Yerel Haberler
Hatay
27 Eylül 2024 Cuma - 09:27 Şehidin ismini yeğeni yaşatacak Hatay’ın Yayladağı ilçesinde yaşayan Hakan Kalkan, 2022 yılında şehit olan kardeşi Sözleşmeli Piyade Er Yunus Kalkan’ın ismini yeni doğan evladına verdi. Yayladağı ilçesi Çamaltı Mahallesi’nde yaşayan Yunus Kalkan, 2021 yılında sözleşmeli olarak askerlik görevine başlamıştı. Irak’ın kuzeyinde düzenlenen ’Pençe - Kilit Operasyonu’nda PKK’lı teröristlerin roketatarlı saldırısı sonucunda 26 Nisan 2022 tarihinde Sözleşmeli Piyade Er Yunus Kalkan şehit olmuştu. 2022 yılında kardeşi şehit olan Hakan Kalkan, o yıl evli ve 2 kız çocuğuna sahipti. Kardeşinin asker olmayı çok istediğini söyleyen Kalkan’ın, kardeşinin şehadetinden 2 yıl sonra bir oğlu oldu. Şehit kardeşinin ismini yaşatmak isteyen ağabey, erkek evladına Yunus ismini verdi. Kardeşinin ismini herkese duyurmak isteyen ağabey Kalkan, şehit olan kardeşinin ölümünden 6 ay sonra evinin girişine ’Tüm şehitlerimiz gibi şehidimiz Yunus Kalkan’ın kanı yerde kalmayacak’ yazılı pankart astı. "Oğlumun ismini hiç düşünmeden şehit kardeşimin ismini yaşatmak istedim" Yeni doğan evladına şehit olan kardeşinin ismini veren Hakan Kalkan, "Kardeşim sessiz, sakin ve çok cana yakındı. Asker olmayı çok seviyordu. Kardeşim Yunus, askerlik görevine 2021 yılında başlamıştı. 26 Nisan 2022 yılında Kuzey Irak’taki Pençe Kilit Operasyonunda şehit olmuştu. Ben de o zamanlar evli ve 2 kız çocuğu sahibiydim. Sonra bir oğlum daha oldu. Oğlumun ismini verirken hiç düşünmeden ve aramadan şehit kardeşimin ismini yaşatmak istedim. Eşim de bu kararıma saygı duydu. Oğlum inşallah devletimize ve milletimize, kardeşim gibi hayırlı evlat olur. Kardeşim şehit olduktan 6 ay sonra pankart asma düşüncesi geldi. Kardeşimin ismini herkes bilsin diye büyük bir pankart yaptırdım. Pankartta, ’Tüm şehitlerimiz gibi şehidimiz Yunus Kalkan’ın kanı yerde kalmayacak’ yazıyordu. Yoldan geçenler pankartı gördüğünde bir dua okumalarını istiyorum" ifadelerini kullandı.
Kavurucu sıcağa karşı çözümü tarladaki karpuzları tek tek gazeteyle sarmakta buldu
08 Temmuz 2024 Pazartesi - 08:41 Kavurucu sıcağa karşı çözümü tarladaki karpuzları tek tek gazeteyle sarmakta buldu Hatay’ın bereketli topraklarında başlayan karpuz hasadıyla birlikte damak çatlatan lezzet tarladan 10 ile 15 TL arasında alıcı buluyor. Kavurucu sıcakların mevsim normallerinin üstünde gittiği bu günlerde üretici tarladaki karpuzları tek tek sararak sıcağa karşı korumaya aldı. Depremin vurduğu Hatay’da yaralar üreterek ve emek vererek sarılmaya devam ediyor. Bereketli topraklarında birçok ürün yetişen Hatay’da yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte damak çatlatan lezzetlerde sırasıyla hasat ediliyor. Arsuz ilçesi Kurtbağı Mahallesi’nde açık alanda yetiştirilen karpuzun hasadı başladı. Lezzetiyle damaklarda tat bırakan doğal karpuz, tarladan kilogramı 10 ile 15 TL arasında alıcı buluyor. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde gittiği bu günlerde Adana ve Diyarbakır’da çiftçinin ürünü ani sıcaklıkla birlikte zarar görmüştü. Kurtbağı Mahallesi’nde karpuz üreten Sezer Kala, mahsulün yanmaması için çözümü tek tek gazeteyle sarmakta buldu. “Güneşin karpuzu yakmasını önlemek için gazeteyle önce denedim, sonra baktım faydasını gördüm” Kurtbağı Mahallesi’nde hasat yapan Sezer Kala (34), karpuzları tek tek gazeteyle sararak sıcağa karşı önlem aldığını belirterek, “Hava sıcak ama mecbur hasadı yapmamız lazım çünkü bayağı bir emek var. Bu emeği heba edemeyiz. Karpuz olgunlaşma dönemine girdiğinde artık gücü meyveye verdiği için çalı biraz yetersiz kalıyor. Artık karpuz büyüdüğü için bazı karpuzlar açıkta kalıyor ve güneşe bakan yanları yakıyor. Güneşin karpuzu yakmasını önlemek için gazeteyle önce denedim, sonra baktım faydasını gördüm. Güneş yakmıyor sonra hepsini gazeteyle kapladım. Hararetli bir çalışmamız yok zaten yabancı da değiliz eş, dost ve akraba çalışıyor. 