Çaycuma ilçesinde, belediye çatısı altında işletilen, 1960’lı yıllardan günümüze kadar gelen ve Almanlardan kalma olan sinema makinesi artık antika değeri taşımaya başladı. 60’lı yılların başında Çaycuma ilçesinde kurulan Seka Kağıt Fabrikası’nın ardından o dönemde kurulan sinema popüler olurken, günümüzde artık bu makinelerin artık kullanılmadığı, dijital devrime geçildiğini kaydeden ve 2008 yılından bu yana Belediye Sinemasını işleten 32 yaşındaki Ogün Saraç,
“Makineler 1970 yılından bu yana 35 milimetrik filmleri çeviriyor. Göründüğü gibi eski bir sistemdir. Dijitale geçtiği için bu makineler kalkacak. Makinelerin 1970 senesine ait olduğu doğrudur. Yıllardır bu eski sistem kullanıldı. Bu makineler 1970 senesinden bu yana antika olmuş makinelerdir. Halen daha çalışıyor. Artı dijitale geçtiği için eski filmlerin maliyeti fazla olduğundan dolayı dijitale geçilecektir” dedi.
“60’LI YILLARDA SİNEMALAR POPÜLERDİ”
Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yaklaşık 50 yıllık olan ve günümüze kadar bu makinelerin kullanıldığını kaydederken, 60’lı ve 70’li yıllarda sinemanın popüler olduğunu ifade etti. Kantarcı, “Dünyada sinemanın popüler olduğu yıllar var. Türkiye’de bu da 60’lı yıllara geliyor. 60’lı ve 70’li yıllar sinemanın tıklım tıklım dolduğu yıllardı. Daha sonra televizyonun yaygınlaşmasıyla sinema dönemi uyuyan döneme girdi. Fakat son yıllarda eski popüler zamana kavuşmaya başladı ve insanlar filmleri televizyonda değil sinemada izlemeye başladılar” dedi.
“ORADA BULUNAN MAKİNE BİR TARİHTİR”
Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, 60’lı yıllarda Seka Kağıt Fabrikası’nın kurulmasından sonra ve ardından yapılan Seka Sosyal Tesisleri'nde yer almasıyla sinemanın modern hale geldiğini ve bu makinelerin bir tarih vurguladığını söyleyerek, Çaycuma’da bu makineleri kuracakları bir müzede sergileyeceklerini ifade ederek şöyle devam etti:
“60’lı ve 70’lı yılların akımının Çaycuma'da en güzel şekilde yansıması Seka Kağıt Fabrikası’nın yapılmasıyla Seka Sosyal Tesisleri’nin içine de modern bir sinema yerleştirilmişti. Bu modern sinema yıllarca çok güzel bir işlev gördü. Orada bulunan film makinesi de o tarihten kalmadır. Bazı şeyler eskidikçe değerini yitirir, ama öyle bir an gelir ki, bu eskimiş olanlar değersiz kalınca tekrar değerli hale gelir. Bu film makinesi o günden bugüne gelmesi ve halen faaliyette olması bizim için sahip olduğumuz güzel değerlerden bir tanesidir. İleride bu dijital sinemanın revizyonu yapıldıktan sonra bu makineyi Çaycuma’da kuracağımız müzede sergilemeyi düşünüyorum. Bu tür değerlere sahip çıkmaya devam edeceğiz.”
ANIL TAŞKIRAN