GÜNDEM - 29 Kasım 2024 Cuma 08:29

Ticaret Bakanlığı’ndan Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü hakkında haberlere yalanlama

A
A
A
Ticaret Bakanlığı’ndan Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü hakkında haberlere yalanlama

Ticaret Bakanlığı, Birgün gazetesinin ve Uğur Dündar’ın Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü hakkındaki iddiaları yalanladı.


Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada yapılan haberlerin dezenformasyon olduğu belirtilerek, “Bugün Birgün gazetesinden Timur Soykan imzası ile yayınlanan; maksatlı, karalayıcı ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü birimlerimizin kaçakçılık ve yasa dışı ticari faaliyetlere karşı sürdürdüğü yoğun çabalarına kara çalmayı hedefleyen ‘Sahte altınla kara para dümeni’ başlıklı haber ve gazeteci Uğur Dündar’ın sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği dezenformasyona karşı kamuoyumuzun bilgisine; Ticaret Bakanlığı olarak gümrüklerdeki kaçakçılık ve yasa dışı ticari faaliyetlere karşı mücadelemiz kararlılıkla sürmektedir. Birgün gazetesinin İstanbul Havalimanı Gümrük Müdürlüğümüzü hedef alan ve gerçek dışı bilgiler içeren haberinde gündeme getirdiği “pirinç levhaların yolda altın levhalarla değiştirildiği” iddiası maksatlı, karalayıcı ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğümüzün kaçakçılık ve yasa dışı ticari faaliyetlere karşı ülkemiz çapında yürüttüğü kararlı mücadeleyi zedeleyici bir algı operasyonudur” ifadelerine yer verildi.



"1 Haziran 2023 - 28 Kasım 2024 tarihleri arasında tespit edilen 9 bin 953 farklı olayda, 66 milyar 19 milyon TL değerinde yasa dışı ticari faaliyet engellendi"


Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalara dikkati çektiği açıklamada, “Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğümüz, şimdiye kadar ülke çapında başta uyuşturucu, tütün mamülleri, akaryakıt, değerli maden, elektrik elektronik, gıda, tıbbi malzeme başta olmak üzere birçok yasa dışı ticaret eylemine karşı geniş çaplı operasyonlar yürütmüştür. 1 Haziran 2023 tarihinden 28 Kasım 2024 tarihine kadar geçen sürede tespit edilen 9 bin 953 farklı olayda, 66 milyar 19 milyon TL değerinde yasa dışı ticari faaliyet engellenmiştir. Bu olayların 481’i değerli madenlerle ilgili yasa dışı ticari faaliyet olup toplam değeri 3 milyar 741 milyon TL’dir. Son 18 aylık sürede yüzde 76 artış oranı ile bin 705 farklı olayda 30 ton 210 kg ağırlığında yaklaşık 33,5 milyar TL değerinde uyuşturucu yakalaması gerçekleştirilmiştir. 33,5 milyar TL’lik uyuşturucu yakalaması tam yüzde 331 oranında bir artışa denk gelmektedir” ifadeleri kullanıldı.


