YEREL HABERLER - 12 Şubat 2013 Salı 09:07

AYDIN`DA TURUNÇGİL VE İNCİR EKÜY PROJELERİ DEОERLENDİRİLDİ

A
A
A
AYDIN`DA TURUNÇGİL VE İNCİR EKÜY PROJELERİ DEОERLENDİRİLDİ

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda ``Turunçgil ve İncir Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi`` projelerindeki son durum masaya yatırıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, tarladan sofraya güvenli gıda arzının sağlanması adına hayata geçirilen ``Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY)`` projesi kapsamında Aydın`da 2010 yılında incir ve turunçgil bahçelerinde uygulamaya konulan proje çalışmalarına devam ediliyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nca önümüzdeki 5 yılda planlanan çalışmaların tanıtımını yapmak, 2013 yılında yapılacak çalışmaları irdelemek ve 2012 yılında yapılan çalışmaları tartışmak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda değerlendirme ve eğitim toplantısı yapıldı. Toplantıya Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik, Kuyucak, Kuşadası, Sultanhisar, Söke, Buharkent İlçe Müdürleri ile Turunçgil ve İncir Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi projesi il ve ilçe sorumluları katıldı.
Aydın genelinde devam eden Turunçgil ve İncir Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi proje çalışmaları hakkında bilgiler veren Şube Müdürü Aydın Çelik, yaptığı açıklamada, ``Aydın ilimizde 2013 yılında incir EKÜY proje çalışmaları Kuyucak ve Buharkent ilçelerinde 55 üretici bahçesinde bin 50 dekar alanda, turunçgil EKÜY çalışmaları ise Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke, Sultanhisar ilçelerinde 190 üretici bahçesinde toplam 9 bin 100 dekar alanda yürütülecek. Önümüzdeki 5 yıl içersinde de proje çalışmalarını il üretim alanımızın yüzde 50```˜lik dilimine ulaşmayı hedefliyoruz`` dedi.
Turunçgil ve İncir Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi projesi il sorumluları Ziraat Mühendisi Adnan Çaçamer ve Dr. Nevin Beşpınar ise yaptıkları sunumlarda bu projeler ile İl ve İlçe Müdürlüğü teknik elemanları ile proje dahilindeki üreticilerin koordineli çalışmalarının sağlandığını, en az girdi ile yüksek, verimli, kaliteli ve kalıntısız ürün üretiminin elde edildiğini, ayrıca üreticilerin tarımsal faaliyetlerde bulunurken, yeni teknikleri kullanmalarını, hastalık ve zararlıları tanımalarını bunlara karşı uygun mücadele zamanını ve yöntemlerini öğrenerek kendi arazilerinin danışmanları haline gelmelerinin sağlandığına dikkat çekti.
Ayrıca turunçgil ve incir bahçelerinde görülen hastalık ve zararlılara değinen Ziraat Mühendisi Adnan Çaçamer ve Dr. Nevin Beşpınar, mücadelede öncelikli olarak kültürel, biyolojik ve biyoteknik yöntemlerin tercih edildiğini, kimyasal mücadelenin ise son çare olarak kullanıldığını, böylece zirai ilaç kalıntısını arazi şartlarında çözülmesi sağlanarak, gerek iç piyasada zirai ilaç kalıntılı ürün satılmasının önüne geçmek, gerekse yurt dışına giden ürünlerdeki zirai ilaç kalıntı problemini çözmek ve bu sayede tarımsal ürünlerimize karşı olan güveni arttırmak hedefine de yaklaşılmış olacağını dile getirdi. Toplantı, katılımcıların yaptığı katkılarla ve sorulan soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Seç Market 9 ilde mahalle iftarları düzenliyor Seç Market, Anadolu’nun 9 farklı şehrinde iftar sofraları kurarak iş ortakları ve müşterileriyle mahalle iftarlarında buluşuyor. Mardin’den Amasya’ya, Uşak’tan Erzincan’a Türkiye’nin dört bir yanında kurulan sofralarda eski mahalle iftarları geleneği yaşatılıyor ve paylaşmanın önemi vurgulanıyor. Geleneksel esnaf kültürünü modern marketçilikle bir araya getiren Seç Market; bereket ve dayanışma ayı Ramazan’da iş ortakları ve müşterileriyle Seç Market mahalle iftarlarında buluşuyor. Mardin, Erzincan, Amasya, Uşak, Samsun, Adana, Antalya, Balıkesir ve Kayseri olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki 9 farklı ilde mağazalar önünde kurulan sofralarda Seç Market yöneticileri, iş ortakları ve mahalle sakinleri birlikte iftar yapıyor. Seç Marketler’de satılan öz markalı ürünler kullanılarak hazırlanan özel yemeklerin ikram edildiği iftar buluşmaları mahalleliden büyük ilgi görüyor. “Ramazan’da paylaşmayı seçiyor, eski mahalle iftarlarının sıcaklığını yaşatıyoruz” Bugün Türkiye’nin 81 ilinde 2 bin 700’ü aşan iş ortağıyla perakende sektöründe önemli bir konuma geldiklerini belirten Seç Market Genel Müdürü Altan Sekmen sözlerine şöyle devam etti: “Seç Market iş modelimiz sayesinde esnaf kendi işinin sahibi olmaya devam ederken Seç Market tabelası altında mağazası modern bir görünüme ve işleyişe kavuşuyor. Mahalle sakinleri de ‘mahalleden biri’ olan, tanıyıp güvendikleri esnaftan, ulusal çapta bilinen kurumsal bir marka altında, uygun fiyatlarla alışveriş yapıyor. Seç Market olarak sürekli destek olduğumuz esnaf kültürümüzün de bir parçası olan dayanışmayı bu yıl birlik, bereket ve paylaşım ayı olan Ramazan’da pekiştirmek istedik. Türkiye’nin 9 güzide şehrinde Seç Market iş ortağı olan esnafımız, aileleri ve müşterileriyle eski mahalle iftar sofralarının sıcaklığını birlikte tekrar yaşıyoruz. Seç Market olarak ‘Ramazan’da paylaşmayı seç’ diyerek güzel sohbetler eşliğinde Ramazan sofrasının bereketini iş ortaklarımız ve mahalle sakinleriyle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.”