EKONOMİ - 29 Eylül 2024 Pazar 12:09

Food Point 39 ülkeden 250’yi aşkın yabancı alıcıyı ağırladı

A
A
A
Food Point 39 ülkeden 250’yi aşkın yabancı alıcıyı ağırladı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde, KFA Fuarcılık organizasyonuyla düzenlenen ‘Food Point Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı’nda 39 ülkeden 250’yi aşkın nitelikli alıcı Bursa gıda sektörü temsilcileriyle bir araya geldi.


Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde 3 gün boyunca devam eden fuar yüzlerce iş görüşmesine ev sahipliği yaparken, milyonlarca dolarlık iş bağlantılarının önünü açtı. Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu BTSO, sektörlerin ihracat odaklı büyümesine yönelik yeni nesil fuar organizasyonlarına devam ediyor. Food Point Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı, BTSO öncülüğünde, KFA Fuarcılık organizasyonuyla Merinos AKKM’de düzenlendi. Gıda sektörünün farklı gruplarından firmaların yanı sıra gıda teknolojilerinde üretim yapan markaların da yer aldığı fuar, sektörün yeni pazarlara açılmasına ve firmaların ihracatını güçlendirmesine katkı sağladı. Fuara bu yıl yurt dışından nitelikli alıcıların yanı sıra yurt içinden perakende zincirlerinin satın alma ekipleri de katıldı.


“Fuarla Hem İhracatımızı Artırıyor Hem de Bursa’yı Tanıtıyoruz”


Fuara ilişkin değerlendirmelerde bulunan BTSO Gıda ve Paketli Ürünler Konseyi Başkanı Burhan Sayılgan, Bursa’nın gıda ve tarım sektöründeki üretim ve ihracat potansiyelini güçlendirmeyi hedeflediklerini aktardı. Bu kapsamda düzenlenen Food Point Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı’nın sektördeki profesyonellerin bir araya gelerek yeni iş bağlantıları kurmalarına, iş birlikleri geliştirmelerine ve sektördeki yenilikleri takip etmelerine imkan sağladığını belirten Sayılgan, “Fuarda 3 gün boyunca dünyanın farklı bölgelerinden 250’yi aşkın nitelikli alıcıyı ağırladık. Fuar komitemiz tarafından firmaların talep ve beklentileri doğrultusunda seçilen alıcılar, firmalarımızla verimli iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Biz bir yandan ihracatı artırırken diğer taraftan Bursa’yı ve üreticilerimizi de tanıtmayı amaçlıyoruz. Bu anlamda fuarımızın son derece faydalı geçtiğini söyleyebilirim. İnşallah gelecek yıllarda bu fuarı Türkiye’nin ve bölgenin en güçlü platformlarından biri haline getireceğiz. BTSO Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın İbrahim Burkay’a ve fuarımıza destek veren tüm sektör temsilcilerimize teşekkür ediyorum” İfadelerini kullandı.


Food Point Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı’na bu yıl Bosna Hersek, Azerbaycan, Malezya, Hollanda, İngiltere ve Ürdün başta olmak üzere 39 ülkeden yabancı alıcı katıldı. Fuara Azerbaycan’dan katılan Said Javadov,“Firmamız Bravo markası altında, 5 hipermarket ve 125 süpermarket olmak üzere toplam 130 noktada faaliyet gösteriyor. Bursa’da düzenlenen fuara ilk defa katılıyoruz. Burada ilk elden ürün alma konusunda büyük fırsatlar oluşturulmuş. Bu sayede birçok firma ile tanışma fırsatı bulduk. Buradan çok güzel neticeler elde edeceğimizi ve yeni iş birlikleriyle Azerbaycan’a döneceğimizi düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda düzenlenecek fuarlara ülkemizden büyük heyetlerle katılmayı istiyoruz” dedi.


Hindistan’da 1906 yılından beri faaliyet gösteren Hamdard Foods firmasını temsilen fuara katılan Dushyant Sahni, safran ve baharat üretimi ve ticareti yaptıklarını söyledi. Sahni, “İlk kez Türkiye’de bulunuyorum ve burada tanıştığımız firmalarla faydalı görüşmeler yaptık. Türk ve Hint kültürü, özellikle baharat konusunda çok benziyor. Gelecek yıl da fuara katılmayı planlıyoruz" diye konuştu.