2 bin ve 3 bin TL yevmiye. Geçen yıllarda hepsini bir ekiyordum ama bu yıl farklı bir sistem uyguladım belli bir aralıklarla ektim 1 ay 20 gün arayla. Geçen hafta karpuz hasadına başladık, şu anda devam ediyoruz ve halen olgunlaşmakta olan daha da sonra ekilen karpuzumuz var. 6 -7 dönüm arazimiz. Karpuz yaklaşık 80 ila 90 günde ancak yetişir belki de daha da uzun sürebilir. Ben nisan ayında başladım ekmeye. Şu anda 10 ila 15 TL arasında tarladan satışım. Zaten kendi tezgahım var orada satıyorum kendi müşterilerime” dedi.
Kavurucu sıcağa karşı çözümü tarladaki karpuzları tek tek gazeteyle sarmakta buldu
08 Temmuz 2024 Pazartesi - 08:37 Kavurucu sıcağa karşı çözümü tarladaki karpuzları tek tek gazeteyle sarmakta buldu Hatay’ın bereketli topraklarında başlayan karpuz hasadıyla birlikte damak çatlatan lezzet tarladan 10 ile 15 TL arasında alıcı buluyor. Kavurucu sıcakların mevsim normallerinin üstünde gittiği bu günlerde üretici tarladaki karpuzları tek tek sararak sıcağa karşı korumaya aldı. Depremin vurduğu Hatay’da yaralar üreterek ve emek vererek sarılmaya devam ediyor. Bereketli topraklarında birçok ürün yetişen Hatay’da yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte damak çatlatan lezzetlerde sırasıyla hasat ediliyor. Arsuz ilçesi Kurtbağı mahallesinde açık alanda yetiştirilen karpuzun hasadı başladı. Lezzetiyle damaklarda tat bırakan doğal karpuz, tarladan kilogramı 10 ile 15 TL arasında alıcı buluyor. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde gittiği bu günlerde Adana ve Diyarbakır’da çiftçinin ürünü ani sıcaklıkla birlikte zarar görmüştü. Kurtbağa Mahallesi’nde karpuz üreten Sezer Kala, mahsülün yanmaması için çözümü tek tek gazeteyle sarmakta buldu. “Güneşin karpuzu yakmasını önlemek için gazeteyle önce denedim, sonra baktım faydasını gördüm” Kurtbağı Mahallesinde hasat yapan Sezer Kala (34), karpuzları tek tek gazeteyle sararak sıcağa karşı önlem aldığını belirterek “Hava sıcak ama bunu mecbur hasadı yapmamız lazım çünkü bayağı bir emek var. Bu emeği heba edemeyiz. Karpuz olgunlaşma dönemine girdiğinde artık gücü meyveye verdiği için çalı biraz yetersiz kalıyor. Artık karpuz büyüdüğü için bazı karpuzlar açıkta kalıyor ve güneşe bakan yanakları yakıyor. Güneşin karpuzu yakmasını önlemek için gazeteyle önce denedim, sonra baktım faydasını gördüm. Güneş yakmıyor sonra hepsini gazeteyle kapladım. Hararetli bir çalışmamız yok zaten yabancı da değiliz eş, dost ve akraba çalışıyor. 2 bin ve 3 bin TL yevmiye. Geçen yıllarda hepsini bir ekiyordum ama bu yıl farklı bir sistem uyguladım belli bir aralıklarla ektim 1 ay 20 gün arayla. Geçen hafta karpuz hasadına başladık, şu anda devam ediyoruz ve halen olgunlaşmakta olan daha da sonra ekilen karpuzumuz var. 6 -7 dönüm arazimiz. Karpuz yaklaşık 80 ila 90 günde ancak yetişir belki de daha da uzun sürebilir. Ben nisan ayında başladım ekmeye. Şu anda 10 ila 15 lira arasında tarladan satışım. Ben zaten kendi tezgahım var orada satıyorum kendi müşterilerime” dedi.
