YEREL HABERLER - 19 Mart 2012 Pazartesi 16:52

SERKA’NIN ÇALIŞMALARI BAKAN YILMAZ’I MEMNUN ETTİ

A
A
A
SERKA’NIN ÇALIŞMALARI BAKAN YILMAZ’I MEMNUN ETTİ

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’da faaliyet gösteren Serhat Kalkınma Ajansı’nın çalışmalarından memnun olduğunu belirterek, Ajansın henüz iki yaşında olmasına rağmen kısa zamanda çalışmaları ve belirlediği hibe programlarıyla çok büyük mesafeler aldığını söyledi.
Kars’a gelen Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz, Kars Valisi Ahmet Kara, SERKA Yönetim Kurulu Başkanı Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, Kars Milletvekilleri Prof.Dr.Yunus Kılıç, Ahmet Arslan ve Erzurum milletvekili Adnan Yılmaz, Kocaeli Milletvekili Fikri Işık’tan oluşan bir heyetle SERKA’yı ziyaret etti.
Ajansın çalışmaları, hibe programları ve projeleri hakkında Bakan Yılmaz’a bilgi veren SERKA Genel Sekreteri Hüseyin Tutar, Ajansın bölgenin kalkınmasının yanı sıra aynı zamanda bilgi merkezi olmayı da hedeflediğini söyledi.
Tutar, şöyle konuştu: “Kalkınma Ajansları müzakereci demokrasinin de temellerini bölgede ikame eden bir niteliğe sahiptir. Biz bu kültürün de gelişimine katkıda bulunduğumuzu söyleyebiliriz. Biz aynı zamanda bir bilgi merkezi olmayı da hedefliyoruz. Bizim yayınlarımız aynı zamanda Türk idare sisteminde bir hafıza oluşturmayı amaçlayan bir yapıya sahiptir. Ajansımız 2011 yılını 243 proje kabul etmek suretiyle kapatmış bulunuyor. Biz Ajans olarak 4 ilde faaliyet göstersek de özellikle turizm konusunda bölgesel eksende hareket ediyoruz. Bizim bölgelerimizde koridorlar ve kesişen akslar söz konusudur. Dolayısıyla ekonomik faaliyetler idari sınırlara tekabül etmeyen niteliğe sahiptirler. Biz de ekonomik havzaların seyrini takip etmek zorundayız.”
Tanıtımın ajanslar için çok önemli olduğuna işaret eden Bakan Yılmaz, şunları söyledi:
“Özel sektörün bu bölgeye çekilmesi gerekir. Sadece kamu yatırımlarıyla bölgelerin gelişmesi, kalkınması mümkün değil. Kalkınma ajanslarının önemli fonksiyonlarından biri de bölgenin yatırım imkânlarını tanıtmak. Tanıtım yurt içinde ve yurt dışında olabilir. Bu, önem verdiğimiz bir konudur. Bu konuda SERKA’nın yaptığı çalışmalardan memnun oldum. Ajans, çok iyi hibe alanları belirlemiş. Hem KOBİ hem örnek büyükbaş hayvancılık projeleri bu bölgenin gelişimi açısından önemlidir. Çağrı Merkeziyle ilgili bir araştırma yapmışsınız. Bu gerçekten çok güzel. Bu bölgenin turizm açısından çok büyük önemi var. Ani Antik Kenti muazzam bir değer. İshak Paşa Sarayı, Ağrı Dağı başlı başına birer değer. Ajansımızı tebrik ediyorum. Gerçekten güzel bir mesafe almışız.”
Kalkınma ajanslarının rekabet gücünü sağlamak ve dengesizlikleri azaltmak için kurulduğunu belirten Bakan Yılmaz, “Biz ajanslarımızdan misyon olarak iki şey bekliyoruz. Bir tanesi içinde bulundukları bölgenin rekabet gücünü artırmak. Bu bölgenin mukayeseli üstünlükleri ne ise bu bölgeyi diğer bölgelerden farklılaştıran ne ise bunları iyi tespit etmek ve bu potansiyelleri değerlendirmek. İkincisi de bölge içindeki dengesizlikleri azaltmak. Bölge içinde bir ilçemiz olabilir, bir ilimiz olabilir yani nispeten daha geri kalmış bir takım bölgenin de ortalamasının daha altında olan yerlere özel bir takım müdahaleler yapmak. Onları da biraz bölgenin iç seviyesine getirmek. Birincisi tabi bölgeler arası dengesizlikleri giderici bir hedef, ikincisi de bölge içi dengesizliği giderici hedef” diye konuştu.
“AJANSLAR HER ŞEYİ YAPACAK KURUMLAR DEĞİL”