Hollanda’dan fuara katılan Amrıaco firmasının yetkilisi Fathi Farag, organizasyonun özenle hazırlandığını belirterek, "Her şey çok güzel geçti. Deniz ürünleri, reçel ve şekerleme üzerine iş yapan firmalarla görüşmeler yaptık. Ülkemize döndüğümüzde gerekli anlaşmaları imzalayacağız. Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.



Food Point 39 ülkeden 250’yi aşkın yabancı alıcıyı ağırladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri 8 asırlık Cami Kebir, aslına uygun kapılarına kavuştu Kayseri’de 8 asırdır ayakta duran ve ’ilk cuma camisi’ olarak bilinen Cami Kebir’in 3 kapısı; aslına uygun şekilde yapılarak yerine takıldı. El oyma işçiliğiyle yapılan ve yapımı 8 ay süren kapıların camiye montajı yapılırken, Tarihçi Yazar Halit Erkiletlioğlu; "1 kapıda olan motifleri 3 kapıya da uygulamak suretiyle mutlu sona geldik" dedi. Cumhuriyet Meydani’nda bulunan Tarihi Cami Kebir’in kapıları, aslına uygun olarak restore edildi. Abdullah Gül Üniversitesi Öğretim Üyesi Ömer Aksoyak ile birlikte caminin Ankara Etnografya Müzesi’nde bulunan orjinal kapısının incelenerek yapılan projenin Anıtlar Kurulu’nda kabul görmesinin ardından başlatılan çalışmada sona gelindi. Kahramanmaraş’ta el oymasıyla yapılan ve yapımı 8 ay süren kapıların camiye montajı tamamlanırken, Tarihi Cami Kebir hakkında bilgiler veren Tarihçi Yazar Halit Erkiletlioğlu; "İlk adı ’Sultan Cami’ olan Cami Kebir; Melik Muhammed Gazi tarafından 1134-1143 yılları arasında yapılmış Kayseri’nin ilk Cuma camisidir. Dolayısıyla bizim için çok kıymetli bir cami. İş makinelerinin olmadığı bir dönemde böyle muazzam bir eseri yapabilmek çok önemli. Sultan, bir kuruş dışarıdan destek almadan kendi parasıyla yaptırmış burayı. 65 yıl sonra Danişmendli Beyliği Selçuklu’ya katılıyor ve Kayseri Selçuklu’nun bir vilayeti oluyor. 1205 yılında 1. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde cami bir tahribat görmüş. Caminin kuzey tarafındaki bölümü ilave ettirmiş, minare yaptırmış ve ilave ettiği bölüme de bir kapı açtırmış. O kapı zaman içerisinde eskimiş, defalarca değiştirilmiş. Fakat ilk çıkan kapıyı Ankara Etnografya Müzesi 1923 yılında toplamış. İyi ki toplanmış" dedi. Aslında 1 kapıda olan motifleri 3 kapıya da uyarladıklarını kaydeden Erkiletlioğlu; "1 sene önce Abdullah Gül Üniversitesi Öğretim Üyesi Ömer Aksoyak ile birlikte Ankara’ya gittik, kapıyı çıkarttık ve birebir ölçülerini aldık. Daha sonra bir proje yazıldı, Anıtlar Kurulu’ndan proje kabul gördü. 1 kapıda olan bu motifleri 3 kapıya da uygulamak suretiyle bugün mutlu sona geldik. Kahramanmaraş’ta yapılıyor el oyması kapılar, aşağı yukarı 8 aydır yapılıyor" ifadelerini kullandı. Şehir merkezinde olan Cami Kebir, Kapalıçarşı’nın yanında yer almaktadır. 1135 tarihinde, Danişmendli hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından yaptırılmıştır. Caminin kuzeye açılan kapısının yanındaki kitabe ise bir onarım kitabesidir. Melik Mehmet Gazi’nin yeğenlerinden olan Yağıbasanoğlu, Muzaffereddin Mahmud tarafından 1206 yılında onartılmıştır. Abidenin bu gün taşıdığı tek kitabe olan onarım kitabesi kuzey duvarın dış yüzüne, kapının yakınına konulmuştur. Onarım kitabesinde şu ifadeler yer almaktadır; "Bu cami, Kılıçaslan oğlu, büyük Sultan Keyhusrev devrinde - Allah onun yardımını yüceltsin- H.602/M.1206 yılında Yağıbasanoğlu, Muzaffereddin Mahmud tarafından onarılmıştır.”