Yerel Haberler
Hatay
27 Eylül 2024 Cuma - 09:27 Şehidin ismini yeğeni yaşatacak Hatay’ın Yayladağı ilçesinde yaşayan Hakan Kalkan, 2022 yılında şehit olan kardeşi Sözleşmeli Piyade Er Yunus Kalkan’ın ismini yeni doğan evladına verdi. Yayladağı ilçesi Çamaltı Mahallesi’nde yaşayan Yunus Kalkan, 2021 yılında sözleşmeli olarak askerlik görevine başlamıştı. Irak’ın kuzeyinde düzenlenen ’Pençe - Kilit Operasyonu’nda PKK’lı teröristlerin roketatarlı saldırısı sonucunda 26 Nisan 2022 tarihinde Sözleşmeli Piyade Er Yunus Kalkan şehit olmuştu. 2022 yılında kardeşi şehit olan Hakan Kalkan, o yıl evli ve 2 kız çocuğuna sahipti. Kardeşinin asker olmayı çok istediğini söyleyen Kalkan’ın, kardeşinin şehadetinden 2 yıl sonra bir oğlu oldu. Şehit kardeşinin ismini yaşatmak isteyen ağabey, erkek evladına Yunus ismini verdi. Kardeşinin ismini herkese duyurmak isteyen ağabey Kalkan, şehit olan kardeşinin ölümünden 6 ay sonra evinin girişine ’Tüm şehitlerimiz gibi şehidimiz Yunus Kalkan’ın kanı yerde kalmayacak’ yazılı pankart astı. "Oğlumun ismini hiç düşünmeden şehit kardeşimin ismini yaşatmak istedim" Yeni doğan evladına şehit olan kardeşinin ismini veren Hakan Kalkan, "Kardeşim sessiz, sakin ve çok cana yakındı. Asker olmayı çok seviyordu. Kardeşim Yunus, askerlik görevine 2021 yılında başlamıştı. 26 Nisan 2022 yılında Kuzey Irak’taki Pençe Kilit Operasyonunda şehit olmuştu. Ben de o zamanlar evli ve 2 kız çocuğu sahibiydim. Sonra bir oğlum daha oldu. Oğlumun ismini verirken hiç düşünmeden ve aramadan şehit kardeşimin ismini yaşatmak istedim. Eşim de bu kararıma saygı duydu. Oğlum inşallah devletimize ve milletimize, kardeşim gibi hayırlı evlat olur. Kardeşim şehit olduktan 6 ay sonra pankart asma düşüncesi geldi. Kardeşimin ismini herkes bilsin diye büyük bir pankart yaptırdım. Pankartta, ’Tüm şehitlerimiz gibi şehidimiz Yunus Kalkan’ın kanı yerde kalmayacak’ yazıyordu. Yoldan geçenler pankartı gördüğünde bir dua okumalarını istiyorum" ifadelerini kullandı.
Herkes bakmaya bile korkarken, yılanlara fısıldıyor
06 Temmuz 2024 Cumartesi - 09:52 Herkes bakmaya bile korkarken, yılanlara fısıldıyor Hatay’da ‘Yılancı Kemal’ olarak bilinen ve yaşam alanlarına giren yılanları yakalayan Kemal Başer’in doğaya bıraktığı yılana ‘insanlardan uzak dur’ nasihati verdiği anlar tebessüm ettirdi. Yaz aylarının gelmesi ve havaların aşırı ısınmasından dolayı yeraltı canlıları, gün yüzüne çıkmaya başladı. Yer altı canlılarından özellikle yılanlar; doğada, yollarda, bahçelerde ve evlerde görülmeye başladı. Hatay’ın Payas ilçesinde yaşayan ve haşere ilaçlama işi yapan Kemal Başer, insanların yaşam alanına giren yılanları yakalamasıyla tanınıyor. Bölgede ’Yılancı Kemal’ olarak bilinen Başer’in yakaladığı bir karayılan hakkında bilgi verdiği anlar ve doğaya saldığı anlar cep telefonu kamerasına yansıdı. Yılancı Kemal’in karayılanı doğaya bıraktığı esnada, "Karayılan sen zararlı değilsin ama