Yerel Haberler
Çankırı
26 Eylül 2024 Perşembe - 13:10 Yerin metrelerce altında sağlık arıyorlar Çankırı’da hayata geçirilen proje çerçevesinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen KOAH hastaları, Hititler’den kalan ve yerin 150 metre altında bulunan tuz mağarasında tedavi ediliyor. Çankırı’da, Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü, Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şubesinin işbirliği ile hayata geçirilen ‘Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’ KOAH hastalarına umut olmaya başladı. Hititler döneminden kalan ve "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarasında, KOAH hastalarına yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Yerin 150 metre altındaki mağara içerisinde, hastaların tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlanıyor. Tuz mağarasında hastalara yönelik, seramik atölyesi, ebru sanatları atölyesi, müzikal, drama, sinema ve şiir, sağlıklı spor, fiziksel egzersiz etkinlikleri gerçekleştiriliyor. 15 gün boyunca devam edecek projenin üçüncü gününde Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar tedavilerinin olumlu yönde ilerlediğini söyledi. "Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum" Proje çerçevesinde uygulanan tedavilerin kendisine iyi geldiğini söyleyen Nursel Sümer, “Antalya’dan geliyorum. Üçüncü günümüz. Gayet çok güzel gidiyor. Hastaların arasından ilk olumlu sonuçları ben gördüm. Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum. Gayet rahatladığımı ve derin nefes alabildiğimi fark ettim. Burada bizimle çok ilgileniyorlar. Mağarada sıkılmamak için sosyal aktiviteler yapıyoruz. Ruhumuzu ve zihnimizi dinlendiriyoruz” dedi. Tuz mağarasında tedavi olmak için Kırıkkale’den geldiğini belirten Aysun Özdemir, “Kırıkkale’den geliyorum. Çankırı’da böyle bir proje olduğunu duyduk. Burada 15 gün bir kamp şeklinde tedaviye geliyoruz. Bugün üçüncü günümüz, inşallah her şey daha güzel olacak” diye konuştu.
23 Eylül 2024 Pazartesi - 20:03 Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan istatistiklere göre, Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Ağustos ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, Çankırı’da trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 67 bin 574 oldu. Bu taşıtların yüzde 36,9’unu otomobil, yüzde 25,0’ini traktör, yüzde 18,7’sini motosiklet, yüzde 13,8’ini kamyonet, yüzde 3,3’ünü kamyon, yüzde 1,0’ini minibüs, yüzde 0,8’sini otobüs, yüzde 0,5’ini ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Çankırı’da ağustos ayında 599 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 599 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 72 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 13,2 ile otomobil, yüzde 6,8 ile kamyonet, yüzde 6,5 ile traktör takip etti. Öte yandan, Çankırı’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 248 adet azaldı. Kastamonu’da ise trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 158 bin 983 oldu. Bu taşıtların yüzde 45,3’ünü otomobil, yüzde 23,1’ini traktör, yüzde 13,2’sini kamyonet, yüzde 12,2’sini motosiklet, yüzde 3,6’sını kamyon, yüzde 1,5’ini minibüs, yüzde 0,6’sını otobüs, yüzde 0,4’ünü ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Kastamonu’da Ağustos ayında 750 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 750 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 60 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 17,9 ile otomobil, yüzde 15,6 ile traktör ve yüzde 4,7 ile kamyonet takip etti. Öte yandan, Kastamonu’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 250 adet azaldı.
