Yerel Haberler
Çankırı
26 Eylül 2024 Perşembe - 13:10 Yerin metrelerce altında sağlık arıyorlar Çankırı’da hayata geçirilen proje çerçevesinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen KOAH hastaları, Hititler’den kalan ve yerin 150 metre altında bulunan tuz mağarasında tedavi ediliyor. Çankırı’da, Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü, Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şubesinin işbirliği ile hayata geçirilen ‘Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’ KOAH hastalarına umut olmaya başladı. Hititler döneminden kalan ve "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarasında, KOAH hastalarına yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Yerin 150 metre altındaki mağara içerisinde, hastaların tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlanıyor. Tuz mağarasında hastalara yönelik, seramik atölyesi, ebru sanatları atölyesi, müzikal, drama, sinema ve şiir, sağlıklı spor, fiziksel egzersiz etkinlikleri gerçekleştiriliyor. 15 gün boyunca devam edecek projenin üçüncü gününde Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar tedavilerinin olumlu yönde ilerlediğini söyledi. "Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum" Proje çerçevesinde uygulanan tedavilerin kendisine iyi geldiğini söyleyen Nursel Sümer, “Antalya’dan geliyorum. Üçüncü günümüz. Gayet çok güzel gidiyor. Hastaların arasından ilk olumlu sonuçları ben gördüm. Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum. Gayet rahatladığımı ve derin nefes alabildiğimi fark ettim. Burada bizimle çok ilgileniyorlar. Mağarada sıkılmamak için sosyal aktiviteler yapıyoruz. Ruhumuzu ve zihnimizi dinlendiriyoruz” dedi. Tuz mağarasında tedavi olmak için Kırıkkale’den geldiğini belirten Aysun Özdemir, “Kırıkkale’den geliyorum. Çankırı’da böyle bir proje olduğunu duyduk. Burada 15 gün bir kamp şeklinde tedaviye geliyoruz. Bugün üçüncü günümüz, inşallah her şey daha güzel olacak” diye konuştu.
23 Eylül 2024 Pazartesi - 20:03 Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan istatistiklere göre, Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Ağustos ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, Çankırı’da trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 67 bin 574 oldu. Bu taşıtların yüzde 36,9’unu otomobil, yüzde 25,0’ini traktör, yüzde 18,7’sini motosiklet, yüzde 13,8’ini kamyonet, yüzde 3,3’ünü kamyon, yüzde 1,0’ini minibüs, yüzde 0,8’sini otobüs, yüzde 0,5’ini ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Çankırı’da ağustos ayında 599 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 599 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 72 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 13,2 ile otomobil, yüzde 6,8 ile kamyonet, yüzde 6,5 ile traktör takip etti. Öte yandan, Çankırı’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 248 adet azaldı. Kastamonu’da ise trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 158 bin 983 oldu. Bu taşıtların yüzde 45,3’ünü otomobil, yüzde 23,1’ini traktör, yüzde 13,2’sini kamyonet, yüzde 12,2’sini motosiklet, yüzde 3,6’sını kamyon, yüzde 1,5’ini minibüs, yüzde 0,6’sını otobüs, yüzde 0,4’ünü ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Kastamonu’da Ağustos ayında 750 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 750 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 60 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 17,9 ile otomobil, yüzde 15,6 ile traktör ve yüzde 4,7 ile kamyonet takip etti. Öte yandan, Kastamonu’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 250 adet azaldı.
Üniversite mezunları ÇAKÜ’de buluştu
24 Ekim 2023 Salı - 11:10 Üniversite mezunları ÇAKÜ’de buluştu Çankırı Karatekin Üniverstesi’nin düzenlediği mezunlar buluşması etkinliğinde, eski mezunlar bir araya geldi. Çankırı Karatekin Üniversitesi, Kariyer Merkezi tarafından ‘Mezunlar Buluşması’ programı düzenlendi. Üniversitenin kafeteryasında düzenlenen etkinlikte Türkiye’nin dört bir yanından gelen mezunlar, üniversite hatıralarını bir kez daha yaşadı. “ÇAKÜ’den mezun olanların Türkiye’de değişik yerlerde hizmet ettiğinin göstergesi var” ÇAKÜ ailesinin her geçen gün daha da büyüdüğünü ifade eden Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi, “Bugün bizim için önemli bir gün. Çünkü Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin yavaş yavaş kurumsallaştığını, zamanla Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden mezun olanların Türkiye’de değişik yerlerde hizmet ettiğinin göstergesi var. Bizler göreve başladıktan sonra Çankırı Karatekin Üniversitesi