GENEL - 01 Kasım 2017 Çarşamba 11:49

Hermetik kombiler zehirlenmenin önüne geçiyor

A
A
A
Hermetik kombiler zehirlenmenin önüne geçiyor

Havaların soğuması ile birlikte yeniden gündeme gelen kombi bakımı ve güvenliği insan sağlığının yanı sıra ekonomik kazanç açısından da büyük önem taşıyor.

Havaların soğuması ile birlikte yeniden gündeme gelen kombi bakımı ve güvenliği insan sağlığının yanı sıra ekonomik kazanç açısından da büyük önem taşıyor.


Artan kombi kullanımıyla beraber bilinçsiz kullanım ve tesisat yetersizliği birçok sıkıntıyı da beraberinde getiriyor. Bu durum insan sağlığını tehlikeye sokarken, faturaların da kabarmasına yol açıyor. Özellikle soğun günlerde ısınmak amaçlanırken bir doğalgaz kazasına uğramamak ve daha fazla para ödememek için alınması gereken önlemlere dikkat etmek gerekiyor.


Doğalgaz ve yedek parça montaj servisi yetkilisi makine mühendisi Nezih Abacı, kombi kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Abacı, “Doğalgazın en büyük güvencesi mutfaklara açılan menfez deliği dediğimiz plastik yuvarlak cihazlar. Bu hava menfezinin 365 gün açık durması lazım. En tehlikeli hadise, soğuk geliyor diye vatandaşın büyük çoğunluğu menfez deliğini gazeteyle ya da değişik şeylerle kapatıyor olması. Çünkü doğalgaz hava alan bir yerde sirkülasyon yaparak zehirlenme tehlikesi önlenebilir ama o menfezi kapattığınız zaman çok büyük tehlike altında kalıyorsunuz” ifadesini kullandı.



“Eskişehir’in kireçli suları eşanjöre zarar veriyor”


Kombilerde hassas olduğu için arızalanan parçalara dikkat çeken Abacı, “Kombinin deforme olabilecek en hassas parçası eşanjör dediğimiz direkt alevle temas eden bir parça. Bu Eskişehir suları da çok kireçli olduğu için bu eşanjörün zamanla kireçten tıkanıp delinmesi gibi hadiseler çokça başımıza geliyor. Eğer eşanjörde delinme gibi bir durum varsa normal suyla kalorifer suyu birbirine karıştığı için dolayısıyla basınç artıyor oradan su atıyor. Eşanjörde komplike bir parça olduğu için açıp da tamir etme gibi şansınız yok. Yetkili bir servisin bakması gerekiyor. Onun mecburen değiştirilmesi gerekiyor. Bir başka dikkat edilmesi gereken parça da kombilerde 3 yollu vana dediğimiz vana var. Banyoda kullandığımız sıcak suyu açtığımız zaman önceliği kombi oraya vermek zorunda ve petekler o arada durmaya geçiyor. Üç yollu vana da devamlı çalıştığı için o sık arıza yapabiliyor. Bir de elektrik kesilmelerinden dolayı dijital kartlar arıza yapabiliyor” dedi.



"Bakımlar sağlıklı gaz tüketimi için önemli"


Meydana gelebilecek bu arızalardan ötürü sıkıntı yaşanmaması ve daha tasarruflu gaz tüketimi için de Abacı; “Kombilerde en önemli şey yıllık, 2 yıllık bakımlarını teknik servislere yaptırılması. Yetkili servis dediğimiz sadece kombiye bakıyor tesisatında kalorifer tesisatınında peteklerin vanaların kaçırıp kaçırmadığına, peteklerin temizliğine borularda herhangi bir deformasyon var mı onlara bakılıp gözden geçirilmesi lazım. Her kışa girerken bu yapılırsa daha sağlıklı bir gaz tüketimi olur” şeklinde konuştu.



