Yerel Haberler
Çanakkale
Çanakkale’de 101 anne üniversite öğrencileri için ev yemekleri hazırladı
13 Kasım 2024 Çarşamba - 16:48 Çanakkale’de 101 anne üniversite öğrencileri için ev yemekleri hazırladı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) öğrenciler, ‘Cumhuriyet’in 101. Yılında Çanakkale’nin 101 Annesi Öğrencilerle Buluşuyor Projesi’ çerçevesinde 101 anne tarafından hazırlanan yemekleri yeme fırsatı buldu. ÇOMÜ PR Kulübü tarafından hazırlanan ‘Cumhuriyet’in 101. Yılında Çanakkale’nin 101 Annesi Öğrencilerle Buluşuyor Projesi’ kapsamında üniversite öğrencileri manevi annelerinin hazırladığı yemekleri tatma fırsatı buldu. Öğrenci Sosyal Etkinlik Merkezi’nde (ÖSEM) düzenlenen etkinlikte 101 annenin hazırladığı sarma, köfte, börek, tatlı ve içecekten oluşan yiyecekler öğrencilere sunuldu. Topluluğun akademik danışmanı ve ÇOMÜ Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Gökhan Bayram, “Cumhuriyetin 101’inci yılındayız ve 101’inci yılda Çanakkale’den 101 anne, üniversitede öğrenim gören öğrencilere ikramlarda bulundular. Hiçbiri birbirini tanımıyor. Hepsi buradaki üniversite öğrencilerini evlatları olarak görüyorlar. Her biri evlerinde yapmış oldukları kısır, börek, sarma, poğaça, tatlılar, tuzlular, bunları manevi evlatları olarak kabul ettikleri öğrencilerle paylaşıyorlar. Burada Çanakkale’deki birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunu da yansıtmış oluyoruz” dedi. Öğrencilere yemek hazırlayan Öznur Benderlioğlu Doğangün, “Çok gururluyum. Çanakkale’ye, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne gelen öğrenciler anne ve babalarından, ebeveynlerinden bize emanetler. O emanetler bizlerin evlatları. Biz nasıl kendi çocuklarımızın yatağa aç girmesini istemiyorsak, onlar da muhtemelen aynı şeyleri düşünüyorlar. Onlara elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz anneler olarak. Hiçbirimiz birbirimizi tanımıyoruz. 101 anne bir araya geldik, maharetlerimizi sergiledik. Her zaman desteğimiz devam edecek. Bu sadece küçük bir farkındalık hareketi. Eminim ki Çanakkaleliler, tüm çocuklarımızı sahiplenecek. Çünkü onlar bizim aydın geleceğimiz” diye konuştu. ÇOMÜ’de okuyan Halil İbrahim Sert, “Annelerimizden uzun süredir uzağız. Anne yemekleri, ev yemeklerinden uzak kalıyoruz. 101 annemiz bize ev yemeklerini getirdiler. Ev yemeklerine hasret kaldık. Onlara çok teşekkür ediyorum, hepsinin ellerinden öpüyorum” şeklinde konuştu.
Çanakkale’de 101 anne, üniversite öğrencilerine ev yemekleri hazırladı
13 Kasım 2024 Çarşamba - 16:44 Çanakkale’de 101 anne, üniversite öğrencilerine ev yemekleri hazırladı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) öğrenciler, ‘Cumhuriyet’in 101. Yılında Çanakkale’nin 101 Annesi, Öğrencilerle Buluşuyor Projesi’ kapsamında 101 anne tarafından hazırlanan yemekleri yeme fırsatı buldu. ÇOMÜ PR Kulübü tarafından hazırlanan, ‘Cumhuriyet’in 101. Yılında Çanakkale’nin 101 Annesi, Öğrencilerle Buluşuyor Projesi’ kapsamında üniversite öğrencileri manevi annelerinin hazırladığı yemekleri tatma fırsatı buldu. Öğrenci Sosyal Etkinlik Merkezi’nde (ÖSEM) düzenlenen etkinlikte 101 annenin hazırladığı sarma, köfte, börek, tatlı ve içecekten oluşan yiyecekler öğrencilere sunuldu. Topluluğun akademik danışmanı ve ÇOMÜ Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Gökhan Bayram, “Cumhuriyetin 101’inci yılındayız ve 101’inci yılda Çanakkale’den 101 anne üniversitede öğrenim gören öğrencilere ikramlarda bulundular. Hiç biri birbirini tanımıyor. Hepsi buradaki üniversite öğrencilerini evlatları olarak görüyorlar. Her biri evlerinde yapmış oldukları kısır, börek, sarma, poğaça, tatlılar, tuzlular. Bunları manevi evlatları olarak kabul ettikleri öğrencilerle paylaşıyorlar. Burada Çanakkale’deki birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunu da yansıtmış oluyoruz” dedi. 101 anne içinde olan ve öğrencilere yemek hazırlayan Öznur Benderlioğlu Doğangün, “Çok gururluyum. Çanakkale’ye, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi gelen öğrenciler anne ve babalarından, ebeveynlerinden bize emanetler. O emanetler bizlerin evlatları, biz nasıl kendi çocuklarımızın yatağa aç girmesini istemiyorsak, onlarda muhtemelen aynı şeyleri düşünüyorlar. Onlara elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz. Anneler olarak, hiç birimiz birbirimizi tanıyoruz. 101 anne bir araya geldik. Maharetlerimizi sergiledik. Her zaman desteğimiz devam edecek. Bu sadece küçük bir farkındalık hareketi. Eminim ki Çanakkaleliler, tüm çocuklarımıza sahiplenecek. Çünkü onlar bizim aydın geleceğimiz” diye konuştu. ÇOMÜ’de okuyan Halil İbrahim Sert, “Annelerimizden uzun süredir uzağız. Anne yemekleri, ev yemeklerinden uzak kalıyoruz. 101 annemiz bize ev yemeklerini getirdiler. Ev yemeklerine hasret kaldık. Onlara çok teşekkür ediyorum. Hepsinin ellerinden öpüyorum” şeklinde konuştu.