Çankırı’da 14. İstiklal Yolu Yürüyüşü yapıldı
15 Ekim 2023 Pazar - 16:17 Çankırı’da 14. İstiklal Yolu Yürüyüşü yapıldı Çankırı’da, Kurtuluş Savaşı’nda silahların cepheye ulaştırıldığı yolda "14. İstiklal Yolu Yürüyüşü" gerçekleştirildi. Çankırı’da Kurtuluş Savaşı’nda mermi ve cephe gerisine gerekli malzemelerin götürülmesi için kullanılan İstiklal Yolu’nda "14. İstiklal Yolu Yürüyüşü" düzenlendi. 5 kilometrelik yürüyüş, Üçoluk Karakolu mevkiinden başlayarak Kıyısın köyünde son buldu. Ilgaz ilçesine bağlı, Kıyısın köyünde yapılan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Kur’an-ı kerim okunmasının ardından atlı selamlama, mehter takımı ve Jandarma ekiplerinin çelik kanatlarla hava gösterisi ile son buldu. ’Tüm kahramanlara minnet borçluyuz’ İstiklal Yolu’nun tarihini anlatan Kıyısın köyü muhtarı Ahmet Dildar, “İstiklal Yolu Yürüyüşü’nün’ ana teması, Rusya’dan, İstanbul’dan kaçak gelen mermileri, Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden Ankara’ya yetiştirmek üzere ordumuzun kullandığı yoldur. O günün görünmez kahramanlarına başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlara minnet borçluyuz” dedi. ’Bu program hem anma, hem anlama programı’ 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda da etkinlikler düzenleneceğini hatırlatan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “Cumhuriyet’imizin kuruluşun 100. yıl dönümünde, 29 Ekim 2023’te hep birlikte idrak edeceğiz. Bu program, hem anma hem anlama programıdır. Anlam dünyamızda özellikle ortaya koyduğumuz vizyon çerçevesinde Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyılında, İstanbul’un fethinin ve Malazgirt zaferinin yıldönümlerinde ’devlet, ebed, müddet’ anlayışı çerçevesinde aziz milletimizin bütün fertleri ile birlikte, ileriye büyük ufuklara doğru bakmanın, büyük ve güçlü Türkiye önderliğinde yeni bir dünyayı tekrar inşa ve ihya etmenin anması ve anlamasıdır burada bulunuşumuz” şeklinde konuştu. Etkinliğe, Vali Mustafa Fırat Taşolar, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salih Büyük, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Yusuf Mutlu Genç, Ilgaz Kaymakamı Burak Yılmaz, İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Sağlık personelinden gerçeğini aratmayan tatbikat
14 Ekim 2023 Cumartesi - 09:10 Sağlık personelinden gerçeğini aratmayan tatbikat Çankırı’da sağlık çalışanlarının hastanede düzlediği tatbikat gerçeğini aratmadı. Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı, Afetlerde Sağlık Hizmetleri ve UMKE Birimi koordinesinde masa başı ve saha tatbikatı UMKE, 112 İl Ambulans Servisi, İtfaiye, AFAD ekiplerince Çankırı Devlet Hastanesi’nde deprem ve yangın konulu tatbikat düzenlendi. Hastanede çıkan deprem ve yangın üzerine kaçış alarmının çalmasıyla hastanede bulunan vatandaşlar hastane bahçesine toplandı. Daha sonra olay yerine gelen AFAD, UMKE, sağlık ve itfaiye ekipleri, içeride mahsur kalan sağlık çalışanları ve vatandaşları tahliye etti. Yaralanan ve dumandan etkilenen hastalarda hastane bahçesinde bulunan ilk ve acil yardım çadırında muayene edildi. Vatandaşlar tatbikatı meraklı gözlerle izlerken, ekiplerin düzenlediği gösteri yoğun ilgi gördü. “Tatbikatlarda yer alan tüm kurumlara ve personellerimize teşekkür ediyorum” Tatbikatta yer alan vatandaş ve personellere teşekkür eden İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, “Ülkemizde yaşanılan afet ve acil durumlar göz önünde alındığında ülke genelinde tüm hastanelerin afet ve acil durumlarda sunulacak sağlık hizmetleri konusunda gerekli hazırlıkları önceden yapmaları amacıyla ilimizde HAP tatbikatları düzenlenmektedir. Acil afet sonrasında ilk 72 saat boyunca hastane dışından hiçbir yardım almaksızın hastanelerimizin kendi kendine yeterli olmalarını sağlamak hedefiyle müdürlüğümüz koordinesinde yapılan tatbikatlarda yer alan tüm kurumlara ve personellerimize teşekkür ediyor, ülkemiz ve ilimiz için afetsiz günler diliyorum” diye konuştu.