“Tehlikeli bir cihaz değil gayet güvenli bir cihaz”


Makine mühendisi Nezih Abacı kombi güvenliğine, gaz sızıntısının nasıl anlaşılabileceği ve nasıl müdahale edileceğine dikkat çekerek şunları söyledi;


“İnsanlar çok korkuyor. ’Patlar mı acaba?’ diye o korku olur. Tehlikeli bir cihaz değil, gayet güvenli bir cihaz sonuçta bunu milyonlarca kişi kullanıyor. Biz 1996’dan beri bu işi yapıyoruz. Kombi patladı gibi bir olay görmedik, ama gaz sızıntısından kaynaklanan tehlike olabilir. Gaz sızıntısı doğalgaz tesisatında herhangi bir yerinde kaçak olursa doğalgazın içine sarımsak kokusuna benzer bir koku veriliyor. Dolayısıyla herhangi bir gaz kaçağında hissediyorsun onu zaten. Onu hissettiğin zaman önce gazı kesip sonra da 187’yi arayıp görevlileri çağırıp müdahale ettirmen lazım. Nereden kaçak ellerindeki cihazları sayesinde bakıyorlar. ’Bunu yapan firmayı arayın gelip düzeltsinler’ diyorlar. Borulara zamanla ufak depremlerle veya değişik darbelerle falan yerinden oynayabiliyor, kaçak olabiliyor. Onu da bizim gibi yetkili firmalar gideriyor.”



“Isınmada en önemli şey yalıtım ve evin durumu”


Isınma ve yakıt tasarruf konusunda tavsiyeler veren Abacı; “Önemli olan sabit sıcaklıkta devamlı çalışırsa belli bir fatura gelir. Devamlı söndürüp yakarsan o zaman daha yüksek fatura gelir. Isınmada en önemli şey yalıtım ve evin durumu. Ev kuzeye bakıyorsa farklı güneş alıyorsa farklı yalıtımı iyiyse farklı yakar ara katsa farklı yakar. En üst katsa farklı yakar birinci katsa farklı yakar. Bunların hepsi yalıtım ve dairenin konumuyla ilgili. Sen şunu şöyle yaktın ben öyle yaptım benimki de o kadar yaksın diye bir şey yok yani” dedi.



"Hermetik cihazlarda karbonmonoksit zehirlenmesi söz konusu değil"


Eskişehir’de kullanılan kombi sistemlerinin hangisinin daha güvenli olduğunu anlatan Nezir Abacı; “Eskişehir’de zaten ESGAZ’ın bir uygulaması var. Eskiden cihazlar normal bacaya bağlanıyordu. Daha sonra adi bacaya bağlanabiliyordu. Sonradan da şönt bacaya izin verildi. Şu anda da hermetik cihaza dönüştürme süreci başladı Eskişehir’de. ESGAZ periyodik kontroller yapıyor iki ayda bir. Bacanın sızdırmazlık testi yapılıyor. Eğer baca standartlara uygunsa baca firmalarından da onay alabiliyorsanız o zaman bacalı cihaz kullanmaya devam edebilirsiniz. Onun için yanına karbonmonoksit gaz kaçak detektörü istiyor. O elektrikli herhangi baca sızıntısında gaz sızıntısında sinyal veriyor. O zaman da o odayı boşaltıp havalandırmak gerekiyor. Yeni binalar hermetik cihazlara göre dizayn ediliyor. Bacalı cihazlarda risk daha yüksek oluyor. İnsan hayatını tehlikeye atacak şeyler var bacayla ilgili sıkıntılar oluyor. Baca çekmiyor, lodoslu havalarda geri tepiyor. Bunlar hep sakıncalı şeyler. ESGAZ’ın standartlarına uygun baca değilse bu bacanın, hermetik kombiye dönülmesi için 45 gün süre veriliyor. Tüketici de bu 45 gün süre içinde bizim gibi yetkili firmalara gelip revizyonunu yaptırıp cihazını hermetik cihaza çeviriyor. Hermetik cihazında avantajları bacalı cihaz gibi temiz havayı ortamdan alma hadisesi yok yani. O mutfağın içinden direk dışarıdan alıyor yanan havayı da direk dışarıya veriyor. Hermetik cihazlarda bu açıdan karbonmonoksit zehirlenmesi, baca gazı zehirlenmesi söz konusu değil. Hermetiğin özelliği dışarı doğru uzatılan borunun içinde bir boru daha var o borudan temiz havayı emiyor fan vasıtasıyla yanan havayı da dış borudan dışarı atıyor. Bacalıda öyle bir sistem yok, sadece soba gibi düşün. Baca var yanan gaz sadece bacadan çıkıyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir