Yerel Haberler
Çankırı
Yerin metrelerce altında sağlık arıyorlar 26 Eylül 2024 Perşembe - 13:10:07 Çankırı’da hayata geçirilen proje çerçevesinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen KOAH hastaları, Hititler’den kalan ve yerin 150 metre altında bulunan tuz mağarasında tedavi ediliyor. Çankırı’da, Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü, Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şubesinin işbirliği ile hayata geçirilen ‘Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’ KOAH hastalarına umut olmaya başladı. Hititler döneminden kalan ve "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarasında, KOAH hastalarına yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Yerin 150 metre altındaki mağara içerisinde, hastaların tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlanıyor. Tuz mağarasında hastalara yönelik, seramik atölyesi, ebru sanatları atölyesi, müzikal, drama, sinema ve şiir, sağlıklı spor, fiziksel egzersiz etkinlikleri gerçekleştiriliyor. 15 gün boyunca devam edecek projenin üçüncü gününde Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar tedavilerinin olumlu yönde ilerlediğini söyledi. "Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum" Proje çerçevesinde uygulanan tedavilerin kendisine iyi geldiğini söyleyen Nursel Sümer, “Antalya’dan geliyorum. Üçüncü günümüz. Gayet çok güzel gidiyor. Hastaların arasından ilk olumlu sonuçları ben gördüm. Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum. Gayet rahatladığımı ve derin nefes alabildiğimi fark ettim. Burada bizimle çok ilgileniyorlar. Mağarada sıkılmamak için sosyal aktiviteler yapıyoruz. Ruhumuzu ve zihnimizi dinlendiriyoruz” dedi. Tuz mağarasında tedavi olmak için Kırıkkale’den geldiğini belirten Aysun Özdemir, “Kırıkkale’den geliyorum. Çankırı’da böyle bir proje olduğunu duyduk. Burada 15 gün bir kamp şeklinde tedaviye geliyoruz. Bugün üçüncü günümüz, inşallah her şey daha güzel olacak” diye konuştu.
23 Eylül 2024 Pazartesi - 20:03 Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan istatistiklere göre, Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Ağustos ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, Çankırı’da trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 67 bin 574 oldu. Bu taşıtların yüzde 36,9’unu otomobil, yüzde 25,0’ini traktör, yüzde 18,7’sini motosiklet, yüzde 13,8’ini kamyonet, yüzde 3,3’ünü kamyon, yüzde 1,0’ini minibüs, yüzde 0,8’sini otobüs, yüzde 0,5’ini ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Çankırı’da ağustos ayında 599 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 599 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 72 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 13,2 ile otomobil, yüzde 6,8 ile kamyonet, yüzde 6,5 ile traktör takip etti. Öte yandan, Çankırı’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 248 adet azaldı. Kastamonu’da ise trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 158 bin 983 oldu. Bu taşıtların yüzde 45,3’ünü otomobil, yüzde 23,1’ini traktör, yüzde 13,2’sini kamyonet, yüzde 12,2’sini motosiklet, yüzde 3,6’sını kamyon, yüzde 1,5’ini minibüs, yüzde 0,6’sını otobüs, yüzde 0,4’ünü ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Kastamonu’da Ağustos ayında 750 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 750 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 60 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 17,9 ile otomobil, yüzde 15,6 ile traktör ve yüzde 4,7 ile kamyonet takip etti. Öte yandan, Kastamonu’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 250 adet azaldı.
Yeraltı otoparkı ve Müftülük binasının temeli düzenlenen törenle atıldı
04 Kasım 2023 Cumartesi - 12:19 Yeraltı otoparkı ve Müftülük binasının temeli düzenlenen törenle atıldı Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde yeraltı otoparkı ve müftülük binası için temel atma töreni düzenlendi. Çerkeş Belediye başkanı Hasan Sopacı’nın vizyon projeleri arasında yer alan kent meydanı projesi çerçevesinde yeraltı otoparkı ve müftülük hizmet binası için temel atma töreni düzenlendi. Kent meydanında düzenlenen temel atma töreninde saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu, Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu. “Vatandaşlarımızın ihtiyacını karşılayacak ve mutlu huzurlu bir şekilde gezebileceği alana kavuşmuş olacaktır” Yapılan proje ile park sorunun gideceğini belirten Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı “Bugün açılışını yaptığımız yeraltı otoparkı, Çankırı ve ilçelerinde ilk defa fikir olarak ortaya çıkmış bir vizyondur. Bu vizyon, üzerinde şehir meydanıyla ilçeye katkı sağlayacak, medeniyetini yansıtacak bir alanı ilçemizdeki vatandaşlarımıza yapmak arzusundaydık. Şu anda da temelini attığımız otopark, vatandaşlarımızın ihtiyacını karşılayacak ve mutlu huzurlu bir şekilde gezebileceği alana kavuşmuş olacaktır” dedi. Emeği geçen herkese teşekkür eden İl Müftüsü Mehmet Şahin, “İlçemizin, müftülük binasına ihtiyacı vardı. Bu projeyle birlikte müftülük binamızda yenileniyor. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” diye konuştu. Törene Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, Çerkeş Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Saçak Belediye Başkanı Ramazan Yarım, Belediye Meclis üyeleri, kurum amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Dr. Sarıkaya: “Organ bağışı sayıları ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmaktadır”
03 Kasım 2023 Cuma - 10:12 Dr. Sarıkaya: “Organ bağışı sayıları ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmaktadır” Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, “Ülkemizde organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısı her geçen gün artarken, yapılan organ bağışı sayıları ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmaktadır” dedi. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, "Organ ve Doku Bağışı Haftası" dolayısıyla yaptığı açıklamada, yapılan organ bağışlarının yetersiz kaldığını belirtti. Organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar ile ilgili bilgiler aktaran Sarıkaya, “Tedavisi organ ve doku nakli olan hastalıklar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de en önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir” dedi. “Organ bağışı sayıları ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmaktadır” “Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de en önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Kalp, karaciğer, böbrek, kornea, kemik, kıkırdak, ekstremite, yüz ve saçlı deri, pankreas, üst sindirim yolları, üst solunum yolları, ince bağırsak bağış yapılabilen organ ve dokulardır. Ülkemizde organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısı her geçen gün artarken, yapılan organ bağışı sayıları ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmaktadır” diye konuştu. Organ ve doku nakli hakkında bilgiler veren Dr. Sarıkaya şunları da kaydetti: “Tüm insanlarımız için kendilerinin ya da yakınlarının organ ve doku bağışına ihtiyacı olabileceği unutulmamalıdır. Bizlere düşen bu konuda toplumsal farkındalığı sağlamaktır. Organ Bağışı en büyük erdemdir Allah’ı seven insana değer verendir.”
