GENEL - 23 Haziran 2023 Cuma 10:38

Bayram öncesi Adana’ya 30 bin hayvan getirildi

A
A
A
Bayram öncesi Adana’ya 30 bin hayvan getirildi

Kurbanlık hayvan satıcılarının ve vatandaşların huzur ve güven içinde bayram geçirmeleri için Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de kurbanlık hayvan satış yerlerinde hem kontrol hem de denetim çalışmasını aralıksız yaptığı bildirildi.

Kurbanlık hayvan satıcılarının ve vatandaşların huzur ve güven içinde bayram geçirmeleri için Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de kurbanlık hayvan satış yerlerinde hem kontrol hem de denetim çalışmasını aralıksız yaptığı bildirildi.


Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Caner Alıç ile teknik personellerle Çukurova ilçesinde kurulu bulunan kurbanlık hayvan satış noktasında incelemelerde bulundu. Kurbanlık hayvan satıcıları ile görüşen ve hayvanları genel görünüş, sağlık, kulak küpesi gibi kriterlere göre inceleyen İl Müdürü Tekin, il ve ilçe müdürlüğü ekiplerinin bayram sonuna kadar sahada kontrol ve denetimlerine devam edeceğini söyledi.


25 Mayıs 2023 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "2023 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ" çerçevesinde, Kurban Hizmetleri Komisyonu kararı alındığını ve bu çerçevede Adana’da kurban kesim ve satış yerleri oluşturulduğunu ifade eden Tekin, “Vatandaşlarımız kurbanlık seçimlerini, komisyonlar tarafından belirlenen ve ilan edilen 31 satış noktasından birinden yapabilirler. Aynı zamanda vatandaşlarımız hem kendi sağlıkları hem de görüntü ve çevre kirliliği oluşturmadan dini vecibelerini yerine getirebilmeleri bakımından kurbanlık kesim yeri olarak belirlenen 63 noktadan birinde kesim yaptırabilirler. Kurban satış ve kesim yerlerinde gerekli kontrol ve denetimler veteriner hekimlerimiz tarafından düzenli olarak yapılmaktadır. Veteriner hekimlerimiz bu denetimlerde bulaşıcı, salgın, ihbari mecburi hastalık yönünden kontrol yapmaktadır. Vatandaşlarımızın kurban ibadetlerini sorunsuz yerine getirmelerini sağlamak üzere Kurban Bayramı süresince görevli nöbetçi ekiplerimiz kontrol ve denetimlere devam edecek” dedi.


Kurban satış yerlerine hayvan sevkiyatlarının devam ettiğini ve son 3-4 günde satış yerlerinde hareketliliğin daha da artacağını kaydeden Tekin, şimdiye kadar Adana’ya dışarıdan 30 bin civarında hayvan girişi olduğunu bu sayının daha da artmasını beklediklerini söyledi.


Tekin “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, yaklaşan Kurban Bayramı münasebetiyle yapılan çalışmalarımız sonucunda kurbanlık hayvan şartlarına haiz büyükbaş hayvan varlığı 14 bin 700 adet, küçükbaş hayvan varlığı yaklaşık 131 bin adet olarak tespit edilmiştir. Kurbanlık hayvan geçici kurban satış yerlerine getirilirken İl dışından geliyor ise Veteriner Sağlık Raporu, İl içinden geliyor ise büyükbaş hayvanlarda pasaport, küçükbaş hayvanlarda Nakil Belgesi bulunması gerekmektedir. Hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanların kulak küpelerinin kulağında takılı olması gerekmektedir. Vatandaşlarımız alacakları hayvanlarla ilgili tüm bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığımızın Tarım Cebimde uygulamasını cep telefonlarına yükleyip kulak küpe numarasından sorgulayıp öğrenebilir. Vatandaşlarımız Kurban Bayramı öncesinde, Kurban Bayramı süresince ve sonrasında gördükleri her türlü olumsuzlukları Alo 174 veya İl-İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize bildirebilirler ”diye konuştu.


Diyarbakır’dan Adana’ya 200 adet kurbanlık küçükbaş hayvan getirdiğini belirten Ali Gündem’de şimdiye kadar 20 civarında hayvan satışı yaptığını, hafta sonu ve arefe günü satışların daha fazla olmasını beklediğini ifade etti.