Bakan Kurum: “Amacımız yıl sonuna kadar 200 bin konutun teslimini gerçekleştirmek olacak”
07 Temmuz 2024 Pazar - 14:24 Bakan Kurum: “Amacımız yıl sonuna kadar 200 bin konutun teslimini gerçekleştirmek olacak” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde 200 bin kişilik ekibin kentlerin yeniden inşası ve ihyası için görev yaptığını belirterek, 2024 yılı sonuna kadar 200 bin konutun teslimini planladıklarını söyledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki temaslarını sürdürmeye devam ediyor. Geçtiğimiz gün Kahramanmaraş’ta incelemelerde bulunan Bakan Kurum, bugün Hatay’da temaslarına devam etti. Bakan Kurum, temaslarına AFAD il müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen koordinasyon toplantısıyla başladı. Toplantının ardından Bakan Kurum, asrın felaketinin en büyük yıkımı yaptığı Antakya ilçesinde yapımı süren TOKİ konutlarında incelemelerde bulundu. Bakan Kurum, Atatürk Caddesi üzerinde Emlak Konut’a ait şantiyede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Deprem bölgesinde 200 bin kişilik ekip görev alıyor Deprem bölgesinde 200 bin kişilik bir ekiple vakit kaybetmeksizin çalıştıklarını dile getiren Bakan Kurum, “İlk işimiz, önceliğimiz deprem bölgesi olacak dedik. Deprem bölgesinde kaybedecek tek bir saniyemiz yok. Bu anlayış ve bu bilinçle birlikte tüm şantiyelerde çalışan 200 bin ekip arkadaşımla birlikte vatandaşlarımız için yapılması gereken çalışmaları gece gündüz sürdüreceğimizin sözünü buradan bir kez daha ifade ediyorum. İlk günden itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın takipleri ve tensipleriyle birlikte süreci ilgili arkadaşlarımız bilfiil yakından takip ediyorlar. Bizim de en önemli gündem maddemiz bu olacak. Bu manada gerçekten yüksek bir motivasyon içerisindeyiz. Kararlıyız, vatandaşlarımızın evlerine bir an önce kavuşması için gereken her türlü adımı burada tüm arkadaşlarımızla birlikte atmaya devam edeceğiz” dedi. “2025 yılının sonuna geldiğimizde de deprem bölgesinde evine girmeyen hiçbir vatandaşımız kalmasın istiyoruz” 2024 yılı sonuna kadar 200 bin konutu teslim etmeyi planladıklarını belirten Bakan Kurum, “Bugün 11 ilimizde 276 bin konut ve iş yerinde faaliyetlerimizi yürütüyoruz. 4 bin 500’e yakın köyümüzde de kırsal kalkınmayı sağlayacak adımları atıyor ve vatandaşlarımıza evlerini teslim etmek için köy konutlarımızı yerel mimariye uygun bir şekilde inşasını gerçekleştirmeye gayret gösteriyoruz. Şu ana kadar 76 bin yuvamızı vatandaşlarımıza teslim ettik. Amacımız yıl sonuna kadar 200 bin konutun teslimini gerçekleştirmek olacak. 2025 yılının sonuna geldiğimizde de deprem bölgesinde evine girmeyen hiçbir vatandaşımız kalmasın istiyoruz. Hatay’ımızda, Kahramanmaraş’ımızda, Adıyaman’ımızda, Malatya’mızda ve 11 ilimizde vatandaşlarımız evine girene kadar biz ekibimizle birlikte sahada olacağız” diye konuştu.