insanlar senden daha tehlikeli" demesi tebessüm ettirdi. Doğaya bırakılan karayılan doğaya bırakıldığı anda bir süre sonra gözden kayboldu. "İnsanlara yardımcı olmaya çalışıyorum, evlerine yılan girdiğinde gidip yılanı yakalıyorum" Yılanlara verdiği nasihatle güldüren Kemal Başer, “İşim gereğinde sürekli sahadayım gerek haşereler olsun, gerek zehirli böcekler ve işte sürüngenler olsun bunlarla sürekli iç içe olduğum için bu konuda da bilgim var. İnsanlara yardımcı olmaya çalışıyorum, evlerine yılan girdiğinde gidip yılanı yakalıyorum. Burada yılanlarla uğraşan benim, buna bir merakım ilgim var. Doğayı hayvanları hepsini seviyorum. Yılanlara karşı ön yargı var, insanlar gördüğü bütün yılanları öldürüyor. Ben de bu yılanların öldürülmemesi için kendimce bir mücadele veriyorum, yılanları tanıtmaya çalışıyorum. Zehirsiz yılanları zehirsiz diye insanlara tanıtıp, en azından bunların öldürülmemesi için çabalıyorum. Şimdi ben de bu yılanları yakaladığım için halk arasında da ’Yılancı Kemal’ demeye başladılar" ifadelerini kullandı. "Yılan gördüğümüzde direkt Yılancı Kemal aklımıza geliyor ve onu çağırıyoruz" Payas ilçesinde yaşayan Burak Gökoğlu, “Kendisi yılanlar hakkında çok bilgili. Payas’ta evlere giren, yol kenarına duran yılanlar gördüğümüzde direkt Yılancı Kemal aklımıza geliyor ve onu çağırıyoruz. Yani yılanları sevdiriyor, bir türlü yani zehirli hani olmayacağını açıklıyor. Doğaya bırakıyor” şeklinde konuştu.
Aracın su içen kediyi ezdiği anlar kamerada
06 Temmuz 2024 Cumartesi - 09:04 Aracın su içen kediyi ezdiği anlar kamerada Hatay’ın Antakya ilçesinde bir aracın su içen kediyi ezdiği anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Geçtiğimiz günlerde Hatay’ın Antakya ilçesi Akasya Mahallesi’nde seyir halde ilerleyen bir araç, su içen kediyi ezerek üstünden geçti. Aracın evcil kediyi ezmesiyle acı çekerek öldüğü anlar ve sürücünün can çekişen hayvanı umursamadığı an kameraya an be an yansıdı. Mahalle sakinlerinin tepki gösterdiği olayda evcil kedinin sahiplerinin araç sürücüsünün tespit edilmesi amacıyla şikayetçi oldukları öğrenildi. “Kedi yolun kenarında beklerken araç hiç durmadan kediyi ezip geçiyor” İnsanların hayvanlara karşı daha duyarlı olmaları gerektiğini ifade eden Akasya Mahallesi Muhtarı Ramazan Çelik, “Burada evcil kedi, araç çarpması sonucu ezilerek ölmüştü. Bu konu hakkında mahalle sakinlerimiz ve sürücülerimizden canlılara karşı daha duyarlı olmamızı istiyoruz. Güvenlik kamerasında ise; kedi yolun kenarında beklerken araç hiç durmadan kediyi ezip geçiyor. Belki kediyi alıp veterinere götürseydi kedinin hayatı kurtulabilirdi. Sonuç olarak o da bir can. İnsanların hayvanlara karşı daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Onlarında can taşıdıklarını düşünmeleri gerekiyor. Her canlıya yapılan iyilik sevaptır. Bu konuda insanlarımızın daha sevgili, şefkatli ve merhametli davranmalarını istiyorum” ifadelerini kullandı.