250 bin dekar alanı sulayan Bayramiç Barajı kuruma noktasına geldi
13 Kasım 2024 Çarşamba - 12:04 250 bin dekar alanı sulayan Bayramiç Barajı kuruma noktasına geldi Çanakkale’de, çok sayıda su kaynağına sahip olduğu için mitolojide adı ’Bin Pınarlı İda’ olarak geçen Kaz Dağları’ndan beslenen, 96 milyon 500 bin metreküp su kapasitesine sahip, 250 bin dekar alanı sulayan Bayramiç Barajı’nda bölgede yeterli yağış olmaması sebebiyle su seviyesi yüzde 10’lara kadar düştü. Yaklaşık 11 milyon metreküp su kalan barajda yağışların yeterli olmaması sebebiyle oluşan kuraklık havadan görüntülendi. Son aylarda kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türkiye’de barajlardaki doluluk oranları ciddi şekilde düştü. Kuraklık, Çanakkale’deki barajları da tehdit ederken, Çanakkale merkez ve ilçeleri bu yıl yeterli miktarda yağış alamayınca barajlardaki su seviyesi düştü. Çok sayıda su kaynağına sahip olduğu için mitolojide adı ’Bin Pınarlı İda’ olarak geçen Kaz Dağları’nın eteklerindeki Bayramiç Barajı’nda da su seviyesi ciddi oranda düştü. Yeterli yağmur yağmadığı için Bayramiç Barajı neredeyse kuruma noktasına geldi. Barajı besleyen 4 dere de hem kuraklığın etkisiyle hem de Kaz Dağları’ndaki düşük kar yağışı nedeniyle kurudu. 96 milyon 500 bin metreküp su kapasitesine sahip 250 bin dekar alanı sulayan barajda yaklaşık 11 milyon metreküp su kaldı. Su seviyesi yüzde 10’lara düşen Bayramiç Barajı’nda yağışların yeterli olmaması sebebiyle oluşan kuraklık havadan görüntülendi.
Çanakkale’de Milli Ağaçlandırma Günü çerçevesinde 34 bin 500 bin fidan toprakla buluştu
11 Kasım 2024 Pazartesi - 12:28 Çanakkale’de Milli Ağaçlandırma Günü çerçevesinde 34 bin 500 bin fidan toprakla buluştu 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde, Çanakkale’de 13 ayrı noktada 34 bin 500 fidan dikimi yapıldı. Kayadere köyü mevkiinde düzenlenen fidan dikim etkinliğine, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, askeri erkan, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda öğrenci katıldı. Etkinlik kapsamında, protokol üyeleri ve öğrenciler tarafından Kayadere köyünde 4 bin fidan toprakla buluştu. Çanakkale’de 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri kapsamında Kayadere köyünde ağaçları, fidanları toprakla buluşturduklarını ifade eden Vali Ömer Toraman, “Çanakkale’de bu faaliyetin ilave bir önemi var o da Çanakkale özellikle son yıllarda çok büyük yangınlar geçirmiş bir il. Dolayısıyla bu yanan ormanların yeniden ağaçlandırma faaliyetinin yoğun olarak yapıldığı bir il. Orman teşkilatımız sağ olsunlar yangını müteakip gerekli hazırlıkları yapıp süratle fidanla buluşturuyorlar. Bugün de o çerçevede 2023 yılında büyük bir yangına maruz kalan mahaldeyiz. Burada fidanlarımızı dikiyoruz. İnşallah bu yanan alanları yine yeşillendirmek için orman teşkilatımız gayret sarf ediyor. Çanakkale orman yangınlarına hassas bir il. O yüzden kıymetli hemşerilerimizden, vatandaşlarımızdan da ricamız bu konuda azami dikkat göstermeleri, gayret göstermeleri. Özellikle anız yakmamaları. Bağ bahçe temizliği yaparken ateş yakmamaları. Çünkü Çanakkale rüzgarı bol bir memleket. O sebeple ateş kolaylıkla kontrolden çıkabiliyor ve büyük yangınlara sebebiyet veriyor. Bu yangınlarla mücadele etmek hakikaten çok meşakkatli, çok zor. Türkiye bu konuda da çok büyük gayret sarf ediyor. Çanakkale’de 4 yangın söndürme uçağımız, 3 tane yangın söndürme helikopterimiz, 100’e yakın arazözümüz, 500’ün üzerinde yangın söndürme personelimizle canla başla yangınları söndürmek için mücadele edildi. Bu sene de yine çıkan yangınlara başarılı bir şekilde müdahale edildi. Ama asıl olan yangınların çıkmaması. Bu konuda bütün vatandaşlarımızdan gayret talep ediyoruz. Çünkü yangınların yüzde 90’ın üzerindeki çıkış sebebi insan. O yüzden kıymetli hemşerimizden ricamız bu konuda dikkatli olmaları. Ormanlık alanlarımızı muhafaza etmek için gayret göstermeleri” dedi. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri kapsamında Kayadere köyünde bir fidan dikimi gerçekleştirdiklerini belirten Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, "Bu sene bu lokasyonda 4 bin fidan dikeceğiz. Çanakkale ilinde 13 ayrı lokasyonda 34 bin 500 adet fidan dikimi gerçekleştirilecek. Son 20 yılda Çanakkale ilinde 117 milyon fidan dikimi gerçekleştirildi" diye konuştu.