Yerel Haberler
Çankırı
26 Eylül 2024 Perşembe - 13:10 Yerin metrelerce altında sağlık arıyorlar Çankırı’da hayata geçirilen proje çerçevesinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen KOAH hastaları, Hititler’den kalan ve yerin 150 metre altında bulunan tuz mağarasında tedavi ediliyor. Çankırı’da, Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü, Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şubesinin işbirliği ile hayata geçirilen ‘Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’ KOAH hastalarına umut olmaya başladı. Hititler döneminden kalan ve "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarasında, KOAH hastalarına yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Yerin 150 metre altındaki mağara içerisinde, hastaların tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlanıyor. Tuz mağarasında hastalara yönelik, seramik atölyesi, ebru sanatları atölyesi, müzikal, drama, sinema ve şiir, sağlıklı spor, fiziksel egzersiz etkinlikleri gerçekleştiriliyor. 15 gün boyunca devam edecek projenin üçüncü gününde Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar tedavilerinin olumlu yönde ilerlediğini söyledi. "Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum" Proje çerçevesinde uygulanan tedavilerin kendisine iyi geldiğini söyleyen Nursel Sümer, “Antalya’dan geliyorum. Üçüncü günümüz. Gayet çok güzel gidiyor. Hastaların arasından ilk olumlu sonuçları ben gördüm. Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum. Gayet rahatladığımı ve derin nefes alabildiğimi fark ettim. Burada bizimle çok ilgileniyorlar. Mağarada sıkılmamak için sosyal aktiviteler yapıyoruz. Ruhumuzu ve zihnimizi dinlendiriyoruz” dedi. Tuz mağarasında tedavi olmak için Kırıkkale’den geldiğini belirten Aysun Özdemir, “Kırıkkale’den geliyorum. Çankırı’da böyle bir proje olduğunu duyduk. Burada 15 gün bir kamp şeklinde tedaviye geliyoruz. Bugün üçüncü günümüz, inşallah her şey daha güzel olacak” diye konuştu.
23 Eylül 2024 Pazartesi - 20:03 Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan istatistiklere göre, Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Ağustos ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, Çankırı’da trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 67 bin 574 oldu. Bu taşıtların yüzde 36,9’unu otomobil, yüzde 25,0’ini traktör, yüzde 18,7’sini motosiklet, yüzde 13,8’ini kamyonet, yüzde 3,3’ünü kamyon, yüzde 1,0’ini minibüs, yüzde 0,8’sini otobüs, yüzde 0,5’ini ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Çankırı’da ağustos ayında 599 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 599 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 72 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 13,2 ile otomobil, yüzde 6,8 ile kamyonet, yüzde 6,5 ile traktör takip etti. Öte yandan, Çankırı’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 248 adet azaldı. Kastamonu’da ise trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 158 bin 983 oldu. Bu taşıtların yüzde 45,3’ünü otomobil, yüzde 23,1’ini traktör, yüzde 13,2’sini kamyonet, yüzde 12,2’sini motosiklet, yüzde 3,6’sını kamyon, yüzde 1,5’ini minibüs, yüzde 0,6’sını otobüs, yüzde 0,4’ünü ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Kastamonu’da Ağustos ayında 750 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 750 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 60 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 17,9 ile otomobil, yüzde 15,6 ile traktör ve yüzde 4,7 ile kamyonet takip etti. Öte yandan, Kastamonu’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 250 adet azaldı.
Başkent EDAŞ Çankırı’yı bakım ve yatırımlarıyla aydınlattı
27 Ekim 2023 Cuma - 11:19 Başkent EDAŞ Çankırı’yı bakım ve yatırımlarıyla aydınlattı Başkent EDAŞ, Çankırı’da kesintisiz elektrik dağıtımı kapsamında 2023 yılının ilk 9 ayında bakım, onarım ve yatırım hizmetlerini hız kesmeden sürdürdü. Elektrik dağıtımını dijitalleşme odaklı projeler ve yatırımlar ile gerçekleştiren Başkent EDAŞ, Çankırı’da yılın ilk 9 ayında müşteri ve çözüm odaklı yaklaşımı sayesinde başarılı çalışmalara imza attı. Yapılan açıklamaya göre şirket, Çankırı’da hizmet verdiği 2 bin 41 trafo ve 9 bin 797 kilometre hat uzunluğunda yaklaşan kış koşullarında da sürdürülebilir ve kesintisiz enerji sağlanabilmesi amacıyla bakım, yenileme ve yatırım çalışmalarını sürdürdü. Daha aydınlık bir Çankırı için ilçe ve köylerde bulunan 2 bin 533 aydınlatma armatürünün bakımını gerçekleştiren şirket ekipleri, bölgede 134 pano ile 38 trafo ve 26 dağıtım merkezini de elden geçirdi. Şirket, sektörün değişen dinamiklerine odaklanarak faaliyetlerini insan, çözüm ve inovasyon odağında sürdürmeye devam ediyor. Çankırı’da hizmet verdiği 143 binden fazla müşterisine daha iyi hizmet vermek amacıyla toplam 92 kilometrelik yeni kablo döşeyen şirket ekipleri, kentte 723 yeni aydınlatma armatürünün montajını da tamamladı. Ayrıca yeni 69 elektrik panosu ile 13 trafo ve 2 dağıtım merkezi montajı da tamamlandı. Söz konusu bakım, onarım ve yatırım rakamları ile şirket 2023 yılının ilk 9 ayında koymuş olduğu hedefleri başarıyla gerçekleştirdi. Müşteri odaklı yaklaşımla 7/24 hizmet sunan şirket, baskentedas.com.tr, Başkent 186 Mobil Uygulaması, 0(312) 186 00 00 numaralı WhatsApp İhbar Hattı ve 186 numaralı Müşteri Hattı’ndan tüm müşterilerinin soru ve sorunlarını dinleyerek çözüm bulmaya devam ediyor. Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nin Toroslar EDAŞ ve Ayedaş ile birlikte elektrik dağıtımındaki 3 şirketinden biri olan Başkent EDAŞ, Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Bartın, Kastamonu, Zonguldak ve Karabük illerinde faaliyetlerini sürdürüyor. Şirketin Çankırı’da bakım ve yatırım çalışmalarının devam edeceği belirtildi.