Sağlık ekiplerinden bilgilendirme eğitimi
02 Kasım 2023 Perşembe - 09:34 Sağlık ekiplerinden bilgilendirme eğitimi Çankırı’da İl Sağlık Müdürlüğünce düzenlenen “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Sağlığın Yüzü” temalı ekinlikte sağlık çalışanları vatandaşları bilgilendirdi. Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde hazırlanan “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Sağlığın Yüzü” etkinliğinde vatandaşlara yönelik sağlık hizmetleri bilgilendirmesi verildi. Etkinlikte, sahra hastanesi çadırlarında afet durumlarında verilen sağlık hizmetleri tanıtıldı. İlk yardım uygulamaları anlatıldı. Mobil Ketem aracı, mobil röntgen aracı, Umke araçları ve 112 ambulansları tanıtıldı. Kurulan stantlarda hemşireler, tansiyon ve şeker ölçümü, diyetisyenlerle sağlıklı beslenme ve kronik hastalıklardan korunma konularında danışmanlık hizmeti, organ bağışının önemine, akılcı ilaç kullanımına dikkat çekildi. Hastane hizmetleri tanıtılarak gebe okulu ve 182 MHRS (Merkezi Randevu Sistemi) hakkında bilgilendirme yapıldı. Programa katılan Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Fakültesi öğrencisi Sıla Bıyıklı, “ ‘Cumhuriyetin 100. Yılı’ etkinlikleri çerçevesinde İl Sağlık Müdürlüğünce düzenlenen, ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında Sağlığın Yüzü’ etkinliğine katılım sağladık. Valimiz ve İl Sağlık Müdürümüz de bizlere eşlik etti. Programda, ilk yardım uygulamaları, mobil sağlık araçları ve 112 ambulansları tanıtıldı” dedi. Etkinliğe davet eden İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, “Cumhuriyetimizin 100. Yılı etkinlikleri çerçevesinde, sayın valimiz Mustafa Fırat Taşolar’ın önderliğinde, vali yardımcılarımız, kurum müdürleri, sağlık çalışanları ve katılım sağlayan vatandaşlarımız ile İl Sağlık Müdürlüğümüzce ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında Sağlığın Yüzü’ etkinliği açılışı gerçekleştirilmiştir. 3 gün devam edecek olan etkinlikte, kanser, kronik hastalıklar ve sağlıklı beslenme birimi, çeşitli sağlık araçları ve çeşitli stantlar yer almakta. Tüm halkımızı etkinliğe davet ederek sağlıklı günler diliyorum” diye konuştu.
Çankırı’da ihracat geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 31,4 arttı
01 Kasım 2023 Çarşamba - 09:52 Çankırı’da ihracat geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 31,4 arttı 2023 yılı Eylül ayında Çankırı’dan yapılan ihracat 34 milyon 933 bin dolar olarak açıklandı. Eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 31,4 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından verilen bilgiye göre, Çankırı’nın 2023 yılı Eylül ayındaki ithalatı 14 milyon 474 bin dolar ile geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,3 azaldı. Eylül ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı Çankırı’da yüzde 241,4 oldu. Eylül ayında Çankırı’dan gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk sırada 27 milyon 61 bin dolar ile “İç ve dış lastik imalatı” ürün grubu yer aldı. Bu ürün grubunu 4 milyon 394 bin dolar ile “Makarna, şehriye, kuskus vb. unlu mamullerin imalatı” ve 739 bin dolar ile “Öğütülmüş hububat ve sebze ürünleri imalatı” ürün grubu takip etti. Eylül ayında Çankırı’dan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 33 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti. İthalat ise 53 farklı ürün grubunda gerçekleşti. İthalatta ilk üç sırada, 4 milyon 458 bin dolar ile “Birincil formda plastik ve sentetik kauçuk imalatı” ürün grubu, 2 milyon 929 bin dolar ile “Temel kimyasal maddelerin imalatı” ürün grubu ve 2 milyon 137 bin dolar “Diğer çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi” ürün grubu yer aldı.
