Yerel Haberler
Çankırı
Yerin metrelerce altında sağlık arıyorlar 26 Eylül 2024 Perşembe - 13:10:07 Çankırı’da hayata geçirilen proje çerçevesinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen KOAH hastaları, Hititler’den kalan ve yerin 150 metre altında bulunan tuz mağarasında tedavi ediliyor. Çankırı’da, Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü, Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şubesinin işbirliği ile hayata geçirilen ‘Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’ KOAH hastalarına umut olmaya başladı. Hititler döneminden kalan ve "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarasında, KOAH hastalarına yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Yerin 150 metre altındaki mağara içerisinde, hastaların tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlanıyor. Tuz mağarasında hastalara yönelik, seramik atölyesi, ebru sanatları atölyesi, müzikal, drama, sinema ve şiir, sağlıklı spor, fiziksel egzersiz etkinlikleri gerçekleştiriliyor. 15 gün boyunca devam edecek projenin üçüncü gününde Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar tedavilerinin olumlu yönde ilerlediğini söyledi. "Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum" Proje çerçevesinde uygulanan tedavilerin kendisine iyi geldiğini söyleyen Nursel Sümer, “Antalya’dan geliyorum. Üçüncü günümüz. Gayet çok güzel gidiyor. Hastaların arasından ilk olumlu sonuçları ben gördüm. Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum. Gayet rahatladığımı ve derin nefes alabildiğimi fark ettim. Burada bizimle çok ilgileniyorlar. Mağarada sıkılmamak için sosyal aktiviteler yapıyoruz. Ruhumuzu ve zihnimizi dinlendiriyoruz” dedi. Tuz mağarasında tedavi olmak için Kırıkkale’den geldiğini belirten Aysun Özdemir, “Kırıkkale’den geliyorum. Çankırı’da böyle bir proje olduğunu duyduk. Burada 15 gün bir kamp şeklinde tedaviye geliyoruz. Bugün üçüncü günümüz, inşallah her şey daha güzel olacak” diye konuştu.
23 Eylül 2024 Pazartesi - 20:03 Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan istatistiklere göre, Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Ağustos ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, Çankırı’da trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 67 bin 574 oldu. Bu taşıtların yüzde 36,9’unu otomobil, yüzde 25,0’ini traktör, yüzde 18,7’sini motosiklet, yüzde 13,8’ini kamyonet, yüzde 3,3’ünü kamyon, yüzde 1,0’ini minibüs, yüzde 0,8’sini otobüs, yüzde 0,5’ini ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Çankırı’da ağustos ayında 599 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 599 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 72 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 13,2 ile otomobil, yüzde 6,8 ile kamyonet, yüzde 6,5 ile traktör takip etti. Öte yandan, Çankırı’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 248 adet azaldı. Kastamonu’da ise trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 158 bin 983 oldu. Bu taşıtların yüzde 45,3’ünü otomobil, yüzde 23,1’ini traktör, yüzde 13,2’sini kamyonet, yüzde 12,2’sini motosiklet, yüzde 3,6’sını kamyon, yüzde 1,5’ini minibüs, yüzde 0,6’sını otobüs, yüzde 0,4’ünü ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Kastamonu’da Ağustos ayında 750 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 750 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 60 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 17,9 ile otomobil, yüzde 15,6 ile traktör ve yüzde 4,7 ile kamyonet takip etti. Öte yandan, Kastamonu’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 250 adet azaldı.
Azerbaycanlı öğrenciler Karabağ zaferinin 3. yıl dönümünü Türkiye’de kutladı
09 Kasım 2023 Perşembe - 11:48 Azerbaycanlı öğrenciler Karabağ zaferinin 3. yıl dönümünü Türkiye’de kutladı Azerbaycan’ın Karabağ’da kazanmış olduğu zaferin 3’üncü yıl dönümü Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde Azerbaycanlı öğrencilerin de katılımı ile coşkuyla kutlandı. Karabağ zaferinin 3. yıldönümü Çankırı Karatekin Üniversitesi tarafından düzenlenen törenle kutlandı. Öğretim görevlileri ve öğrencilerin katıldığı törende büyük coşku yaşandı. Kampüste bir araya gelen öğrenciler ve akademisyenler, önce şehitler için saygı duruşunda bulundu. Daha sonra marşlar eşliğinde bayraklar sallandı. Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde eğitim gören Azerbaycanlı öğrencilerin de katıldığı tören, Kuran-ı Kerim tilaveti ile son buldu. Program sonrasında kampüste öğrencilere çeşitli ikramlarda bulunuldu. “Biz de Türk İslam medeniyetinin bir ferdi olarak dünyada yeni bir nizamın gelmesi için çaba sarf edeceğiz” Üniversite olarak mazlumların yanında olduklarını belirten Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, “Biz, Türk milleti olarak zulüm nerede olsa o zulmün karşısındayız. Biz, mazlumlara umut, zalimlere korkuyuz. Bizim, 600 yıllık Osmanlı yönetiminin 3 kıtada sürdürmüş olduğu adaletli yönetime bugün dünya gerçekten muhtaç. Dünya, yeni bir değişimi, yeniden bir düzene girmeyi bekliyor. Artık zulümler, işgaller, insan hakları Gök kubbeye de sığamaz oldu. Bu nedenle bu dönüşümü yapacak olanlarda büyük ideali olan insanlardır. Biz de Türk İslam medeniyetinin bir ferdi olarak dünyada yeni bir nizamın gelmesi için çaba sarf edeceğiz. Bu yeni nizamda, insanlar adaleti bulacak, haksızlıklar bitecek, mazlumlar mahsur olmayacak, bebekler ölmeyecek, yaşlılar, siviller ölmeyecek. Bizim bu mücadelemiz, dünyanın farklı yerlerinde bizimle aynı duyguyu yaşayan insanlarında mücadelesi olacak. Meydanların iklimini soğumayan insanların sedası gür çıkmazmış. Biz bugün meydandayız ama gelecekte inşallah bu meydandaki duyguları daha icracı yerlerde ifa edeceğiz ve o sorumlulukla daha güçlü adımlar atacağız” dedi.