ÇAKÜ’de akademik yılı açılışı ve fahri doktora takdim töreni düzenlendi
26 Ekim 2023 Perşembe - 10:46 ÇAKÜ’de akademik yılı açılışı ve fahri doktora takdim töreni düzenlendi Çankırı Karatekin Üniversitesinde akademik yıl açılışı ve fahri doktora takdim töreni düzenlendi. Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen program, saygı duruşunda ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri İlin Dimitrov ve Cibuti Yükseköğretim Araştırma Bakanı Nabil Mohamed Ahmed’e fahri doktora unvanı verildi. "Bu program, Cibuti ile Türkiye arasındaki dostluğumuzu geliştirecek" Programın, Cibuti ile Türkiye arasındaki bağları iyileştirdiğini ifade eden Cibuti Yükseköğretim Araştırma Bakanı Nabil Mohamed Ahmed, "Bu akademik açılış töreninde çok duygusal anlar yaşıyorum. Bugünkü fahri doktora programı da, benim için çok büyük bir onur. Bir akademisyen, araştırmacı ve Yüksek Öğretim Araştırma Bakanı olarak çok teşekkür ederim. Bu program, Cibuti ile Türkiye arasındaki dostluğumuzu geliştirecek. Türkiye, beni her zaman etkileyen bir ülke olmuştur. Kültürünü ve tarihini dünyanın her tarafında yayıyoruz. Bunun yanı sıra, Türkiye’nin teknik alanda ve diğer alanlarda gelişmeleri tüm dünyada göz kamaştırıyor. Cibuti, küçük bir ülke olarak gözükebilir. Fakat bunun yanı sıra insan kaynakları ve genç nüfusu ile önemli bir ülke konumundadır" diye konuştu. “Çankırı Karatekin Üniversitesinde olmak bir zevktir” Daveti için Rektör Çiftçi’ye teşekkür eden Bulgaristan Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri İlin Dimitrov, “Çankırı Karatekin Üniversitesinde olmak bir zevktir. Bu fahri doktora için sizlere yüksek takdimimi sunuyorum. Biliyorum, bu ödülü sadece bana değil, Bulgaristan ve Türkiye ilişkileri için verdiniz. İki ülke arasındaki ilişkilerimize ve sarf ettiğimiz çabaya verdiniz. Sevgili dostum, Prf. Dr. Harun Çiftçi’ ye de bizi kabul ettiği için teşekkür ederim” dedi. Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prf. Dr. Harun Çiftçi ise katılımcılara katılımlarından dolayı teşekkür etti. Programa, Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, çeşitli kurum müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: "Güçlü sağlık hizmetleri, güçlü hasta haklarıyla başlar"
26 Ekim 2023 Perşembe - 10:42 Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: "Güçlü sağlık hizmetleri, güçlü hasta haklarıyla başlar" Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, "Hasta hakları, insan sağlığının yüksek düzeyde korunmasını ve sağlık hizmetlerinin yüksek kalitede verilmesini hedefler" dedi. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, "Hasta Hakları Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, hastaların hakları olduğu kadar sorumlulukları da olduğunu belirtti. Hasta ve ailesinin sorumlulukları ile ilgili bilgiler aktaran Sarıkaya, "Tedavi uygulamaları süresince durumunda meydana gelen anlık değişiklikleri ve ortaya çıkan yeni şikayetleri tedavisinden sorumlu hekim veya hekimlere bildirmekle yükümlüdür" dedi. Hasta hakları ile ilgili bilgiler veren Sarıkaya şunları kaydetti: "Hastaların hakları olduğu kadar sorumlulukları da vardır. Bunlar, hastanın doktorunu ismiyle tanımak, önerdiği tedaviyi anlamak ve reçete ettiği ilaçları uygulamak. Hasta, tıbbi durumu hakkında doğru ve tam bilgi vermekle sorumludur. Şikayetlerini mevcut veya geçirdiği bulaşıcı hastalıkları, ameliyatları, uygulanan tedavileri, kullandığı ilaçları ve alışkanlıkları eksiksiz ve açık bir biçimde