Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, hizmete açtıkları 570 yatak kapasiteli YYÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi`ni gazetecilere tanıtarak, bölgede olmayan cihazların alındığını ve Van`ın yanı sıra bölge illerine de sağlık hizmeti vereceklerini söyledi.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, beraberindeki hastanenin başhekimi Prof. Dr. Hakan Çankaya ile birlikte gazetecilere hastaneyi gezdirdi ve yapılacak hizmetler hakkında bilgi verdi. Hastane polikliniklerinde muayene olan hastalarla sohbet eden ve gazetecilere bilgiler veren Prof. Dr. Battal, hastanenin hasta alımına başladığı ilk günde 400 hastanın muayene olmak için müracaat ettiğini söyledi. Hastaları alışmaları için kent merkezinden ücretsiz servislerle taşıdıklarını belirten Prof. Dr. Peyami Battal, ``Hastanemizin ilk etapta 400 yatak kapasiteli olması planlandı. Ancak daha sonra öğretim üyesi arkadaşların odalarını da hasta odalarına dönüştürerek kapasitemizi arttırdık. Bu kapasite artırımı normalde 22 milyon TL ek kaynak harcanması demekti. Ancak biz bunu 2,5 milyon TL`ye mal ettik. Yeni hastanemizde yoğun bakım ihtiyacı karşılanacak`` dedi.
BÖLGEDE OLMAYAN CİHAZLAR ALINDI
Yeni binalarında sadece Van değil bölgeye de hizmet veren öncü bir hastane olmayı amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Battal, bunun için bölgede olmayan yeni cihaz alımlarını gerçekleştirdiklerini söyledi. Yeni cihazlarla birlikte hastalara daha kaliteli hizmet verebileceklerini anlatan Prof. Dr. Battal, ``Deprem sonrası Van`dan doktorumuz gitmedi. Ancak yeni doktorlarımız geldi. Bu doktorlarımız yardımcı doçent düzeyinde. Şu anda üniversitemize gelmek isteyen doktorlarımız da taleplerini bize iletiyorlar. Üniversitemiz her yönü ile güçleniyor ve daha da güçlenecek. Devletimiz bize her konuda destek veriyor. İstediğimiz her şeyi itirazsız kabul ediyorlar. Şu anda 12-13 milyon değerinde cihaz alımı yaptık. 8 milyon TL değerinde cihaz alımı da yapıldı, önümüzdeki günlerde takılacak. Ayrıca 15 milyon TL değerinde cihaz alımı için kaynak talep ettik. Bunun yanında daha önce kullandığımız ve teknolojileri eskimeyen cihazlarımızı da kullanmaya devam ediyoruz. Artık Van`da cihaz sorunu kalmayacak. Halkımıza daha sağlıklı hizmet vereceğiz. Ameliyathanelerimiz son sistemle donatıldı. Ayrıca ameliyathanelere kameralar takıldı. Böylece ameliyat olan hasta isterse ameliyat görüntülerini alabilecek. Burada amaç insanların dışa bağımlılıklarını gidermek`` diye konuştu.
TÜRKİYE`NİN 3. BÜYÜK YENİ DOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ VAN`DA
Hasta alımına başlayan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nde ayrıca Ankara ve İstanbul`dan sonra Türkiye`nin en büyük 3. yeni doğan yoğun bakım ünitesi de kuruldu. 45 yeni doğan yoğun bakım yatağının bulunduğu ünitede 2 profesör, 3 doçent, 2 yardımcı doçent ve 8 asistan görev yapıyor. Bölgenin hassasiyetlerini düşünerek Türkiye`nin en büyük yeni doğan yoğun bakım ünitelerinden birini açtıklarını söyleyen Prof. Dr. Battal, ``İnsanlarımızın bir kısmı özellikle köylerde yaşayanlar doğumlarını kendileri yapmak istiyorlar. Bu da önemli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Aynı zamanda bölgede doğum oranları çok fazla. Coğrafi nedenlerden dolayı hastaların ulaşımında sıkıntı oluyor. Bu nedenle yeni doğan ünitemizi bu sıkıntılara cevap verecek düzeye taşıdık. Türkiye`de en büyük servislerden biri olacak`` dedi.
BİN 300 PERSONEL GÖREV YAPIYOR
Bölgenin en iyi hastanelerinden biri olmaya aday olan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, aynı zamanda önemli bir istirham alanı da oluşturdu. 48 bin metrekare alana kurulu hastanede, 110 öğretim üyesi, 205 asistan, 974 personel olmak üzere yaklaşık bin 300 personel görev yapıyor. 36 branşta anabilim dalı bulunan hastanede, 42 ayrı poliklinikte hastalara hizmet veriliyor. Şu ana kadar hastaneye 85 milyon TL`nin harcandığını belirten YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, ``Yeni alacağımız cihazlarla birlikte hastanenin maliyeti 100 milyon TL`yi bulacak. Hastanemizde 9 ameliyathane, 3 doğumhane, 3 anjiyo bölümü bulunuyor. Hastanemizin resmi açılışı için Başbakanımızı davet ettik. Hastanemiz Van`a hayırlı olsun`` dedi.
KÖTÜ DAVRANAN PERSONEL ÇALIŞTIRILMAYACAK
Hastanenin Başhekimi Prof. Dr. Hakan Çankaya ise, hastanelerinde özellikle hasta hakları ve güler yüzlü bir hizmet anlayışı ile çalışacaklarını açıkladı. Hastalara ve hasta yakınlarına kötü davranan personellerin kesinlikle çalıştırılmayacağını söyleyen Çankaya, ``Bu konuda vatandaşlar her türlü şikayetlerini bize iletebilirler. 17 yıldır Van`da görev yapıyorum. Van`dan gitmeyi hiç düşünmedim. Van`da insanlara en iyi hizmeti vermek için çaba göstereceğiz`` diye konuştu.