SAĞLIK - 29 Kasım 2024 Cuma 10:55

Bu beslenme yöntemi hem bedeni hem de ruhu dinlendiriyor

A
A
A
Bu beslenme yöntemi hem bedeni hem de ruhu dinlendiriyor

Uzman Diyetisyen Hacer Kayaalp, taze mevsim meyve ve sebzelerinden oluşan hafif bir öğünün hem bedeni hem de ruhu dinlendireceğini belirterek, gazlı içecekler, meyve suları, enerji içecekleri yerine su, ayran, taze meyve dilimleriyle aromalandırılmış su veya şekersiz bitki çayları tüketilmesini tavsiye etti.


Bilecik İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi Uzman Diyetisyeni Hacer Kayaalp, gazlı içeceklerin sağlığı olumsuz yönde etkiyebileceğini söyledi. Doğru beslenme konusunda bilgiler veren Kayaalp, "Yetersiz su tüketimi, fiziksel performansımızı düşürebilir, baş ağrısı, halsizlik gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle günlük 8-10 su bardak su içmeye özen göstermeliyiz. Yoğun fiziksel aktivite yapıyorsanız veya güneş altında uzun süre kalıyorsanız bu miktar kişiye özel arttırılabilir. En sık yapılan hatalardan biri de sıcak havanın etkisiyle tüketilen gazlı içecekler, meyve suları, enerji içecekleri fazla şeker içerir ve boş kalori alımına neden olur. Bunun yerine su, ayran, taze meyve dilimleriyle aromalandırılmış su veya şekeriz bitki çayları gibi içecekler tercih edebilirsiniz. Özellikle yağlı yiyecekler tüketmek sindirim sisteminizi zorlayabilir ve kendinizi daha yorgun hissetmenize neden olabilir. Ayrıca bu tarz beslenme kilo alımına da neden olmaktadır. Bunun yerine taze mevsim meyve ve sebzelerinden oluşmuş hafif bir öğün hem bedeninizi hem de ruhunuzu dinlendirecektir. Yoğun günlük rutinler nedeniyle öğün atlama problemiyle sık karşılaşmaktayız. Ancak bu metabolizma hızının yavaşlamasına ve enerji seviyenizin düşmesine neden olur. Düzenli öğünler tüketmeye özen göstermeliyiz. Unutmayın doğru ve dengeli bir beslenme sağlıklı yaşamın temelidir" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Çaycumalılar dernek gecesinde bir araya gelecek Çaycuma Çevre Köylerini Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, "Birlik ve Beraberlik" gecesi için hazırlıklarını tamamladıklarını ifade ederek 18 Aralık tarihinde Çaycumalılarla birlikte olacaklarını kaydetti. Dernek Başkanı Savaş Çiloğlu, etkinliğin 18 Aralık’ta Zonguldak merkezde gerçekleştirileceğini açıkladı. Başkan Çiloğlu, etkinlikte bölgenin bürokratları, akademisyenleri, doktorları, avukatları, işçi ve işveren temsilcileri ile sivil toplum kuruluşu üyelerinin bir araya geleceğini belirtti. Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri ile yapılan toplantıda etkinliğin içeriği ve detayları hakkında önemli kararlar alındı. Gecede, Çaycuma ve çevresindeki gölgede kalmış güzelliklere dikkat çekmek amacıyla slayt sunumları yapılacağı bildirildi. Başkan Çiloğlu, bu sunumlarla bölgenin doğal ve kültürel değerlerine ışık tutulacağını ifade etti. Etkinlikte ayrıca, yöresel yemeklerin katılımcılara sunulacağı ve bu yemeklerin, misafirlere bölgenin mutfağından lezzetler sunma fırsatı sağlayacağı açıklandı. Dernek Başkanı Savaş Çiloğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri ve gönüllülere teşekkür ederek, “Geleneksel "Birlik ve Beraberlik" gecemiz 18 Aralık’ta yapılacak.Dernek Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile birlikte gerçekleştirdiğimiz toplantı sonucu geleneksel etkinliklerimizden birisi haline gelen bölgemizin bürokrat, akademisyen, doktor, avukat, siyasiler, işçi ve işveren temsilcileri sivil toplum kuruluşu örgütleri ile buluşuyoruz.Zonguldakmerkezde her yıl geleneksel olarak bir araya geldiğimiz birlik ve beraberlik gecesi 18 Aralık’ta gerçekleşecektir. Etkinlikte bölgemizin gölgede kalmış güzelliklerine dikkat çekecek ve ışık tutacak slayt sunumlarımız olacaktır. Akşam yemeğinde ise yöresel yemeklerimiz ikram edilecektir. Gerçekleştirdiğimiz Yönetim Kurulu Toplantısı’nde programımızın detayları ile ilgili gerekli kararlar alındı, dernek olarak çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Bu süreçte yeni fikirler ve özverili çalışmaları yadsınamayacak olan Yönetim Kurulu Üyelerimize emeklerinden ötürü teşekkür ediyorum.Yeni fikirler ve özverili çalışmalarıyla etkinliğin başarılı olmasında emeği geçen tüm üyelerimize minnettarım. Dernek olarak, bu süreçte çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz” dedi.
Isparta Eğirdir’de kadın eli değiyor, safran üretimi katlanarak artıyor Isparta’nın Eğirdir ilçesinde özellikle kadınların da yönelmesiyle üretimi katlanarak artan safran, 350 ila 500 bin lira arasında alıcı buluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 75 hibe desteği ve yerel yönetimlerin projeleriyle Eğirdir’de başlayan safran üretimi, kısa sürede köylere de yayıldı. İlçe genelinde bu yıl toplam 3,5 dekarlık alanda safran dikimi gerçekleştirildi. Üretim süreci oldukça zahmetli olan safranda, 150 bin çiçekten sadece 1 kilogram ürün elde ediliyor. Toplanan çiçeklerin en değerli kısmı olan kırmızı çiçekler, özenle ayrıştırılıp kurutuluyor. Safran, hem gıda hem de sanayi alanında geniş bir kullanım potansiyeline sahip bulunuyor. Eğirdir İlçe Tarım Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Kemal Yılmaz, safranın özellikle kozmetik ve boya sanayisinde büyük ilgi gördüğünü belirterek, "Safran çok güçlü bir antioksidan. Ayrıca uçak kanatlarının boyanmasında da kullanılıyor" dedi. “Safran üretim merkezi oluyoruz" Eğirdir Kaymakamı Ömer Cimşit ise ilçenin safran üretiminde önemli bir merkez haline geldiğini belirterek, "2018 yılında iki köyde başlayan üretim, bugün beş köye ulaştı. Amacımız, üretim alanlarını her yıl daha da genişletmek" dedi. Üretici Kamil Korkmaz, "Bu işten çok memnunuz. Devletimizin sağladığı desteklerle büyük aşama kaydettik" derken, üretici Serpil Başgül de, "Devlet destekli safran üretimine bu yıl başladım. Çok memnunum, herkese tavsiye ederim" ifadelerini kullandı. Katma değeri yüksek bir ürün Yüksek katma değeriyle dikkat çeken safran, pilavdan çaya, lokumdan çorbaya birçok üründe kullanılıyor. Kendi ağırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabilen bu değerli baharat, Türkiye’nin tarım ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Eğirdir’de safran üretiminin önümüzdeki yıllarda daha da artması ve Türkiye’nin dünya safran piyasasında güçlenmesi hedefleniyor.