Yerel Haberler
Edirne
29 Kasım 2024 Cuma - 18:19 “El kaldırma, gönül al” konseri yoğun ilgi gördü Edirne’de Devlet Türk Müziği ve Rumeli Müzikleri Topluluğu tarafından, “El Kaldırma Gönül Al” adlı kadına şiddete hayır farkındalık konseri gerçekleştirildi. Edirne Devlet Türk Müziği ve Rumeli Müzikleri Topluluğu konser salonunda düzenlenen konserde kadına şiddetle mücadelenin önemine dikkat çekildi. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen konser etkinliği yoğun ilgi gördü. Etkinlik çerçevesinde stant açan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şiddet Önleme Merkezi, emniyet ve jandarma personelleri, kadına şiddetle mücadeleye yönelik yapılan çalışmaların anlatıldığı broşürleri katılımcılara dağıttı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1999 yılından bu yana 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan edildiğini hatırlatan Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Harun Tohumcu, her yıl ülkemizde, dünyada ve yerelde kadına yönelik şiddetle mücadele ile ilgili farkındalık çalışmaları yaptıklarını aktardı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kadına şiddetle mücadeleye yönelik birçok farkındalık çalışması yaptığını söyleyen Tohumcu, kadına karşı şiddetin olmaması ve son bulmasına yönelik bir çok farkındalık çalışmaları yaptıklarını, bunlardan birisinin de bu konser etkinliği olduğunu ifade etti. ’Kadına Karşı Şiddete Sessiz Kalma’ felsefesiyle ’Kadına Şiddetle Mücadelede Biz Varız’ diyerek çağrıda bulunan Tohumcu, konsere katılım sağlayanlara teşekkür etti. Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Kuruluş Müdürü Nihan Ertan, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri çerçevesinde konser organizasyonu planladıklarını ve konserin yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Hafta boyu çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirten Ertan, kadına şiddetle mücadelede ’birlik, beraberlik, umut ve kararlılığa’ vurgu yapmak için bu konseri organize ettiklerini ifade etti.
29 Kasım 2024 Cuma - 10:29 Lambalar arasında gizlenen 214 bin 760 gözlük ve aksesuar yakalandı Bulgaristan’dan Türkiye’ye güneş gözlüğü, numaralı gözlük, çerçeve ve kılıf kaçakçılığı girişimi gümrüğe takıldı. Edirne Kapıkule sınır kapısın karşısındaki Kaptan Andrevo sınır kapısından ülkemize sokulmak istenen elektrik malzemeleri kutularına saklanan 214 bin 760 adet numaralı ve güneş gözlüğü, çerçeve ile gözlük kutusu ele geçirdi. Bulgar plakalı bir tır ile sınır noktasına gelen Türk vatandaşı sürücü E.E, Bulgaristan’dan Türkiye’ye ihraç edilen 26 palet aydınlatma armatürünü taşıdığına dair belgeleri sundu. Özel X-ray cihazlarıyla yapılan gümrük muayenesi sırasında paketlerin bazılarında şüpheli malzemeler dikkat çeki. Gümrük yetkilileri, kargo ambarının kapılarına nakledilen paletlerden yalnızca 4 tanesinin beyan edilen malların bulunduğunu tespit etti. Yapılan kontrollerde, 22 palette ise 211 bin 770 adet numaralı ve güneş gözlüğü ile çerçevenin yanı sıra 2 bin 990 adet gözlük kutusu bulundu. Detaylı incelemede, gümrük kaçağı gözlük ve aksesuarların bir kısmında ünlü markaların etiketinin bulunduğu belirlendi. Türkiye’ye gümrük kaçağı olarak getirilmek istenen 214 bin 760 adet güneş gözlüğü, numaralı gözlük, çerçeve ve kılıflara el konulurken, sürücüsü E.E. hakkında idari suç duyurusunda bulunulduğu, olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği bildirildi.
