Adana Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ahmet Aslan, kentte yaşanan ulaşım sorununa ’bisiklet’ çözümü getirdi. Hazırladığı; ’ADANABİS Projesi’ni tanıtan Aslan, yapılacak olan 1/5000 ölçekli uygulama imar planlarına ’bisiklet yolları’ işaretlenip, belediye bünyesinde ’Bisiklet İşletmeleri Müdürlüğü’nün kurulması çağrısında bulundu.
Büyükşehir Belediye Meclisi, ’2012 Yılı Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın dördüncü birleşimi gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz’ın katılmadığı toplantıya CHP’li meclis üyesi Halil Tüm başkanlık yaptı. Belediye Meclis Toplantı Salonu’ndaki oturumda gündem dışı söz alan Aslan, bugün gelinen noktada kentin en önemli sorunun ulaşım olduğuna dikkat çekerek, Adana’nın coğrafi konumu itibariyle Türkiye’de ender rastlanan bir ova ve düzlüğe sahip olduğunu hatırlattı. Aslan, “Bu durum bir çok yönden iyi olmasının yanında bazı konularda da bir dezavantaj olarak öne çıkıyor. Mesela yer altı kanalizasyon döşemelerinde arazide eğim olmadığı için sorunlar yaşanabilir” dedi.
“BİSİKLET ULAŞIMI KONUSUNDA ATILIM YAPABİLİRİZ”
Hazırlamış olduğu ve adını; ’ADANABİS’ olarak koyduğu projesinin, kentte yaşanan ulaşım sorununa da önemli bir çözüm üreteceğini savunan Aslan, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Adeta dümdüz bir ova üzerine kurulan Adana’da, başta Avrupa olmak üzere Türkiye’nin birçok kentinde uygulanan ’bisiklet ulaşımı’ konusunda atılım yapabilir. Bisiklet hem çevre dostu, hem insan sağlığı açısından spor, hem de çok ekonomik. Bu yüzden projenin adını; ’ADANABİS’ olarak koydum. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde nasıl ki metro ve otobüs işletmesi varsa bir de bisiklet işletmesi kurulabilir. Buna da ’ADANABİS’ diyebiliriz.” Projenin nasıl uygulanacağını da anlatan Aslan, bu kapsamda Merkez Park’ın yanı sıra Fuzuli Caddesi, Adnan Menderes Bulvarı, Turgut Özal Bulvarı, Kenan Evren Bulvarı, Dilberler Sekisi, Kozan Yolu, şehir merkezi ve Çukurova Üniversitesi’nin iç bölümünün ’pilot bölge’ olarak seçilebileceğini söyledi.
“BİSİKLET YOLLARI 1/5000’LİK PLANLARA İŞLENEBİLİR”
Projeye Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı bünyesinde belediyeye bisikletler satın alınıp, bunlar da vatandaşlara belirli bir ücret dahilinde kiralanıp kullandırılabileceğini belirten Ahmet Aslan, söz konusu projenin ulaşım sorununun çözümünde Adana’ya yüzde 1 oranında dahi katkı sağlaması halinde bunun büyük bir adım olacağını savundu. Projenin uygulanabilirliğinin de yüksek olduğunun altını çizen Aslan, kentin adeta 9 ay boyunca kış görmediğini de buna örnek olarak gösterdi. Aslan, “Şu anda 1/5000 ölçekli uygulama imar planları yapılıyor. Bu planlarda bisiklet ve motosiklet yollarını işleyebilir ve bunun için gerekli altyapıyı hazırlayabiliriz. Projenin uygulanması konusunda önümüzde herhangi bir engel yok. Yatırım maliyetiyse oldukça düşük. Kent Konseyi’nce bizlere sunulan çalışma raporunda da bu konu yer almasına rağmen, üzerinde yoğunlaşılıp, gerekli çalışmalar yapılmamış. Konu ihmal edilmemeli, üzerinde hassasiyetle durulmalı” ifadesini kullandı.