Yerel Haberler
Çankırı
Yerin metrelerce altında sağlık arıyorlar 26 Eylül 2024 Perşembe - 13:10:07 Çankırı’da hayata geçirilen proje çerçevesinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen KOAH hastaları, Hititler’den kalan ve yerin 150 metre altında bulunan tuz mağarasında tedavi ediliyor. Çankırı’da, Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü, Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şubesinin işbirliği ile hayata geçirilen ‘Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’ KOAH hastalarına umut olmaya başladı. Hititler döneminden kalan ve "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarasında, KOAH hastalarına yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Yerin 150 metre altındaki mağara içerisinde, hastaların tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlanıyor. Tuz mağarasında hastalara yönelik, seramik atölyesi, ebru sanatları atölyesi, müzikal, drama, sinema ve şiir, sağlıklı spor, fiziksel egzersiz etkinlikleri gerçekleştiriliyor. 15 gün boyunca devam edecek projenin üçüncü gününde Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar tedavilerinin olumlu yönde ilerlediğini söyledi. "Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum" Proje çerçevesinde uygulanan tedavilerin kendisine iyi geldiğini söyleyen Nursel Sümer, “Antalya’dan geliyorum. Üçüncü günümüz. Gayet çok güzel gidiyor. Hastaların arasından ilk olumlu sonuçları ben gördüm. Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum. Gayet rahatladığımı ve derin nefes alabildiğimi fark ettim. Burada bizimle çok ilgileniyorlar. Mağarada sıkılmamak için sosyal aktiviteler yapıyoruz. Ruhumuzu ve zihnimizi dinlendiriyoruz” dedi. Tuz mağarasında tedavi olmak için Kırıkkale’den geldiğini belirten Aysun Özdemir, “Kırıkkale’den geliyorum. Çankırı’da böyle bir proje olduğunu duyduk. Burada 15 gün bir kamp şeklinde tedaviye geliyoruz. Bugün üçüncü günümüz, inşallah her şey daha güzel olacak” diye konuştu.
23 Eylül 2024 Pazartesi - 20:03 Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan istatistiklere göre, Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Ağustos ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, Çankırı’da trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 67 bin 574 oldu. Bu taşıtların yüzde 36,9’unu otomobil, yüzde 25,0’ini traktör, yüzde 18,7’sini motosiklet, yüzde 13,8’ini kamyonet, yüzde 3,3’ünü kamyon, yüzde 1,0’ini minibüs, yüzde 0,8’sini otobüs, yüzde 0,5’ini ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Çankırı’da ağustos ayında 599 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 599 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 72 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 13,2 ile otomobil, yüzde 6,8 ile kamyonet, yüzde 6,5 ile traktör takip etti. Öte yandan, Çankırı’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 248 adet azaldı. Kastamonu’da ise trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 158 bin 983 oldu. Bu taşıtların yüzde 45,3’ünü otomobil, yüzde 23,1’ini traktör, yüzde 13,2’sini kamyonet, yüzde 12,2’sini motosiklet, yüzde 3,6’sını kamyon, yüzde 1,5’ini minibüs, yüzde 0,6’sını otobüs, yüzde 0,4’ünü ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Kastamonu’da Ağustos ayında 750 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 750 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 60 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 17,9 ile otomobil, yüzde 15,6 ile traktör ve yüzde 4,7 ile kamyonet takip etti. Öte yandan, Kastamonu’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 250 adet azaldı.
Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya:
21 Kasım 2023 Salı - 12:56 Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: Dünya Antimikrobiyal Haftası sebebiyle açıklamalarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, “Antimikrobiyal direnç tüm dünyanın karşı karşıya olduğu bir sağlık tehdididir” dedi. Her yıl 18-24 Kasım’da kutlanan ‘Dünya Antimikrobiyal Haftası’ çerçevesinde açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya, antimikrobiyal dirençten korunmak için tavsiyelerde bulundu. Antibiyotiklerin keşfinin enfeksiyon hastalıklarına bağlı ölümleri azalttığına değinen Dr. Sarıkaya, antimikrobiyal direncin ilaçlara yanıt vermediği takdirde bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler ile oluşan enfeksiyonların tedavisini zorlaştırdığını ve ciddi hastalık ve ölüm riskini arttırdığını söyledi. “Antimikrobiyal, mikroorganizmaları öldüren veya büyümelerini durduran bir maddedir” Antimikrobiyal direç ile ilgili bilgiler veren Dr. Sarıkaya, “Antimikrobiyal, mikroorganizmaları öldüren veya büyümelerini durduran bir maddedir. Antimikrobiyal ilaçlar öncelikle etki gösterdikleri mikroorganizmalara göre gruplandırılabilir. Antimikrobiyal direnç (AMD), enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların, daha önce etkili olan antimikrobiyal ilaçlara artık yanıt vermediğinde ortaya çıkar. Bu durumda bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler ile oluşan enfeksiyonların tedavisini zorlaştırır, ciddi hastalık ve ölüm riskini artırır. Antibiyotiklerin keşfi enfeksiyon hastalıklarına bağlı ölümleri azaltarak, toplumsal ve sosyal hayatımızda önemli değişimlere neden olmuştur. Antibiyotikler, enfeksiyon hastalıklarında modern tıbbın yapı taşı olarak görev yapmıştır. Enfeksiyon hastalıklarından ölümlerin azaltılmasında mikrobiyoloji alanındaki gelişmeler, aşıların geliştirilmesi, kitlesel aşılamalar, temiz su ve gıdaya erişim de önemli katkı sağlamıştır” dedi. "Antimikrobiyal direnç tüm dünyanın karşı karşıya olduğu bir sağlık tehdididir" ifadelerine yer veren Sarıkaya, "Sonuçta antimikrobiyal direnç, sadece bu günü değil geleceği de ilgilendiren en ciddi küresel sağlık sorunlarından birisi haline gelmiştir. Günümüzde dirençli mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların hızla küresel düzeyde yayılması endişe vericidir" diye konuştu.
Farkındalık gününde antibiyotik uyarısı: "Gereksiz kullanım antibiyotiklerin etkinliğini azaltıyor"
18 Kasım 2023 Cumartesi - 12:33 Farkındalık gününde antibiyotik uyarısı: "Gereksiz kullanım antibiyotiklerin etkinliğini azaltıyor" Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü sebebiyle açıklamalarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, gereksiz kullanımların antibiyotiklerin etkinliğini azalttığını söyledi. Her yıl 18 Kasım’da kutlanan ‘Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’ çerçevesinde açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya, antibiyotiğin doğru tüketilmesi ile ilgili tavsiyelerde bulundu. Antibiyotik direncinin toplum sağlığını tehdit eden en önemli unsurlardan biri olduğunu belirten Sarıkaya, antibiyotik direnci ile antibiyotik tüketimi arasındaki doğrusal ilişki sebebiyle antibiyotiklerin etkinliğinin korunmasındaki sorumluluklar ile ilgili uyarılarda bulundu. “Antibiyotik direnci, toplum sağlığını tehdit eden en önemli unsurlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır" ifadelerine yer veren Sarıkaya, "Bu problemin kontrolü için, toplumun ve siyasi yetkililerin içinde yer aldığı çok yönlü stratejiler izlemek gereklidir. Bu stratejiler arasında en önemlileri; dirençli patojenlerin prevalansının izlenmesi, toplumdaki antibiyotik tüketiminin tespiti ve gereksiz tüketimin azaltılması, el yıkama ve enfeksiyon kontrol önlemlerine uyulması şeklinde sıralanabilir. Günümüzde yeni antibiyotiklerin geliştirilmesi için yatırımların giderek azalması nedeniyle, elimizdekilerin etkinliğinin korunması son derece önemlidir. Antibiyotik direnci ile antibiyotik tüketimi arasındaki doğrusal ilişki sebebiyle hem topluma hem de reçete yazan hekimlere yönelik antibiyotiklerin etkinliğinin korunmasındaki sorumlulukların hatırlatıldığı, gereksiz kullanımın kişisel ve toplumsal zararlarını vurgulayan eğitim programları da temel stratejiler arasındadır” dedi. Antibiyotiğin doğru kullanımı ile ilgili bilgi veren Dr. Sarıkaya, “Antibiyotik kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Antibiyotikleri doktorunuzun söylediği miktar ve sürelerde kullanınız. Antibiyotiklerin yanlış kullanımından kaçınınız. Antibiyotikler soğuk algınlığı, nezle ve gripte işe yaramaz. Grip, domuz gribi gibi viral hastalıkları iyileştirmez, başkasına bulaşmasına engel olmaz. Antibiyotiklerin ishal gibi yan etkileri olabilir. Antibiyotikleri mutlaka doktorunuzun önerdiği miktarda ve saatlerde kullanınız. Kendinizi iyi hissetseniz bile tedaviniz tamamlanmadan antibiyotiği kesmeyiniz. Tedavi bittiğinde kalan antibiyotikleri saklamayınız. Başkası için yazılmış antibiyotiği asla kullanmayınız. Yararı olmayacağı gibi zarar görebilirsiniz. Hastalık sırasında ellerinizi ve çocuklarınızın ellerini sık sık yıkayınız” diye konuştu.