ÇAKÜ’de 2. Uluslararası Türkiyat Kongresi düzenlendi
31 Ekim 2023 Salı - 10:34 ÇAKÜ’de 2. Uluslararası Türkiyat Kongresi düzenlendi Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde(ÇAKÜ) 2. Uluslararası Türkiyat Kongresi düzenlendi. Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde 2. Uluslararası Türkiyat Kongresi düzenlendi. yurt dışından ve yurt içinde 130’dan fazla bilim insanının katıldığı konferans salonunda gerçekleştirilen kongreye, katılımcılar yoğun ilgi gösterdi. Programın ardından, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ve Dr. Cavid Mövsümlü, Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi’ye TÜRKSOY’un kuruluşunun 30. yılına adanan hatıra hediyesini takdim etti. Konuşmalarında 2. Dünya savaşına değinen Rektör Çiftçi, “Daha önce ifade etmiştik, artık her yıl Türkiyat kongresi düzenlemek, gelenekselleşmesi açısından, Türk dünyasına hizmet etmesi açısından önemli. Dolayısıyla bir sonraki dönemde eğer başka ülkelerdeki kıymetli hocalarımız bunu üstlenirse, biz de seve seve elimizden geldiği kadar destek vereceğiz. Olmuyorsa da yine Çankırı Karatekin Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü tarafından da üçüncüsü düzenlenecektir. Bunu da burada ifade etmek istiyorum. Coğrafyamız zor bir coğrafya. Çin’den Adriyatik’e kadar bir Türk dünyası var önümüzde. Dolayısıyla dünyada dengelerin değiştiği bir dönemde, tek kutupluluğun kalktığı bir dönemde yeni merkezler arayışı söz konusu. Özellikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ortay çıkan dünya sistemi artık dünyanın sorunlarını taşıyamıyor. O vesileyle yeni yeni merkezlerin yeni yeni eksenlerde oluşması da kaçınılmazdır. Bu noktada Türkiye merkezinde Türk dünyasıyla birlikte bir Türk jeopolitiğinin, bir Türk siyasi coğrafyasının ortaya kurulması elzem. Bugün 6 tane bağımsız Türk devletimiz var” dedi. Kongreye katkıda bulunanlara teşekkür eden Rektör Çiftçi, “300 milyonluk bir nüfusumuz var. Ekonomi bakımından da değerlendirdiğimizde, yaklaşık 1 trilyon dolarlık da bir ekonomik potansiyelimiz var. dolayısıyla bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmemiz için gerçekten özellikle Türk Devletler Teşkilatı, Türki cumhuriyetlerin içerisindeki değerli arkadaşlarımız, kardeşlerimiz, sivil toplum kuruluşları yoğun bir şekilde çalışıyor. Geldiğimiz nokta itibariyle gerçekten geçmişe baktığımızda günümüzün şartlarını da değerlendirdiğimizde şükrediyoruz. Şiirlerimizde, hikayelerimizde yer alan Türk dünyasıyla birlikte olmak, aynı hissiyatı sergilemek bugün gerçekleşmekte ve bu gerçekten zor bir süreç. Dolayısıyla bu sürece katkı yapanları ben burada takdirle, minnetle, şükranla anıyorum. Ben üniversite öğrencisiyken Hazar Şiir Akşamları düzenlenirdi. Birçok kıymetli hocam belki gelmiştir. Bu Hazar Şiir Akşamlarına tıpkı Türkiyat Kongresindeki gibi birçok Türki cumhuriyetinden değerli bilim insanları edebiyatçılar gelmişti ve oradaki nameler, oradaki hissiyatlar, oradaki mısralar, bugün gerçekten icraata dökülmüş vaziyette devam etmekte ve artık devletler nezdinde bu sürece sahip çıkılmasının da gerçekten memnuniyetini yaşıyoruz. Bir avuç gönüllü insanın gönlündeki duyguların meydanlara, meydanlardan kitaplara, kitaplardan da aynı şekilde devlet kurumlarının ilgili yerlerine akması da büyük bir kazanım olsa gerek” diye konuştu. “Ortak miras çerçevesinde, ortaya bir şeyler sunması için gayret göstermemiz gerekli” Ortak eğitim sisteminin kurulma zamanı geldiğini belirten Rektör