Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kara`nın "Buhara, Bursa, Bosna" kitabı Dergah yayınlarından çıktı.
Prof. Dr. Mustafa Kara, İHA`ya yaptığı açıklamada, üç önemli tasavvuf merkezindeki şehir hayatının, sufilerin ve tekkelerin bilinmeyen taraflarını gün yüzüne çıkartmaya çalıştığını söyledi. Prof. Dr. Kara, "Medeniyetlerin şehirlerle olan bağlantısı bilinmektedir. Bizim medeniyetimizin ana güzergahı, Şah-ı Nakşibend Bahaeddin-i Buhari hazretlerinin bulunduğu, Bursa`da medfun Seyyit Emir Buhari `nin (Emir Sultan) memleketi olan Buhara`da başlamaktadır. Kitapta Mekke ve Medine`den başlayarak tasavvuf kültürünün nasıl geliştiğini anlatmaya çalıştım. Buhara, bütün Türkistan`ı, Bursa Anadolu ve Ortadoğu`yu, Bosna ise Balkanlar ve Avrupa`yı temsil etmektedir. Bu güzergahın tasavvuf kültürünü öne çıkaran bazı şahsiyetler vardır. Bu kitapta Peygamber Efendimize yazılan 2 mevlid-i şerife de yer verdik. Birincisi Abdülkadir Necip Efendi`nin mevlid-i şerifi, ikincisi ise 1814`de vefat eden Emir Sultan Camii imam hatibi Akif Efendi`nin mevlid-i şerifidir. Bu mevlit bugün Bursa`da bilinmemesine rağmen Kastamonu`da kadınlar mevlidi olarak okunmaya devam ediyor. Bu iki mevlidi şerifin tam metnini kitabımızda neşrettik. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı`na da birer nüsha yollayarak, bütün mevlitlerle birlikte basılması hususunda kaynak desteği sağladık" dedi.
Prof. Dr. Mustafa Kara`nın Buhara, Bursa, Bosna kitabı ile Bursa`nın Buhara ile neden kardeş şehir olmadığı sorusu da akla geliyor. Bursa`nın Emir Buhari`nin memleketi, Özbekistan`ın Buhara şehri ile kardeşlik protokolü imzalayarak ana yurt ile münasebetlerini geliştirmesi bekleniyor.