan Hakan Kalkan, o yıl evli ve 2 kız çocuğuna sahipti. Kardeşinin asker olmayı çok istediğini söyleyen Kalkan’ın, kardeşinin şehadetinden 2 yıl sonra bir oğlu oldu. Şehit kardeşinin ismini yaşatmak isteyen ağabey, erkek evladına Yunus ismini verdi. Kardeşinin ismini herkese duyurmak isteyen ağabey Kalkan, şehit olan kardeşinin ölümünden 6 ay sonra evinin girişine ’Tüm şehitlerimiz gibi şehidimiz Yunus Kalkan’ın kanı yerde kalmayacak’ yazılı pankart astı. "Oğlumun ismini hiç düşünmeden şehit kardeşimin ismini yaşatmak istedim" Yeni doğan evladına şehit olan kardeşinin ismini veren Hakan Kalkan, "Kardeşim sessiz, sakin ve çok cana yakındı. Asker olmayı çok seviyordu. Kardeşim Yunus, askerlik görevine 2021 yılında başlamıştı. 26 Nisan 2022 yılında Kuzey Irak’taki Pençe Kilit Operasyonunda şehit olmuştu. Ben de o zamanlar evli ve 2 kız çocuğu sahibiydim. Sonra bir oğlum daha oldu. Oğlumun ismini verirken hiç düşünmeden ve aramadan şehit kardeşimin ismini yaşatmak istedim. Eşim de bu kararıma saygı duydu. Oğlum inşallah devletimize ve milletimize, kardeşim gibi hayırlı evlat olur. Kardeşim şehit olduktan 6 ay sonra pankart asma düşüncesi geldi. Kardeşimin ismini herkes bilsin diye büyük bir pankart yaptırdım. Pankartta, ’Tüm şehitlerimiz gibi şehidimiz Yunus Kalkan’ın kanı yerde kalmayacak’ yazıyordu. Yoldan geçenler pankartı gördüğünde bir dua okumalarını istiyorum" ifadelerini kullandı.
Tarım merkezi Hatay’da depremzede üreticiye can suyu
04 Temmuz 2024 Perşembe - 14:06 Tarım merkezi Hatay’da depremzede üreticiye can suyu HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’da hayata geçirilen "Seralara Can Suyu" projesi kapsamında afetzede üreticilere çeşitli destekler sağlandı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşanan Hatay’da asrın felaketinin yaraları sarılmaya devam ediyor. Türkiye’nin tarım merkezlerinden olan Hatay’da üreticiyi yeniden ayağa kaldırmak için devlet destekleri aralıksız devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen "Seralara Can Suyu" projesi kapsamında, depremlerden etkilenen tarım üreticilerine destek programı hazırlandı. Program kapsamında belirlenen 119 üreticiye sera örtüsü, 50 üreticiye de gübre, tuzak, eldiven, ilaç ve ilaçlama pompası desteği sağlandı. Proje kapsamında Samandağ ilçesinde program düzenlendi. Törende Konuşan Hatay Valisi Mustafa Masatlı, proje çerçevesinde yüzde 50 hibeyle 220 dekar sera alanının üzerinin örtüleceğini belirterek “6 Şubat asrın deprem felaketi sonrasında üreticilerimizi teşvik edebilmek ve üretimde devamlılığı sağlamak amacıyla Bakanlığımız koordinatörlüğünde “Seralara Can Suyu” projesi hazırlanarak üreticilerimize destek olmak istendi. Örtü altı tarımın İlimizde en yoğun olarak yürütüldüğü Samandağ, Arsuz, Defne ilçelerimizde 119 üreticimize yaklaşık 6 milyon 912 bin TL bedelli sera malzemesini yüzde 50 hibe bedelli olarak üreticilerimize dağıtımını gerçekleştirecek olmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. “Seralara Can Suyu Projesi” ile Samandağ, Arsuz ve Defne ile yaklaşık 220 dekar sera alanının üzeri örtülerek üretimde süreklilik, verim ve kalite sağlanmış olacaktır. Bunun da ilimiz ekonomisine olumlu katkı sağlayacağını umuyoruz. Üreticilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, bereketli hasatlar niyaz ediyorum” dedi