Edirneli Sim sırma sanatçısı evini sanat atölyesine çevirdi
27 Ekim 2024 Pazar - 12:12 Edirneli Sim sırma sanatçısı evini sanat atölyesine çevirdi Edirne’de yaşayan sim sırma sanatını 40 senedir devam ettiren Radife Ot evini sanat atölyesine çevirdi. Sim sırma sanatını 40 yıl önce ailesinden öğrenen 63 yaşındaki sanatçı Radife Ot, hocasından aldığı kursla mesleğini devam ettirerek, Edirne Halk Eğitim Merkezi’nde verdiği kurslarda usta öğretici yetiştiriyor. Halk Eğitim Merkezi’nde 17 yılda 7 usta öğretici yetiştiren Ot, hala öğrencilerine sim sırma sanatını öğretmeye devam ediyor. Bir yandan da evini sanatı olan sim sırma atölyesine çeviren, her köşesinde sanatını nakşeden usta öğretici Ot, “Sim sırma işlemeciliği Kahramanmaraş’a has bir işleme sanatı olup, kökeni Orta Asya Türklerine dek uzansa da, Osmanlı Sarayı’na giden Maraşlı gelinlerin çeyizlerinde yer almasıyla ünlenmiştir. Kadife elbise, kadife yastık, yatak örtüleri, seccadeler, bohçalar, masa örtüleri, ayakkabı ve çanta üzerine nakşediliyor” şeklinde bilgi verdi. "Yedi öğretici yetiştirdim" Unutulmaya yüz tutmuş olan sim sırma sanatını Edirne’ye kazandırdığını söyleyen usta öğretici Radife Ot, “40 yıldır sırma sanatı ile uğraşıyorum. Ailemden gelen bir gelenek olduğu için, sırma sanatına ilgim çok büyük. Öğretmenim emekli olana kadar Edirne’de sırma sanatı yoktu. Bana rica üzerine bir seneliğine Halk Eğitim Merkezi’nde öğretmenliğe başladım. Şuanda 17 senemi dolduruyorum. Bu sanatı tanıtmaya çalışıyorum. 7 tane öğretmen yetiştirdim. İki tanesi Edirne Olgunlaşma Enstitüsü’nde sırma sanatını icra ediyorlar. Bir tanesi de Yunanistan Gümülcine’de sırma sanatını icra ediyor. Diğerleri ile de Halk Eğitim Merkezi’nde sanatı tanıtmaya çalışıyoruz” dedi. “Burası bir saray şehri” Edirne’nin Bursa’dan sonra 92 sene Osmanlı Devleti’ne baş şehirlik yapmış baş şehir olduğunu hatırlatan Radife Ot, “Burası bir saray şehri. Saray nakışları çok büyük ilgi görüyor sanatımız. Ben bu yıl Mayıs ayının ilk haftasında ‘Edirne Sarayından Nakışlar’ diye bir sergi yaptım. Ondan öncede iki koleksiyonum vardı. Edirne’de yaşayan padişah tuğraları koleksiyonu ardından Atatürk koleksiyonu yaptım. İkisi benim özel koleksiyonumdu fakat,son yaptığım sergim Edirne Kültür Müdürlüğü tarafından Edirne Valiliğinin ricası üzerine yaptığım sergim, öğrencilerimin işleri ile olan bir sergiydi. Ve yüz parça eser çıkardık” ifadelerini kullandı. Evini homofis atölye olarak kullanan Radife Ot, “Evimi de homofis olarak kullanıyorum. Yaptığım siparişleri ve çok değerli olan işleri evimde çalışmaya devam ettiriyorum” dedi.
Edirneli Sim sırma sanatçısı evini sanat atölyesine çevirdi
27 Ekim 2024 Pazar - 12:03 Edirneli Sim sırma sanatçısı evini sanat atölyesine çevirdi Edirne’de yaşayan sim sırma sanatını 40 senedir devam ettiren Radife Ot evini sanat atölyesine çevirdi. Sim sırma sanatını ailesinden öğrenen ve 40 yıl önce 63 yaşındaki sanatçı Radife Ot, hocasından aldığı kursla mesleğini devam ettirerek, Edirne Halk Eğitim Merkezi’nde verdiği kurslarda usta öğretici yetiştiriyor. Halk Eğitim Merkezi’nde 17 yılda 7 usta öğretici yetiştiren Ot, hala öğrencilerine sim sırma sanatını öğretmeye devam ediyor. Bir yandan da evini sanatı olan sim sırma atölyesine çeviren, her köşesinde sanatını nakşeden usta öğretici Ot, “Sim sırma işlemeciliği Kahramanmaraş’a has bir işleme sanatı olup, kökeni Orta Asya Türklerine dek uzansa da, Osmanlı Sarayı’na giden Maraşlı gelinlerin çeyizlerinde yer almasıyla ünlenmiştir. Kadife elbise, kadife yastık, yatak örtüleri, seccadeler, bohçalar, masa örtüleri, ayakkabı ve çanta üzerine nakşediliyor” şeklinde bilgi verdi. "Yedi öğretici yetiştirdim" Unutulmaya yüz tutmuş olan sim sırma sanatını Edirne’ye kazandırdığını söyleyen usta öğretici Radife Ot, “40 yıldır sırma sanatı ile uğraşıyorum. Ailemden gelen bir gelenek olduğu için, sırma sanatına ilgim çok büyük. Öğretmenim emekli olana kadar Edirne’de sırma sanatı yoktu. Bana rica üzerine bir seneliğine Halk Eğitim Merkezi’nde öğretmenliğe başladım. Şuanda 17 senemi dolduruyorum. Bu sanatı tanıtmaya çalışıyorum. 