bir potansiyellerini şöyle bir baktık. Ne var ne yok analiz edelim dedik. Ankara Üniversitesi’ne, Gazi Üniversitesi’ne bağlı olan bir kurum ama ondan önce her toplantıda ifade ettiğimiz gibi, tarihten gelen bir potansiyeli var. Mevcudun da potansiyelini birleştirdiğimizde gerçekten geleceğe dönük çok güzel bir vizyonumuz ve misyonumuz olacak” diye konuştu. Üniversitenin her geçen sene büyüdüğünü ifade eden Rektör Çiftçi şunları da kaydetti: “Bizler her alanda üniversitemizi güçlendirmeye çalışıyoruz. Kıymetli hocalarımızla birlikte neler yapılabilir, neler yapacağız? Türkiye’nin öncelikli alanları nelerdir? Bu noktada biz Türkiye’ye ana vatana ve aynı şekilde paydaşta olduğumuz diğer coğrafyada ne gibi katkılar yapabiliriz? Sürekli istişarelerde bulunuyoruz. Bu aşamada geçmişin sermayesini değerlendiriyoruz. İnşallah hep birlikte de geleceği inşa etme adına yeni planda, yeni hedefler koyuyoruz. Her üniversitenin kendine özgü planları, sorunları var. Dolayısıyla gençliğimiz bu süreçte bizler de işte yerliliği, milliliği esas alarak işte geleceğe yeni katkılar sunmak istiyoruz. Her dönemin kendine göre zorlukları var. Ama her dönemin kendine göre güzeli de var. Hiçbir güzellik kıymetli olan arkadaşlarım gerçekten bazı problemlere göğüs germeden olunmuyor. O vesileyle bizler hem rahatlığı sağlama adına hem de mevcut sıkıntıları giderme adına da hep birlikte çalışıyoruz. Sizler geldiniz kampüsümüzü gördünüz. Belki bazılarınız diyeceksiniz ‘ya evet kampüste bayağı bir değişiklik var’ bazıları diyecekler, ‘ya şu ağaçların arkasında şu ağacın önünde ot arkadaşlarımızla muhabbet etmiştik öyle bir hikayemiz vardı’ ‘falanca hocamızla da şöyle bir diyaloğumuz vardı’. Çünkü üniversite yılları gerçekten önümüzdeki hayat boyu anlatılacak ve hatırda kalınacak anlardır” ifadelerini kullandı. ‘Mezunlar Buluşması’ etkinliğine katılan mezunlar ise, eski hatıralarını canlandırdıklarını ve programı çok sevdiklerini ifade ettiler.
İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Düzgün: “Suyu verimli kullanmak zorundayız”
21 Ekim 2023 Cumartesi - 08:26 İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Düzgün: “Suyu verimli kullanmak zorundayız” Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, "Çok sayıda insan maalesef sudan mahrumken, bir kısmımız da bu suyumuz hiç bitmeyecekmiş gibi kullanmaktayız" dedi. Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) ile Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Su Yönetimi ve Gıda Güvenliği Paneli" programında yaptığı açıklamada, suyun verimli kullanılmasından bahsetti. Su verimliliği ile ilgili bilgiler aktaran Düzgün, "Ülkemiz maalesef su zengini bir ülke değildir. Ama su fakiri durumuna düşmemek için de suyu verimli kullanmak zorundayız" dedi. Suyun verimli kullanılmasını vurgulayan Dr. Düzgün, şunları kaydetti: “Su gıdadır, refahtır hayatın ta kendisidir. Çok sayıda insan maalesef sudan mahrumken, bir kısmımız da bu suyumuz hiç bitmeyecekmiş gibi kullanmaktayız. Bu tema suyun yaşam için ne kadar önemli olduğunu gıdamızın temeli olan suyun kritik rolünü vurgulamayı hedeflemektedir. Hızlı nüfus artışı, ekonomik gelişme ve iklim değişikliğinin su mevcudiyetini tehdit etmesi nedeniyle suyu akıllıca yönetmenin önemli olduğunu bilmeli ve anlatmalıyız. Ülkemiz maalesef su zengini bir ülke değildir. Ama su fakiri durumuna düşmemek için de suyu verimli kullanmak zorundayız. Ülkemizde su kaynaklarımızın sürdürebilirliğini sağlanması ve gelecek nesillere aktarılması gayesiyle ‘Suda Sıfır Kayıp’ yaklaşımı ile Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde ve bakanlığımız koordinasyonunda, ‘Su Verimliliği Seferberliği’ başlatılmıştır." Düzgün, "Bu sürecin büyük bir kısmı daha az suyla, daha fazla gıda ve tarım ürünü üretmenin yollarını bulmayı hedefleyecektir. “Tarım olmadan olmaz” dediğimiz bizim klasik sloganımızla konuşmamızı tamamlarken hepinizin malumu olan meşhur Kızıldere’nin sözünü de hatırlatmak istiyorum. Bir gün ırmak kuruduğunda, son balık öldüğünde, son ağaç yok olduğunda beyazların karın doyurmayacağını anlayacaktır" diye konuştu. Konuşmalarında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın sözlerini hatırlatan Dr. Düzgün, “Tarımın önemini çok iyi vurgulayan bu sözden sonra Sayın Bakanımızın sözleriyle konuşmama son vermek istiyorum. ‘Su verimliliği seferberliği belirti sınırlar ve belirli hatlar için değil, tüm yurt genelinde olmalıdır.’ Bu sebeple su verimliliğinde Sayın Bakanımızın tabiriyle hattı müdafaa değil, sathı müdafaa bir adım ötesinde de ne hat, ne satır, bütün cihan için su seferberliği esastır diyorum” değerlendirmesini yaptı.