Çiftçi, “Dolayısıyla bu kazanımı da biz en iyi şekilde değerlendirme mecburiyetindeyiz. Konumuz gerçekten çok önemli: Türk Dünyasının Ortak Mirası. Bu mirasımızın içerisinde tarihimiz var, kültürümüz var, dilimiz var, sanatımız var ama bu miras bugüne bir şeyler katmalı. Geleceği de inşa edecek bazı argümanları da ifade edebilmeli. O vesileyle biz, ortak mirasımızı bize güç verecek en önemli destek ve unsur olarak görmekteyiz. Zaman zaman Türk dünyası ziyaretlerimiz olmakta. Orada kıymetli rektörlerimizle, değerli temsilcilerimizle, devlet büyüklerimizle istişare etmekteyiz, değerlendirme yapmaktayız. Dolayısıyla herkesin ortak kanısı gerçekten bu Türk dünyasını, ortak miras çerçevesinde, ortaya bir şeyler sunması için gayret göstermemiz gerekliliğidir. Bu nedenle bu tür kongrelerin sürekli yapılması elzem. Şimdi gidiyoruz, eğitim iş birliği, eğitim hareketliliği, eğitim diplomasisi, bilim diplomasisi konusunda çabalar sarf ediyoruz. Bunu önümüzdeki süreçlerde de daha etkili olabilmesi için de bazı çalışmaları burada ifade etmemiz gerekiyor. Artık ortak eğitim sisteminin kurulması zamanı geldi. İçerikler, kredilerimiz, aynı şekilde karşılıklı diploma denklikleri, ortak lisans ve yüksek lisans programları; bunları yapmak gerekiyor. Artık bunların zamanı geçti. Bir an evvel bunları yapmamız lazım. Çankırı Karatekin Üniversitesi olarak biz bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Şimdi iş birlikleri gayet güzel gidiyor ama bunun somut çıktıları, gerçekten özellikle eğitim iş birliği konusunda da öğrencilerimizin karşılıklı her iki ülkede veya üç ülkede gidip okuması, eğitim hareketliliğine katılması. Çünkü gitmediğiniz yer sizden bir parça değildir. Dokunmadığınız insan sizden biri değildir. O yüzden bunları icraata dökmemiz gerçekten elzem. İşin jeostratejik boyutundan da bahsetmiştik. Şimdi bizler bu salonlarda bazı hedeflerimizi ortaya koyacağız ki bu tabanda yankılansın, dile getirilsin. Biz, yeri geldiği zaman şiirlerimizi Azerbaycan şiirleriyle okuyacağız. Yeri geldiği zaman Kazakistan romanlarını okuyacağız. Yeri geldiği zaman Özbekistan hikayelerini okuyacağız. Bunları yapabilmemiz için de ortak bir dilimizin olması lazım. Dolayısıyla bu ortak dilimizi güçlendirecek çalışmalarımızın da yapılması lazım. Gerçekten nice büyük şahsiyetlerimiz var, Türk dünyasında. Onların eserleri var, çoğumuz bu eserlerden bihaberiz. Dolayısıyla bunların sadeleştirilmesi, bütün Türk toplumlarında bunların tekrar gündeme getirilmesi lazım” ifadelerini kulandı. Rektör Çiftçi şunları da kaydetti; “Türkiyat Enstitüsü olarak biz bazı çalışmalara başladık. Bazı metinlerimizi Özbek Türkçesi’ne, Özbek Türkçesi’nde yazılmış bazı metinlerimizi de Türkiye Türkçesi’ne çevirmek için çalışmalar yapıyoruz. O çalışmalara, o projelere destek veren hocalarıma ben buradan da teşekkür ediyorum. Dolayısıyla bu kongrenin somut çıktılarını ilerleyen dönemlerde, daha farklı alanlarda yankılanması gerekli, onu da ifade edeyim. Biz, rektör olarak Çankırı Karatekin Üniversitesi olarak bizi ilgilendiren, bize dair ne varsa; Türk dünyasıyla ilgili ne varsa, orada olacağımızı, imkânlar nispetinde onları destekleyeceğimizi daha önce deklare etmiştik. Ben bunu bir kez daha söylüyorum. O yüzden oluşturulan bu güzel sinerjiyi, inşallah ortak hedefler doğrultusunda güzel çalışmalara döndüreceğimize de inanıyoruz. Bu güzel ve etkili olacak kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere de ben teşekkür ediyorum.”