Çelik kanatlardan İskenderun körfezinde mest eden gösteri
06 Temmuz 2024 Cumartesi - 00:27 Çelik kanatlardan İskenderun körfezinde mest eden gösteri Hatay’ın İskenderun ilçesinin anavatana katılışının 86. yılı kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilen helikopter gösterisi nefes kesti. Hatay devletini 1939 yılında aldığı kararla ana vatana katılmış ve Türkiye toprağı olmuştu. Türk askeri 5 Haziran 1939 tarihinde İskenderun ilçesi üzerinden Hatay’a giriş yapmıştı. İskenderun’un anavatana katılışının 86. yılı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinler kapsamında Jandarma Genel Komutanlığı Çelik Kanatlar Timi tarafından İskenderun körfezinde gösteri düzenlendi. Skorsky helikopterin alan üzerindeki uçuşu ve jandarma personelinin gösterisi ilgiyle izlendi. Vatandaşlar bu anları cep telefonlarıyla görüntülemek için adeta yatıştılar. Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı kentte 16 ay sonra vatandaşların ziyaretine açılan anıt alanında gerçekleştirilen gösterileri yakından takip eden İskenderun belediye Başkanı Mehmet Dönmez, “Bize büyük acılar yaşatan asrın felaketini geride bırakmanın zamanı geldi, kaybettiklerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Deprem gazilerimize de rabbimden şifalar diliyoruz. Hayata dönebilmenin koşulu hayata tekrar ilk adım atabilmektir. Bugün coşkulu 5 Temmuz Günü yaşıyoruz. Umarım ki bu coşku hayat boyu, İskenderun’da ve Hatay’ın her köşesinde sürer. Türkiye Cumhuriyeti binlerce 86 yıl yaşar. Buradan ebediyete kadar devam edecek bir sembol olur. Umarım bugün İskenderun’da insanların yüzünü güldürmüş oluruz. Bu ilk olur ve sonsuza dek İskenderun’umuzun, Hatay’ımızın ve ülkemizi yüzü güler inşallah” İfadelerini kullandı.
Depremin yaralarının sarıldığı Samandağ’da köy evleri kendine hayran bırakıyor
05 Temmuz 2024 Cuma - 11:17 Depremin yaralarının sarıldığı Samandağ’da köy evleri kendine hayran bırakıyor Depremin vurduğu Hatay’ına Samandağ ilçesinde yapımına başlanan bin 167 kalıcı köy evinin inşası tüm hızıyla sürüyor. Villa tipi köy evleri, vatandaşların beğenisini topladı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok yıkıma uğrayan Hatay’da, binlerce bina ve evler yerle bir oldu. Asrın felaketinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından şehrin her noktasında inşa ve ihya çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalarının devam ettiği Samandağ ilçesi Kapısuyu Mahallesi’nde yapımı devam eden köy evleri yakın zamanda hak sahiplerine teslim edilecek. "Burada yapılan evlerin villadan hiçbir farkı yok harika evler yapılıyor" Köy evlerini villaya benzeten Mehmet Yüksel, "6 Şubat depreminden sonra büyük travmalar yaşadık. Sosyal medyada insanları kışkırtıcı mesajlar ile tahrik etmeye başladılar. Evlerimiz yapılmadı ya da bu işin altından kalkamazlar diye çok söz söylediler ama görüyorsunuz villa tarzında evlerimiz yapılıyor ve yapılmaya devam ediyor. Allah’ın izniyle evlerimize kavuşacağız. Burada yapılan evlerin villadan hiçbir farkı yok harika evler yapılıyor. Allah razı olsun yapanlardan" dedi. "Devletimiz büyüklüğünü gösterdi ve yapamaz dediler ama işte yapıldı" Evlerin yapılamayacağının sıklıkla dile getirildiği ve söylenenlerin tersine evlerin yükseldiğini belirten Hasan Çelikkol, "Devletimiz büyüklüğünü gösterdi. Yapamaz dediler ama işte yapıldı ve bitmek üzere. Evler çok yakında teslim edilecek biz yapmaya kalksak bu şekilde bir ev yapamayız muhteşem evler yapılmış" ifadelerini kullandı.
