ASAYİŞ - 01 Kasım 2023 Çarşamba 18:48

İtfaiye ekiplerinden karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı baca temizliği uyarısı

A
A
A
İtfaiye ekiplerinden karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı baca temizliği uyarısı

Çankırı Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, soba ve doğalgaz kullanımının başlaması ile birlikte vatandaşları karbon monoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.


Çankırı Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, soba ve doğalgaz kullanımının başlaması ile birlikte vatandaşları karbon monoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Alınmayan tedbirlerin can yaktığına dikkat çeken itfaiye yetkilileri, meydana gelen yangınların önemli bir kısmının temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığını belirtti. Ekipler, özellikle yapılaşmanın eski olduğu yerleşim bölgelerinde, ahşap, eski ve bitişik nizam yapıların bulunduğu mahallelerde, İtfaiye araçlarının girmesi gereken yol ve sokaklara gelişi güzel araç park edilmemesi, yüksek katlı binaların ise yangın merdivenlerinin çıkış kapılarının açık tutulması ve alanın atıl eşya ile doldurulmaması hususunda vatandaşlardan bilinçli olmaları istendi. Ayrıca iş yeri ve mesken sahiplerine de mekanlarında yangın söndürme cihazları bulundurmaları konusunda uyarı yapıldı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Bakan Tekin, Besni Eğitim Bayramı’na katıldı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adıyaman’ın Besni Kaymakamlığı, Besni Belediyesi ve Besni Eğitim Vakfı tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen dünyanın ilk ve tek eğitim bayramı olma özelliğini taşıyan ve bu yıl 26’ncısı kutlanan Besni Eğitim Bayramı etkinliklerine katıldı. Besni ilçe merkezinde düzenlenen Besni Eğitim Bayramı kutlamaları Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Vali Osman Varol, milletvekilleri ve çok sayıda davetlinin katılımıyla başladı. Programda konuşan ve bu tür etkinliklerin öneminden bahseden Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Bizim geleneklerimiz, bazı özel günlerimiz var. Mesela düğünümüzü hiç unutmayız, düğün tarihimiz, evlilik tarihimizi, aynı şekilde erkekler askere gittiği tarihi hiç unutmaz, biz bu sene bir uygulama başlattık, dedik ki çocuklarımız bundan sonra okula başladıkları tarihi unutmasınlar. Türkiye genelinde çocuklarımız açısından okula başlama bayramı gibi kabul edilsin istedik bu yıl okula başlayan yaklaşık 1,5 milyona yakın öğrenciye bir mektupla bunu bir bayram havasında hatırlamalarını, hayatının ilerleyen dönemlerinde okula başladığı günün anısına böyle bir belgeyi saklamalarını istedik. Bu açıdan baktığımızda da bizim arzu ettiğimiz şeyle de örtüşen bir uygulamaydı o yüzden katıldık iyi ki de gelmişim çok sağ olun çok teşekkür ediyorum. Biraz önce buraya girerken öğrenci arkadaşlarımız bir talepte bulundular. Biz geçen yıl başlatmıştık LGS sınavına giren çocuklarımız deprem bölgesinde Türkiye’nin neresinde hangi okulu tercih ederlerse etsinler şube başı ilave iki kontenjan tanımıştı geçtiğimiz yıl tanıdığımız kontenjanın yarısı kullanıldı. Deprem bölgesindeki arkadaşlar tarafından bu yılda yine aynı uygulamaya devam ettik. Birer öğrenci ile elimizden geldiğince yaraları sarmak için üstümüze düşeni yapmaya çaba sarf ediyoruz. Ben bu eğitim bayramına ilk günden bu zamana kadar katkı veren bu fikri gündeme getiren destek olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Bartın Yenilenebilir enerji sistemleri için yüksek performanslı yöntemler geliştirilecek Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle hidrojen üretimi ve yakıt pili uygulamaları için yüksek performanslı yöntemler geliştirilecek. Bartın Üniversitesinde (BARÜ) yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanımı için yürütülen çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Bulut yürütücülüğündeki proje, TÜBİTAK 1002- B Hızlı Destek Modülü programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. "Seryum Bazlı Metal Organik Kafes (Ce-BTC) Destekli NiRh Nanoparçacıkların Sentezi, Tanımlanması, Hidrazin Boranın Tam Bozunma Tepkimesinde Katalitik Etkinliği ve Elektrokimyasal Analizlerinin İncelenmesi" başlıklı proje ile hidrojen üretimi ve yakıt pili uygulamalarını etkileyen parametreler araştırılacak. Yüksek performanslı katalizör geliştirilmesi hedefiyle yapılacak incelemelerde, BARÜ Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yurderi ile doktora sonrası araştırmacısı Dr. Aykut Çağlar çalışmalara katkı sunacak. Proje hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Bulut “Alternatif enerji kaynaklarına yönelimin giderek arttığı günümüzde farklı yöntemlerle yenilenebilir enerji kaynaklarını daha verimli kullanmak mümkündür. Geleceğin önemli enerji kaynaklarından biri olan yakıt pillerinin performansını artırmak bu noktada bizlere büyük avantajlar sağlamaktadır. Yürüteceğimiz çalışmalarla anot katalizörü üzerindeki malzeme karakterizasyonu ve katilik etkileri araştıracağız. Böylece proje kapsamında elde ettiğimiz sonuçların yüksek performanslı katalizör sistemlerinin geliştirilmesine katkı sunacağına inanıyoruz. Bu düşüncelerle bilimsel çalışmalarımızda bizleri daima teşvik eden Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Orhan Uzun ile Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sayın Mehmet Zahmakıran’a teşekkür ediyorum” dedi. Projede emeği geçenleri tebrik eden BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Bartın Üniversitesi olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının sürdürülebilir ve etkin kullanımı üzerine yeni yaklaşımlar geliştiriyoruz. Modern yöntemlerin kullanıldığı çevreye duyarlı uygulamaların kullanımını destekliyor, farklı çalışmalarla enerji verimliliğini artırmayı hedefliyoruz. Bu noktada hidrojen üretimi ve yakıt pili uygulamalarına yönelik projeleri dolayısıyla Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Bulut ve proje ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Kurumsal ilerleyişimize sunduğu değerli katkılar için Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bülent Karakaş’a teşekkür ediyorum. Ayrıca bizlere daha iyiye ulaşma noktasında daima destek veren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize ve TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Orhan Aydın’a teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.