YEREL HABERLER - 10 Nisan 2012 Salı 12:38

ÜNİVERSİTELİLERE ``˜TOPRAK VE TOPRAK EROZYONU` ANLATILDI

A
A
A
ÜNİVERSİTELİLERE ``˜TOPRAK VE TOPRAK EROZYONU` ANLATILDI

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Nazilli Meslek Yüksel Okulu`nda ``Toprak ve Toprak Erozyonu`` konulu seminer düzenlendi.
ADÜ Sümer Derslikleri Konferans Salonu`nda düzenlenen ``Toprak ve Toprak Erozyonu`` konulu seminere TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir konuşmacı olarak katıldı. Öğretim elemanlarının da takip ettiği seminere öğrencilerin katılımı yoğundu.
Toprak erozyonu hakkında bilgiler veren Mehmet Özdemir, insanlar için hayvansal ve bitkisel gıdaların kaynağı olarak en önemli varlıklardan birinin toprak olduğunu ifade etti. Özdemir, tarihte toplumların toprak için savaşlar yaptığını fakat buna rağmen toprağın erozyona karşı korunması bilincinin toplumumuzda yeterli düzeyde oluşmadığını söyledi. Bir çay kaşığı toprakta altı yüz bini aşkın mikroorganizmanın bulunduğunu belirten Özdemir ``Hayat topraktadır. Toprak varsa iş vardır, aş vardır. Oysa biz en verimli toprakların üzerini hiçbir canlıyı doyurmayan beton yığınlarıyla doldurduk. Aynı şekilde ormanlarımızı da yok ediyoruz. Aslında hayatı yok ediyoruz. Toprağı tutan ağaçtır. Ağaçlar iklimi düzenler, yağışı mümkün kılar, karbondioksitin emilmesini sağlar. Ormanlar oksijen kaynağıdır. Ankara`daki bir bardak su Toroslar`daki bir meşe ağacının sonucudur. Ne yazık ki doğaya hiçbir canlı, insanlar kadar zarar vermiyor`` dedi.
1 santimetre kalınlığında toprak tabakasının meydana gelmesinin 200 ila 1000 yıl arası bir zaman aldığının altını çizen Özdemir, Anadolu`nun zengin bitki çeşitliliğine sahip başlı başına bir gen kaynağı olduğunu ve vatanı korumanın önemli yollarından birinin de rüzgâr ve su erozyonuna karşı toprağı korumak olduğunu kaydetti. Ülkemizde her yıl 1.4 milyar ton toprağın erozyon nedeniyle kaybedildiğini, Türkiye`nin 12 katı büyüklüğünde yüzölçümüne sahip ABD`de bile yıllık toprak kaybının 1.700 milyon ton olduğunu anlatan Özdemir, ``Eurovision`da da, erozyonda da birinciyiz`` diye konuştu.
Erozyonun nedenlerine de değinen Özdemir, arazi yapısı, toprak özellikleri, iklim özellikleri, bitki örtüsünün durumu gibi doğal nedenlerin yanında, hatalı tarım teknikleri, amaç dışı arazi kullanımı, doğal bitki örtüsünün yok edilmesi, eğitim eksikliği, ormanların yok edilmesi, aşırı ve düzensiz otlatma, hızlı nüfus artışı gibi insan etkili nedenlerin bulunduğunu ifade etti. Özdemir; erozyonun sonuçlarının sellerin ve kuraklığın görülmesi, biyolojik çeşitliliğin yitirilmesi ve ekosistemlerin bozulup yok olması biçiminde ortaya çıktığını dile getirerek, erozyon sorununa yönelik önlemlerin ise eğitim ve bilinçlenme düzeyinin yükseltilmesi, mevcut bitki örtüsünün korunması, teraslama yapılması, rüzgar perdeleri kurulması, yeşil kuşakların oluşturulması ve bu konudaki örgütlülüğün artırılması olduğuna dikkat çekti.