Depremde evi ve 2 katlı iş yeri yıkılan kadın, 12 metrekarelik mağazasında hayata tutundu
07 Temmuz 2024 Pazar - 08:46 Depremde evi ve 2 katlı iş yeri yıkılan kadın, 12 metrekarelik mağazasında hayata tutundu Hatay’da depremde evi ve 2 katlı işyeri yıkılan depremzede Fatma Bakır, bir yıldır yeni taşındığı mahallede açtığı 12 metrekarelik işyerinde hayata tutundu. Azmiyle takdir toplatan başarılı kadın, hayatını kendi ayakları üzerinde durarak idame ettiriyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok yıkıma uğrayan Hatay’da binlerce bina ve işyerleri yerle bir oldu. Asrın felaketi olarak nitelendiren depremde, işyerlerinin zarar görmesi nedeniyle bazı esnaflar farklı ilçelerde işlerine devam ediyorlar. Bu esnaflardan biri olan Fatma Bakır, depreme Antakya ilçesi Esentepe Mahallesi’nde yakalandı. Bakır’ın butik işlemesi yaptığı işyeri ve evi asrın felaketinde yıkıldı. Depremden birkaç ay sonra Yayladağı ilçesi Şenköy Mahallesi’ne yerleşen Bakır, burada yeni bir yaşama başladı. Yeni yerleştiği mahallede yaşamaya başlayan Bakır, burada yeni bir işyeri açtı ve hayallerini süsleyen işine devam etmeye başladı. Yeni açtığı işyerinde; erkek ve kadın giyim ürünleri satan kadın, 12 metrekare olan iş yerini işleterek kazandığı kazançla hayata tutunmaya çabalıyor. “Evlerimize gidip oturana kadar burada oturacağız ve hayata tutunmaya devam ediyoruz” Depremde son anda kurtularak yaşamayı başardığını belirten Fatma Bakır, “Deprem anında hemen çökme olmadı ama tavanlar direkt çökmeye başladı. Depremde son anda evden çıkmayı başardık. Ev yıkılmadı, tam çökmedi ama sonradan evimiz yıkıldı. Burada bir ev tuttuk. Sonradan da işte burayı işletmeye başladık. Ufak tefek çok şükür yani idare ediyoruz. Çocuk giyim var, bayan, iç giyim, dış giyim ve ondan sonra kozmetik var. Köylünün ne ihtiyacı varsa onu karşılamaya çalışıyoruz. En yüksek 850 TL ve en düşük 150 TL fiyatı var, ürünlerimin. Bu getirdiğimiz ürünle de bağlı oluyor. Fiyatlar öyle de değişkenlik gösterebiliyor. Hemen hemen bir yıl oldu, işletmeye başlayalı. En azından ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetiyor çok şükür. Antakya’daydık. İki katlı bir giyim mağazamız vardı. Orası işte yıkıldıktan sonra buraya geldik. Olmuyor illa bir şekilde hayata tutunmaya çalışıyoruz. Allah nasip ederse evlerimiz çıkana kadar evlerimize gidip oturana kadar burada oturacağız, devam edeceğiz. İş yerimizi de işleteceğiz. Hayata tutunmaya devam ediyoruz” dedi.
Aracın, su içen kediyi ezdiği anlar kamerada
06 Temmuz 2024 Cumartesi - 22:56 Aracın, su içen kediyi ezdiği anlar kamerada Hatay’ın Antakya ilçesinde bir aracın su içen kediyi ezdiği anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Geçtiğimiz günlerde Hatay’ın Antakya ilçesi Akasya Mahallesi’nde seyir halde ilerleyen bir araç, su içen kediyi ezerek üstünden geçti. Aracın evcil kediyi ezmesiyle acı çekerek öldüğü anlar ve sürücünün can çekişen hayvanı umursamadığı an kameraya an be an yansıdı. Mahalle sakinlerinin tepki gösterdiği olayda evcil kedinin sahiplerinin araç sürücüsünün tespit edilmesi amacıyla şikayetçi oldukları öğrenildi. “Kedi yolun kenarında beklerken araç hiç durmadan kediyi ezip geçiyor” İnsanların hayvanlara karşı daha duyarlı olmaları gerektiğini ifade eden Akasya Mahallesi Muhtarı Ramazan Çelik, “Burada evcil kedi, araç çarpması sonucu ezilerek ölmüştü. Bu konu hakkında mahalle sakinlerimiz ve sürücülerimizden canlılara karşı daha duyarlı olmamızı istiyoruz. Güvenlik kamerasında ise; kedi yolun kenarında beklerken araç hiç durmadan kediyi ezip geçiyor. Belki kediyi alıp veterinere götürseydi kedinin hayatı kurtulabilirdi. Sonuç olarak o da bir can. İnsanların hayvanlara karşı daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Onlarında can taşıdıklarını düşünmeleri gerekiyor. Her canlıya yapılan iyilik sevaptır. Bu konuda insanlarımızın daha sevgili, şefkatli ve merhametli davranmalarını istiyorum” ifadelerini kullandı.