EĞİTİM - 03 Haziran 2022 Cuma 09:37

Doğuş Üniversitesi Aşçılık Programı akredite edildi

A
A
A
Doğuş Üniversitesi Aşçılık Programı akredite edildi

Doğuş Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Aşçılık Ön Lisans Programı, kalite konusunda elde ettiği başarıdan dolayı Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulunca (TURAK) akredite edildi.

Doğuş Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Aşçılık Ön Lisans Programı’nın akreditasyon başvurusu, yapılan incelemeler doğrultusunda kabul edildi. Üniversitenin aşçılık programına, Yükseköğretim Kalite Kurulunun (YÖKAK) 'turizm' alanında yetkilendirdiği tek kuruluş özelliğine sahip TURAK tarafından akreditasyon belgesi verildi. Elde edilen başarının simgesi olan akreditasyon belgesi ve plaketi, TURAK ve Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna tarafından, üniversitenin Dudullu kampüsünde Rektör Prof. Dr. Turgut Özkan’a takdim edildi.

2022-2027 yılları arasında 3+3 olmak üzere 6 yıllık geçerliliği olan akreditasyon 'tam akreditasyon' olarak değerlendirildi. İlk üç yıl bittikten sonra yapılacak ara değerlendirme ile akredite 3 yıl daha devam edecek.

"Son derece başarılı bulundu"
Tüm akademik ve idari kadroyu tebrik eden TUADER Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna, “6 yıllık bir akreditasyon alınması çok büyük bir başarı. Normal koşullarda Türkiye’deki okulların evrensel kriterler çerçevesinde bir takım eksiklikleri bulunuyor. Ancak Doğuş Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Aşçılık Ön Lisans Programı yapılan değerlendirmede, yapmış olduğu çalışmalarla akademik ve idari açısından son derece başarılı bulundu” dedi.
Aşçılık ve gastronominin Türkiye’nin yükselen bir değeri olduğunu ifade eden Tuna, “Türkiye’de de son yıllarda gittikçe yükselen bir ivmeye sahip. Çok sayıda okul açıldı. Eğitim kurumlarının sayısı ve niteliğinin artması sektörü ciddi şekilde destekliyor. Sektörde Türk mutfağının öncelikle ulusalda sonrasında ise uluslararası platformlarda kalitesi ve tanınırlığı çok daha yüksek düzeylere gelecektir” diye konuştu.