Dr. Sarıkaya; “Hasta ve çalışanların radyasyon güvenliği önlemlerini eksiksiz alması gerekiyor”
08 Kasım 2023 Çarşamba - 10:29 Dr. Sarıkaya; “Hasta ve çalışanların radyasyon güvenliği önlemlerini eksiksiz alması gerekiyor” Dünya Radyoloji Günü’nde radyasyon güvenliği le ilgili açıklamada bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, “Hasta ve çalışanların radyasyon güvenliği önlemlerini eksiksiz alması gerekiyor” dedi. Her yıl 8 Kasım’da kutlanan ‘Dünya Radyoloji Günü’ çerçevesinde açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Sarıkaya, radyasyona karşı korunma yöntemleri ile ilgili tavsiyelerde bulundu. Radyasyonun zararlı ışınlarının sağlığa zararlı vereceğini, hasta ve çalışanların radyasyon güvenliği önlemlerini eksiksiz alması gerektiğini söyledi. Sağlıktaki görüntüleme yöntemlerinin önemine dikkat çeken Sarıkaya, “Radyoloji, radyasyonun, hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanımı ve bu amaçla geliştirilen teknik ve yöntemleri kapsayan bilim dalıdır. Dr. Wilhelm Conrad Röntgen 8 kasım 1895 tarihinde keşfettiği ’x’ ışınlarını insanlığın hizmetine sunmuştur. Eşinin el grafisini elde ederek fizik ve tıp alanında çığır açan Alman fizikçinin adı bugün hala dilimizde. 2012 yılından beri bütün dünyada bu büyük keşfin yapıldığı gün olan 8 Kasım günü Uluslararası Radyoloji Günü olarak kutlanmaktadır. Radyoloji gününde sağlık hizmetlerinin devamlılığında radyolojinin önemine ve radyasyon güvenliğine dikkat çekmek amaçlanmaktadır. Görüntüleme yapmadan tanı koymanın neredeyse imkansız olduğu bu günlerde, hasta ve çalışanlar radyasyon güvenliği önlemlerini eksiksiz alması gerekiyor” dedi.
‘Organ Bağışı Haftası’nda hastalara moral ziyareti
07 Kasım 2023 Salı - 12:03 ‘Organ Bağışı Haftası’nda hastalara moral ziyareti Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar ve İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, ‘Organ Bağışı Haftası’ dolayısıyla hastanede tedavi gören hastaları ziyaret ederek çeşitli hediyeler verdi. Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar ve İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, ‘Organ Bağışı Haftası’ dolayısıyla Çankırı Devlet Hastanesi Diyaliz Merkezi ve özel bir hastanedekidiyaliz hastaları ve organ bağış stantlarını, sağlık yöneticileri eşliğinde ziyaret etti. Ziyarette, diyaliz hastalarına çiçek ve günün anlam ve önemini yansıtan hediyeler verildi. “Organ nakli birçok insan için umut ışığı olabilir” Organ naklinin önemini belirten Dr. Sarıkaya, “Organ bağışı, birçok insanın hayatını kurtarabilecek büyük bir iyilik ve insanlık göstergesidir. Organ nakli, yaşamı tehdit eden hastalıklara yakalanan veya organ yetmezliği yaşayan birçok insan için umut ışığı olabilir. Her yıl 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası olarak kutlanmaktadır. Organ bağışı haftasının en etkin ve verimli bir biçimde kutlanması hastalarımız için motive edici bir unsur olabileceği gibi aynı zamanda organ bağışı hususunda vatandaşlarımızın ve sağlık personelinin farkındalığının arttırılacak olması da organ bağışı ve organ nakli sayılarının arttırılması yönünde olumlu sonuçlar doğuracaktır” dedi. “Hasta sayısı her geçen gün artış göstermektedir” Organ nakli bekleyen hastaların her geçen gün arttığını söyleyen Dr. Sarıkaya, “Ülkemizde organ yetmezliğine bağlı olarak, organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Organ yetmezliği yaşayan yurttaşlarımızın sağlıklarına kavuşabilmesi için organ bağışı oranları ve organ nakli sayılarının arttırılması Bakanlığımızın ana hedefleri arasındadır. Unutmayın, organ bağışı yaparak bir gün siz de birinin hayatını kurtarabilirsiniz. Hayatın en değerli hediyesini paylaşmak, insanlığımızı ve sevgimizi göstermenin en güzel yoludur. Organ bağışı, gerçek bir kahramanlık eylemidir ve herkesin düşünmesi ve bu önemli adımı atmaya cesaret etmesi gerekir” diye konuştu. Dr. Sarıkaya, “İl geneli toplamda 3 Diyaliz Merkezimiz ve 2 Diyaliz Ünitemiz bulunmaktadır. Toplamda 62+5 diyaliz cihazımız ile 196 hastaya hizmet vermekteyiz. 2023 yılında 49 kişi organlarını bağışlayarak umut ışığı olmuştur" şeklinde konuştu.