ÇAKÜ ’Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisas Üniversitesi’ seçildi
13 Ekim 2023 Cuma - 18:37 ÇAKÜ ’Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisas Üniversitesi’ seçildi Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ), “Sektörel Tuz ve Tuz Temelli Stratejik Ürünler” ihtisaslaşma projesi ile YÖK tarafından “Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisas Üniversitesi” olarak seçildi. Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ), “Sektörel Tuz ve Tuz Temelli Stratejik Ürünler” ihtisaslaşma projesi ile YÖK tarafından “Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisas Üniversitesi” olarak seçildi. Projeyle, zengin kaya tuzu rezervleri açısından öncü konumda bulunan Çankırı, Çankırı kaya tuzu ve tuz mağarasının kalite, sürdürülebilirlik ve inovasyon odaklı bir vizyonla daha ileriye taşınması hedefleniyor. ’Projemizle artık ülkeye hizmet etmenin fırsatını bulmuş bulunuyoruz’ Yapılan projelerin ülkeye daha fazla hizmet sunacağını söyleyen Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi, “Çankırı Karatekin Üniversitesi, kurulduğu günden bu yana bulunduğu topluma hizmet etmeyi amaç edinmiş ve bu doğrultuda stratejik planında insan odaklılığı vurgulamıştır. Ülkenin kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirme adına da bölgesel kaynaklarla ilgili çalışmalar yapmıştır. Çankırı’da dünyanın en büyük tuz rezervlerinin olması Karatekin Üniversitesi’ne bir odak oluşturmuş ve bu nedenle yaptığımız grup çalışmaları çalıştaylar sektördeki kişilerin talepleri, sanayideki darboğazları da dikkate alacak şekilde üniversitemizin bu alana yapacağı katkıları bir strateji belirleyerek deklare etmiştik. Bugün geldiğimiz noktada özellikle sanattan turizme kadar yeni ürünlerin eldesinden sağlık turizmi ve aynı zamanda yeni sektörel alanların oluşturulmasına dönük kısmına kadar bir proje önerisi sunmuştuk. Bu proje önerimiz de Başta YÖK Yürütme Kurulu, Cumhurbaşkanlığına strateji bütçe, sanayi teknoloji bakanlığının uzmanlarıyla değerlendirilerek desteklenmeye tabi tutulmuş ve bugün itibariyle özellikle beşeri sağlayacak bir projemizle artık ülkeye hizmet etmenin fırsatını bulmuş bulunuyoruz” dedi. Emeği geçenlere teşekkür etti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür eden Rektör Çiftçi, “Özellikle üniversitemizin biyoloji, çevre bilimleri, orman mühendisliği, temel birimler, sağlık alanlarıyla ilgili akademik yetkinliklerini bölgesel kalkınmaya dönüştürme adına yaptığımız bu proje önem arz etmektedir. Çünkü üniversiteler eğitim öğretim faaliyetlerinin yanında bilginin üretilmesi, bu bilginin topluma dönük katkı sağlaması ve aynı zamanda yeni teknolojiler üretebilmesi hedefleri içerisinde gayret gösterirler. Değişen dünya şartları içerisinde bu değişime en iyi, en hızlı ayak uyduran birimler yüksek öğretim kurumları olmuştur. Dolayısıyla son yirmi yıllık süreçte ülkenin her alanda kalkınmasına katkı sağlayan zihniyet değişimini ortaya koyan bütün büyüklerimize başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere teşekkürü borç biliyoruz” diye konuştu. "Daha güçlü projeler oluşturmak için çaba sarf edeceğiz” Projede Çankırı tuzuna değinen Rektör Çiftçi, “Bundan sonraki süreçte de ülkemiz adına, milletimiz adına, insanımız adına çok daha etkili, çok daha güçlü projeler oluşturmak