ÇEVRE - 16 Ekim 2024 Çarşamba 09:24

Hayvan yetiştiricileri, hayvanlarının çobanlığını da kendileri yapıyor

A
A
A
Hayvan yetiştiricileri, hayvanlarının çobanlığını da kendileri yapıyor

HATAY (İHA) – Hatay’da yaz aylarında hayvanlarıyla meraların yolunu tutan hayvan yetiştiricileri, havaların soğumaya başlamasıyla dönüş yoluna geçmeye başladı. Hayvan yetiştiricileri, hayvanlarının çobanlığını da kendileri yaparak çoban bulma sorunu yaşamıyor.


Yayladağı ilçesi Kışlak Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların önemli geçim kaynaklarından hayvancılık, aile ekonomisinin can suyu konumunda. Mahallenin büyük çoğunluğunun hayvancılık ile uğraştığı mahallede vatandaşlar, ilkbaharın bitmesiyle nisan ve mayıs aylarında mahallenin mera alanı olarak bilinen Kızılgöl mevkiine geliyorlar. Yaklaşık bine yakın hayvanın otlatıldığı Kızılgöl, ilkbahardan ekim ayına kadar hayvanların beslendiği ve barındığı mera alanı olarak kullanılıyor. Hayvanlarına bakacak çoban bulamayan vatandaşlar, hayvanlarının bakımını ve çobanlığını da kendileri yapıyorlar. Kışın havaların soğumasıyla ve aşırı yağışlardan dolayı Kızılgöl’ün su ile dolmasıyla meradan köye hayvanlarla birlikte yolculukları başlıyor. Kış aylarında küçükbaş hayvanlarının doğum yapmasının ardından yavrularla birlikte nisan ve mayıs aylarında tekrardan Kızılgöl’e gitme yolculuğu başlıyor.



“Bu merada ortalama bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan bulunmaktadır”


Hayvancılığın bölgenin geçim kaynaklarından biri olduğunu dile getiren mahalle muhtarı Yusuf Çetin, “Burası Kızılgöl, kışları su dolar yaz aylarında ise hayvanları otlatmaya çıkartıyoruz. Hayvancılık köylü vatandaşlarımızın geçim kaynağıdır. Hayvan sahipleri mayıs ayında bu alanda hayvanlarını otlatıyorlar. Ekim ayı geldiğinde ise bu meralarda soğuk olduğu için geri köylerine geri dönüyorlar. Burası hayvan sahipleri için güzel bir yayla. Bu merada ortalama büyükbaş ve küçükbaş hayvan olmak üzere bin hayvan bulunmaktadır. Konteyner olsun çadır olsun müstakil evler olsun burada 40 hane yaşamaktadır ve 40 hane hayvancılık yapıyorum” dedi.



“Hayvanlarımıza bakmak için çoban tutmuyoruz, hayvanlarımıza kendimiz çobanlık yapıyoruz”


Kızılgöl’e nisan ve mayıs aylarında 60 koyunuyla birlikte gelen Salih Ulaş, “60 koyunumuzla köyden çıkıp buraya geliyoruz. Hayvanların bakımını yaptıktan sonra otlattıktan sonra ekim ayına doğru köylere geri dönüyoruz. Burada 40 aile burada hayvancılık yaparak geçimlerini sağlıyor. Yani hayvanlarımıza bakmak için çoban tutmuyoruz, kendi hayvanımızı kendimiz çobanlık yapıyoruz. Konaklamanızı veya hayvanlara bakımımızı burada yapıyoruz. 16 yıldır çobanlık yapıyorum. Kışın çok yağmur yağdığı için su topluyor burası bu yüzden burada kalamıyoruz. Soğuk bir hava olduğu için koyunlarımız doğuramıyor burada da. Bu yüzden de köye göçmek zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştu.