Hayvanları getirmeden önce Diyarbakır’da, getirdikten sonra da Adana’da veteriner hekimler tarafından gerekli kontrollerin yapıldığını kaydeden Gündem, satışların isteyene kilo hesabı isteyene kabala hesap üzerinden yapıldığını söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yelkenci Tekstil işçileri hak mücadelesi için bir arada Silivri’deki Yelkenci Tekstil çalışanları, fabrika önünde sendika hakları için bir araya geldi. Yelkenci Tekstil San. Tic. Ltd. Şti. çalışanları, anayasal hakları olan sendikalaşma özgürlüğünü savunmak ve işverenin baskıcı tutumuna karşı durmak için Öz İplik İş Sendikası’nın desteğiyle bir araya geldi. Fabrika önünde düzenlenen basın açıklamasına Öz İplik İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bayır, Başkan Yardımcısı Samet Ceylan, HAK-İŞ’e bağlı diğer sendikaların temsilcileri, çevre illerden gelen sendika üyeleri ve çok sayıda işçi ile basın mensubu katıldı. “Sendikal haklarımız engellenemez” sloganları yükseldi Eylem sırasında işçiler, “sendika hakkımız engellenemez”, “yelkenci işçisi yalnız değildir”, “yaşasın onurlu mücadelemiz” sloganları atarak sendikalaşma haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulundu. Etkinlikte halaylar çekilerek birlik ve dayanışma mesajı verildi. İşçiler, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve anayasal haklarına saygı duyulmasını talep etti. “Her türlü ihlal ve haksızlıklar takibimiz altındadır” Basın açıklamasında konuşan Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bayır, "Bugün Yelkenci Tekstil işçilerinin sendikalaşma mücadelesi için buradayız. Yelkenci Tekstil yöneticilerinin anayasayı ihlal etme sebebiyle buradayız. Baskılara, zulme, hukuk tanımaz tavra itiraz etmek için buradayız. İstanbul Silivri’de faaliyet gösteren Yelkenci Tekstil çalışanları yaklaşık 2 ay kadar önce sendikamıza üye olmuşlardır. İşçilerin sendikamıza üye olmasıyla işveren ve işveren vekilleri tarafından işçilere baskı yapılmıştır. İşçilerin anayasal sendikal hak ve özgürlüklerini engellemiştir. Sendikaya üye olan 3 işçi arkadaşımız işten çıkarılmıştır. Fabrika önüne gelen sendika temsilcilerine hakaretler yağdırmıştır. Bakın, açıkça söylüyoruz; biz bu işin peşini bırakmayız. Emekçi yalnız değildir. Arkasında koskocaman Öz İplik İş ve milyonlarca emekçi var. Bütün bu hukuksuzlukların tek tek hesabını hukuk önünde verilecektir. Yok saydığı hukuk kendini onlara gösterecektir. Sendikamız hukuk önünde hesap soracaktır. Her bir işçi Öz İplik İş ailesinin öz evladıdır. Milyonlarca emekçi de kardeşimizdir. Yelkenci Tekstil işvereni, işveren vekilleri aklını başına alsın. Yelkenci Tekstil’deki hak ihlalleri, hukuksuzluk konusunda Öz İplik İş gerekli yasal süreci başlatmıştır. Bundan sonra da yapılan her türlü ihlal ve haksızlıklar takibimiz altındadır. Ne emekçiler, ne de Türkiye sahipsiz değildir. Sendikalaşmak hakkı ile ilgili de şunları söylemek istiyorum; sendikaya üye olmak ve üyelikten ayrılmak anayasal haktır. Sendikalaşmayı engellemek suçtur. Akıl almaz bir durumla karşı karşıyayız. Emeğe ve emekçiye hakaret etmek nedir? Kış günü emekçileri tazminatsız işten çıkarmak nedir? Yasaları hukuku çiğnemek nedir? Devleti kandırmak nedir? Anlaşılan Yelkenci Tekstil işvereni derin bir bilinçsizlik içerisindedir. Öz İplik İş olarak bu işin takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.