“Eğitim kalitemiz ödüllendirildi”
“Bizim için çok önemli bir başarı” diyerek sözlerine başlayan Doğuş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgut Özkan, “Programımızın akredite edilmesi hepimiz sevindiren ve önüme aydınlık bir yol açan, enerjimizi artıran bir sonuç oldu. Eğitim kalitemizin bu akredite belgesiyle ödüllendirilmesi ve belgelendirilmesi büyük önem taşıyor. Kalite konusu koşullara göre değişen, sürekli geliştirilmesi gereken bir olay. O nedenle bu belgeyi almakla bu işin sonuna geldik diyemeyiz. Önemli olan bu belgeyi korumak ve daha ileriye taşımaktır. Üniversite olarak diğer bölümlerimiz için de kalite ve akreditasyona çok önem veriyoruz. Verdiğimiz eğitimin kalitesinin onaylanması ve eksiklerimizin görülmesi adına akreditasyon süreçleri son derece büyük önem taşıyor. O nedenle ara vermeksizin çalışmalarımızı daha ileriye taşıyacağız” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara (Düzeltme) Bakan Yardımcısı Gürcan’dan işletmeler tarafından "harcama limiti" adı altında yapılan uygulamalar hakkında açıklama İstanbul’daki bazı restoranlara, ortalama bin 500 lira olarak belirlenen minimum harcama limiti getirilmesine ilişkin Ticaret Bakan Yardımcsı Mahmut Gürcan tarafından açıklama yapıldı. Mahmut Gürcan, İstanbul’daki restoranların ortalama bin 500 lira olarak belirlediği minimum harcama limitine ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklamada bulundu. Bakan Gürcan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda hukuka aykırı faaliyetleri titizlikle takip ettiklerini belirterek şu ifadelere yer verdi: “Son günlerde bazı restoran ve kafe işletmelerinin müşterilere yönelik “harcama limiti” uyguladığına ilişkin basına yansıyan haberler ve Bakanlığımıza ulaşan bildirimler titizlikle incelenmektedir. Bu uygulamalar hem tüketici haklarına hem de ülkemizde geçerli olan ticari etik ve hukuki düzenlemelere açıkça aykırılık teşkil etmekte olup konuya ilişkin olarak Bakanlığımız tarafından ivedilikle denetim süreci başlatılmıştır. Tüketici haklarına ve ticari etik kurallarına açıkça aykırılık teşkil eden bu tür uygulamalar, ticari faaliyetleri düzenleyen yasal mevzuatla bağdaşmamakta hem tüketicilerin mağduriyetine yol açmakta hem de piyasa işleyişini olumsuz etkilemektedir. Bakanlığımız, bu tür hukuka aykırı uygulamalara karşı kararlı ve etkin bir şekilde mücadele etmektedir. Söz konusu ihlallerin tespiti halinde, işletmeler hakkında gerekli tüm idari yaptırımlar uygulanacak ve cezai süreçler başlatılacak, bu konuda herhangi bir müsamaha gösterilmeyecektir. Tüketicilerimizin haklarının korunması, Bakanlığımızın temel önceliklerinden biridir. Bu bağlamda, vatandaşlarımızın benzer bir durumla karşılaşmaları halinde Bakanlığımıza, İl Ticaret Müdürlüklerimize veya Alo 175 Tüketici Danışma Hattı’na başvurmaları gerekmektedir. Yapılan tüm başvurular titizlikle değerlendirilecek ve gerekli adımlar hızla atılacaktır. Ticaret Bakanlığı olarak, tüketici haklarının ihlaline, ticari düzenin bozulmasına ve vatandaşlarımızın mağduriyetine neden olan her türlü uygulamaların üzerine kararlılıkla gideceğiz”.
Kastamonu Kastamonu’da rekor alabalık ve Türk somonu üretimi Kastamonu’da barajlarda ve kara tesislerinde faaliyet gösteren 14 işletmede alabalık ve Türk somonu hasadına başlandı. Bu yıl hasat edilmesi beklenen 420 ton alabalık ve Türk somonu yurt dışına ihraç edilecek. Kastamonu’da barajlarda ve kara tesislerinde faaliyet gösteren işletmelerde alabalık ve Türk somonu hasadı başladı. Tesislerde başlayan alabalık ve Türk somonu hasadına Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Özcan Gazioğlu, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Çabuk ve Taşköprü Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet İpek de katıldı. Ziyarette İl Müdür Yardımcısı Gazioğlu, işletmeden hasat ile ilgili bilgiler alarak, verimli bir hasat sezonu geçirmeleri temennisinde bulundu. Kastamonu’da barajlarda ve kara tesislerinde faaliyet gösteren 14 alabalık yetiştiricilik tesisinde, 2023 yılında toplam 420 ton üretim gerçekleştirildi. Bu çerçevede, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yetiştiricilere 365 bin 457 TL destekleme ödemesi yapıldı. Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, il genelinde 2024 yılının ilk 9 ayında 210 ton alabalık üretimi gerçekleştirildiği, yıl sonuna kadar toplam 420 ton üretim hedeflendiği belirtildi. Hasadı tamamlanacak balıklar Rusya ve Beyaz Rusya başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edilecek. Açıklamada, hasadı yapılan alabalıkların bir kısmının porsiyonluk olarak tüketildiği, Türk Somonu adaylarının ise Karadeniz’deki yetiştiricilik tesislerine sevk edilerek yetiştirilmeye devam ettiği bildirildi.