Tırnak büyüklüğündeki 0.25’lik altın kültürden vazgeçemeyenlerin tercihi
05 Temmuz 2024 Cuma - 09:08 Tırnak büyüklüğündeki 0.25’lik altın kültürden vazgeçemeyenlerin tercihi Hatay’da düğünlerde altın takma kültüründen vazgeçemeyen depremzede vatandaşlar, 0.25 gram ağırlığa ve tırnak büyüklüğüne sahip olan 600 TL bandındaki altına rağbet gösteriyor. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte düğünler de yapılmaya başlandı. Depremin yaralarının sarıldığı Hatay’da bu yıl, geçtiğimiz yıla oranla evlenen çift sayısı artmış ve düğünler çoğalmış durumda. Bölgede düğünlerde altın takma kültürü geleneği de artan altın fiyatlarına rağmen devam ediyor. Artan fiyatlar karşısında vatandaş daha ucuz altın alabilmek adına her geçen gün daha ucuz olanı tercih eder durumda. Bölgedeki vatandaşların bütçesel imkanlarına hitap etmek isteyen Güneyler Kuyumculuk, ürünleri arasında fiyatı 600 TL bandında olan ve tırnak büyüklüğüne sahip olan 0.25 gramlık altını da bulunduruyor. Vatandaşlar, çeşitli mücevheratın bulunduğu sarrafta bütçelerine uygun olan ürünü alabiliyorlar. “Bir tırnak büyüklüğünde bile yok, gördüğünüz üzere ama altın olduğu için rağbet görüyor” Güneyler Kuyumculuk mesul müdürü Nuri Şişman, artan altın fiyatları karşısında vatandaşların daha ucuz olan hediyelik altına yöneldiklerini belirterek, “Deprem bölgesinde asrın felaketinin hemen ardından itibaren hizmet vermeye başladık. Yavaş yavaş sezon başlıyor ama artan fiyatlar sebebiyle piyasa bayağı dar. İnsanlar artık çeyrek, yarım tüm gibi altınları tercih edemiyorlar. Şu anda yeni trend yarıma kadar düşmüştü şimdi 0,25 gram da tercih edilmekte. Daha çok bunlar tercih ediliyor çünkü 600 TL gibi bir fiyatı var 0,25 gramlık altının. Yani düğün sezonunda daha çok tercih ediliyor. Altın kültürü bölgemizde var, bundan vazgeçemiyoruz. Artan maliyetler, artan fiyatlardan dolayı da artık insanlarımız çeyreğe yarıma yönelemediği için 0,25 gram altını tercih ediyor. Ekonomik anlamda daha fazla satışı gerçekleşiyor. Bir tırnak büyüklüğünde bile yok, gördüğünüz üzere ama altın olduğun için rağbet görüyor” ifadelerini kullandı.
Beton mikserinin yola beton döktüğü anlar kamerada
05 Temmuz 2024 Cuma - 08:36 Beton mikserinin yola beton döktüğü anlar kamerada Hatay’da bir beton mikserinin yola beton döktüğü anlar kameraya yansırken, bölge halkı sıklıkla yaşanan bu duruma tepki gösterdi. Depremin yaralarının sarıldığı Hatay’da inşa çalışmaları esnasında kamyon ve beton mikseri sürücüleri zaman zaman yaptıklarıyla tepkiye neden oluyorlar. Kent merkezinde hafriyat kamyonları ve beton mikserleri sıklıkla görülür durumda. Antakya ilçesi Dikmece Mahallesi’nde seyir halde ilerleyen bir beton mikseri, yol ortasına beton döktü. Yol boyunca ara ara durarak beton döken mikser sürücüsü, yaptığına aldırış etmeden yoluna devam etti. Mikser sürücüsünün betonu yola döktüğü anlar bir vatandaşın cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Bölgede sıklıkla beton mikserlerinin betonu yola dökmesine vatandaşlar tepki gösterdi. “Bu beton kuruduktan sonra arabalara ciddi zararlar veriyor” Mikserlerden dökülen betonun donmasıyla birlikte sert bir kütle haline geldiğini ve yolu kullanan araçlara zarar verdiğini dile getiren Diyar Doğru, “Mikserler gelip geçerken bu şekilde betonlar dökülüyor. Bu beton kuruduktan sonra arabalara ciddi zararlar veriyor. Beton mikserleri buradan çok hızlı geçiyorlar. O kadar hızlı geçiyorlar ki önlerinde biri geçse duramazlar. Büyük bir sorun oluyor ve çok şikayetçiyiz. Bu konuda gerekli cezaların verilmesi gerekiyor. Beton mikserini kullanıyorsan bunun da nasıl dökülüp dökülmeyeceğini biliyorsundur. Ona göre tedbirini alıp geçmen lazım. Bence dökülmemesi lazımdı” ifadelerini kullandı.