7 tane öğretmen yetiştirdim. İki tanesi Edirne Olgunlaşma Enstitüsü’nde sırma sanatını icra ediyorlar. Bir tanesi de Yunanistan Gümülcine’de sırma sanatını icra ediyor. Diğerleri ile de Halk Eğitim Merkezi’nde sanatı tanıtmaya çalışıyoruz” dedi. “Burası bir saray şehri” Edirne’nin Bursa’dan sonra 92 sene Osmanlı Devleti’ne baş şehirlik yapmış baş şehir olduğunu hatırlatan Radife Ot, “Burası bir saray şehri. Saray nakışları çok büyük ilgi görüyor sanatımız. Ben bu yıl Mayıs ayının ilk haftasında ‘Edirne Sarayından Nakışlar’ diye bir sergi yaptım. Ondan öncede iki koleksiyonum vardı. Edirne’de yaşayan padişah tuğraları koleksiyonu ardından Atatürk koleksiyonu yaptım. İkisi benim özel koleksiyonumdu fakat,son yaptığım sergim Edirne Kültür Müdürlüğü tarafından Edirne Valiliğinin ricası üzerine yaptığım sergim, öğrencilerimin işleri ile olan bir sergiydi. Ve yüz parça eser çıkardık” ifadelerini kullandı. Evini homofis atölye olarak kullanan Radife Ot, “Evimi de homofis olarak kullanıyorum. Yaptığım siparişleri ve çok değerli olan işleri evimde çalışmaya devam ettiriyorum” dedi.
Edirne’deki soydaşlar, Bulgaristan seçimleri için sandığa gidiyor
27 Ekim 2024 Pazar - 09:22 Edirne’deki soydaşlar, Bulgaristan seçimleri için sandığa gidiyor Bulgaristan’da gerçekleşen parlamento seçimleri için Edirne’de oy kullanacak çifte vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren sandık başına giderek vatandaşlık görevini yerine getirdi. Edirne’de sandık kurulan noktalarda hazırlıklar yapıldı, çifte vatandaşların kolaylıkla oy kullanabilmeleri için yönlendirme notları da camlar ve kapılara asıldı. Oy kullanma işlemi öncesi sandık görevlileri vatandaşlarınkimlikbelgeleri ve pasaportlarını kontrol etti. Bulgaristan son 3 yılda 7’nci kez genel seçimlere gidiyor. Edirne’de yaşayan çifte vatandaşlar, Bulgaristan Başkonsolosluğu, 75. Yıl İlkokulu ve Keşan’da kurulan sandıklarda oy kullanıyor. Akşam saat 20.00’ye kadar devam edecek oy verme işlemine soydaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Bulgaristan ’daki erken genel seçimler için Türkiye genelinde 168, Edirne’de 3 sandık kuruluyor. Bulgaristan’da 2021 yılında 3 kez, 2022 ve 2023 yıllarında birer kez sandık başına giden seçmenler, en son 9 Haziran 2024’te erken genel seçim ve Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için oy kullanmıştı. Son 3 yılda 7 seçim Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, soydaşların son 3 buçuk yılda 7’nci kez seçime gittiğini söyledi. Seçime katılımın yoğun olmasını temenni ettiklerini söyleyen Güneş, soydaşlara demoktarik haklarını kullanmaları çağrısında bulundu. Sabah 07.00 ile akşam 20.00 saatleri arasında oy kullanma işleminin devam edeceğini söyleyen Güneş, tüm seçim sandıklarının vatandaşların evlerine yakın bölgelerde olduğunu belirterek 5 dakikalarını ayırıp oylarını kullanmaları çağrısında bulundu. "Haklarımızı savunmaya çalışıyoruz " Oy kullanmaya gelen soydaşlardan Figen Kılıç, herşeyden önce bütün haklarımızı savunmaya çalışıyoruz. Bıkmadan usanmadan haklarımızı savunmaya devam edeceğiz. Ne kadar çok oy kullanırsak o kadar zemin sağlanmış olacak. Sabah ilk saatlerde oyumuzu kullandık. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.