EKONOMİ - 06 Eylül 2024 Cuma 17:43

Fındık üreticisinden TMO ve FİSKOBİRLİK’e "Bizi tüccara muhtaç etmeyin" çağrısı

A
A
A
Fındık üreticisinden TMO ve FİSKOBİRLİK’e "Bizi tüccara muhtaç etmeyin" çağrısı

Karadeniz’de fındık üreticileri bugünlerde fındığını kurutmanın ve acil masrafları için bir an önce satmanın telaşını yaşıyor. Üreticiler, fındığını tüccara değil TMO ve FİSKOBİRLİK’e vermek istiyor ancak alım şartlarının ve fiyatların iyileştirilmesini talep ediyor.


Giresunlu fındık üreticileri topladıkları fındığı kurutabilmek için şehir içindeki yolları ve sahil boyundaki yaya kaldırımlarını adeta fındık harmanı haline getirdi. Ancak üreticiler çocuklarının okul masrafları gibi acil ihtiyaçlarından dolayı fındığı hemen kurutup satmayı düşünürken, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım kriterleri, FİSKOBİRLİK’in ise geçmiş yıllardaki güven kaybından dolayı serbest piyasaya fındık vermek zorunda kalıyor.


Giresunlu fındık üreticileri, topladıkları fındıkları kimi zaman yol kenarlarında, kimi zaman ise kaldırımlarda kurutmaya çalışıyor. Yüksek kesimlerdeki hava şartlarından dolayı sahile indirilen fındıklar yüzlerce metre fındık harmanı oluşturdu. Fındıkta hasat mevsiminin sona yaklaşması dolayısıyla bahçelerden topladıkları ürünlerini kurutma telaşı içeresine giren üreticiler her yıl olduğu gibi, bu yıl da Karadeniz Sahil Yolu kenarları ile yaya kaldırımlarını fındık harmanı haline getirdi.


Sahil kesiminde fındığı daha erken kurutma imkanı bulduklarını kaydeden Kemaliye köyünden Nuriye Şahin, “Harman için uygun yer bulamadığımız için kabuğundan soyulmuş fındıkları kurutmak için Karadeniz Sahil Yolu kenarlarını tercih ediyoruz. Beton veya asfalt zemine serilen fındık daha iyi kuruyor. Bu nedenle ürünlerimizi kurutabilmek için kara yolu kenarlarını ve kaldırımları tercih etmek zorunda kalıyoruz. Bahçelerimizden bin bir güçlükle topladığımız fındıklarımızı buralarda daha iyi ve daha hızlı kurutuyoruz" dedi.


Keşap’ın Karabulduk köyünden fındığını kurutmak için Giresun’a geldiğini ifade eden Kadir Uğur yaptığı açıklamada “Bilindiği gibi köylerde arazilerimiz harman için uygun olmadığından ve hava şartlarının daha çok yağışlı olması nedeniyle sahile getirdim. Kuruttuktan sonra da hemen satacağım. Geçen yıl TMO’ya fındığımı götürdüm. ’Maalesef seçilecek’ denildi, ’alım şartları’ dendi, yok nem fazla denildi ben de götürüp tüccara verdim. Karadeniz’de nem oranı her zaman yüksektir. Fındık, diğer hububat ürünleri gibi değerlendirilmemelidir. Bu sezon fındığı bekletmeden satacağım çünkü serbest piyasada fındığın yükselmesi için mahsulün rekoltesinin düşük olması gerekir ancak bu sene rekolte oldukça iyi o nedenle fiyatların bekledikçe yükseleceğini düşünmüyorum” diye konuştu.