Yabancılara toprak satışı konusundaki yasal düzenlemelerin de dikkatle ele alınması gerekliliğine vurgu yapan Özdemir, öğrencilere de orman ve su kaynaklarına sahip çıkmaları, toprakların erozyona karşı korunması konusunda duyarlı ve bilinçli olmaları tavsiyesinde bulundu. Özdemir, öğrencilerin Genç TEMA`ya üye olarak bu mücadeledeki bayrağı kendilerinden sonra devralmaya davet ederek konunun önemine işaret etti.
Seminer, 11 Nisan 1992 tarihinde kurulan TEMA Vakfı`nın kurucularından olan ve Vakfın sembolü haline gelen Hayrettin Karaca hakkında kısa bir tanıtım filmi ile sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Volkan Demirel: “Bugün 11-10 gözükse de 14’e-10 oynadık” Bodrum FK Teknik Direktörü Volkan Demirel, Galatasaray maçının ardından yaptığı açıklamada, “Bugün 11-10 gözükse de 4. hakemi saymıyorum. 14’e-10 oynadık. O yüzden Galatasaray takımını tebrik ediyorum. Ben Futbol Federasyonu Başkanımızdan da MYK Başkanımızdan da lütfen futbolu futbolu bilenlerin yönetmesini rica ediyorum” dedi. Trendyol Süper Lig’in 13. haftasında Bodrum FK, evinde Galatasaray’a 1-0 mağlup oldu. Maçın ardından Bodrum FK Teknik Direktörü Volkan Demirel, düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Demirel, “,Öncelikle Bodrumspor oyuncularını, arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Giren, çıkan, kadroda olan, tribünde olan herkes bugün inandı. Çok da iyi mücadele etti. Galatasaray’ı tartışmaya veya oynadığı oyunu konuşmaya gerek yok. Çeşitli formasyonlar oynayan hem 3’lü hem 4’lü ki ilk yarı 3’lü çıktılar ve ona rağmen çok pozisyon aldığını söyleyebilirim, Ege atılana kadar. Ege atıldıktan sonra da 10 kişi kaldığımızda dörtlüye döndüler. Ama biz yine 45 ile 55 yani golün geldiği dakikalarda biraz çok gömüldük. Ama eksik kalmamız ve hakikaten yoğun baskıya karşı biraz maruz kaldık ve gol yedik ama ondan sonra yaptığımız değişikliklerle yine pozisyonları bulan, Galatasaray’ın da bulmuş olduğu pozisyonlar var ama bu normal. Bugün 11-10 gözükse de 4. hakemi saymıyorum. 14’e-10 oynadık, o yüzden Galatasaray takımını tebrik ediyorum. 11-10 oynadıkları oyun için tebrik ederim. Hakemleri ayrıca tebrik edeceğim oraya geleceğim. Şimdi her şeyi anlıyorum. Ama benim önümde yan hakemle beraber aynı yere baktığımız yerde topun çıkmasını anlamıyorum. Top çünkü çıkmadı ve Seferi’nin önüne doğru bir top atıldı. Seferi belki pozisyonuna devam ettirecek, ettiremeyecek bilmiyorum. Yaşanmamış bir şey çünkü. Ama burada VAR var, başka bir şey var. Diyoruz ki Türk futbolunda niye oyuncu gelişmiyor? 19 yaşındaki bir çocuk ilk faulde ilk sarı kart, ikinci faulde ikinci sarı kartı yiyor. Ben niyete bakarım, niyet nedir Ege’nin elleri havada açık, ilk pozisyonda zaten ilk faulün de vermiş sarı kartı ama işte futbolun kurallarını bilmek, ortamını hissiyatını hissetmek gerekiyor. Ben Futbol Federasyonu Başkanımızdan da MYK Başkanımızdan da lütfen futbolu futbolu bilenlerin yönetmesini rica ediyorum. Çünkü yazık günah, biz burada emek harcadık. Bu çocuklar burada bugün hiç olmazsa 11-11 mücadele etselerdi yine yenilselerdi. Ben yine tebrik ederdim ama bugün haksız haksız demiyorum kırmızı kartı ama taç pozisyonundaki olay tamamen hakemlerin bugünkü niyetini bana belli etmiştir” diye konuştu.