GÜNDEM - 05 Haziran 2024 Çarşamba 10:21

Depremzede kadın, el emeği örgüleri 500 ile bin 500 TL arasında satarak gelir elde ediyor

A
A
A

Hatay’da yaşayan depremzede Belçim Belgin, el emeği göz nuru örgüleri satarak aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Defne ilçesi Aşağıokçular Mahallesi’nde yaşayan 37 yaşındaki Belçim Çelebi, pandemi sürecinde hobi olarak örgü örmeye başladı. Kısa sürede bu konudaki yeteneğini geliştiren ve arkadaşlarına hediyeler vermeye başlayan Çelebi’nin çalışmaları takdir topladı. Depremin ardından aile ekonomisine katkı sağlamak isteyen Çelebi; sepet, motif, yelek, çanta ve toka üreterek satmaya başladı. Örgü modellerini ortalama 1 ila 3 gün arasında yapan afetzede Çelebi, yaptığı örgüleri ortalama 500 TL-1 bin 500 TL arasında satarak aile bütçesine katkı sağlarken, çocuklarının ihtiyaçlarına harcıyor.

Depremzede kadın, el emeği örgüleri 500 ile bin 500 TL arasında satarak gelir elde ediyor

"Arkadaşlarımın teşvikiyle bu işe başladım ve daha çok yeni siparişler almaya başladım"

Örgü işlemeye ilk olarak hobi olarak başladığını ifade eden Belçim Çelebi, "Pandemi döneminde daha da eve kapanınca daha yoğun işlemeye başladım. Sonra arkadaşlarıma ve çocuklarına doğum günlerinde hediye olarak götürmeye başladım. Depremden sonra da arkadaşlarım da teşvik ederek ’neden yapıp satmıyorsun böyle bir yeteneğin var, neden bunu nakde dönüştürmüyorsun’ dediler. Onların teşvikiyle bu işe başladım ve daha çok yeni siparişler almaya başladım. Umarım daha da büyüyecek" dedi.

Depremzede kadın, el emeği örgüleri 500 ile bin 500 TL arasında satarak gelir elde ediyor

"Örgüden kazandığım parayla çocuklarımın eğitim ve kişisel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorum"

El emeğiyle ördüğü ürünlerin fiyatının 500 TL ile bin 500 TL arasında değiştiğini belirten Belçim Belgin, "Örgü örme işi aslında bizim aileden geliyor. Anneannemden hatta anneannemden, anneme, annemden de bize miras gibi bir şey kaldı. Küçük de olsa eşim evin geçimini sağlarken ben de çocuklarımın kişisel ihtiyaçlarını bu şekilde karşılamaya çalışıyorum. Kızım piyano ve baleye gidiyor. Küçük kızım da 5 yaşında ve onu da daha yeni baleye başlattık. Benim hayalimi şu anda gerçekleştiriyorlar diyebilirim. Bende müzik ve sanatla uğraşmak içimde ukde kalmıştı. O yüzden çok emek veriyorum aslında onları bu alanda yetiştirmek için çabalıyorum. Örgüden; çanta, sepetler, organizerler, motifleri işleyerek yelekler yapıyorum. Küçük kız çocuklarına tokalar yapabiliyorum. Modeline göre değişiyor aslında, modeline ve büyüklüğüne göre değişiyor. Ortalama olarak 500 TL-bin 500 TL arasında değişiyor. Modelin zorluğuna, kolaylığına göre değişiyor. Bir çantayı bir günde de yapabilirim. Üç günde de yapabilirim. Örgüden kazandığım parayla çocuklarımın eğitim ve kişisel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorum" ifadelerini kullandı.