anlatmalıdır. Hasta, tedavi uygulamaları süresince durumunda meydana gelen anlık değişiklikleri ve ortaya çıkan yeni şikayetleri tedavisinden sorumlu hekim veya hekimlere bildirmekle yükümlüdür. Hasta, tanı ve tedavi nedeni ile yapılan uygulamalar için ödenmesi gereken miktarı, kurumun belirlediği süre içinde karşılamakla yükümlüdür." Sarıkaya, "Tedavi giderleri bağlı olunan kurum tarafından karşılanıyorsa, hasta kurum bilgilerini doğru olarak bildirmekle ve istendiğinde belgelemekle sorumludur. Hastadan kusurlu kullanım veya kasıtlı olarak kuruma ait demirbaş veya sarf malzemelerine verdiği zarar ve ziyan tazmin edilir. Hasta, planlanan tedaviyi reddettiği veya hekimin talimatlarına uymadığı takdirde doğacak sonuçlardan sorumludur. Hasta hakları uygulamaları, hastalar ve sağlık çalışanlarımız arasındaki iletişimi güçlendirip, verimli ve kaliteli hizmet verilmesini desteklemektedir" diye konuştu.
Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya’dan İsrail’e şiirli tepki
25 Ekim 2023 Çarşamba - 16:00 Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya’dan İsrail’e şiirli tepki Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına yazdığı şiir ile tepkisini dile getirdi. İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarkaya, sosyal medya hesabından Filistin’e destek için yazdığı şiiri paylaştı. Sarıkaya’nın yazdığı şiir şöyle: “Filistin’de çekilen dram bir katliam. Dünya neden göz yumuyor şuan. Her şey çıkarları doğrultusunda Amerika’nın sesi sedası yok, sözde terörizmle savaşanların. Halktan çoktan kopmuş, ümmet-i Müslüman iktidarlar. Bunlar ki Filistin’e aklı selim destek çıkamayanlar, İsrail’le ekonomik askeri müttefiklik yapanlar. Gerçekler ortaya çıktığında, müminlerden utanırlar. İşte gerçek terörizm dediğimiz Filistin-İsrail arasında yaşananlar. Hitler’den bir farkı kalmadı Netanyahu’nun, katliamın en daniskası bu. Ümmet-i Muhammed bunu durdurun. Türkiyem Filistin/Kudüs konusunda çizmez zikzak. Vicdan ile cüzdan arasında kalmaz. Geçmişine dönüp şanlı tarihine baktığında, İslam’ın sancaktarlığını yapmış bu milletin onurunu ayaklar altına almaz. Bekler Müslümanlar, ticari ve askeri anlaşmaları askıya almalarını. Sen boykot etmezsen. Paran da katliama yar olacak. Uyan ey Ümmet-i Muhammed. Katliamla yerlerinden sürülmüş Filistin’de, Müslümanların da payı olacak. Bunlar gelecek için Siyonizm’in birer planı, Düşünme Türkiyem kısa vade çıkarlarını, Geçmişine bak, hatırla Selçuklu, Osmanlı torunlarını. Tarihin, geçmişin ve gerçeklerin farkına var ki unutma Siyonizm idealinin peşinde koşanları. Dünya devletlerinden bir beklenti, olmayacaksa artık. Merhamet ve vicdan sahibi insan, uyan. İnsanlık bombalanıyor, vuruluyor Filistin sokaklarında, Görüyorsun ki kollarda işaretler, evde cesetler torba torba. Ateş düştüğü yeri yakar derler. Lakin bu ateş dünyayı sarar. Faydası yok, çabalarımızdaki eksiklik, yüreklerimizi dağlamadıysa, Ulaş artık insan-ı kamil olmaya. Gönül yarası derin. Kan ağlıyor Filistin. Kalbi merhametle dolu olanlar, yüreğiniz sızlamıyor mu için için İnsanlık yanlışları atmalı, tektir evrensel doğrular, doğruları almalı. Hükümetler elini vicdanına koymalı Bugün Filistin Mescid-i Aksa’ya, yarın Mescid-i Haram, Kıbrıs’a, sonrasını düşünmek istemesek te bölünmüş Ortadoğu ve Türkiye haritasına. Takat kalmaz bu gidişle, dua etse de yürekler Filistin’e. Beddua eder kardeşlerini katledenlere. Dünya Müslüman hükümetleri yapamayacaksa bir şey, Allah yeter, mitinglerde dua için yükselen ellere.”