Fındık üreticisi Yunus Akkılıç ise TMO ile birlikte Türkiye’de hatta dünyada en büyük üretici birliği olarak görülen FİSKOBİRLİK’in üreticiye bu süreçte gerek alım şartları gerek alım fiyatları konusunda daha fazla destek olmasını isteyerek fındık üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi çağrısında bulunurken, Mehmet Ali Alaşavlar da "Fındığımı şuanda satmayı düşünmüyorum. Serbest piyasaya satsam ucuza gidecek, TMO’ya gitsem alım şartları deniliyor. 2.5 ton fındığım var ama TMO bunu sadece 400 kilosunu alıyor. Geri kalanı ise tüccara vermek zorunda kalıyorum. Ancak serbest piyasadaki fiyatlar maliyetlerin altındadır. Biz de çaresiz serbest piyasaya mahkumuz” dedi.


Öte yandan TMO Giresun kalite fındığı 132 liradan alırken, fındık tüccarı aynı fındığı serbest piyasada 128 liradan, FİSKOBİRLİK ise 126 liradan alış yapıyor.



Fındık üreticisinden TMO ve FİSKOBİRLİK’e "Bizi tüccara muhtaç etmeyin" çağrısı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Kadın hakeme hakaretten ceza aldı, Kadına Şiddetle Mücadele maçında oynayacak Kısa süre önce okul kulüpleri arasında oynanan maçta Süper Lig hakemine hakaret eden ve devamında sergilediği tavırlardan dolayı 12 maç ceza alan kadın öğretmenin, 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle düzenlenen turnuvanın final maçında oynatılacak olması CİMER’e şikayet edildi. Kocaeli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, 25 Kasım nedeniyle ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Voleybol Turnuvası’ düzenliyor. ‘Kadına Şiddete Birlikte Dur Diyelim’ sloganıyla yürütülen turnuvada 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü’nde final etabı oynanacak. Ancak final müsabakaları öncesinde CİMER’e yapılan şikayet dikkat çekti. 25 Kasım Kadına Yönelik Mücadele Günü’ne özel düzenlenen ve mücadelede farkındalık geliştirilmesi amacı taşıyan turnuvada oynayacak kadın beden eğitimi öğretmeninin 13 Kasım’da oynanan voleybol maçında kadın A Klasman Süper Lig hakemine hakaret ettiği ve ceza aldığı ortaya çıktı. 12 maç ceza aldı, sonrasında turnuvada oynamaya başladı 13 Kasım 2024’te İzmit Ortaokulu Spor Kulübü ile 23 Nisan Spor Kulübü arasında oynanan maçta ilk setin sonunda İzmit O.O. öğretmeni/antrenörü Belma Ulusoy Çağlar, Süper Lig hakemi olan başhakem Serap Kuka’nın üzerine yürüyüp ‘Allah belanı versin’ diye tepki gösterdi. Öfkeli öğretmen hakem tarafından maçtan ihraç edildi. Belma Ulusoy Çağlar maçtan atıldıktan sonra takımını da sahadan çekti. Gerginliğin yaşandığı anlarda Belma Ulusoy Çağlar’ın eşi Çağdaş Çağlar da sahaya girerek gözlemciye fiziksel tepkide bulundu. Maçta yaşanan olayların ardından Belma Ulusoy Çağlar 12 maç ceza aldı, eşine de 5 ay hak mahrumiyeti cezası verildi. İl müdürlüğüne bildirildi, dikkate alınmayınca CİMER’e şikayet edildi Kadın hakeme ve gözlemciye tavırlarından dolayı tepki çeken öğretmenin ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Turnuvası’nda İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün takımında oynaması rahatsızlığa neden oldu. İl müdürlüğüne durumun iletildi ancak buna rağmen kadın öğretmen maçlarda forma giymeye başladı. Ceza aldığı davranışın görmezden gelinmesi de rahatsızlık verince Belma Öğretmen ile ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayette bulunuldu, gereğinin yapılması istendi. CİMER üzerinden İl müdürlüğünün yanıtı beklenirken Belma Öğretmen turnuvanın final etabında; 25 Kasım pazartesi günü emniyet müdürlüğü ile milli eğitim müdürlüğü arasında oynanacak karşılaşmada forma giyecek.