için de çaba sarf edeceğiz. Üniversitemizin tecrübeleri neticesinde elde edilen bilginin, tecrübenin ve teknolojinin medeniyet ve kültür coğrafyamızdaki diğer ilçelerle, diğer toplumlarla da paylaşması paylaşılması bizler için önem arz etmektedir. Bu yönüyle eğitim diplomasisini de aynı zamanda insanlığa hizmet sunacak birer vesileler, birer yollar olarak da görmekteyiz. Özellikle Çankırı’nın tuz rezervleri bakımından dünyada ikinci sırada olması Çankırı merkezde tuzla ilgili yeni sektörlere duyulan ihtiyaçların belirtilmesi yurt dışından ithal edilen tuz temelli inovatif ürünlerin bir benzeri veya daha etkili ürünlerin ortaya çıkması bizim bu proje konusunda ilerlememize ve strateji üretmemize neden olmuştur” şeklinde konuştu. "Üniversitesi’nin tüm imkanlarını seferber edeceğiz" Üniversite olarak tüm imkanların sağlanacağını belirten Çiftçi, “Bizim bundan sonraki süreçte yapacağımız projelerle sağlık turizmi ve aynı zamanda aroma terapi, halo terapi gibi tamamlayıcı tedavilerle insanımıza alternatif bir hizmet sunmuş olacağız. Bölge turizminde sanat turizmine ve aynı şekilde yeni sanat ürünlerinin, yeni sanat eserlerinin ortaya çıkmasına da vesile olacaktır. Bizim Çankırı’mıza özgü yeraltı tuz şehrimizin olması da birçok bilimsel araştırmaların yapılacağı bir potansiyel olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bölgede tuzla ilgili işletme sayısının daha etkili alanlarda ürün ve çıktı üreterek sayısının artmasını da istiyoruz. Böylelikle bölgede Tuz ve tuz ürünlerle ilgili yeni bir ekosistem oluşturmayı amaçlıyoruz. Dünyada ithal ettiğimiz tuz ürünlerine alternatif olarak bizim üreteceğimiz yeni ürünler de aynı zamanda ülkeye ciddi katkılar sağlayacaktır. Biz bundan sonraki süreçte tuz ve tuz temeli stratejik ürünlerle ilgili enerji alanına ekoloji alanına, üniversite sanayi iş birliği alanına, sanat alanına, inovatif ürünler alanına sağlık ve üretim prosesleri alanına dönük çok etkili, güçlü projelerle inşallah Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin tüm imkanlarını seferber edecek ve bu yönüyle de yeni bir alan ve sektörel yatırımlar oluşturacağız” ifadelerini kullandı. "Dünyada tek üniversite olmanın haklı gururunu yaşıyoruz" Sektörel ve tuz temelli ürünler çerçevesinde dünyada tek üniversite olmanın haklı gururunu yaşadığını ifade eden Rektör Çiftçi, "Yakın zamanda bitirdiğimiz teslim aldığımız ve faaliyete geçirdiğimiz teknoloji geliştirme bölgesinin özellikle sektörle ilgili yatırım yapacaklara çalışacaklara da ciddi manada avantaj sağlayacaktır. Bu yönüyle hem teknokentimiz de hem teknoloji geliştirme bölgemizle, teknoloji transfer ofisimizle, üniversitemiz bünyesindeki inovatif ürünlerle ilgili yeni proje destek ofisleriyle Çankırı ve ülkemize her zaman katma değer üretmeye devam edeceğiz. Dolayısıyla sektörel tuz ve tuz alanındaki stratejik ürünler temelli projemiz ülkemize ve Çankırı’mıza hayırlı olsun. Daha çok Özel sektörün öncülüğünde bu çalışmalar devam etmiş, yerel yönetimlerde destek vermiş fakat üretilen tuzun büyük bir oranda sofra tuzu olarak kullanılmasına dönük altyapılar yapıldı. Önereceğimiz projeler çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı üniversitemize ek ödenek tahsis edecektir. Ek ödenek ile de daha önceden düşünülen ve yapılamayan projelerinde gerçekleşmesi mümkün olacaktır” dedi.