EKONOMİ - 27 Haziran 2024 Perşembe 09:15

Ürettikleri çilekleri devletin zirvesine ulaştırmanın mutluluğunu yaşadılar

A
A
A

Batman’ın Sason ilçesinde çilek üreticileri, devletin verdiği yüzde 80 hibe desteğiyle ektikleri çilekleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ulaştırdılar.

Sason ilçesinde organik olarak yetiştirilen, rengiyle göze hitap eden, tadı ve kokusuyla da iştah kabartan meşhur "Sason çileği"nin tütüne alternatif olarak 2012 yılında devlet desteği ile ilçede ekimine başlandı ve her geçen yıl yaygınlaştırılarak bu yıl ilçede 400’ün üzerinde ailenin geçim kaynağı oldu.

Ürettikleri çilekleri devletin zirvesine ulaştırmanın mutluluğunu yaşadılar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dünya Tütünsüz Günü Gençlik Buluşması"nda dünyanın birçok ülkesinden gelen gençleri ağırladığı programda Sason çileğinden övgüyle bahsetti. Programdaki çilekleri gönderen çilek üreticilerinden Kutbettin Erdem, Sason’un çilek üreticileri olarak 2012 yılında tütüne alternatif olarak çilek üretimine başladıklarını söyledi. 4 aile ile başlattıkları çilek üretiminin şu anda ilçe genelinde 400 aileye gelir kapısı olduğunu aktaran Erdem, "Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımızın gençlerle buluşmasında devletin bizlere sağladığı destek ile elde ettiğimiz çilekleri Cumhurbaşkanımıza ulaştırdık. Cumhurbaşkanımız çileğin tadına bakarak aroması ve tadından övgüyle bahsetti. Bu durum biz çilek üreticilerini çok sevindirdi. Çilek üretimimizin artmasında Cumhurbaşkanımız ve yerel yönetimlerimizin çok katkısı oldu. Destek arttıkça buradaki gençlerimize de iş olanağı oluşturulmuş oluyor. Daha önce diğer illerimize çalışmak için giden gençlerimiz artık kendi bahçelerinde çalışarak geçimini sağlıyor" dedi.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan Sason çileğinden övgüyle bahsetmişti"

Batman’ın Sason ilçesinden gelen ve yanında kendi yetiştirdikleri çileklerden getiren Emrullah Işık da ailesinin 2007’ye kadar tütün tarımıyla uğraştığını ancak daha sonra devlet desteğiyle çilek üretimine başladığını anlatmıştı. Cumhurbaşkanı ile geçen diyaloğunda şu anda ilçelerinde yaklaşık 400 çiftçinin geçim kaynağının çilek tarımı olduğuna işaret eden Emrullah Işık, "Daha önce sadece tütün üretilirken, şu an taze çileğin yanında çilek kurusu, çilek reçeli, çilek pestili de yapmaktayız. Ürettiğimiz ürünlerle ilçemizin ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlamaktayız. Bu durumda hem halk sağlığını hem de çevremizi koruduğumuza inanıyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Emrullah Işık, vermiş oldukları destekten dolayı tüm çiftçiler adına Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini sundu.

Ürettikleri çilekleri devletin zirvesine ulaştırmanın mutluluğunu yaşadılar

Erdoğan’ın "Fakat bu çilek az değil mi? Bunun devamı var mı? Buradaki bütün arkadaşlara dağıtacak mıyız" sorusunu yönelttiği Işık, "Var Cumhurbaşkanım. Program bittikten sonra bütün arkadaşlara ikram edeceğiz" yanıtını vermişti. Daha sonra çileğin nereden geldiğiyle ilgili bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çok da güzel. Çok iri, maşallah" dedi. Erdoğan’ın, bu çileğin ihracı olup olmadığını sorması üzerine Işık, çileği ihraç ettiklerini, elindeki dosyada bütün bilgilerin mevcut olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Işık’a program sonrası bunları konuşacaklarını ifade etmişti.

Ekrem Aktaş

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 21. Ankara Kitap Fuarı başladı Bu yıl 21’incisi düzenlenen Ankara Kitap Fuarı, 400’e yakın yayınevi ve 800’ün üstünde yazarı kitapseverlerle buluşturacak. 21. Ankara Kitap Fuarı, ATO Congresium’da başladı. Kültürel psikiyatri eğitimi alanındaki çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Kemal Sayar’ın onur konuğu olarak katıldığı fuarda Azerbaycan Büyükelçiliğine bağlı Azerbaycan Kültür Merkezi halk dansları topluluğu bir gösteri yaptı. Fuarda Azerbaycanlı opera sanatçısı Fidan Huseynova da yer aldı. Prof. Dr. Kemal Sayar, kitabın insanı anlamak için ayna görevi yaptığını belirterek, “Kitap, zihin evrenimizi, gönül evrenimizi genişleten bir şey. İnsanı anlamak için kendimizi anlamak için başvuracağımız adeta bir ayna. Okuyan insan bildiği ezberleri unutur dünyayı yeni yeni biçimlerle görmeye başlar kendine bu organında olduğu gibi meydan okuma cesaretini gösterir. Dünyadaki bildik ezberlere meydan okuma cesaretini gösterir. Böylece kendi zihinsel evrini genişlettiği gibi dünyadaki tanışların, akrabaların da sayısını artırır. Size yüz yıl önce yazılmış bir romanı okurken, diyelim ki, Sen Petersburg’ün tanrı sokaklarına uzanırsınız, o insanların hayal dünyalarına ortak olursunuz, onlar gibi olmanın neye benzediğini anlarsınız. Dünyadaki empati devriminin, merhamet devriminin temel saç ayağını kitapların oluşturduğu dile getirilir” dedi. “Kitap kötülüğe meydan okuma cesareti verir” Sayar, ‘Tom Amcanın Kulübesi’ kitabından da örnekler vererek, “Yani mesela Amerika Birleşik Devletleri’nde köleliğe son veren yasalar, Tom Amcanın Kulübesi adlı küçücük bir kitap sayesinde olmuştur. Tom amcanın kulübesi kitabını okuyan beyazlar o zamana kadar acı çeken Afrikalı Amerikalıları veya işte daha tercih edilmeyen ifadeyle zencilerin problemini anlamışlardır. Bizim yakınımızda meğerse bu kadar büyük acı çeken insanlar varmış demişlerdir. O zaman kitle iletişim araçları yaygın olmadığı için ancak bir romanla haberdar olabilmişlerdir. Dolayısıyla aslında iyi kitaplar okumak bizi iyi insanlar da yapar. Kötülüğe meydan okuma cesareti verir. Bildiğimiz ezberleri ve baskı mekanizmalarını sorgulama cesareti verir. Bildiğimiz ezberleri ve baskı mekanizmalarını sorgulama cesareti verir. İyi insan olmanın yolu iyi okur olmaktan da geçer. Dolayısıyla her kitap fuarı ruhlarımız için, zihinlerimiz için, dimağlarımız için bir ziyafettir” ifadelerini kullandı. “Aradığım kitapları rahatlıkla bulabiliyorum” Fuarı ziyaret eden Nihal Sariç, istediği kitapları bulduğunu söyleyerek, “Genellikle kendi dönemime ait yeni yakın dönemdeki kitapları tercih ediyorum. Akıcı olmasına özellikle de önem veriyorum. Aradığım kitapları rahatlıkla bulabiliyorum” şeklinde konuştu.