Bakanlıktan yapılan açıklamada yasa dışı ticaretle mücadelenin devam ettiği belirtilerek, “Ticaret Bakanlığımızın gümrüklerimizde tesis ettiği modern yöntem ve teknik alt yapı sayesinde kaçaklıkla ve yasa dışı ticarete karşı mücadelemiz son 18 aylık artarak sürmüştür. Farklı mecralarda yer alan gerçek dışı iddialar en başta ülkemiz çapında yoğun bir çaba ile kaçaklığa karşı büyük başarılar elde eden Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü personelimizin emeklerine çalınmak istenen kara bir lekedir. Ticaret Bakanlığı olarak önceliğimiz, ülke ticaretimizin önemli bir dilimini oluşturan gümrük ticareti süreçlerinde güvenliği artırmak ve yasa dışı ticareti asgariye düşürmektir. Bu çerçevede yasal adımlarla 86 milyon vatandaşımızın hakkını ve hukukunu korumaya ve adil, şeffaf ve rekabete dayalı bir ticari sistemi inşa etmektir” denildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’da 23 bin 339 kişi istihdama kazandırıldı İş Kurumu Aydın İl Müdürlüğü tarafından 2024 yılının Ocak-Ekim ayları arasında 23 bin 339 kişi özel sektörde işe yerleştirildi. Aydın’daki istihdam rakamlarının artmasına öncülük yapan müdürlük, 10 binin üzerinde kadının da işe yerleşmesine öncü oldu. Aydın’da 2024 yılının ilk 10 ayında istihdam edilen rakamlar belli oldu. 2024 yılının Ocak-Ekim dönemi arasında özel sektörde işe yerleştirilen 23 bin 339 kişilik istihdam rakamları dikkat çekti. Bu dönemde 10 binden fazla kadın, iş hayatına katıldı. 2024 yılının ilk 10 ayında 23 bin 339 kişiye işe yerleşme desteği sağlandı. Geçen yıl aynı dönemde ise 23 bin 675 kişinin işe yerleşmesine yardımcı olan kurum, bu yıl ayrıca 10 bin 636 kadının işe yerleşmesine aracılık yaparken geçen yıl aynı dönemde ise 9 bin 570 kadının işe yerleşmesi sağladı. Ocak-Ekim 2024 döneminde 30 bin 588 kişiyle görüşülerek danışmanlık hizmeti verilirken ve geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla bu sayı arttı. Ayrıca, gençler, yeni mezunlar, uzun süreli işsizler ve dezavantajlı gruptaki bireyler için İş Kulübü çalışmaları düzenlendi. Bu çalışmalar kapsamında 956 kişiye eğitim verildiğini, 8. sınıf, 12. sınıf öğrencileri ve meslek lisesi öğrencilerine yönelik danışmanlık faaliyetlerinin ise 7 bin 166 öğrenciye ulaşıldığı açıklandı. Engelli ve Dezavantajlı gruplar için özel destek Engelli İş Koçluğu hizmeti ile 2 bin 223 engelli vatandaşın iş gücüne katılmasına yardımcı olurken, 599 engelli bireyin işe yerleşmesine öncülük etti. Ayrıca, engelli ve eski hükümlülerden oluşan dezavantajlı gruplar için Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında 1890 kişinin istihdam edildiği bilgisine ulaşıldı. Ayrıca iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik İş Gücü Uyum Programları (İUP) da başlatıldı. Eylül 2024 itibarıyla hayata geçirilen bu programlar kapsamında, 2 bin 100 kişilik kontenjanla 25 ayrı programın başlatıldığını ve işsiz bireylerin iş gücü piyasasına geçişini sağlamaya yönelik eğitimlerin devam ettiği öğrenildi. Aydın’daki iş gücü ihtiyacını karşılamak için 2024 yılının ilk 10 ayında 36 bin açık iş talebi aldı. İşverenlerin taleplerini hızlı bir şekilde karşılamak amacıyla toplu iş görüşmeleri düzenlendiği ve iş arayanlarla işverenlerin buluşturulduğu bildirildi. Dezavantajlı gruba 385 Milyon Lira destek verildi İş Kurumu, işsizlik sigortası hizmetleri, meslek eğitim kursları, işbaşı eğitim programları (İEP), Toplum Yararına Program (TYP), Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) gibi birçok destek ve program aracılığıyla işsizlere, işverenlere ve dezavantajlı gruplara hizmet sunuyor. İş Kurumu, 2014 yılından itibaren bu güne kadar Aydın’da engelli vatandaşlar için fırsat eşitliği sunmaya devam ederken 7 bin 237 projeye toplam 385 milyon 897 bin 77 lira destek sağladı.
İzmir Bayraklı Belediyesinde en düşük maaş 43 bin 86 TL oldu Bayraklı Belediyesi ile DİSK Genel İş Sendikası 6 Nolu Şube arasında bir süredir devam eden Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı, işçiler grevi bırakıp iş başı yaptı. Buna göre en düşük işçi maaşı net 43 bin 86 TL oldu. Bayraklı Belediyesi ile işçi sendikası arasında anlaşmazlıkla sonuçlanan görüşmeler neticesinde başlayan grev sona erdi. Belediye ile DİSK Genel İş Sendikası 6 No’lu Şube ile anlaşma sağlandı. Buna göre en düşük işçi maaşı; sorumluluk primi ve yoğurt parası hariç net 43 bin 86 TL oldu. Yaklaşık 3 gün süren grev sonrası işçiler bugün iş başı yaptı. Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal yaptığı açıklamada, “Alın terinin değerini bilerek çalışanlarımıza her zaman emeklerinin karşılığı olan en iyi ücreti vermeyi isteriz. Ama bunu yaparken belediyenin imkanlarını ve yapmamız gereken diğer hizmet ve yatırımları gözeterek, uygun bir mali denge kurmamızın gerekli olduğunu da görmezden gelemeyiz. