Diyarbakır`ın merkez Bağlar İlçe Belediyesi, Sampaş Bilişim ve İletişim Sistemleri Şirketi ile ortaklaşa hazırlanan Akıllı Kent Otomasyon Sistemi (AKOS) projesini, düzenlenen toplantıyla tanıttı.
Bağlar Belediyesi Konferans Salonu`nda gerçekleştirilen projenin tanıtım toplantısına Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Belediye Başkan Yardımcıları Fecri Tayfur, Nimet Taş, Osman Kaya, Sema Koç, Meclis üyeleri, birim müdürlükleri ve çalışanları ile Sampaş proje sorumlularından Alper Akgünlü ve Erkan Çayır katıldı. Projenin gerçekleşeceği zaman dilimi hakkında bilgi veren Alper Akgünlü, 14 Nisan 2012`de projeye başlayacaklarını, 14 Şubat 2013`te ise bitireceklerini söyledi. AKOS`u slayt eşliğinde
anlatan Akgünlü, kentle bütünleşen vatandaşların isteklerini ve potansiyel sorunlarını zamanında ve yerinde tespit eden, problemleri objektif kriterlerle belirleyen, halkın da katılımını sağlayan, şeffaf ve katımcı belediyecilik anlayışını geliştirmek amacıyla böyle bir projeyi hazırladıklarını söyledi. Akgünlü, AKOS`un Türkiye sürecinde yasalar ve yönetmeliklerin standart baz alınması temelinde paylaşan, katılan, denetleyen uygar bir kent yapısının oluşturulması projesi olduğunu belirterek, projenin
kapsamında tüm birimlerin tek bir otomasyon sistemi ile çalışacağını ve vatandaşın sürekli erişimi konseptinin ilke olarak benimseneceğini ifade etti.
Akgünlü, AKOS`un belediyeye faydalarını ise şöyle sıraladı:
"Tutarlı bir bilgi sistemi altyapısına sahip olması, iş adımlarının gerçekleşmesinde zamandan tasarruf sağlaması, belediye hizmet önceliklerinin doğru ve güncel bilgilere göre belirlenmesi sağlanacak, belediye kaynakları ve ihtiyaçları tam olarak bilerek yönetilecek ve gelir rasyonalizasyonu sağlayacak".
Akgünlü, bilgiye dayalı stratejik plan yapabilmeyi ve bilgiye dayalı yönetim sürecinin başlayacağını ifade ederek, aynı sürecin belediye personelinin çalışma motivasyonunda bir artış sağlayacağını söyledi. Resepsiyon sistemi konusuna da değinen Akgünlü, "Tek noktada toplanmış belediye hizmetleriyle vatandaşın karşılandığı, her türlü işlemini güler yüzlü ve konusunda uzman personelimizin aracılığı ile hızlı bir şekilde gerçekleştirebildiği bir sistem olacak" diye konuştu.
Akgünlü, bu proje ile yapılan işlemleri vatandaşın da takip edebileceği, paylaşabileceği, katılan, denetleyen ve uygar belediyecilik anlayışının gelişeceğini vurguladı.
TELEFON BELEDİYECİLİĞİ
Projenin diğer önemli konularından birinin ise vatandaşlara kolaylık sağlayacak olan ödeme planı olduğu vurgulanarak, istek-şikayet bildirimi, kredi kartı ile borç ödeme, vergi hatırlatma sistemi, toplantı/konferans sistemi, telepropaganda, bilgi hattı, anket referandum hattı gibi hizmetlerin yürürlüğe konacağı belirtildi. Akgünlü, "Farklı kanallardan sunulan hizmetlerin sesli interaktivite ile telefon kanalı üzerinden de sunulmasında T-Belediye önemli bir tamamlayıcı rol oynamaktadır. Sistem Test-to
Speech (yazıdan sese) özelliği sayesinde robot operatör vasıtası ile tüm hizmetleri insansız sunabilmekte, veritabanı ile entegre şekilde özelleştirilmiş sesli mesajlar iletebilmektedir" dedi.
Toplantı, nasıl bir saha araştırması yapılması gerektiği konusunda yapılan tartışmaların ardından son buldu.