Bakan Yılmaz, ajansların her şeyi yapacak kurumlar olmadığına dikkat çekerek, “Ajanslarımız tabi her şeyi yapacak kurumlar değil. Değişik fonksiyonları var: En önemli fonksiyonlarından bir tanesi yönetim kurullarında bütün aktörleri bir araya getiriyorlar. Bakın 4 ilin valisi, 4 ilin belediye başkanları ki, bunlar farkı partilerden olabilirler. 4 ilin genel meclisi başkanı ve 4 ilin Ticaret Sanayi Odası Başkanı yönetim kurulunda yer alıyor. Bu insanların bir araya gelmeleri bile bence başlı başına bir kazanç. Bir platformda ayda bir araya gelmeleri, tartışmaları, konuşmaları bile kimin ne yaptığını konuşmaları, sohbet etmeleri bile bölge adına bana göre bir kazançtır” dedi. Yılmaz, şöyle devam etti: “Bir de 100 kişilik kalkınma kurulu var. Kamudan, sivil toplumdan, üniversitelerden oluşan bir kurul. Katılım açısından bu kurul çok önemlidir. Ajansımızın aynı zamanda teknik bir birimi var. Genel Sekreterlik ve altındaki uzman kadro. Şu anda 39 personele ulaşmışız. Bu güzel bir gelişme. Bunun 32’si uzman. Geleneksel kamu kurumlarında tam tersi bir yapı görürsünüz. Uzman personel azdır, destek personel çok fazladır. Ajanslarda tam tersi bir yapı yaptık. Bu kadro bu kurumun en değerli sermayesidir. Geçmişte Doğu’da Güneydoğu’da sıkıntı, fikir üretecek, proje üretecek insanların sayısının az olması. Ankara ’bana proje gönder destek olayım’ diyor ama yerelde bir şey olmayınca bir kapasite, proje, fikir olmayınca ne destekleyeceğinizi bilemiyorsunuz. Dolayısıyla yerelde oluşan bu kapasite son derece önemlidir. Bu vesile ile çalışmaları, hedefleri ve uyguladığı projelerden dolayı SERKA’yı tebrik ediyorum.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara ATO Başkanı Baran: "Reelde hissedileni rakamlarla teyit ettik. Durmak yok, yola devam” Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, enflasyonla mücadele sürecinde reelde hissedilenin büyüme rakamlarıyla teyit edildiğini belirterek, "Durmak yok, yola devam” dedi. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yılın üçüncü çeyreğine ilişkin açıkladığı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini değerlendirdi. Baran yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye ekonomisinin yükseliş süreci, yüksek enflasyon nedeniyle kesintiye uğradı. Enflasyonla mücadele süreci ve bu kapsamda uygulanan para politikası ve tedbirler ekonomide soğumaya sebep oldu. Reel hayatta hissettiğimiz büyüme rakamlarıyla teyit edildi. Bir resesyona girdiğimizi düşünerek umutsuzluğa kapılmaya gerek yok. Küresel düzeyde de gelişmiş ülkeler açısından da sıkıntılar yaşandığına tanık oluyoruz. Gerçeği olabildiğince net bir biçimde önümüze koyup, bu tabloyu yeniden ilerleme yönüne nasıl çevireceğimize bakmamız gerekiyor. Üretimi ve istihdamı destekleyecek tedbirlere ağırlık verilmeli, bazı sektörlere yönelik destekler hayata geçirilmelidir. Özellikle KOBİ’lerimizin, finansmana erişim yönündeki sıkıntıları dikkate alınarak, ek tedbirler ve destekler gündeme getirilmelidir. Türkiye, büyük bir ekonomi. Bu yaşadıklarımızın geçici bir durum olması için üretime, ticarete, ihracata ve istihdama devam etme azmimizi geriye düşürmememiz gerekiyor. Durmak yok yola devam” dedi.
İstanbul Özel öğrenciler iletişim becerilerini müzikle geliştiriyor Esenyurt Belediyesi, engelli vatandaşların toplumsal uyumlarını desteklemek ve iletişim becerilerini geliştirmek amacıyla çeşitli eğitimler veriyor. Engelli öğrencilerin bu eğitimlerle hem fiziksel gelişimi hem de sosyal becerileri güçleniyor. Engelsiz Sanat Atölyesi’nde gerçekleşen eğitimlerle özel vatandaşların gelişimlerine katkı sağlanıyor. Engelliler Koordinasyon Merkezi’nde yer alan atölyede düzenlenen müzikal çalışmalar, vatandaşların sosyal becerilerini geliştirirken aynı zamanda müzikal yeteneklerini de keşfetmelerine olanak tanıyor. Haftanın beş günü, uzman eğitmenler eşliğinde gerçekleşen kurslarda, katılımcılara çeşitli enstrümanlar çalma fırsatı sunuluyor. Böylece özel gereksinimli vatandaşlar, tıpkı diğer akranları gibi farklı seviyelerde yeteneklerini geliştirme imkanı buluyor. “Özel vatandaşlarımızın sosyalleşebilecekleri alanlar oluşturuyoruz” Derslerin çok keyifli geçtiğini söyleyen Müzik Terapisti Doğancan Sarıtaç, “Burada engelli vatandaşlara dersler veriyoruz. Buranın amacı çocuklarımıza, vatandaşlarımızın sosyalleşebilecekleri bir ortam oluşturmak. Çünkü bu bireyler günlük hayatlarında pek sosyalleşebilme imkanı bulamıyor. Buraya gelerek farklı arkadaşlar tanıma fırsatı buluyorlar. Esenyurt Belediyesi olarak özel vatandaşlarımızın her zaman yanında olacağız” dedi.