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerini bu ilke ile yürüttük. Ancak DİSK Genel-İş Sendikası 6 No’lu Şubenin almış olduğu grev kararı sonrasında birçok hizmetimiz durma noktasına geldi. Özellikle üç gündür toplanamayan çöplerin, Bayraklımızdaki vatandaşlarımızı daha fazla zora düşürmemesi ve halk sağlığını etkilememesi için bütçemizin üzerinde olan ve ödeme güçlüğü çekeceğimiz önerileri kabul etmek durumunda kaldık. Grev nedeniyle yaşanan hizmet aksamasından dolayı tüm Bayraklı halkından özür diliyorum. Maalesef nedeni olmadığımız bu durumun sonuçlarını hep birlikte yaşamak zorunda kaldık. Ancak artık bunlar geride kaldı ve şimdi Bayraklımıza en iyi hizmeti verme zamanı. Daha aydınlık ve refah günlerde buluşmak temennisiyle anlaşmanın tüm çalışanlara hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Bursa Nilüfer Belediyesi pancar deposu ödülle taçlandı Nilüfer Belediyesi’nin kente kazandırdığı “Pancar Deposu”, Arkitera Ödülleri Kamu Kategorisi’nde Seçici Kurul Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. Ödülü Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Okan Şahin aldı. Nilüfer Belediyesi, hayata geçirdiği projelerle aldığı ödüllere bir yenisini ekledi. 25 yıl atıl vaziyette kalan ve geçen yıl yenilenen modern yüzü ile çok amaçlı bir kültür ve etkileşim mekânı olarak hizmet açılan Pancar Deposu, mimarlık alanında ödüle değer bulundu. Nilüfer Belediyesi Pancar Deposu, Arkitera Mimarlık Merkezi’nin düzenlediği Arkitera Ödülleri’nde Seçici Kurul Teşvik Ödülü’ne değer görüldü. Arkitera Mimarlık Merkezi’nin, Arkitera Genç Mimar Ödülü ve Arkitera İşveren Ödülü, mimari alandaki nitelikli üretimi desteklemek ve yatırımcıları kaliteli projeler gerçekleştirmeye teşvik etmek amacıyla her yıl verdiği Arkitera Ödülleri, bu yıl Kastamonu Entegre Genel Merkezi’nde düzenlenen törende sahiplerini buldu. Kamu ve özel sektör olmak üzere iki kategoride ödüllerin verildiği törene Nilüfer Belediyesi adına, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları Okan Şahin ve Şirin Biçer ile Nilüfer Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Mustafa Yılmaz, Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nejla Aslan katıldı. Projeyi hayata geçiren Atelye70 ekibinden Doğu Kaptan ve Fatma Gençdoğuş da törende yer aldı. Mimarlık, tasarım, sanat ve akademi çevrelerinden pek çok davetlinin katıldığı törenin açılış konuşmalarını Arkitera Genel Koordinatörü Emine Merdim ve Kastamonu Entegre Global Pazarlama Direktörü Talha Aydın gerçekleştirdi. Pancar Deposu ile endüstri yapısını kamuya kazandırarak diğer kurumlara örnek olan Nilüfer Belediyesi’nin ödülünü, seçici kurul üyesi Can Tamirci, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Okan Şahin’e verdi. Ödülü büyük bir gurur duyarak aldıklarını ifade eden Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Okan Şahin, seçici kurul üyelerine teşekkür etti. Şahin, “Pancar Deposu, kullanım açısından yoğun bir şekilde değerlendirilen ve herkesin beğenisini kazanan çok güzel bir yapı oldu. Projede emek veren Doğu Kaptan ve Fatma Gençdoğuş’a bu ödüle vesile oldukları için teşekkür ederiz” dedi.
Samsun Geri dönüşümde örnek okul: 4 haftada 1 ton atık topladılar Samsun’da İlkadım ilçesindeki Sakarya İlkokulu, yaklaşık 4 yıl önce hayata geçirilen sıfır atık projesi ile örnek oluyor. Okul, her yıl ortalama 8 ile 10 ton arasında atık topluyor. Haftanın son iş gününde okula çocuklarını bırakmaya gelen veliler, yanlarında kağıt, karton, plastik gibi atıklarını da getiriyor. Okul Aile Birliği Başkanı Çiğdem Okur Şahin koordinesinde atıklar tartılarak not ediliyor. Okuldaki her sınıfın topladığı atıklar tek tek kaydedildikten sonra en fazla atık getirenler ödüllendiriliyor. Bu sayede hem sınıflar arasında tatlı bir rekabet oluyor hem de öğrencilere sıfır atık bilinci aşılanmış oluyor. "Asıl amacımız çocukları bilinçlendirmek" Veli Tuğba Sesli, "Burada geri dönüşüm projesi ile plastiklerimizi, kartonlarımızı, kağıtlarımızı topluyoruz. Hem çocuklarımız bilinçli olsun hem de sınıflarımıza katkı olsun diye yapıyoruz. Evlerde, iş yerlerinde karton, plastik gibi geri dönüşebilecek bütün atıkları biriktiriyoruz. Burada her sınıfın ayrı bir alanı var. Burada sınıf sınıf ayırdık. Güzel bir rekabet oluyor. Asıl amacımız çocukları bilinçlendirmek" dedi. Nagihan Gül de, "Evdeki atık plastikleri, meyve suyu kutuları, yumurta kutuları, çocukların kullanmadıkları oyuncaklar gibi geri dönüşebilecek bütün ürünleri getiriyoruz. Hem okula katkımız oluyor hem de çocuklar seviniyorlar. Okulumuz adına iyi olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. "Yıllık ortalama 8-10 ton atık topluyoruz” Okul Müdürü Zekeriya Keskin ise, "Geri dönüşüm projemizi yaklaşık 4 yıldır sürdürüyoruz. Öğrencilerimiz hafta içi aileleri ile biriktirdikleri geri dönüşüm malzemelerini cuma günleri okulumuza getiriyorlar. Atıkları tartıyoruz, hem sınıfını hem de ne kadar getirdiğini tespit ediyoruz. Öğrencilerimizi ödüllendiriyoruz. Bu faaliyetteki amacımız çocuklara geri dönüşüm bilincini kazandırmaktır. Dört haftada bir değerlendirme yapıyoruz. Bu dönemde 1 ton topladık. Yıllık ortalama 8-10 ton atık topluyoruz” ifadelerini kullandı.