Bayburt Üniversitesi Bayburt Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ersin İlhan, Bayburt ili genelindeki Milli Eğitim ve okul idarecilerini ``˜inovatif (yenilikçi) düşünce yöntemleri` konusunda bilgilendirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından üst düzey yöneticilere yönelik ``Zirvedekilerle Buluşma`` adıyla düzenlenen eğitim programı kapsamında Bayburt ili genelindeki Milli Eğitim İlçe Müdürleri, Milli Eğitim İl ve İlçe Şube Müdürleri, okul ve kurum müdürleri ile yardımcılarına ``İnovatif (Yenilikçi) Düşünme Becerileri`` konulu seminer verildi. Milli Eğitim İl Müdürlüğü hizmetiçi eğitim binasında düzenlenen seminerden önce Bayburt Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinden Elanur Albud, Zeynal Abidin Çetin ve Mustafa Çoban isimli öğrenciler, Sanat Yönetmeni Dilek Topçu yönetiminde, seminerin anlam ve önemine uygun olarak "Baba" isimli oyunu sergiledi.
Semineri sunan ve başlıca ``˜İnovatif Düşünce Becerisi`, ``˜Iraksak Düşünme Etkinliği`, ``˜Kamu Kurumlarında İnovasyon`, ``˜İnovasyon Türleri` ve ``˜İnovasyon Süreçleri` konularına değinen Bayburt Üniversitesi Bayburt Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ersin İlhan, sunumunda şu önemli ve çarpıcı bilgilere yer verdi: ``İnovasyon; yeni ve önemli ölçüde değiştirilmiş ürün (mal ya da hizmet), veya sürecin, yeni bir pazarlama yönteminin ya da iş uygulamalarında, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni bir organizasyonel yöntemin uygulanmasıdır. Çok sayıda ve birden fazla fikir, birbirinden farklı alternatifler, mevcut bilgiden ve bilinenden uzaklaşma, inovatif düşünme becerisinin temelini oluşturuyor. Bu da öğretilen bir beceri, yetenektir. İnovatif düşünme becerisinin bir yolu olan ıraksak düşünce, farklı düşünceleri biraraya getirerek en güzelini ortaya çıkarma yetisidir. İnsanların düşünme becerisini birey olarak ele aldığımızda kilit unsur, ıraksak düşünme becerisidir. Iraksak düşünme, inovatif düşünme becerisinin temelini oluşturur. İnovasyon, Roma sistemlerini bulma işidir. Roma Sayı Sistemi, matematikte gelişmeyi engelledi. Bizim de gelişmeyi engelleyen etkenleri (sorunları / sıkıntıları) bulmamız gerekir.``
``Her yeni fikir, inovasyon değildir`` diyen İlhan, ``İnovasyon olabilmesi için fikrin pazarlanabilir ve satın almaya hazır bir kitle olması gerekir. Buluşlar, tek başlarına inovasyon değildir. Önemli olan buluşları satın almaya hazır bir tüketici kitlesinin olması ve istenilen fiyatı ödemeyi kabul etmesidir. Latince kökenli bir sözcük olan ``˜innovatus`tan gelen inovasyonun anlamı yeni bir şey yapmaktır ve dolayısıyla bir sürece işaret eder. İnovasyonda (yenilikten farklı olarak) önemli olan yeni bir ekonomik ve/ya sosyal değer yaratmaktır. Bu tanımda söz konusu olan ``˜yeni` kavramı dünya ve pazardaki yenilikle sınırlı değildir. Firma için yeterli olması yeterlidir. İnovasyonun hem eğitime hem öğretime bakan yönü olmalıdır. Fikirleri pazarlanabilir hale getirmek gerekir. Bunun da yolu paylaşmaktan geçer.`` Diye konuştu.