“Çocukluğumdan beri bu merada hayvanları otlatıyoruz”


Kızılgöl’de hayvanlarını otlatan çoban Ramazan Aydın, çocukluğundan beridir çobanlık yaptığını dile getirerek, “Yaz aylarında burada hayvanları otlatıyoruz. Çocukluğumdan beri çobanlık yapıyorum. Mayıs aylarında hayvanlara ot atıyoruz. Ekim ayında da geri köye gidiyoruz. Ekim ayında soğuklar başladığı için barınma ihtiyacımız zor oluyor. Onun için kalamıyoruz. Burası büyük bir mera. Çok eskilere dayanan bir meradır. Çocukluğundan beri bu merada hayvanları otlatıyoruz” ifadelerini kullandı.



Hayvan yetiştiricileri, hayvanlarının çobanlığını da kendileri yapıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da ’Atık Getirme Merkezi’ açıldı Kütahya Belediyesi tarafından hayata geçirilen ’1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci’nin katılımıyla düzenlenen törenle açıldı. Toplamda 2 bin 500 metrekarelik alanda hizmet verecek olan merkez, ev ve iş yerlerinden çıkan tehlikeli atıkların çevreye zarar vermeden toplanmasını ve geri dönüşüme kazandırılmasını hedefliyor. Merkezde; ambalaj atıkları (kağıt, plastik, metal), pil, elektronik, ahşap, tekstil, bitkisel yağ gibi geri dönüştürülebilir atıkların yanı sıra floresan lambalar, kullanım ömrü geçmiş ilaçlar ve evde oluşabilecek diğer tehlikeli atıklar gibi 13 farklı türde atık kabul edilecek. “Doğal güzelliklerimizi geleceğe taşımak için çalışıyoruz” Açılışta konuşan Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, merkezin Kütahya’nın çevre bilincine büyük katkı sağlayacağını belirterek, "Kütahya’mız, sahip olduğu doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel değerleriyle eşsiz bir şehir. Bu değerleri korumak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin sorumluluğu. Bugün açılışını yaptığımız merkez, bu sorumluluğun bir parçası. Vatandaşlarımızın da atıklarını doğru şekilde ayrıştırarak bu sürece destek olmalarını bekliyoruz. Güzel şehrimizi hep birlikte daha yaşanabilir hale getirelim" dedi. Tören, yapılan konuşmaların ardından dua okunması ve kurdele kesimi ile tamamlandı. Programa, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci’nin yanı sıra Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin, CHP İl Başkanı Tamer Yenikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İbrahim Çatladan, il protokolü, belediye başkan yardımcıları, birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı. 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nin şehre, çevreye ve vatandaşlara hayırlı olmasını temenni eden Başkan Kahveci, merkezin çevre dostu bir Kütahya için önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Ankara İçişleri Bakanlığı: "Van’ın Bahçesaray Belediye Başkanlığına Bahçesaray Kaymakamı Harun Arslanargun görevlendirildi" İçişleri Bakanlığı, Van’ın Bahçesaray Belediye Başkanı Ayvaz Hazır’ın, "PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olmamak ile birlikte terör örgütü adına suç işlemek” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası alması nedeniyle görevden uzaklaştırıldığını, yerine Bahçesaray Kaymakamı Harun Arslanargun’un Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiğini açıkladı. İçişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Bahçesaray (Van) Belediye Başkanı Ayvaz Hazır’ın a) Van 4. Ağır Ceza Mahkemesinin 2022/196 esas sayılı dosyası kapsamında “PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olmamak ile birlikte terör örgütü adına suç işlemek” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası alması ve b) Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinin 2023/130 esas sayılı dosyası kapsamında ’PKK/KCK silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak’ suçundan soruşturmasının devam etmesi nedeniyle, Ayvaz Hazır’ın Anayasa’nın 127’inci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47’inci maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak İçişleri Bakanlığı’nca görevden uzaklaştırılmıştır. 5393 sayılı Belediye Kanunun 45 ve 46’ıncı maddeleri uyarınca Bahçesaray Kaymakamı Harun Arslanargun, Van Valiliğince Bahçesaray Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir” denildi.