Ramazan İlın - Ayşe Güler Tokdemir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığ’da ‘2+2=5’ gösterisi sahnelendi Elazığ Belediyesi tarafından, “2+2=5” isimli skeç, kısa film ve doğaçlamanın yer aldığı bir gösteri düzenlendi. Gösteriye, çok sayıda davetli katıldı. Elazığ Belediyesi, kültür ve sanat alanında örnek projelere imza atmaya devam ediyor. Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın talimatları kapsamında faaliyetlerini sürdüren Elazığ Belediyesi Sanat Akademisi’nin hazırladığı bir gösteri gerçekleştirildi. Genç yeteneklerin medya ve sinema sektöründe deneyim kazanabilmeleri adına sahne oyunculuğu, kamera önü oyunculuk, senaryo yazma, ses, ışık, görüntü, kurgu-montaj gibi alanlarda eğitimlerine devam eden Elazığ Belediyesi Sanat Akademisi’nin düzenlediği “2+2=5” isimli skeç, kısa film ve doğaçlamanın yer aldığı gösteri Elazığ Belediyesi Bünyamin Eroğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde sahne aldı. Gösteriye, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu ve çok sayıda vatandaş katılırken programı, kendine has yorumu ve çaldığı sazı ile her kesimin beğenisini kazanan, Türk Halk Müziği genel repertuvarına derlemeleri ile kaynak sağlayan Elazığlı Sanatçı Esat Kabaklı da izledi. Ücretsiz olan ve bir ilke imza atılan gösteride skeç, kısa film ve doğaçlama ilk kez bir arada sahnelendi. Gösteri, “Yesen Pidert Yemesen Pidert” ve “Atam Totem Ben Seni” isimli skeçlerle başladı. Ardından “Barışabilmek” ve “İstila” kısa filmleriyle süren “2+2=5” adlı gösteri, “Dörtlü Dönme” doğaçlama oyunu ile sona erdi. Elazığ’daki sanatsal faaliyetlerin artarak devam etmesi için yeni çalışmalarına devam eden Elazığ Belediyesi Sanat Akademisi, ücretsiz olarak her ay periyodik olarak gösteriler düzenleyecek.
Gaziantep Evlilik Okulu’nda eğitim gören 462 çift daha sertifikasını aldı Şahinbey Belediyesi’nin en önemli projelerinden olan Evlilik Okulu Projesinde eğitim gören 462 çift daha Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun ellerinden sertifikalarını aldı. Şahinbey Belediyesi, Gaziantep İl Müftülüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Şahinbey İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yürütülen projede amaç mutlu ve huzurlu bir toplum oluşturmak. Çiftlere evliliğin dini, hukuki ve sağlıkla ilgili boyutları anlatılarak sağlam temelleri olan evliliklerle huzurlu bir toplum oluşturmaya çalışan Şahinbey Belediyesi, bu zamana kadar 51 bin 415 çifte eğitim verdi. “Evlilik toplumumuzun çekirdek yapısıdır” Evlilik Okulu Projesini önemsediklerini ifade eden Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, "Allah çiftlerimizi mesut ve bahtiyar eylesin. Şahinbey Belediyesi olarak evlilikte yanınızda olduğumuz gibi çocuklarınız olduğunda da yanınızda olacağız. Göreve geldiğimiz günden buyana ‘Hoş Geldin Bebek Projemiz’ ile evinizdeki ilk ziyaretçiniz Şahinbey Belediyesi olacak. Bebeğinizin bakımı ile ilgili bilgilendirmeler yapılacak. Sonraki yıllarda da ana sınıfından başlayarak eğitimlerinde de onların yanında olacağız. Türkiye’de en fazla nikah kıyan belediyeyiz. Geçtiğimiz yıl 10 binin üzerinde nikah kıydık. Şimdi ise 7 bin civarındayız. İnşallah yılsonuna kadar 10 bini aşacağız. Gençlerimizin evlenmesini istiyoruz bu nedenle Evlilik Okulumuza katılan çiftlerimize evlilik eğitimi verip, çamaşır makinası hediye ediyoruz. Ayrıca maddi durumu olmayan çiftlerimize ise buzdolabı, oturma grubu, fırın, halı ve elektrikli süpürge desteğinde bulunuyoruz. Evlilik insan hayatında çok önemli bir dönüm noktası. İnsana hem dünyasını hem de ahiretini kazandıracak bir müessese. Eşinizle iyi iseniz eviniz cennet hayatı, eşinizle aranız iyi değilse eviniz cehennem hayatına döner. Bu nedenle eşler birbiriyle iyi olmak zorunda. Aile mutlu olursa toplumda huzurlu olur. Bu nedenle elimizden geldiği kadar fedakârlık yaparak aileyi ayakta tutmaya gayret etmemiz gerekiyor. Şimdiden tüm çiftlerimizi tebrik ediyor, mutluluklar diliyorum” diye konuştu.
Gaziantep Şehitkamil’de yabancı uyrukluların ruhsatsız işletmesine izin yok CHP’li Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, ilçede özellikle yabancı uyruklu sığınmacılara ait işletmeleri gezerek denetimlerde bulundu. Ruhsat ve vergi levhalarını kontrol eden Başkan Yılmaz, ruhsatsız işyerlerini kapatma talimatı verdi. Yılmaz, “Daha önce söz verdiğimiz gibi, yabancılara verilen ayrıcalıkları bitirmekte kararlıyız. Yabancı uyruklu kişilerce açılan işletmelerin ruhsatsız şekilde çalışmasına izin vermiyoruz, kapatıyoruz” dedi. Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, ilçe genelinde yabancı uyruklu kişilere ait işyerlerini denetledi. Göreve başladığı andan itibaren adaletsizliklerin karşısında duran Yılmaz, denetim ekibinin bizzat başında bulunarak, sığınmacılara ait işletmeleri tek tek kontrol etti. Yıllardır açık olan işletmeler ruhsatsız çıktı Özellikle yabancı uyruklu sığınmacıların ağırlıkta yaşadığı bölgelerde denetime katılan Başkan Yılmaz, gördükleri karşısında çok şaşırdı. Yıllardır, faaliyette olan birçok işletmenin ruhsatsız bir şekilde faaliyet gösterdiğini tespit eden Yılmaz, bu işletmelerin hemen kapatılması talimatı verdi. “Ne ruhsat, ne vergi levhası var” Ruhsatsız bir şekilde faaliyetlerde bulunan işletmelere asla müsaade edilmeyeceğini vurgulayan Başkan Yılmaz, “Aynı işi yapan karşılıklı iki dükkan var. Biri Türk biri yabancı uyruklu. Türk olan işletme tüm prosedürleri yerine getirerek dükkanını işletiyor. Ancak karşısında yabancı uyruklu işletmede ise ne ruhsat ne de vergi levhası var. Şimdi burada nasıl bir rekabet ortamı oluşacak. Ruhsatı var. Vergi ödüyor. Türk işletme birçok maliyet girdisiyle yabancı uyruklu işletmeyle nasıl baş edebilecek. Ben buna asla müsaade etmeyeceğim” dedi. “Denetimler artarak devam edecek” Denetimlerin aralıksız bir şekilde devam edeceğini aktaran Başkan Yılmaz, “5 işletmeye girdik, 3’ü yabancı uyruklulara ait. Türk işletmeler ruhsatıyla, vergilerini ödeyerek çalışırken, Tam karşılarında ruhsatsız, kaçak bir şekilde faaliyet gösteren işletmelere müsaade etmeyeceğim. Bugünden itibaren denetimlerimiz de aralıksız devam edecek” diye konuştu.