40 dereceyi bulan sıcakta mesaiye devam eden kalaycı, alev başında çalışacak çırak bulamıyor
04 Temmuz 2024 Perşembe - 08:38 40 dereceyi bulan sıcakta mesaiye devam eden kalaycı, alev başında çalışacak çırak bulamıyor Hatay’ın Antakya ilçesinde yaşayan Hüseyin Doğan, 40 dereceyi bulan sıcakta bakır kalaylayarak zorlu mesaisini devam ettiriyor. Çırak bulmakta güçlük çeken Doğan, gençlerin mesleği zorluğundan dolayı tercih etmediklerini söyledi. Hava sıcaklığının iyiden iyiye kendine hissettirdiği Hatay’da sıcaklık gün içerisinde 40 dereceyi buluyor. Ateş başında çalışan meslek grupları da sıcak hava dolayısıyla zor günler geçiriyor. Antakya ilçesinde babadan kalma kalaycılık mesleğini devam ettiren 54 yaşındaki Hüseyin Doğan, ateş başında zorlu mesaisi sürdürüyor. Kalaycı Doğan, mesleğin fiziksel olarak zorlayıcı ve kirli bir ortamda yapıldığından dolayı gençler tarafından tercih edilmediğini belirtiyor. “En son 15 yıl önce bir işçim vardı ondan sonra işçi bulmak zor oldu” Kalaycılık mesleğinin artık talep görmediğini belirten Hüseyin Doğan, " Antakya’da son kalan bir kaç kalaycıdan biriyim. Ortalama 40 yıldır kalaycılık yapıyorum. Bizim zanaat fizik yorgunluğu ve kirli olmasından dolayı ağır bir meslektir. Bu meslek artık talep görmüyor. Çalışma isteği olan gençlerimiz yok. En son 15 yıl önce bir işçim vardı ondan sonra işçi bulmak zor oldu. Mesleğimiz babadan kalmadır. İşlerimiz artık eskisi gibi yoğun değil çoğu günler ocağı yakmadığımız günler oluyor" dedi.
Yıkımı gerçekleştirilen 6 katlı bina yandaki az hasarlı binanın üzerine devrildi
04 Temmuz 2024 Perşembe - 08:35 Yıkımı gerçekleştirilen 6 katlı bina yandaki az hasarlı binanın üzerine devrildi Hatay’ın Defne ilçesinde iş makinesiyle yıkımı gerçekleştirilen 6 katlı bina, yıkım esnasında yan tarafında bulunan az hasarlı binanın üzerine devrildi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Hatay’da mahkeme süreci sona eren binaların yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları aralıksız sürüyor. Defne ilçesi Aşağıokçular Mahallesi’nde 6 katlı binanın yıkımı için bina sakinleri bir firmayla anlaştı ve yıkım için çalışmalar başladı. Yıkım ekiplerinin çalışması esnasında iş makinesinin darbesiyle yıkılan 6 katlı bina, yan tarafında bulunan 6 katlı az hasarlı binanın üzerine devrildi. 6 katlı binanın devrilme esnasında etrafı toz bulutları kaplarken vatandaşlar panik oldu. 6 katlı binanın yan tarafa devrilmesi sırasında yaralanan kimse olmazken orta hasarlı binada hasar oluştu. Yıkım esnasında meydana gelen sesle birlikte vatandaşlar deprem korkusunu bir daha yaşadı. “Az hasarlı binamızı düzeltmeye çalışırken ikinci bir depremi yaşadık” Yıkım için komşularının özel firmayla anlaştığını dile getiren Ahmet Ağbat, “Komşularımız yıkım kararı almışlar ama nasıl bir firmayla anlaşmışlar bilemiyorum. Normalde kendi binalarını yıkarken bizim binanın üzerine devirdiler. Bu şekilde nasıl yıkım olur anlamadım. Bu bina yan tarafa, insanların veya araçların üzerlerine düşebilirdi. Hiçbir önlem almadan böyle yıkım yaptılar. Bizim binaya daha fazla zarar verdiler. Benin binam az hasarlıydı. Az hasarlı binamızı düzeltmeye çalışırken ikinci bir depremi yaşadık. Nasıl olacak bende bilmiyorum” ifadelerini kullandı.